Šta je novo?

Trg Slavija

Drugar mi je pokazao zanimljiv projekat koji je takodje predate na konkursu.Zamolicu ga da mi ga prosledi pa da ga postavim ovde cim prodje izbor od strane komisije.

Samo cu reci da projekat ne prati uslove oko zadrzavanja tramvaja vec ih izmesta ali ne kuda je predlozio imamo plan vec jednom drugom ulicom.A trg je posvecen pesacima.Sve u svemu videcemo kada prodje ocean komisije :)

Koji su to likovi koji su predali rad,a nisu ga prezentovali na beobuildu,to vam je kao da nisu konkurisali. :kafa:

Свако разуман ће игнорисати услове конкурса који су сами по себи урбанистичка деградација градске микроцелине на дужи период.

Ако је комплетна наша струка довољно храбра и мудра и да је искрена, сви предати радови ће игнорисати заиста назадне услове конкурса.

"vucko"]Drugar mi je pokazao zanimljiv projekat koji je takodje predate na konkursu.Zamolicu ga da mi ga prosledi pa da ga postavim ovde cim prodje izbor od strane komisije.

Samo cu reci da projekat ne prati uslove oko zadrzavanja tramvaja vec ih izmesta ali ne kuda je predlozio imamo plan vec jednom drugom ulicom.A trg je posvecen pesacima.Sve u svemu videcemo kada prodje ocean komisije :)[/quote]

Drugar je trebalo da zna da njegov rad nece ni biti razmatran ako ne postuje zadate uslove iz raspisa konkursa.Steta za rad koji je mozda zanimljivo resenje.

Ако је другар био мудар, неће имати основа да му не разматрају рад.

Апсолутно је изводљиво истовремено игнорисати услове конкурса у суштини а притом их испунити као секундарну или терцијалну ставку у пројекту.

^^ Jos 3 dana strpljenja pa cemo videti da li je uspelo :D

Tramvaj nece kruziti oko nego preko Slavije to je zadato resenje koje je delo nadlezne ustanove svidjalo se to nekom ili ne.

Takodje nece biti razmatrana ni resenja neizgradjenih povrsina oko trga, sto tek oduzima niz mogucnosti za resenja konkursnih zadataka.

Najzad sta god da se umetne na to mesto, pre celovitog resenja cele okoline trga, je nedovoljno u toj bezlicnoj masi gradjevina razne spratnosti, stilova,kalkana, parkinga, bilborda,elektricnih zica i kablova i cega sve ne...

Добро је што ти немаш појма о чему причаш.Добро је што овде има неких који су учествовали на конкурсу и притом нису дежурни мудраци и добро је што ти ипак ниси тај који прегледа радове нити знаш шта се разматра а шта не.

Beli grad jw dežirni hejter na drugoj temi mu smeta što ljudi sade drveće kaže kome je do drveća nek ide u šumu.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2

бели град јесте дежурни хејтер, али услови конкурса траже трамвај да остане (што не значи да се неће прихватити другачије решење) а исто тако је добро што се не предлажу конкретни објекти на славији...међутим као идеја то је сасвим у реду (као што је комленић урадио својевремено).

Zar forum nije diskusiona grupa u kojoj se iznose razlicita shvatanja, ali po pitanju ovog konkursa mi mozda i nemamo razlicita shvatanja.
U jednoj poruci je naveden neko ko ima ideju resenja sa pesackim trgom i izmestanjem tramvaja, to je sjajno, ali na zalost uslovi konkursa takva resenja iskljucuju, jer ziri treba da radi sa manjim brojem radova i ne zamara se neostvarljivim resenjima.Tako da to nije moj stav nego tumacenje neceg sto ne zavisi od nas.

Sto se tice drveca svako moze da cita moje poruke na ovu temu ,shvatice , ali ovde je navedeno nesto sto nigde nisam napisao, u slucaju sadnje na obali, ne radi se samo osadnji nego o losem rasporedjivanju stabala koje ce zakloniti :gobb: vizure i sire prostore, ali trebalo bi zasaditi tri puta vise samo na drugim mestima i sa sto vise vrsta.

@beli grad

Masta i snalazljivost su cudo, verujem da ce nas rezultati konkursa iznenaditi.

Sasvim je moguce ispostovati sulude obaveze konkursnog zadatka i ponuditi nesto sto prevazilazi puko crtanje plocnika i fontane. Pa cak i pesacki trg. :D

Jedva cekam da vidim tvoj konkursni rad. :wink:

Ovi požurili :| Kad su pre dodelili nagrade, kad je konkurs završen tek pre neki dan!?

Субота, 29. децембар 2012.
1537073_velika_da.jpg

Изабрано неколико идејних решења за реконструкцију Трга Славија

Стручни жири за одабир најбољег идејног решења за реконструкцију Трга Славија доделио је четири једнако вредне друге награде и откупио још два рада, који ће бити искориштени за будуће саобраћајно и естетско уређење тог кружног тока.

Председник жирија и градски архитекта Дејан Васовић подсетио је да су град Београд и Агенција за инвестиције и становање расписали конкурс за уређење тог трга, на који је пристигло 70 радова.

Он је за Беоинфо навео да је жири изузетно задовољан пристиглим радовима, као и одабраним решењима, који ће даљом разрадом кроз пројекте Агенција за инвестиције и становање бити преточени у нови изглед Трга Славија.

–Предвиђено је да се поред лепше естетске слике омогући проходнији саобраћај и већа безбедност за пешаке, која ће се постићи одвајањем трамвајског и тројејбуског саобраћаја од аутомобилске траке, као и да се направе подземни пролази за пешаке, попут оних на Теразијама – прецизирао је Васовић.

Izvor: Grad Beograd

Nervira me što je ova vest ovako štura. Ko su nagrađeni? I gde su slike ostalih radova?

Da li slucajno ili ne tek trenutak pre moje poruke postavljena je ova prethodna, tako da moram da dodam da je ova poruka u vezi one prethodne rasprave, a ne u vezi vesti o pobednickim resenjima.

Tacno je. Ali takvi radovi nece biti pobednicki.Pobednicki rad ce zadrzati onu bistu, dodace oko nje vodoskoke, iz jednog tunela ispod trga ce biti izlaz do tog ostrva sa klupicama i kandelabrima...Pa ko voli da uziva na ostrvu u moru automobila neka ponese limunadu !Da mi se takvo resenje svidja mozda bih i pobedio. U tvoj talenat ne sumnjam, mada bi vise uspeha imao da si saobracajac.

Ovo na slici mi je efektno,podseca na resenje iz N.Y trga na srusenom world t.centru.Ako dobro vidim voda se sliva u levak :roll:

To u NY ima neku simboliku? Sta bi na ovom trgu bila simbolika te "crne rupe"? :D

beli grad":3abv77q2 je napisao(la):
Dobro je sto forum ima Dezurne mudrace, ali tramvaj nece kruziti oko nego preko Slavije to je zadato resenje koje je delo nadlezne ustanove svidjalo se to nekom ili ne.
Постоји и категорија свиђања и не свиђања, али овде бих ја, са аспекта своје саобраћајне струке, рекао:
За трамваје је наметнуто решење, које су дале надлежне институције, без обзира да ли било функционално или не.

Од свих видова саобраћаја, на Славији трамвајски саобраћај највише испашта због застарелог, неприлагођеног концепта. Уз то је транспортни систем са највећим капацитетом на овом тргу, центра милионског града са великим транспортним токовима, и најрационалније користи ограничени градски простор милионског града од тренутно постојећих видова транспорта на Славији. Чак и уколико за 10 година буде отворена метро станица Славија, трамвај би, уколико не поновимо крупне грешке из садашњег система, требао бити и даље најкоришћенији вид транспорта на овом тргу. Разлике у ефектима између добрих и лоших трамвајских решења на Славији су и до 15.000.000-20.000.000 евра годишње у виду ефеката, односно посредних трошкова најлошијег у односу на најбоље решење.

Valjda ce objaviti 31og sve detalje o tome ko je pobedio?

Могли су бар да мало да се потруде да не буде толико очигледно да је конкурс намештен.

Овако штура вест може бити занимљива ствар.Ај погађамо чији је ово рад. :) Мени много смрди на АРЦВС.

Сад ми је криво што нисам од почетка учествовао у раду на једном конкурсном решењу . Овако нешто сам имао на уму .

633750189_601c7fd28a_o.jpg

Evo spiska nagrađenih radova:

Понедељак, 31. децембар 2012.
Град Београд

Резултати отвореног јавног анонимног једностепеног идејног (анкетног) конкурса за израду урбанистичко-архитектонског решења уређења непосредне зоне Трга Славије са фонтаном у Београду

Прва награда није додељена

Додељене су четири једнаковредне друге награде (умањеног новчаног нето износа од по 250.000,00 динара) радовима са ауторским шифрама:

1. Ауторска шифра 25829 – радна 09
Аутори re:a.c.t студио: Гроздана Шишовић, Дејан Милановић, Александра Богдановић, Лука Јовићевић.

2. Ауторска шифра 43857 – радна 11
Ауторски тим-азбучним редом: Дрецун Владица, м.арцх., Миливојевић Милош, м.арцх., Митровић Јован, д.и.а., Фолић Милена, д.и.а., Хаџиахметовић Аида, д.и.а.
3Д модел: Љубић Славољуб, д.и.а.
Консултант за фонтанску технику Жељко Петковски, д.и.м.

3. Ауторска шифра 05051 – радна 15
Аутори: Никола Стевановић, м.арцх, Владимир Радуловић, м.арцх., Вања Енбулајев, м.арцх., Војислав Стевановић, мр.арх.
Сарадници: Бојана Димитријевић, м.арцх., Милица Ђоковић, м.арцх.

4. Ауторска шифра 55111- радна 26
Аутор: 4од 7 архитектура
Ђорђе Стојановић, д.и.а., Милутин Церовић, д.и.а., Анђела Карабашевић, д.и.а., Милица Тасић, д.и.а., Богдан Обрадовић, д.и.а.
Сарадници: Студио доктор Фриед / анимација/, Ђорђе Матић, инжењер грађевине

Трећа награда није додељена.

Додељена су два једнаковредна откупа (умањеног нето новчаног износа од по 50.000,00 динара) радовима са ауторским шифрама:

1. Ауторска шифра 15127 – радна 30
Аутор: Владан Дрндаревић, д.и.а.

2. Ауторска шифра 96969 – радна 36
Аутор: (1x2студио)
Ауторски тим: доц.Зоран Абадић, д.и.а., Душан Миловановић, д.и.а., Јелена Богосављевић, м.арцх, Јелена Загорац, м.арцх., Милан Караклић, м.арцх.

Жири конкурса је похвалио рад (без новчаног износа) са ауторском шифром:

1. Ауторска шифра 00071 – радна 49
Аутори: Милорад Обрадовић, д.и.а., Жарко Чајић, д.и.а.
Сарадници: Божидар Несторовић, д.и.а., Дуња Обрадовић, арх.

Izvor: Grad Beograd

Neki radovi koje sam uspeo da nađem:

RE-ACT (Šifra 25829 - II nagrada)

slavijaf1.jpg

slavijaf2.jpg

STUDIO METAR (Šifra 05051 - II nagrada)

1_zpsdaa69ed3.jpg

2_zps5da6e181.jpg

5_zpsf856a0d6.jpg

6_zps3f84d44c.jpg

8_zpsffa4658e.jpg

9_zpsd3032d4c.jpg

1x2 STUDIO (otkup)

Trg%20Slavija_Beograd_Srbija_1X2STUDIO%2005.jpg

Trg%20Slavija_Beograd_Srbija_1X2STUDIO%2007.jpg

Trg%20Slavija_Beograd_Srbija_1X2STUDIO%2006.jpg

Trg%20Slavija_Beograd_Srbija_1X2STUDIO%2008.jpg

Trg%20Slavija_Beograd_Srbija_1X2STUDIO%2009.jpg

Trg%20Slavija_Beograd_Srbija_1X2STUDIO%2014.jpg

Ostalih radova još nema na netu. Naroćito me zanima šta je uradio Jovan Mitrović sa svojim timom (sa Dejanom Miljkovićem, koji ovog puta nije u timu, ima nekoliko odličnih projekata, mada se baš i nije proslavio sa parkom Tašmajdan). Nestrpljiv sam da vidim i šta je smislio tim "4of7". Oni su npr. najpoznatiji po rekonstrukciji restorana Dunavski cvet u fitnes centar.

Ostaje nejasno šta dalje? Da li će se odlučiti za jedan od nagrađenih radova ili će ih sve iskombinovati i dobiti nešto sasvim deseto!?

I jedan interesantan detalj - Re:act je već pobeđivao na konkursu za Slaviju, i to za "Spomenik modernoj Srbiji". Sećate se verovatno onog staklenog cilindra. I ova njihova fontana liči malo na taj rad.

E ovako Ako ocenjujem ova tri ni jedan n nije ispunio zadatak,ali ako bi ih iskombinovali,ovaj prvi je totalno nista niti se vidi koncept0 atrakcija 0,funkcija 0,
Drugi ima pristojno podzemlje mada se se nevidi ceo kompleks pa je tesko i steci utisak sem da zeli da bude dinamican i u funkciji posebno mi se dopao fitnes centar,za povrsinski deo je ocena cista 0.
Treci rad je po meni vec vidjeno ali i atraktivno resenje,i bilo bi sasvim ok,ali se uopste nevidi unutrasnjost tunela osim ispod fontane.
Dakle iskombinujte drugi i treci dobija se odlicno resenje,i spolja i ispod zemlje.Dakle sifon sa vodenom zavesom rad br.3 i podzemlje rada br 2. :kafa:

Vrh