Šta je novo?

Trg Slavija

Stvarno je besmislena ovolika betonska površina. Bolji bi bio park sa drvećem, umesto ove šume stubova rasvete:

Mislim da im je ideja bila da naprave uzdignutu, kosu površinu, sa koje bi turisti mogli da se dive „veličanstvenoj” muzičkoj fontani. Međutim, Slavija ostaje čvorište saobraćaja i ništa više od toga. Fijasko u svakom pogledu, a naši novci uludo potrošeni.

U amsterdamu imaju obicaj da za poplocavanje ulica i trgova koriste opeku. Voleo bih da to vidim negde u gradu cisto jer nije preterano skupo resenje i donelo bi mogucnosti za neku drugu boju poplocavanja (od isprano sive kakve vidimo uvek) i moze malo da se kreativno shara.
Da li oni planiraju da, nekako, zatvore ove bochne strane izdignutog platoa ili ce da ostave ovako, sto ce samo da skuplja djubre tu?

Bukira wrote..Stvarno je besmislena ovolika betonska površina. Bolji bi bio park sa drvećem, umesto ove šume stubova rasvete...
:sesir:
...
Vidi sta mi je uradio
od pjesme mama
vidi sto mi je uradio
od pjesme on

Promenio je, okrenuo je
napravio neki gadan spoj
vidi sto mi je uradio
od pjesme on
...

Hvala ti boco na onoj slici Slavije iz 1965. godine. Tada je sve delovalo čistije i urednije, široki trotoari, nema bilbordova, ogromnih reklama preko celih zgrada, odvratnih grafita... jednostavno izgleda lepše nego danas.

Kad smo kod prošlosti. Sećate li se mnoštva ljudi i izgleda Terazija pre nego što su uklonili okrugle klupe oko česme? I posle toga? Kao da je neko namerno izvršio proces sterilizacije. Nekada mesto zadržavanja i druženja postalo je samo mesto kuda se prolazi da bi se došlo negde drugde. Trg je konvertovan u trotoar. Dok su postojale klupe, i na njima i oko same česme, na stepenicama, uvek je bilo ljudi. Posle toga je postala samo dekor koji se gleda sa strane. Bila bi zanimljiva anketa: Kada ste se poslednji put popeli na stepenice i videli vodu u Terazijskoj česmi? Šta je ona sada ljudima? Slika na zidu ili nešto što je opipljivi deo njihovih života i mesto gde se provodi vreme? Tako da bi možda, makar za početak, stavljanje više klupa i ovde pomoglo.

Pogledajte prilog 1

U pravu si. Zaista šteta što nema nikakvih klupa tu. Dobro je što nema ogromnih žardinjera, ali kružne klupe oko bandera bi bile sasvim OK.

Naravno, za brdo ostecenja ili ti za nedovoljno kvalitetne radove niko nece snositi odgovornost?? Beogradska hronika ni ne pomislja da izadje na lice mesta???prosto neverovatno...projekat koji nije ni zavrsen pokazuje potrebu da se opet rekostruise...ovo nema ja mislim ni u Mongoliji,Uzbekistanu...ovo su zaj*** i ZUTE...makar bulevar i nemanjina nisu tako brzo propali..bastice i u nemanjoj i bulevaru jos uvek nemaju toliko vidljivih ostecenja..pritom nikad blaza zima..
zamislite drugari neku od narednih pa kad dnevno tona soli ili hemije bude na slaviji...sine ce biti na mestu ali asfalta nece biti, to vam garantujem...o trgu za pogled na fontanu i da ne govorim...da nije smesno bilo bi za plakanje...to ti je kad neko umesto obraza ima DJON.

Nova estetika javnih prostora

file.php

Cvetni-trg-otvaranje-01-161.jpg

file.php

i stara. Takođe, sem uređenja, uporedite i raspoložive površine, nekad i sad. Alokaciju prostora duž samih ulica izraženu u procentualnim odnosima površina namenjenih ljudima i zelenilu, sa jedne strane, i automobilima, sa druge. Koji deo javnog prostora grada pripada kome?

file.php

Pogledajte prilog 1

Nisam siguran da se ,,frontovska,, linija zgrada značajno menjala
vec su uvecanjem kolovoznih trake došlo do umanjenja trotoara samim tim i zelenih površina
Eto
na postavljenoj sličici Slavije iz 65 vidi se u levom donejm uglu parkovski deo
danas taj deo naliven je betonom koj ce da ,,glumata,, taj park

jedini napredak na Slaviji postignut je postavljanjem one vodene površine (fontane)
sve ostale promene nemaju nikakav kvalitetan efekat niti urbano dostignuce

Zbog ove, do sad nevidjene, betonske gluposti, miticeva rupa treba i mora da ostane park. Trajno.

A velike zardinjere sa klupama okolo i drvetom u centru su pozeljne na svim trotoarima dovoljne sirine, upravo zbog socijalne dimenzije, stara slika terazija dovoljno o tome govori.

Ne treba nista da ostane, ni park niti trg....tu treba da se izgrade zgrade na svim parcelama....gust automobilski saobracaj onemogucava tu neke kvalitetnije javne povrsine. Siroke trotoare bih tu zadrzao.

Zbog gustog saobracaja niko ne zeli da sedi ni na Terazijama i tu nikakve kruzne klupe ne bi nesto promenile.

Slike iz proslosti su lepse jer nema Automobila. Tako da automobile treba izbacivati iz svih delova gde je to moguce. Preziveo sam sigurno pola zivota i uspeo sam da nemam svoj automobil. Automobili su ubice gradova i ljudi.

A velike zardinjere sa klupama imamo i u pesackoj zoni, pa nesto nisam video da se ljudi ubijaju od sedenja i caskanja.

Ne moramo da pogađamo kako bi bilo. Klupe su postojale na Terazijama i znamo kako je bilo. A klupe u pešačkoj zoni jesu zauzete kad god je prostor u kome se nalaze na neki način privlačan i ima još neki sadržaj. Ovde su napravili fontanu, a tu jeste, ili će biti, i niz drugih privlačnih elemenata.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=512681#p512681:1m3fzchp je napisao(la):
neven_k » Sre Jan 31, 2018 7:38 pm[/url]":1m3fzchp]Ne treba nista da ostane, ni park niti trg....tu treba da se izgrade zgrade na svim parcelama....gust automobilski saobracaj onemogucava tu neke kvalitetnije javne povrsine. Siroke trotoare bih tu zadrzao.

Zbog gustog saobracaja niko ne zeli da sedi ni na Terazijama i tu nikakve kruzne klupe ne bi nesto promenile.

Slike iz proslosti su lepse jer nema Automobila. Tako da automobile treba izbacivati iz svih delova gde je to moguce. Preziveo sam sigurno pola zivota i uspeo sam da nemam svoj automobil. Automobili su ubice gradova i ljudi.
Nije mi poznato da miticev park neko izbegava zbog blizine slavije, a kruzne klupe na terazijama bi bile popunjene isto koliko i hotelska basta koja je citavih 5m dalje.

Klupe svuda treba da postoje, ali tako da ne ometaju previše kretanje pešaka. Velikim žardinjerama nije mesto u prometnim pešačkim zonama ili trgovima.

Naravno da će neko sedeti i na Terazijama (svi oni koji se tamo nalaze sa nekim ili malo da odmore (poliću sladoled, pojedu kokice...)

Park u Miticevoj rupi je slucajan, poslednja planirana gradnja je bila zgrada Dafiment banke i posto je to propalo nisu znali sta ce sa placom, pa su napravili park.

To nije mesto za park, na takvim mestima se uvek rade ugaone zgrade koje trebaju da uokvire prostor.

Sem kad je prostor previše mali da bi efikasno služio svrsi zbog koje postoji. Onda se on proširi ako okolo ima mesta. A ovde ima. Lepota je sekundarna.

Ако би се подигле нове зграде до тротоара, Славија би личила на дно кутије за ципеле. Решење које оставља и мало више места за неку природну целину - вентил у казану, је подизање новог здања уз постојећу зграду на углу краља Милана и Краља Милутина и њен нешто нижи наставак ка Његошевој. Преостала половина до Београдске би могла да буде вртно уређена. Можда и Београдска једном остане без аутомобила.
Према Мањежу је могућ још један вентил који би настао уклањањем пар кућа које никако не могу да се сложе са изгледом Народне банке ( сем спратне куће на углу са Краља Милана ). А затим садњом дрвећа са обе стране тог процепа између Славије и Мањежа.

И најзад како би ружно паче од пропланка у подножју стаклене палате могло да се претвори у лабуда ?

Да се пресвуче и паперје од сивих плоча замени травнатим оделом од пољског цвећа украшеним жбунастим растињем !

Славија је ништа друго до преседачко чвориште, није то место на коме се остаје из неког уживања. За шетње и релаксацију су ту Мањеж, Катићева и мало даље Таш.

Зато и треба изместити окретницу Бирчанинова у део Краља Милутина до НБС да се олакша преседање а парку код Бирчанинове врати мир.

stf":1cztln89 je napisao(la):
Славија је ништа друго до преседачко чвориште, није то место на коме се остаје из неког уживања. За шетње и релаксацију су ту Мањеж, Катићева и мало даље Таш.
Miticev park je DALEKO poseceniji od onog u katicevoj, u sklopu kog imamo cak i pumpu.
Razlika u udaljenosti od KT-a je neznatna, oba su prakticno na rubovima samog trga, gornji krajevi su na istom rastojanju.

A gradjani su do sada uspesno branili i daleko manje zelene povrsine od miticevog parka.

Vrh