Šta je novo?

Trg Slavija

Slavija nekad

slavijanekada01-2020-10-19-20-22-35.jpg

Tokom planiranih radova na redovnom održavanju, fontana na Slaviji biće isključena sutra (22. X), od 7 do 22 sata, saopšteno je iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Radovi podrazumevaju ispuštanje vode, čišćenje grubih filtera i prelivnog kanala, pranje, dezinfekciju i podešavanje mlaznica.

izvor: studio B

Hahahaha ograda napravljena bukvalno od presovane rđe :D :D

P.S.
Ček bre... :shock: :shock:
sl.jpg

Jel ovo neko pokušao da je isecka pa da je nosi za staro gvožđe??? Nasred Slavije??? :shock: :shock:

Можда се неко закуцао и у ову ограду? Као да су три стубића полимљена и одваљена ограда на месту ударца, а обај поломљени стуб после читавог пукао због ротације ограде.

Bila je priča da ne održavaju Most na Adi zato što je "Đilasov", ali ovi ne održavaju ni "svoje". Zaista katastrofalna rekonstrukcija koja je po mnogo aspekata unazadila ranije stanje, ranije je Slavija imala dušu a sada je odvratno prazno mesto koje nimalo nije po meri čoveka.
Fontana je takođe ružna i ne uklapa se jer se sa najvećeg dela vidi samo crni obod visok metar tamo negde daleko od posmatrača. Fontana je trebala biti u nivou zemlje.

Isarano ,polomljeno,fali drvo,prljavo, poklopac izvaljen, glupavo rješena nivelacija kod turist biroa, nema daljinskog za upravljanje fontanom,muzike bez.....

Славија је данас за избегавање у широком луку. Свима препоручујем алтернативне пешачке правце, Краља Милутина-Бирчанинова на правцу Булевар ослобођења-Немањина-Краља Милана као и за правац из Београдске ка Булевару ослобођења И Немањиној, затим Његошева-Проте Матеје на правцу Краља Милана-Макензијева, Његошева-Кнегиње Зорке на правцу Краља Милана-Булевар ослобођења.

Sve su zeznuli ovde. Dibidus. Rekonstrukcija radi rekonstrukcije...

Fontana ne da se ne uklapa, nego je OCAJNA ! Nezgrapna, ima taj ocajni pad terena koji je dodatno upropastio volumen. Ona zaista nije za ovaj kruzni tok.

Ne znam koliko bi kostalo da se premesti? Eto imamo gotov bazen za Terazije, samo da se centralni vodoskoci rekonstruisu po projektu Jelisavete Nacic (doduse imamo i to kod Zel stanice NBGD).

Када би засадили руже , на пример, око басена водоскока, ништа битно се не би сакрило, јер зид басена нема никакве украсе, рељефе и сл.
Сви који памте Славију до најновије измене њеног изгледа, знају да је увек постојало пуно цвећа на острву у средини.

Сем тог многима и није познато да модерна архитектура чији битан постулат је празнина, површине без украса, је подразумевала и терасе са цвећем, правом природом уместо приказане украсима на фасадама, као и пуно растиња у насељима модерног урбанизма. Тако да садржаји природе увек могу да стоје уз било које дело које је настало са намером да изгледа у складу са принципима модернизма, па тако не би били сувишни нити мање модерни поред водоскока на Славији.

Иако сам то предложио пре пар година, травњак око водоскока је празан до данас, можда сада неко и схвати, па засади нешто лепше од сивог зида.

Све само не руже! Око њих све гола земља, а и оне голе највећим делом године.

Нешто мало живахније, молим.

Juče sam boravio na Slaviji dobranih 20 minuta dok sam čekao da dođe neki od trolejbusa sa novopečenih SM(A)RT linija 21 i 22 pa sam imao prilike da obiđem famoznu čačkalica-ogradu i ono mesto koje smo pominjali u postovima iznad.

Po onome što sam video izbliza, 90% sam siguran da su pomenuto oštećenje i nedostatak ograde nastali jer je neko sekao tu ogradu i hteo da je uvalja u staro gvožđe. Da je u pitanju udar automobila, ne bi se ograda ovako ravnomerno ''presekla'' tačno ispod donje horizontalne prečke. Plus, svaki vertikalni stub bi bio pokidan. A ovde se vidi da u sredini stoji jedan koji nije taknut, dok su ovi levo i desno od njega presečeni, i to baš na istim mestima.
Slavija1.jpg

Slavija2.jpg

Znači stubovi se ređaju po sledećem redu: 3 presečena, pa jedan celovit, pa opet još jedan presečen. Ja ne vidim kako bi udar automobila mogao da napravi takva oštećenja, jer bi se onda sila prenela na sve stubove podjednako. Tako da po svemu sudeći, neko je ladno sekao ogradu nasred Slavije zarad skupljanja sekundarnih sirovina. :bash:

S druge strane vidimo okrzane i oštećene ivice betona (mislim... ''betona'') i žardinjera koji sada služe skejterima kao poligon
Slavija3.jpg

A tu je i onaj nesrećni ''Beograd'' natpis, koji je pored žvrljotina dobio još jedan ukras u vidu rđe koja polako ali sigurno napreduje ka vrhu. :kafa:
Slavija4.jpg

Ценим све радове, и не волим да много говорим негативно, али ово парче трга код НБС ми је једна од убедљиво најгорих реконструкција, надам се да ће оно бангаво дрвеће да порасте што пре јер немам друге речи за овај простор осим - ружно.

Bolje da su umesto ovog platoa projektovali jednu zgradu.

Danas sam u prolazu video da je na onaj jedan prazan i zapušten plac u Bulevaru Oslobođenja (nasuprot terminusa 47-ice, 59-ke, 30-ce, 39-ke i drugih) ušao bager. Nadam se da je u pitanju početak neke gradnje.

Danas sam prolazio, pa reko da ufotkam završne radove na rekonstrukciji. :) Inače, milicija je duže vremena bila nasađena na ćošku sa Kralja Milana.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=789253#p789253:10457c1y je napisao(la):
solecar » Суб Окт 31, 2020 11:50 pm[/url]":10457c1y]Danas sam prolazio, pa reko da ufotkam završne radove na rekonstrukciji.

Брате, како возе ови безмозгаши, успели су да развале ограду трамвајске баштице са обе стране, стално ми је на памети да су ту могла да буду нека дечица...
И није ми јасно зашто ово није пријављено од стране МУП-а након увиђаја, и замењено сутрадан стубовима од ретких метала који ће се наплатити од починиоца.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=789267#p789267:1004g317 je napisao(la):
Плусквамперфекат » Today, 01:25[/url]":1004g317]
И није ми јасно зашто ово није пријављено од стране МУП-а након увиђаја, и замењено сутрадан стубовима од ретких метала који ће се наплатити од починиоца.

Ne bi me čudilo da jeste prijavljeno (ako je i bio uviđaj), ali da je ta prijava završila isto kao i gomila naših prijava za mnoge stvari.

Ovaj denivelisani plato je velika sramota Beograda i mora da se ruši i da se na njegovom mestu preko konkursa projektuje i podigne zgrada javne namene.

Gledam ove slike i stvatno je tuga na šta sve ovo liči... bukvalno sve zgrade treba srušiti i raspisati međunarodni konkurs za celokupno rešenje. A projekat Mitićeve palate treba malo modernizovati i realizovati, ta zgrada bi savršeno legla na planiranom mestu.

Vrh