Kažu da "pametniji popušta" i da nekada neke stvari jednostavno treba prećutati, ali eto desilo se i to da se nakon deset godina mog učešća u diskusijama na Beobuildu pojave insinuacije da sam SNS bot. E, preko toga jednostavno ne mogu da pređem.
Oni koji me znaju privatno, i znaju gde radim i čime se bavim, verovatno su se grohotom nasmejali na takvu glupost. Ali ne treba biti baš ni toliko intiman sa Homerom, pa znati koliko je prišivanje takve etikete besmisleno.
Za deset godina sam napisao preko 7.000 postova na Beobuildu, kada se sabere i prethodni staž na SSC forumu, gotovo 15 godina aktivno pratim razvoj našeg grada - nekada sam u svojim postovima u pravu, često sam u krivu, nekada ostrašćen, nekada se zaje*******avam, nekada nešto pogodim, nekada lupam gluposti i ljudi mi od prvog dana generalno zameraju da sam preoptimističan i blag na gluposti svih vladajučih garnitura.
I tih sedam 'iljada i kusur postova je sasvim dovoljno da neko ko nije zlonameran shvati šta ja mislim o ovom ili onom političaru i da li ono što pišem, pišem iz uverenja ili za sendvič i sokić.
I da se vratimo na "aferu česma". Ne postoji nikakvo "odušeljvenje" postavljenom privremenom česmom na Slaviji, cela poenta mojih poslednjih nekoliko postova jeste u sledećem:
a) niko ne spori da loše stvari treba kritikovati, ali kritika mora biti srazmerna šteti koja je načinjena. Mislim da je problem česme predimenzioniran i postavljanje ovog privremenog limenog pojila jasno pokazuje da je to problem koji se može rešiti u roku od 24h uz minimalno angažovanje radnika. To nije slučaj sa nekim drugim problemima u rekonstrukciji Slavije, poput izbacivanja podzemnih prolaza iz projekta ili nedostatak bilo kakvog vezivanja za planove za izgradnju metroa - to ne može da se reši tako što će doći dva majstora u kamiončiću, istovariti privremeni, montažni, limeni podzemni prolazi i prikačiti ga na mrežu. Dakle, jedno su trajne štete za čije popravljanje će biti potrebni milioni evra i meseci novih radova, a drugo su sitne šminkerske popravke poput česmi, klupica, kandelabera, đubrijera, travnjaka, cveća, drveća itd.
b) nedoslednost u logičkom zaključivanju. Ako na renderu ili maketi nema česme i na osnovu toga zaključiš da je neće biti, to je ispravan logički zaključak. Ali ako na renderu i u opisu projekta stoje drvoredi, klupe i liveni beton sa kamenim granulatom, ne možeš opet da tvrdiš da ni toga neće biti "na osnovu svog osećaja" ili da napišeš "aj' videćemo". To je nedoslednost! Još radikalnija tvrdnja je da si apsolutno siguran da će na platou biti kafića, iako i njih nema na renderu, maketi, ni u opisu projekta. Pritom je nejasno u kojim objektima bi se ti kafići nalazili, da li će konobari sa ajncerima pretrčavati okolne ulice, na 50m do 100m udaljenim zebrama kako bi usluživali goste, i kako je uopšte moguće postaviti bašte na onako "izlomljenom" platou. Isto uverenje o invaziji oholioh kafedžija bilo je vrlo prisutno tokom rekonstrukcije Cvetnog, a eno ga plato ispod Maxija i dalje prazan.