Šta je novo?

Trg Slavija

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534287#p534287:60ra9f5p je napisao(la):
Piccolo » 25 Apr 2018 11:40 pm[/url]":60ra9f5p]
Zar nije bolje prosto napraviti bolji obrazovni sistem i nauciti vec u skolama buduce glasace o politici i birackom pravu, ovde se o njihovom birackom pravu i odgovornosti koje ono nosi u osnovnim i srednjim skolama jedva i pominje, pre svega mora se razviti od malih nogu kriticki stav, a kod nas se radi upravo suprotno kroz osnovnu i srednju skolu, deca se uce da cute i prihvataju stvari kakve jesu.
Naravno da je to najbolje. Ja već odavno ponavljam da od obrazovanja sve počinje. Na nesreću, ono se danas namerno degradira u celom svetu, i to ne zato što nema para, nego zato da bi se masom lakše vladalo. Ako zbog toga kvalitetno obrazovanje može imati samo manjina, a svi imaju pravo glasa, već i matematički proizilazi da je glasnje obrazovanih nebitno, pošto je ključ u kontroli mišljenja neobrazovanih, budući da ih ima mnogo više i da bez kvalitenog obrazovanja nemaju odbranu od masovnih medija i populizma. Da se ja pitam neki kvalitetni nivo osnovnog obrazovanja bi bio potpuno besplatan, bez obzira koliko košta, pošto je sve drugo na duge staze DRASTIČNO skuplje.

Ali pošto je to dugotrajan proces čak i kad bi se složili da to uradimo, ovo sa test pitanjima na glasačkom papiru je bila više jedna pomalo ironična šala i napola ozbiljan predlog kako da se ovaj proces skrati i bar donekle umanji šteta u uslovima kakvi su sad.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534234#p534234:31j8akme je napisao(la):
Gazi Bengazi » 25 Apr 2018 07:55 pm[/url]":31j8akme]
Elitizam se kao takav nalazi u osnovi idelogije fasizma. Sta cemo sa neobrazovanima i bezubima nakon sto ih dehumanizujemo i oduzmemo pravo glasa? U gasne komore?
Poređenje nije dobro. Iako naravno ne očekujem da je test kvalifikovanosti za glasanje moguće sprovesti bilo gde, pošto i nisam bio previše ozbiljan, ipak je zanimljivo kao teorijska rasprava o osnovnim principima. Ako ljudima ONI nisu jasni, tek onda smo ugasili.

Moramo razlikovati osnovna ljudska prava od od nekih koja su ipak sekundarna. Osnovna ljudska prava bi bila ona koja nam pripadaju samim činom rođenja u vrsti Homo Sapiens. Recimo pravo na život, ličnu slobodu, bezbednost, imovinu, itd.

Sasvim druga vrsta prava su ona koja se odnose na zajednicu pri čemu je za njihovo korišćenje potrebno neko stručno znanje inače osoba postaje opasna po tu zajednicu ili osnovna lična prava drugih.

Naprimer ne može bilo ko da bude hirurg i operiše druge. Društvo prvo mora biti sigurno da on to zna da radi i da neće napraviti više štete nego koristi. Neki roditelj bi mogao reći da svoje dete sme operisati samo on. On ga je rodio, hrani ga i najviše mu je stalo do njega, pa kako onda da mu živort stavi u ruke nekoga koga je sigurno manje briga hoće li dete preživeti?

Slično se pitanje postavlja oko toga ima li roditelj prava da zabrani vakcinaciju svog deteta zato što je recimo ubeđen da međunarodna farmnaceutska mafija truje decu? Ili šta je sa osnovnim pravom na slobdu kretanja ako osoba iz inostranstva donese opasnu zaraznu bolest?

Slično je i sa mnogim zanatima i profesijama. Osoba mora biti kvalifikovana da bi ih obavljala kad god posledice nestručnosti ne pogađaju SAMO osobu koja nešto radi.

Vrlo je teško videti po čemu je glasnje suštinski različito od bilo koje druge delatnosti koja ima jasan društveni cilj i potencijalno opasne posledice po sve ako ih obavljaju nekvalifikovani. Grci su izmislili zapadnu formu demokratije i kod njih se nešto slično implicitno podrazumevalo. Naši savremeni standardi opšteg prava glasa zaista jesu pre svega (ne naročito uspešan) pokušaj odbrane od totalitarizma ili elitizma. Međutim sam pojam "pravde" u upravljanju državom uopšte ne podrazumeva kao obavezni deo da u upravljanju životima svih (a glasanje to jeste) baš moraju da učestvuju i oni koji nemaju ni najblažeg pojma kako se to radi. Platonove rasprave o državi se time bave i prlično su zanimljive.

Daleko sam od toga da zaista ozbiljno zastupam ovo što sam napisao, ali se istine radi mora reći da je u teoriji opšte pravo glasa više jedan pragmatični trade-off nego neko sasvim očigledno "neotuđivo lično pravo" na pravljenje kolektivne štete. Galama o "svetosti" tog prava je pre svega dimna zavesa kojom elite koje stvarno upravljaju pokušavaju da ubede one kojima manipulišu da su oni tobože "jako bitni", i da su time pre svega sigurni od ajkula kao što su oni sami, "pošto uvek mogu da glasaju kako god žele". Što je više tužna farsa nego nešto zaista ozbiljno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534277#p534277:36k1jsn3 je napisao(la):
Gazi Bengazi » April 25th, 2018, 11:46 pm[/url]":36k1jsn3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534250#p534250:36k1jsn3 je napisao(la):
Ksenija » Sre Apr 25, 2018 9:58 pm[/url]":36k1jsn3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534234#p534234:36k1jsn3 je napisao(la):
Gazi Bengazi » Sre Apr 25, 2018 8:55 pm[/url]":36k1jsn3] Elitizam se kao takav nalazi u osnovi idelogije fasizma. Sta cemo sa neobrazovanima i bezubima nakon sto ih dehumanizujemo i oduzmemo pravo glasa? U gasne komore?
Oprosti Gazi Bengazi ali ovo baš i nisi morao napisati, izaziva blagu jezu a i prilično si nejasan i još priličnije neukusan.

Ja neukusan? Pojedini clanova foruma otvoreno zagovaraju i propagiraju nejadnakost medju ljudima u 21 veku? I to bas oni koji se najvise pozivaju na pravnu drzavu i demokratsko uredjenje. Kad ih otovreno upozorim sta, nadam se nesvesno zagovaraju, ja sam onda neukusan, a oni su "elitni" clanovi foruma?

Prosto me sramota sto moram sebe da opravdavam sto ukazujem da su svi ljudi isti, bez obzira na obrazovanje, intelekt, godine starosti, broj zuba, boju ociju, itd... Namerno sam izbegao floskule o nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

Ne mozemo biti malo vise ili malo manje jednaki. Preduslov demokratije je da su svi ljudi jednaki i da je svaciji glas jednak. One koje se nisu slagali sa tim i koji su zagovarali nejednakost medju ljudima, (visa i niza rasa, elita i otpad) istorija je nazvala fasistima i to je cinjenica.
Glavni preduslov demokratije je da ista postoji i u praksi , a ne samo na papiru. Tek kada to ispunimo , možemo da pričamo o nekoj jednakosti. Primere ne bih navodio , jer bi smo otišli u potpuno drugom pravcu.
Ali sve dok imamo veliku većinu ljudi koji veruju u maltene sve priče koje im se serviraju po televizijama , štampi , radiju i internetu , imaćemo sve više "Slavija".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534290#p534290:2kbtqucr je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Apr 26, 2018 12:54 am[/url]":2kbtqucr]Testovi, uslovi i na-terenu kvalifikacije za dobijanje prava na izborima zvuče interesantno u teoriji ali u praksi danas nema države koja to ima tako da nema šanse ni da mi to uvedemo. Sve i da hoćemo. Ne znam što se u Srbiji stalno poteže to kad svi znaju da od toga nema ništa. Ok, znam, zato što nam je svima preko glave ovoga što se dešava. Ali svidelo nam se ili ne, tako je kako je.

Ali ovo što Piccolo kaže ima smisla i podržavam to. U srednjim školama već postoje predmeti Sociologija i Ustav. Kad bi se malo bolje koncipirali i kad bi se bolje predavali, ti predmeti bi mogli da imaju veliki uticaj u vaspitanju klinaca o njihovoj ulozi u društvu, kolektivizmu, uređenju, državi, i svemu što treba da zna svaki pripadnik društva, pa samim tim i glasač. Po meni je to bolji način od svih prisilnih i uslovnih rešenja, uključujući i testove. Jer kad naučiš osobu kako funkcioniše društvo i (između ostalog) zašto nije svejedno da li se glasa za nekog zato što je najlepši, ili zato što je dao kintu, ili zato što je realno najsposobniji i najpošteniji kandidat, e onda se otvara put ka izgradnji zdravog i funkcionalnog društva. Treba menjati mentalitet i poredak, jedino tako može nešto trajno da se promeni na bolje.
to je sve sadrzano (ili bi trebalo) u gradjanskom vaspitanju.
ali je taj predmet u zemlji srbiji vise sluzio kao izgovor da se uvede veronauka nego sto su odgovorni mislili da zaista ima potrebe za gradjanskim.

Samo da napomenem da je guma za tramvajske sine, oko celog kruznog toga i u ulicama koje se "ulivaju" i "izlivaju" ,pa skoro skroz odvojila od asfalta,kao i od betona, sto ne mozemo da kazem da to nasi graditelji ne znaju da rade jer mnogo starija rekostrukcija Nemanjine ulice to i dokazuje. Ja mislim da je proslo vise do 10 god od te rekonstrukcije i guma se jos uvek nije odvojila, znaci znaju nasi to da rade...sramotno i tuzno je...kao i oko celog toka, navodno granitne ploce na trotoarima, su svuda gde nema dosta direktne toplote povukle neku vlagu sto je za GRANIT,ako je pravi, neprihvatljivo potpuno.

Meni se čini gledajući neke radove, da firme zapošljavaju neke potpuno neiskusne ljude, koji nikada nisu radilu na građevini. Shvatam ja da je kriza, i da ne dobri radnici neće da rade za džabe (a malo po malo čujemo da isplate kasne).

Ja jesam par puta rekao da se svako može obučiti da radi takve poslove, ali očigledno više nema ko ni da obučava ljudski, a još manje da vrši nadzor. Da bar postoji neki dobar majstor pa da se ovi novi ugledaju na njega.

Ja zaista nemam drugo objašnjenje za ovoliki fušeraj.

Radnici nisu plaćeni, a i kvalitet materijala je loš. Sve u svemu tehnički nadzor nije uradio svoj posao i obustavio radove. Neko je u ime grada potpisao da su primljeni radovi što je apsolutno neverovatno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534404#p534404:1xf7jaok je napisao(la):
astrodule » April 26th, 2018, 12:46 pm[/url]":1xf7jaok]Meni se čini gledajući neke radove, da firme zapošljavaju neke potpuno neiskusne ljude, koji nikada nisu radilu na građevini. Shvatam ja da je kriza, i da ne dobri radnici neće da rade za džabe (a malo po malo čujemo da isplate kasne).

Ja jesam par puta rekao da se svako može obučiti da radi takve poslove, ali očigledno više nema ko ni da obučava ljudski, a još manje da vrši nadzor. Da bar postoji neki dobar majstor pa da se ovi novi ugledaju na njega.

Ja zaista nemam drugo objašnjenje za ovoliki fušeraj.
Biće da tu ima i udela u (ne)plaćanju i "pivce za živce" , pa zato dobijemo , kol'ko para , tolk'o i muzike. Plus što se na sve to nadoveže i da mora do određenog datuma da se odradi. Evo recimo Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića je Vesić najavio kao prvu ulicu koja će se raditi 24h , pa eto oko Uskršnjih praznika ih nije bilo , a ovde je pisano da su verovatno dobili slobodno zbog praznika. Eto od tad sam više puta prolazio tuda , i radnika nije bilo na vidiku , čak ni u dnevnim časovima. O večernjim neću ni da komentarišem. Da mi je znati saqmo koji se to sve sveci "poštuju".
A što se tiče Nemanjine ulice , to je neko pisao već ovde da su francuzi dobili posao , a oni ne rade po sistemu "seci zadnjicu , krpi stomak" , te zato guma i dan danas stoji na mestu.

Phahahaha školski primer gridlocka. :D
Dobro možda nije bio bukvalno gridlock ali kako su se nareađali...

Да не знам да се распада и да је нефункционалан плато би ми из далека изгледао лепо, посебно кад се сетим како је било.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534560#p534560:262a0dup je napisao(la):
Posmatrac » Pet Apr 27, 2018 12:50 am[/url]":262a0dup]Да не знам да се распада и да је нефункционалан плато би ми из далека изгледао лепо, посебно кад се сетим како је било.
file.php

pa poceli su da popravljaju. bice sve zamenjeno sta je popucalo

Počeli pa stali. Da li su ponovo krenuli , ne znam , nisam prolazio tuda ovih dana.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534601#p534601:33p3tqbw je napisao(la):
solecar » Fri Apr 27, 2018 10:32 am[/url]":33p3tqbw]Počeli pa stali. Da li su ponovo krenuli , ne znam , nisam prolazio tuda ovih dana.

Radili su nesto na podlozi kad sam prolazio u sredu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=534649#p534649:2fyprobj je napisao(la):
And7rey » Pet Apr 27, 2018 2:37 pm[/url]":2fyprobj]Meni se svidjaju stabla, i ništa više..

svako ima drugaciji ukus. meni se mnogo vise svida nego kako je pre bilo

Meni se nije sviđalo kako je bilo pre , a ne sviđa mi se ni kako je sada. Da su mogli nešto mnogo smislenije od gomile nasutog betona da urade , mogli su. Ali obzirom da mnogo vole da forsiraju beton po gradu , ni ne čudi ovakav odabir.

Ne ne, ne razumete vi, to tako treba, to je koncepcija trga, takav trg treba da bude, Evropljani imaju takve trgove pa treba i mi da ih sledimo...

Evropljani, a mi treba da ih sledimo??? Wtf, a na kojem smo mi kontinentu?

Hoće da kaže da oni misle da narod misli da to onda izgleda "Evropski". Na nesreću narod ne misli ništa.

Ovako bitni delovi grada se međutim mogu rešavati SAMO uzevši u obzir šire urbanističke potrebe čitavog grada i neku celovitu i dugoročniju strategiju razvoja. Bez toga ovo ne bi valjalo čak i da je sve izvedeno na savršen način.

Саша Бг;147849327 je napisao(la):
Данас касно поподне:
20180428_182449.jpg

20180428_182454.jpg

20180428_182511.jpg

20180428_182548.jpg

20180428_182555.jpg

...............................
Кафић/ресторан "Два краља" у приземљу х. "Хилтон":
20180428_182843.jpg
Saša Bg sa SSC

Vrh