Šta je novo?

Trg Slavija

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513713#p513713:1wphqleq je napisao(la):
neven_k » 04 Feb 2018 04:26 pm[/url]":1wphqleq]i dok mi proterasmo park iz Miticeve, na forumu o Teraziskoj terasi vec izrasla prasuma i siri se ka Terazijama. Trg republike isto ugrozen :)

:sesir: :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513918#p513918:5mg79eus je napisao(la):
Zuma » 05 Феб 2018 09:28 am[/url]":5mg79eus]Koliko se sećam u početku si upravo ti pričao kako se regulacina linija ulica Kralja MIlana mora nastaviti pravo, da je to oduvek bili planirano, dok sam ja tvrdio da ne mora i da bi to bilo ogromno traćenje prostornog potencijala za proširenje koji će nam kasnije trebati. Sad je ispalo da ipak ne mora i da bar kroz Mitićevu rupu ide tačno tamo gde sam je odmah ucrtao i bio žestoko napadnut zbog toga. Međutim to i dalje ne znači ništa ako nova trasa te linije ne nastavi pravo i na parking, pa i on ostane slobodan. Jer je tek ovako postala zaista krivudava i nepravilna, a oblik prostora na Slaviji totalno haotičan.
Не, ја све време причам да је изградња тог плаца одувек планирана и потребна да би се Славија коначно просторно формирала. А регулациона линија по конкурсном решењу није толико дубоко у плацу како си је ти цртао. Као и будућа зграда на месу паркинга. Она је благо увучена, а не тако драстично као што предлажеш.

Твоје су линије предубоко повучене и праве дисторзију јавног простора.

Уосталом, ето вам у пракси колико значи објекат Хилтона на целокупну слику Славије и колико је простор постао складнији. У урбанистичко - просторном смислу је тај објакат далеко квалитетније утицао на простор од хипотетичког парка на том месту. Исти је случај и са Митићевом рупом. Она мора да се изгради да би се Славија формирала. Мостоје места на којима су паркови неопходни и потребни - ово није једно од њих.

Upravo na ovoj i sl. slikama se vidi koliko je potrebno i neophodno izgraditi Miticevu rupu da bi se trg/raskrsnica zaokruzila do kraja. To mislim i na parking naravno. Medjutim jos jedanput da podsetim na nesto sto je takodje uocljivo a radi se o redu starih zgrada do Hiltona pocev od one visoke roze, znaci odprilike 4 zgrade u tom redu duz ivice rupe sve do one kuce na kraju reda. Taj red zgrada ce praviti ogroman problem prilikom projektovanja buduceg zdanja u Miticevoj rupi. Ja u ovom trenutku nevidim nacin na koji bi se one mogle uklopiti u to novo zdanje sa jedne i Hiltona sa druge strane a da stvar bude jos gora visinski su absolutno neuskladjene i izmedju sebe i u odnosu na Hilton. Te zgrade se jednostavno moraju ukloniti i to je nazalost jedini lek i uslov da na tom mestu dobijemo jednu lepu i uskladjenu arhitektonsku celinu. I da ovako ostane sa ovim promasenim nazovi parkom, da se nista ne gradi, opet toliko odudaraju i prosto smetaju ocima.

Ако може за моју душу један преполовљен, да остане део парка до улице чисто да се види :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513624#p513624:33e0cq3f je napisao(la):
Dordevic » Ned Feb 04, 2018 10:37 am[/url]":33e0cq3f]Ja stvarno ne znam sta ste zapeli toliko za te parkice na svakoj krezavoj rupi u beogradu, na svakoj temi, vec godinama, kad ne znate sta cete (a ne znate cesto), krene da se vice park park park. valjda je priroda u modi i tesko je diskutovati protiv drveca i trave.
Znacaj SVAKE zelene povrsine, medju sizofreno tesnim, zbijenim, uskim i smrdljivim ulicama, pojedincima koji ne vide dalje od sopstvenog zapusenog nosa, svakako ne vredi objasnjavati.
Najbolji osecaj za nesto tako imaju ljudi odrasli na nbg, jednako okruzeni i zgradama i zelenilom.

Cela ta strana sa kalkanima u kralja milutina moze da postane jedan dugacki objekat (od kralja milana do njegoseve) koji bi se visinski uklopio sa hiltonom, a imao bi ekskluzivan pogled i na trg i na park koji bi opstao u trenutnoj formi.

Potpuno je jasno, po komentarima, da je ovo pretezno gradjevinski forum, ali valjalo bi ipak sagledati i prilicno realnu opciju zadrzavanja celog parka. Ishod ce najverovatnije zavisiti od zainteresovanosti ili pak nezainteresovanosti gradjana, svidelo se to nekom ili ne.

A objekti koji fale su oni na mestu parkinga, pa cak i na prostoru ovog brzoraspadajuceg betonskog rugla, jer sa potpuno beskorisnom rupom na tom prostoru, slavija ni priblizno nema oblik kruznog trga kakav zapravo treba da bude, sto se najbolje vidi iz sledece slike:

Ono sto zapravo sprecava zaokruzivanje trga, nije miticev park, vec upravo ovaj trajno beskorisan prostor ispred nbs-a.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=514079#p514079:28223j6e je napisao(la):
zexland » 05 Feb 2018 09:53 pm[/url]":28223j6e]Staklenci su samo za preview gabaritno, pa nije ovo konacni render.

Nisam kritikovao tvoj rad Zexe, fotomontaza ti je odlicna samo kazem da se nadam da njima nece pasti na pamet da urade takve staklene zgrade na Slaviji.

Не могу никако да нађем добар пример зраде којим бих попунио Славију, чак ми ту и "стакленци" не сметају, ипак је то кружни ток, а не трг. Више би ми сметале конзерве које ничу на Новом Београду, па чак и у старом граду.

Изгледа много боље него што сам мислио, свака част Зекс :)

uu zex odlicno, svaka cast na trudu i vremenu :kk: Ne znam, meni se ovaj plato nekako svidja. Nekako bas urbano deluje kada se gleda iz daleka, pa se ne vidi fuseraj.

Bravo Zex to je to cisto da vidimo kako bi trg izgledao kompletiran. Samo da si na prvom renderu - replici malo suzio zgradu koja je odma do banke da izgleda elegantnije i da je vise prostora izmedju njih dve bilo bi lepse.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=514094#p514094:1gmzfpqv je napisao(la):
spatiotecte » 05 Feb 2018 10:37 pm[/url]":1gmzfpqv] samo kazem da se nadam da njima nece pasti na pamet da urade takve staklene zgrade na Slaviji.
Ja bas mislim suprotno a narocito sto se Miticeve rupe tice jer bi se taj objekat odlicno nadovezao i obrnuto na zgradu banke. Mislim da bi zaista glupo bilo tu graditi neke stambene zgrade, to mi tu neide nikako. Fasade nemoraju da budu striktno ful u staklu kao na banci vec se moze nesto uraditi kao na Hiltonu na primer. Takodje i na mestu parkinga bi staklo dobro doslo da upotpuni ceo potez.
Sto se tice one 4 stare zgrade odma do Hiltona koje sam predlagao za rusenje moguce je uraditi jednu stvar - uraditi nadogradnju da sve budu u istoj liniji sa onom roze na uglu sa Kralja Milana i na taj nacin bi se dobio odlican visinski front koji bi zgrade spasio od rusenja a u isto vreme bi se dobio i taj neophodan arh. sklad koga sad nema.

Те зграде у Краља Милутина преко пута Хилтона и нису толико спорне ако нова зграда буде у истој линији као и највиша розе зграда, онда њихова разноликост висина неби била видљива са саме Славије. А и било би греота да она жута зграда изгуби симпатичне куполе.

Ali bi bilo vidljivo iz K.Milutina i K. Milana na samom uglu.

Da bravo Zex, lepo si to smislio, tj. Teleportovao zgradu Rotkreuz-Roche pravo na Slaviju :)

Sve zgrade na slaviji na praznim placevima ful staklo i presvuci hotel slaviju novom fasadom
Stakla plava .ogledala. zuta. zelena . 8)

Vrh