Šta je novo?

Trg Slavija

ту ми је смешна куњава, заклања се Храм итд. а сви који кукају заборављају на тог монструма поред Храма, који га годинама заклања
 
Na Slaviji je problem što imamo i autobuse i tramvaje i trole.. i sve ostale.. Tramvaji bi trebali da završavaju svoju liniju kod NBS, i da im to bude početna za nazad, to je u Evropi normalna praksa.. naravno mislim na tramvaje sa dva vozačka mesta prednjim i zadnjim, gde vozač samo prelazi pozadi odnosno napred.
 
Prednost tramvaja je što obično imaju posebnu traku odvojenu samo za njih, pa se u zakrčenim ulicama ne kreću polako, u skladu sa stani-kreni pomeranjem kolone automobila. Ograničeni su samo semaforima. Tamo gde nemaju posebnu traku će vremenom biti zamenjeni električnim autobusima, isto kao i tramvaji. Pa je za sada ipak bolje da ostane razuđena mreža tramvaja. Ako se jednog dana tehnologija baterija toliko usavrši da napajanje preko žice izgubi svaku prednost, onda će ostati jedino električni autobusi kao najfleksibilniji. Međutim to ne znači da oni i dalje ne treba da idu po posebnim stazama rezervisanim samo za lokalni javni saobraćaj koji nije metro. Drugim rečima, svako trajno rešenje Slavije i dalje mora da ponudi nezavisne trake SAMO za javni saobraćaj bez obzira koji će tip vozila njima u budućnosti saobraćati. Pa će ta komplikacija odvojenih i ekskluzivnih saobraćajnih traka na trgu trajno ostati nešto neophodno.
 
Просто сумтребали направити крајње две траке за сав јавни превоз одвојене ивичњацима од осталих трака као и ону траку за директно искључење из Немањине у Булевар ослобођења. Што се тиче батерија, много кориснији би били трамваји на батерије од аутобуса на батерије због капацитета.
 
Trotoar, a bogami i kolovoz ispred Hiltona postali parking za besne domace zivotinje sa besnim automobilima.

Mislim ne krivim Hilton, oni uredno cuvaju svoja parking mesta. Nego nadlezne sluzbe sto ne sklanjaju ove divljake.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569873#p569873:64z9zw0c je napisao(la):
dziggy » 25 Sep 2018 10:45 am[/url]":64z9zw0c]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=568338#p568338:64z9zw0c je napisao(la):
Zuma » 18 Sep 2018 04:19 pm[/url]":64z9zw0c]Posle Beograda na vodi i Skyline-a to više neće biti bitno. Sa koje to vode će se uopšte videti Hram?

Sa zvanicne stranice opstine Vracar

1280px-Telekom_Srbija_%28TKC%29.jpg

Ne zna se nazalost sta je gore, mutant od zgrade ili favele po krovovima.
 
Sredi stare fasade i ofarbaj ih u prijatne i kompatibilne boje, pa će "favela" na padini naglo postati ukras grada. Ili bi bila ukras kad bi se uopšte mogla videti od BNV-a posle završetka "zida" pored reke. A pošta je bila tada neophodni radio link i komunikacioni centar grada, napravljen PRE hrama. Ako ona toliko ometa, šta onda reći o ovome:

file.php
 
Ja da ih farbam? To neka rade stanari koji tu zive.

Zuma divim se tvojoj beskrajnoj imaginaciji, ponekada kao da zivis u VR svetu. Pa naravno da lici na favelu, nema potrebe za navodnicima.
 
Šta je vizuelno bogatiji i humaniji pejsaž na te dve slike: 1000 jednakih pravugaonika ili deo grada gde ne postoje dve jednake površne? Ovo prvo je za zombije. Drugo je arhitektura sa pečatom individualnosti, odraz različitih ljudi i događaja, grada koji traje i menja se.
 
не, то је одраз малограђанштине, безмозгаштва, безвлашћа и безакоња, где свако може да надзиђује шта и како хоће, без икаквог смисла, логике и стила
 
Naravno da ima i toga, ništa nije crno belo, samo dobro ili samo loše. Ali dovedi oba ta prizora u stanje u kome je moguće fer poređenje između starog i novog, što znači u situaciju da se ove stare zgrade ipak održavaju, da imaju fasade i krovove o kojima neko ipak redovno brine, pa ONDA uporedi šta bi oku bilo prijatnije: budući pejsaž BNV-a koji se sastoji jedino od beskrajno ponovljenih, istih pravougaonika stambenih košnica, ili jedan ovakav stari ali (za razliku od ovoga) održavani deo grada. Pošto poredimo vizuelno bogatstvo različitih vrsta urbanih pejsaža jednog budućeg i svuda normalno održavanog Beograda, ili sam bar ja tako shvatio sada već uobičajene i dugogodišnje kritike pogleda na stari deo grada, za šta je slika zgrada oko hrama tipična. Babe i žabe (zapušteno i novo) se ne mogu porediti. Dovedite stari deo grada u normalno stanje održavanja jednog normalnog grada, pa onda recite da je izuzetno ružan, ili bar da li je gori od BNV-a i pejsaža tog tipa (zato što bi ONI nikli umesto ovakvih starih zgrada kad bi ih neko rušio zbog ovakvih ocena o ružnoći pejsaža). A što se konkretno ove slike tiče, izostavite ogromnu i zaista napadnu zgradu pošte, pa ćete videti da tu postoji potencijal za veoma bogat i zanimljiv pejsaž.
 
Урбано ткиво и градски пејсаж су две варијабле које се константно мењају од постанка града па кроз цело његово постојање. Ниједна зграда не може нарушити градски пејсаж већ га само употпунити јер ће постати део њега.

Зграде заклањају зграде и то је цела суштина око које се овде годинама формирају неке метафизике без реалне основе. Ајде да се "заклања" неки град урбаног квалитета Рима или Париза па и да та прича има икакву поенту. У случају Београда, градско ткиво изузетно мале урбане и визуелне вредности се заклања једнако неквалитетним урбаним ткивом мало новијег датума. И то је све.
 
Nije poenta šta se zaklanja već od koga se zaklanja.
 
Није визура Београда тако накарадна како се представља, све зависи од тачке гледишта. Прошли викенд сам се возио чамцем по рекама и лепо су се са воде виделе куполе скупштине града, цркве Светог Марка, Београђанка и Палата Албанија, као и Саборна црква. Проблем у визури града праве разне накарадне надоградње типа чардаци у Савској или на Тргу републике, ружне задње и бочне фасаде често само голе и лоше омлтерисане, и то што многе фасде нису деценијама обнављане па су скроз сиве.
 
Pa dobro, sam osećaj vožnje čamcem je lep i naravno, kada se vidi to što si video, Дошљак. Ali šta ćemo kada smo pešaci? Osećam da će se i to malo draži koje si pobrojao za koju deceniju a možda i godinu izgubiti.

Spatio negde piše kako ni Pariz ni London nemaju fontane kao što je naša i rumunska. Ma kako da imaju takve idiotluke naročito našu koju bi bolje projektovao srednjoškolac. Nije mi jasno, zbog čega dopuštaju da se svako igra sa gradom? I ovde se ponavljaju greške, i nikako da savladaju zanat popločavanja i uopšte asfaltiranja ulica, trgova...

Mogu li se stare posivele fasade oprati umesto da se kreče?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=570345#p570345:1ais10l7 je napisao(la):
stf » 27 Sep 2018 07:08 am[/url]":1ais10l7]Урбано ткиво и градски пејсаж су две варијабле које се константно мењају од постанка града па кроз цело његово постојање. Ниједна зграда не може нарушити градски пејсаж већ га само употпунити јер ће постати део њега.

Зграде заклањају зграде и то је цела суштина око које се овде годинама формирају неке метафизике без реалне основе. Ајде да се "заклања" неки град урбаног квалитета Рима или Париза па и да та прича има икакву поенту. У случају Београда, градско ткиво изузетно мале урбане и визуелне вредности се заклања једнако неквалитетним урбаним ткивом мало новијег датума. И то је све.
Postoji velika razlika između jedne zgrade koja zaklanja mali deo vidnog ugla, i kompletnog vizuelnog zida veoma visokih i preklopljenih zgrada napravljenih baš na ulazu u teren oblika amfiteatra (BNV). Stepen ometanja pogleda na grad je neuporediv. To bi bilo nedopustivo i da je pogled na grad zaista ružan, jednostavno zato što NIKO nema prava da ga u tako ogromoj meri zakloni samo zato što se njemu ne dopada. To čak ne mora ni da ima veze sa zgradama, već sa topologijom terena, sa dubinom i širinom prostora koji pogled može da obuhvati. Koliki deo svog grada MOŽEMO da vidimo, ma kakav da je? Jer ovako veliki deo urbanog prostora i pogleda na njega ipak pripada svima, i to ne samo jednom vremenu, pa makar se NIKOME u tom vremenu ne dopadao. Intervencija u kojoj se spusti zavesa na veliki deo centra grada je jednostavno prevelika. To NIJE deo normalne gradnje u kojoj jedna nova zgrada ponekad i iz nekih uglova mora da zakloni njoj susednu. Pa zatim zašto je bilo nepoželjano čak i samo postojanje bilo kakvog plana o maksimalnim visinama zgrada u Beogradu, makar i izmenjenog? Ne bi li zaklanjanje i uništavanje zaštićenih vizura tada bilo manje?

I tek na kraju, posle ovog sasvim principijelnog pitanja nezavisnog od izgleda grada, o tome ko i kada sme da odluči o zaklanjanju toliko velikog gradskog prostora (a ne zgrada), dolazimo do lepote: Pogled na grad ustvari NIJE ružan, samo je neodržavan, što je nešto sasvim drugo, nešto što se vremenom može popraviti.
 
Gora stvar od fasada su sami trotoari po centri grada. Dok gledate lepe fasade i one manje lepe po Beogradu, vrlo lako moze da vam se desi da se sapletete ili da vam se zaglavi noga jer nedostaje deo betona. Da stvar bude gora ovde govorim o uzem centru grada.
 
Pa to je čar domaćih Degeton ploča. U drugim zemljama se stavljaju ploče veće površine i debljine, a negde se koriste i velike betonske. Kod nas se biraju te što su em veličine LEGO kockica em su napravljene od presovanog građevinskog šuta. I još stavljene na podlogu od vazduha i peska.
 
Ко може уопште и да гледа лепе и мање лепе фасаде док шета провлачећи се између паркираних возила, стубића, бандера, фрижидера, башта кафића и брзих храна, разводних кутија, реклама и осталих препрека?
 
Ksenija, fontana na slaviji je veličanstvena i iumpresivna. Voda deluje veoma povoljno na ljude, pogotovu voda u pokretu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=570693#p570693:10ajabjn je napisao(la):
Nepopravljivi optimista » Pet Sep 28, 2018 6:09 pm[/url]":10ajabjn]Premijera!

file.php

file.php

file.php
:roll: Glupostima nikad kraja.
 
Mislim da jeste. Meni je ovo poboljsanje u odnosu na goli beton. Mada je cela ideja i realizacija njesra.

Sent from my Ektra using Tapatalk
 
Sutra ponovo trolejbusko stajaliste u kruznom toku. ;)

Doduse, samo na par sati dok trolekbuske linije budu skracene.

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk
 
Vrh