Šta je novo?

Trg Slavija

Svakom iskrenom patrioti je neprijatno da cita taj Tucovicev zapis. Ali na primer, moj pradeda stric (tek zavrsio za ucitelja u ondasnjoj nepismenoj zemlji) je sa nepunih 20 godina poginuo izmedju Tirane i Draca u mestu Kacari u cisto albanskom nacionalnom prostoru! Sasvim je legitimno pitanje - sta je on tu trazio sa puskom i u uniformi? Cije megalomanske i kvazi mini imperijalisticke ambicije je on zadovoljavao? Tako da, nikad mi npr. ti Karadjordjevici nece biti preci od Tucovica, koji je pritom casno poginuo kao dobrovoljac. Imao bih jos mnogo da pisem o svemu vezano za ovo ali otici cemo u off totalno. Samo sam hteo da kazem da se na Tucovica ne sme gledati kao na pretecu danasnjih srbomrzaca i autosovinista i shodno tome navijati za njegovo brisanje iz kolektivnog pamcenja. Takve cenzure istorije rade samo fasistoidni narodi (i tisucljetne kulture). :grand:

Ovo je otišlo u preduboki offtopic.
Moje mišljenje je da grobu svakako nije mesto na sred kružnog toka. Spomeniku možda i jeste, no ukoliko neko želi da oda počast Dimitriju Tucoviću, svakako će imati bolji pristup na tom (nadam se) budućem platou.

Lično verujem da je njegova porodica ovde instrumentalizovana, ne znam od koga i ne znam zašto, no svakako je veoma ružno što o svemu nisu obavešteni. Ionako ne bi imali prava da se bune: Slavija nije njihovo privatno vlasništvo.

Grupa Kanzas je to lepo opevala, "Dust in the wind, all they are is dust in the wind"... Evo i Tucovića u limenoj kutiji...

YuWktkqTURBXy8wN2RiZTg1NDc0MzRiNGU2OWVlMmI0M2YzN2Y2ZTJkYS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Slika: blic.rs

O politici i njegovom životu se može dosta polemisati, meni se ipak čini da postoje ipak mnogo
zaslužniji Srbi koji posle smrti nisu dobili apsolutno nikakav spomenik barem ne u Beogradu.

Мали оф..

Димитрије Туцовић свакако заслужује да буде поштован због цивилизацијског искорака пре свега унутар српског друштва који је донео његов јавни ангажман.

Излазак српске војске на Јадран, те заузимање луке Драч мора се сагледати у контексту тадашњег историјског тренутка, односно чињенице да је Србија била у окружењу непријатељских или потенцијално непријатељских држава и да је једина веза са пријатељским земљама могло бити Јадранско море.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416685#p416685:1zlzc13z je napisao(la):
relja » 14 Nov 2016 07:47 pm[/url]":1zlzc13z]Castelbianco,
autentičnost delova Tucovicevog dnevnika je pod znakom pitanja, poštu su ih objavili Mađari posle njegove smrti, tom okupacije u I svetskom ratu.
A i da je istina sve što tu piše - onda bi on bio jedan od najvećih ljudi rođenih među Srbima, zar ne?

Malo sam se potrudio i našao pamflet (esej, šta li je)
"Dimitrije Tucović
SRBIJA I ARBANIJA - JEDAN PRILOG KRITICI ZAVOJEVAČKE POLITIKE SRPSKE BURŽOAZIJE"
objavljen u Beogradu 1914.
(mislio sam da je Castelbianco preneo deo iz onog dnevnika koji je pao u ruke Austrougarima - moja greška).

http://www.rwfund.org/wp-content/upload ... oazije.pdf

Prvo treba pročitati ceo tekst, ne samo jedan pasus, i onda to staviti u kontekst unutrašnje političke borbe i odnosa u Srbiji u to vreme.

I ne treba zaboraviti da je Tucović te 1949. premešten iz kripte u crkvi na beogradsku Slaviju da bi služio kao zamena za bivše idole Staljina i Lenjina, i da su ga isti ti koji su ga sagranili u kružnom toku vrlo brzo - zaboravili.

Ja se samo nadam da neće napraviti cirkus od te sahrane na Novom groblju, kao kada je nedavno predsednik Republike otišao na Zejtilnik u pratnji adjutanta obučenog u kostim - uniformu sa oznakama države koja odavno ne postoji i odlikovanjima koja mu ne pripadaju.

Bice pome kao da gledam sto jednostavno ga nisu vratili u crkvu u kojoj je bio

Премештање Туцовићевих посмртних остатака на кружни ток можда је и његово највеће омаловажавање.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416715#p416715:a63w60l9 je napisao(la):
relja » 14 Nov 2016 11:31 pm[/url]":a63w60l9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416685#p416685:a63w60l9 je napisao(la):
relja » 14 Nov 2016 07:47 pm[/url]":a63w60l9]Castelbianco,
autentičnost delova Tucovicevog dnevnika je pod znakom pitanja, poštu su ih objavili Mađari posle njegove smrti, tom okupacije u I svetskom ratu.
A i da je istina sve što tu piše - onda bi on bio jedan od najvećih ljudi rođenih među Srbima, zar ne?

Malo sam se potrudio i našao pamflet (esej, šta li je)
"Dimitrije Tucović
SRBIJA I ARBANIJA - JEDAN PRILOG KRITICI ZAVOJEVAČKE POLITIKE SRPSKE BURŽOAZIJE"
objavljen u Beogradu 1914.
(mislio sam da je Castelbianco preneo deo iz onog dnevnika koji je pao u ruke Austrougarima - moja greška).

http://www.rwfund.org/wp-content/upload ... oazije.pdf

Prvo treba pročitati ceo tekst, ne samo jedan pasus, i onda to staviti u kontekst unutrašnje političke borbe i odnosa u Srbiji u to vreme.

I ne treba zaboraviti da je Tucović te 1949. premešten iz kripte u crkvi na beogradsku Slaviju da bi služio kao zamena za bivše idole Staljina i Lenjina, i da su ga isti ti koji su ga sagranili u kružnom toku vrlo brzo - zaboravili.

Ja se samo nadam da neće napraviti cirkus od te sahrane na Novom groblju, kao kada je nedavno predsednik Republike otišao na Zejtilnik u pratnji adjutanta obučenog u kostim - uniformu sa oznakama države koja odavno ne postoji i odlikovanjima koja mu ne pripadaju.

Svaka ti cast, od mene si dobio plus za trud. Uvek me pozitivno iznenadi koliko dobro baratas starim fotografijama i dokumentima.

Да не бисмо препуштали недовољно упућеним форумашима да доносе закључке, ево тумачења некога ко је стручан..

(Од 29:31)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nuWg9Azyk10[/youtube]
SRBIJA I VELIKE SILE PRED PRVI SVETSKI RAT - MILOŠ KOVIĆ

др Милош Ковић
http://www.f.bg.ac.rs/en2/zaposleni?IDZ=92

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416723#p416723:13wlmm7h je napisao(la):
Galeks » 15 Nov 2016 12:19 am[/url]":13wlmm7h]...

Svaka ti cast, od mene si dobio plus za trud. Uvek me pozitivno iznenadi koliko dobro baratas starim fotografijama i dokumentima.

Hvala Galeks, ali pohvale treba da idu Google-u :)

A ko je i čime je to tražio pa nije mogao da locira ostatke Tucovića koji su sve vreme bili tamo gde su i položeni, bilo je dovoljno da se podigne jedna ploča...?

Vidi Vozde, to sto su nas Karadjordjevici svojom svadjalackom politikom (bez ikakvog osnova i aduta - pretece Milosevica) posvadjali sa drzavom koja je bila i morala da bude nas najblizi saveznik, najpre iz strateskih razloga, potom trgovinskih, kulturnih itd. opet nije opravdanje da mi zbog toga ulazimo s vojskom i sa svim sto ona nosi u tudji prostor, jer smo eto jadni blokirani od zlotvora pa nam treba izlaz da bi se spojili... sa kim? Sa Rusijom? Ako je i postojala takva namera to je moglo i preko CG. Ali radi se o najobicnijoj megalomaniji koja je dozivela svoj vrhunac 1918. i tome sto se na prostoru Albanije raspala otomanska imperija i taj prostor je ostao bez vlasti, i oni su videli zgodnu priliku za prosirenje svoje licne mini imperije potpunim ignorisanjem stanovnistva na tom prostoru. Zato se vec sto godina razvlacimo sa Kosovom a mudrom je bilo i tad jasno cije je. A njihovo resenje za te realne probleme je bilo - mitomanija u kojoj i danas dobar deo Srba zivi i nikako da se izbavi.

Dimitrije je pisao to sto je posao u sluzbi svoje politicke i klasne borbe. Da je 'burzoazija' imala saveznistvo i potpomagala stvaranje velike albanije, on bi ih opet kritikovao.
Politika je kurva :D

Ja bih samo upitao dal je to za vreme balkanskih i prvog svetskog rata bio prvi sukob, ili je i njemu prethodilo neko proterivanje i ubijanje, pa onda da se vratimo na temu? ;)

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Moram i ja da prozborim koju kao neko ko je čitao dela Dimitrija Tucovića. Zaista je stavljen kao zamena za Marksa i Engelsa zbog sukoba sa Informbiroom. Nikako ničije kosti a ni njegove ne smeju biti zakopane van groblja, stoga mislim da je u redu što mu izmeštaju posmrtne ostatke.

Čak i rešenje sa premeštanjem spomenika nije loše, ali je po meni loše turanje fontane i izbacivanje pešaka sa kružnog toka umesto izgradnje makar jednog podzemnog prolaza ispod Kralja Milana gde je to najlakše uraditi i gde ima sasvim dovoljno prostora.

Mozemo li da se vratimo na temu, a to je Slavija?

Siguran sam da postoje teme i forumi koji se bave likom i delom Dimitrija Tucovica.

Ovde je bitno telo, a ne delo :)

Na sreću se nisam kladio da neće biti pronadjeno telo. Doduše pitanje za teoretičare zavere je šta se nalazi u škrinjici iskopanoj pre neki dan.

Средо,
поштујем право на твоје и свачије мишљење, као што га имам и ја, али бих ипак препустио професионалним историчарима привилегију да доносе закључке о историјским чињеницама.

Онако, мало играјући се, тражио сам решење за Славију без икаквих укопавања, а са немешањем трамваја са аутомобилским хаосом. Конкретно, трамвај сам ставио у троугао, и направио семафоризовано управљање са сигналним планом који подразумева минимална задржавања.

Жутом бојом сам означио места заустављања друмских возила на семафорима, црвеном бојом трамвај, а сивом локације пешачких прелаза.
Image
2ykm5mu.jpg

Остале важне промене:
- Ка правном факултету сви трамваји стају на острву близу средине кружног тока.
- За разлику од садашње ситуације да укључење из Београдске на Славију има очајни капацитет, због пропуштања безброј возила ка Теразијама са првенством пролаза, аутомобили имају једну увек проходну траку.
- Средина Београдске и Старине Новака постаје резервисана искључиво за јавни превоз, а то подразумева скретање из Старине Новака ка Вуку за трамвај 3 (или 12), и пре свега дуге трамвајске возове, и високу учесталост полазака (од 6-21 интервал краћи од 10 минута сваки дан). Може се укинути 14, ако ће 10 ићи на сваких 7-8 минута.
- Трамвај од Железничке станице Београд ка Карађорђевом парку, и од Правног факултета преко Славије у оба правца иду у зеленом таласу.
- Други зелени талас имају друмска возила на правцу Краља Милана - Булевар ослобођења. Остали друмски правци немају зелене таласе, али имају простор за чекање.
- У Булевару ослобођења оба трамвајска колосека са десне стране.
- Померање кружног тока ка садашњем паркингу и Хотелу Југославија.
- Прилазак средини кружног тока пешацима.

Сама Делиградска је јако незгодна да се обезбеди улаз приватним возилима са Славије, и то је раније била црна тачка и важан разлог загушења на Славији. Ја сам у предлогу оставио могућност да само трамвај може ући у Делиградску, и евентуално улазак на Славију из локалних блокова левим скретањем.

Мислим да продужетак Делиградске треба да допринесе пре свега бољем прилазу зони Клиничког центра колима из правца југа, а да се само јавним превозом омогући непосредна веза са Славијом. Већ сада имамо конфликт три тока на вези Немањине и Славије, још нам само фали четврти, и у садашњем времену, и са мојим предлогом. Ово са уласком само трамвајем је решење да се укључење у Делиградску омогући кроз трамвајску фазу, једну од три фазе на том месту.

Pozdrav svima... Slaviji treba malo kozmetike,ali tolike pare dati za sve to... Problem Slavije svi znaju,trole i tramvaji. Mislim da su mnogi videli onaj predlog Imamo Plan o izmestanju tramvaja u recimo resavsku i nove trase u recimo deligradsku pa preko pasterove u bulevar. Cekanje je u Nemanjinoj,a beogradska i ostale ulice imale bi neometan protok u kruznom toku.Daljim razvojem tramvaj bi mogao i ka Prokopu istom ulicom.A i tramvaji bi imali manje zastoja. Koliko vidim,novim resenjem se nista nece drasticno poboljsati sem novog izgleda.

@Karlo
Najdraže mi u tvom predlogu je novo centriranje - pomeranje kružnog toka :kk:
kako bi se napravio što više mesta za uk-isk Deligradske
jer ta strana ima zbijena tri ulivna ulična levka, dok ostale Slavijine strane po jedan

Ako se neljutiš,
ne baš precizno ilustrujem na tvom predlogu radikalnije centriranje kružnog toka :)

Beliim linijama prikazao sam sadašnju ne logičnu ,,ukockanosti,, Slavije
i istovremno prikaz sta bi se dobiloa ukružnjivanjem trotoarnih površina .
Ne samo iz (važne) estetike prirode kružnog toka,
vec zbog uticaja na bolji protok saobracaja svih učesnika

Moja projekcija Slavije (i drugih delova grada) u buducnosti je bez kontaktnih mreza i sina jer su prevazidjeni. Ljudi, mi vec danas imamo u Beogradu elektricne autobuse sa autonomnim izvorom energije. Kakve vise sine i trole. Takodje, mrtva ulica Kralja Milana ostaje bez saobracaja izuzev javnog prevoza (red bi bio da i Bg dobije elektricne rikse kao vid taksija kakve postoje decenijama u Zagrebu na primer) i postaje prvenstveno pesacka zona. Tako da kruzni tok treba centrirati za sto bolju povezanost bul. Oslobodjenja - Beogradska i Mekenzijeva - Nemanjina - dakle pomera se ka Meku.

Kapiram da je to daleka buducnost.

Vrh