Šta je novo?

Trg Slavija

Tu je bio zamisljen spomenik Despotu Stefanu na konju, uradila ga je Olja Ivanjicki. Ne znam da li bi to bilo bolje resenje, nisam siguran kako bi se uklopio... S druge strane fontana vise prilici trgu kao sto je Slavija jer je okruzena modernim staklenicima, i nije bas pogodna za srednjevekovnog despota. Ili mozda jeste? Ili je mozda najbolje kao sto je po Juznoj Americi na velikim kruznim tokovima - visoki obelisk sa nekim nacionalnim motivima?

kkorisnikk":29f1i21z je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416398#p416398 je napisao(la):
Saobraćajna Kamera » Ned Nov 13, 2016 3:27 pm[/url]":29f1i21z]Na stranu saobraćajno preuređenje Slavije: da li je ikada bilo glasa protiv ove sulude fontane?

Nesposobnost sadašnje gradske vlasti u vidu sprovođenja tendera je uslovila da podele posao na dva dela
fontana sada, a tender za ostatak sledeće godine.

Mada na stranu sve, zašto suluda fontana? Realno, Slavija je ubedljivo najružniji deo grada, sticajem istorijskih
okolnosti, imala je potencijala da bude možda i najlepši ali dogodio se II svetski rat.

Sve što odvraća pažnju barem malo na "lepotu" slavije, poput buduće fontane je dobrodošla.
Sa aspekta bezbednosti učesnika u saobraćaju fontana koja baca vodu 16m uvis, pa još "muzička" je potpuno sulud projekat.

Obaška izmaglica od vodenih kapi koje će se širiti preko saobraćajnice, sama fontana kao objekat će odvlačiti pažnju od toka saobraćaja u najvećem kružnom toku u gradu.

Kolko sam ja shvatio, visina mlazeva, tj snaga pumpe će biti regulisana prema trenutnoj jačini vetra, kao voda ne bi ugrožavala bezbednost saobraćaja.... ako se već gradi fontana, onda je to jedino ispravno rešenje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416361#p416361:21yw16rn je napisao(la):
astrodule » 13 Nov 2016 10:04 am[/url]":21yw16rn]Da se kladimo da neće naći Tucovićeve ostatke?

U principu se ne kladim, ali čekam da svakog trenutka objave da je kovčeg lociran i izvađen.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416425#p416425:1dk57bkb je napisao(la):
relja » Ned Nov 13, 2016 6:13 pm[/url]":1dk57bkb]Kolko sam ja shvatio, visina mlazeva, tj snaga pumpe će biti regulisana prema trenutnoj jačini vetra, kao voda ne bi ugrožavala bezbednost saobraćaja.... ako se već gradi fontana, onda je to jedino ispravno rešenje.

Tako su barem rekli, uz to biće i led osvetljenja tako da će noću sigurno lepo izgledati.

Glupost poput toga da će biti ujedno i muzička ne razumem, nije mi jasna poenta toga. Opet
s obzirom da dolazi od Vesića i kompanije ništa me ne čudi.

Kako god, vizuelni doživljaj će biti svakako bolji, da se nadamo sređivanju fasada, i potpunom renoviranju
hotela Slavija, sada već Garni, videćemo. Ovako uz onaj odvatni kazino izgleda kao fasada bordela.

A i staklena fasada Narodne banke je zrela za sređivanje.

Mozda uz muziku bude i lajv prenos Premijerovih obracanja. To bi bio vrhunac Orvelove drzave u kojoj vec zivimo.

Led osvetljenje rbg pa teraj u krug "sve mi boje dobro stoje". Taj kiceraj vec imamo svuda prilike da vidimo. Ako je dvoumljenje kao sto kaze Sreda izmedju spomenika Despotu Stefanu na konju i koplju iz koga bije svetli u nebo i ove muzicke fontane, koju je neko projektovao za predgradje Dubajia, pa odustao, ja se zalazem pre za Despota. Iako bi i on na tom mestu medju staklarijom bio kao Izgubljen slucaj, makar znamo sta predstavlja u istorijskom smislu za Beograd. Muzicka fontana kojoj pri tome ne moze ni da se pridje nema apsolutno nikakvu svrhu.

Београдског ослободиоца у Првом светском рату да преместе на пешачки трг Славију, па через Краља Милана пешака до Мештровићеве фонтане посвећене победницима у Балканским ратовима на Теразијама..

Једног дана.. Можда..
:grand:

Vozde odlicna ideja je da taj spomenik bude na Slaviji, mogli bismo neku peticiju? Mada fontana je ugovorena.

Хвала колега Средо.. :sesir:

Ех, сада ће свакако поставити фонтану, н'о биће у будућности реконструкција и реконструкција Славије, па..
Ако се сете - сете се. Никада се не зна. :wink:

А на његовом месту на НГ изградити храм где се може на одговарајући начин вршити црквена служба и одати пошта ратницима.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416438#p416438:3h5oyzfz je napisao(la):
CASTELBIANCO » Ned Nov 13, 2016 6:51 pm[/url]":3h5oyzfz]Led osvetljenje rbg pa teraj u krug "sve mi boje dobro stoje". Taj kiceraj vec imamo svuda prilike da vidimo.

Apsolutno ne, led osvetljenje ukoliko se dobro isplanira i ukomponuje ne mora da bude kičasto,
daleko od toga. Naravno da imamo primere po gradu gde ga arče po maniru grand turbo folk i ostalog
sranja. Ali opet to je do nekulture i površnosti onih koji biraju te kombinacije.

Zanimljiva stvar koju sam pročitao jeste da se ovde planira i projektovanje 3D slika, tako da možemo u
dane Tesle, Pupina ili ostalih znamenitih ličnosti da njihovi radovi budu projektovani na fontanu.

Inače, dopada mi se predlog Vožda, sada je kasno za to, ali fontana nije svakako večna.

слажем се Вожде, том споменику је место на најпрометнијем градском тргу. а фонтану нека ставе на кружни ток на НБГ-у

relja":3gyt8772 je napisao(la):
Kolko sam ja shvatio, visina mlazeva, tj snaga pumpe će biti regulisana prema trenutnoj jačini vetra, kao voda ne bi ugrožavala bezbednost saobraćaja.... ako se već gradi fontana, onda je to jedino ispravno rešenje.
Pišeš o tome kao da je Slavija u Japanu a ne u sred Beograda.

Vidiš da nisu sposobni da poštuju zakone a govore o high-tech pristupu jednom ovakvom problemu.
Nisu mogli da usklade automatiku uključivanja javne rasvete u zavisnosti od realnih potreba i meteo uslova.
Ukratko: blago svakome ko im veruje bilo šta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416461#p416461:2xvz27y2 je napisao(la):
Saobraćajna Kamera » 13 Nov 2016 07:36 pm[/url]":2xvz27y2]
relja":2xvz27y2 je napisao(la):
Pišeš o tome kao da je Slavija u Japanu a ne u sred Beograda.

Vidiš da nisu sposobni da poštuju zakone a govore o high-tech pristupu jednom ovakvom problemu.
Nisu mogli da usklade automatiku uključivanja javne rasvete u zavisnosti od realnih potreba i meteo uslova.
Ukratko: blago svakome ko im veruje bilo šta.

Pa vidi... nemam potrebu ikome da objašnjavam kako nisam apologeta naprednjačke vlasti (ili bilo koje prethodne).
Iznenadilo bi me da bilo šta urade kao treba.. a ovo je zicer, ako ovo uprskaju (i bukvalno) onda su veći retardi nego što sam mislio.

Ideja o fontani mi se dopada, pošto smatram da Tucovića treba sahraniti na groblju, da bista koju je Bondarov napravio nije dostojna ovog mesta i da ne treba menjati jedan spomenik drugim (smrdi mi na revašizam), već da treba tu staviti nešto životno i atraktivno - recimo poput fontane.
Ne dopada mi se ni ideja da se jedan nadgrobni spomenik zamenjuje sa drugim (ili kopijom drugog).

PS - ovaj "muzički" segment: ne bih odbacio ideju - bar dok ne naprave eksperiment: veoma prosto, neka puste muziku sa kružnog ostrva pre izgradnje fontane, da se vidi na šta bi to ličilo pa da ne bacaju pare.

Pitanje da li je potrebna fontana na Slaviji je neumesno
iz razloga sto se ovde na BBu pre par godina vodila polemika o urgentnosti fontane
i napokon nakon dugog čekanja dobijamo i nju
i sada odjednom pitanje da li nam je potrebna :shock: :shock: :shock:

Ok... za sve one koj iz nekog razloga ne žele da pronadju te stranice
sa navedim nebrojanim argumenatima o opravdanosti i nužnosti fontane
navešcu samo neke aspekte zagadjenja :)

Slavija je okružena sa višljim terenom a samo jedan ispust i to Nemanjinom
te prirodnim zakonima ,,prljav,, vazduh se sleže na niži teren
što dovodi do toga (kada bi se poštovale zdrastvene norme )
ni jedan pešak bez maske ne bi smeo da prolazi Slavijom :(
takve TVslike (pešaci sa hiruškim maskama) smo često vidjali iz nekih dr. metropola

Lično iskustvo mi potvrdjuje izneto ,
jedan od razloga prodaje predhodnog stana na II spratu koj se nalazio u Beogradskoj ulici
a desetak metara od kružnog toka su upravo ti nehumani životni aero-uslovi
kada se otvori prozor na svakih sat-dva vlažna krpa kojom se briše prozorska daska
bude crna i tako u nedogled . kako li je u visini pešaka ?

Beogradjani za razliku od nekih metropola, mogu da žive u humanim aero uslovima
ovom fontanom , ne samo da se smanjuje procenat ćadji i gara
vec ce uticati na vlažnost vazduha :)
O utiicaju fontane na efekat staklene bašte na takvim gradskim trgovima (betonski prsten)
jasno je i deci u predškolskom uzrastu...

Promenom mikro klime Slavija postaje prijatan kutak Bgda i za disanje
bez obzira na prisutno zagadjenje bukom i samom frekvencijom saobracaja

Nadam se da ovo malo potsecanje o nužnosti fontane na Saviji
u potpunosti razjašnjava čudjenje otkud pitanje da li nam je potrebna
osim.... osim ako je ono samo politizovano pitanje, što na BBu baš i nije poželjno
jer na ovom forumu se preferiraju argumenti i opšta dobrobit Bgda
:sesir:

Ok, ako ćemo da računamo sa fontanom kao filterom za zagađen vazduh na Slaviji, onda ta voda u fontani mora biti i zabranjena za piće (ljudima svašta pada na pamet) i morala bi da radi u "zatvorenom" sistemu i da ima svoj pogon za stalno prečišćavanje.
To bi trebalo da ima prioritet nad svetlosim i muzičkim efektima (tako valjda rade u Japanu :) , a kod nas.... )

Može fontana ali ne i saobraćaj.

Da budem jasniji: trg sa fontanom da, saobraćajni kružni tok sa fontanom - ne.

Споменик на пешачком тргу Славија би симболизовао сећање на јунаке Првог светског рата (дакле обухвата и сећање на поручника Димитрија Туцовића, командира 1. вода 1. чете 4. батаљона 1. пука Моравске дивизије), све који су у њему учествовали без обзира на то да ли су дочекали Дан примирја, све оне који су изборили слободу и могућност остварења сна о лепшој будућности.

Фонтана је одавно планирана на Теразијама и то фонтана много веће уметничке и историјске вредности.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416481#p416481:xfveun90 je napisao(la):
Saobraćajna Kamera » 13 Nov 2016 08:59 pm[/url]":xfveun90]Može fontana ali ne i saobraćaj.

Da budem jasniji: trg sa fontanom da, saobraćajni kružni tok sa fontanom - ne.

Nemoguce je pretvoriti takvo saobracajno cvoriste u trg.

Saobraćajna Kamera wrote
...Može fontana ali ne i saobraćaj....
Naravno kapljice vode mogu da utiču na bezbednost saobracaja i zato na takvim trgovima
fontana umesto visokih vodoskoka se projektuje sa prelivajucom površinom

voda preko velikih površi pod nagibom sliva se a samo isparenje , vlaži vazduh
te vlaga upijena u molekule gari i čadji povecavaja nihovu. težinu
tako da brze padaju na tlo i tako okolni vazduh je čistiji

Umesto prioriteta sto višljeg vodoskoka rešenje je u akcentovanju prelivanja vode a ne prskanja
kao sto su neke baš poznate stare fontane....

Imamo dosta primera i naših Bg lepih ,,prelivajucih,, fontana a o njima na temi
viewtopic.php?f=21&t=1607&hilit=fontane+i+javne+%C4%8Desme
:sesir:

Pogledajte prilog 1
Pogledajte prilog 2

Spatio trg iznad saobracaj ispod
Koliko ce proci od izgradnje fontane dok neki id*** u bmw ne uleti u istu kad da nalo po gasu
Inace najavili su drzavnu sahranu za tucovi u aleju na novom groblju
koja li mu je ovo selidba 5 ili 6
Sad kad padne snjeg nema nista od radova

A realno diretkore, koliko puta je sada neko kolima uleteo i čuknuo Tucovića.

A vezano za sneg, ovi se hvale da će izvođač da podigne balon na mestu radova i da će
na taj način biti apsolutno nezavisni od vremenskih uslova.

Pa nije da nisu prasili preko trave zelenila mislim da je jedan jugo potrefio tucovica nisam siguran

Vrh