Šta je novo?

Tramvaji

Eno pre nekih sat vremena prosao prvi tramvaj kroz Bulevar. Pun kamera i budza nekih, mada, nesto je mnogo sporo isao i skripao do jaja... :)))
 
@medjutim
Нисам разматрао овај продужетак трамваја поред Прокопа. Занимљиво је! Да ли има куда да прође. А што не би била окретница на плочи будуће главне станице?? То скроз има смисла.

Ово за метро који сече Булевар скроз има смисла, поготову сада, када је обновљена трамвајска пруга иза Вука. У старим плановима било је предвиђено да се линија 3 (Бежанија-Јајинци) од Вука рачва ка Врачару, и да преко Каленића и Душановца вози за Вождовац. Можда је ово решење? Или некако преко Крста и даље слично? Или да се одваја улево?
 
Od Vuka do Ustaničke uz pratnju policije
G. Svilar | 28. 08. 2010. - 00:02h | Foto: D. Milenković | Komentara: 0


Posle gotovo šest meseci prvi tramvaj je prošao kroz Bulevar kralja Aleksandra. Probna vožnja je prošla u najboljem redu, pa se očekuje da za nekoliko dana u potpunosti krene tramvajski saobraćaj. Tramvaj prolazio sat vremena Bulevar, a zbog bahatog parkiranja asistencija policije bila je neophodna.
69100_bgd16-tramvaj-foto-dusan-milenkovic_f.jpg


Tramvaji bi kroz Bulevar trebalo da krenu 1. septembraKontaktna mreža juče je puštena u rad a komisija sastavljena od predstavnika izvođača radova i Grada Beograda provozala se tramvajem od Vukovog Spomenika do okretnice tramvaja na Smederevskom putu.


- Sve je u najboljem redu i nema nikakvih prepreka da tramvaji krenu početkom septembra - rekli su u službi nadzora.



Za vreme probne vožnje radnici koji i dalje uređuju trotoare i postavljaju saobraćajnu signalizaciju pozdravili su prolazak tramvaja. Pridružili su im se i građani.


- Kako da ne budem zadovoljan. Pa ovo smo svi čekali mesecima. Samo da sve bude otvoreno od 1. septembra, ali nema razloga da ne bude. Verujte, meni i mojim komšijama više je dosta zvukova mašina i svega što nas je pratilo prethodnih meseci. Samo da održe obećanje za platane, jer mi moj Bulevar bez zelenila deluje nekako sablasno - priča Ilija Drljača (63), koji živi u Bulevaru.


Kako se u Bulevar polako vraćaju šetači i vozila, vraćaju se i stare navike. Proteklih dana svakodnevno slušamo apele gradskih funkcionera da vozači ne parkiraju na novim trotoarima, a juče su bahati zauzeli i šine. Ni probna vožnja tramvajem očigledno ne može da prođe bez asistencije policije. Kod stare okretnice kod „Kluza“ žena je parkirala automobil tako da nije bilo šanse da tramvaj prođe.

- Pa nisam znala da danas kreću tramvaji - reče sva usplahirena, dok trči ka kolima sa ključevima u rukama.


Saobraćajna policija intervenisala je u pet navrata ali nije bilo naplaćivanja kazni. Prema ranijim najavama tramvajske linije 5, 6, 7 i 14 vratiće se na stare trase u sredu 1. septembra.


Niko ne sme da priča
Koga god su novinari juče pitali za izjavu svi su navodili da nemaju pravo ništa javno da govore. Probnoj vožnji prisustvovali su predstavnici investitora, izvođača radova i Grada Beograda. www.blic rs.
 
LRT FIJASKO! :p Nadam se da su se šalili kada su mislili da puste "Metro"voz niz Bulevar,ajoj ala bi bilo zalepljenih za šoferšajbnu kao komarci.. :D protagonisti Lrt-a će ujutru biti pokunjeni,presešće im jutarnja kafa a onda stiže poziv da je odluka pala da se ispod Bulevara ide potpuno podzemno..;)
 
djido cesutra oko 17h da se provoza tramvajem kroz bulevar :kafa:
 
Djilas mora sve posebno da obavi, da se bolje vidi, ako treba i vise puta za jednu stvar... da povede i Tadica mozda
 
Super,biće mu udobno kada zatvore sve ulice,po okolini da bi sve bilo bezprekorno! verovatno će pauk da dežura još od večeras,dok će poplašeni građani se povući sa ulica,i tramvaj će stići za 4 min. te će proglasiti kako eto Metro ne treba da se pravi ispod Bulevara, kada tramvaji ovako dobro služe,eto javlja mi se.. ;)
 
Jerkovic":rknpu8oc je napisao(la):
Eno pre nekih sat vremena prosao prvi tramvaj kroz Bulevar. Pun kamera i budza nekih, mada, nesto je mnogo sporo isao i skripao do jaja... :)))
To škripanje je potpuno normalno kada su šine tek postavljanje... Trebaće bar par meseci da se dobro razrade ima prvih par dana da škripi i da pišti ko ludo
 
Pa iz GSP-a su kupil glačaricu za šine iz Nemačke,poslednja reč tehnike rabe li je ? :rolleyes:
 
Jesu i koristili su je u Bulevaru da srede najgore deonice. ;) Međutim ne dovoljno... OK, sve će to lepo uglačati tramvaji ali ipak mislim da je to moralo bolje da se uradi glačalicom...
 
2012":3lvg57pt je napisao(la):
Super,biće mu udobno kada zatvore sve ulice,po okolini da bi sve bilo bezprekorno! verovatno će pauk da dežura još od večeras,dok će poplašeni građani se povući sa ulica,i tramvaj će stići za 4 min. te će proglasiti kako eto Metro ne treba da se pravi ispod Bulevara, kada tramvaji ovako dobro služe,eto javlja mi se.. ;)
:lool: +1
 
Jeste,i Bakica koja nosi bakaluk sa pijace viče "bežte' ljudi ide tramvaj" :)
 
Ваљда се зато и зове бакалук што га носи бакица, да га носи декица био би декалук. :D
 
Sve u svemu, postoje dve opcije za metro u Bulevaru.
1. Jedini nacin da se gradi podzemni metro u Bulevaru je upravo moj predlog da se tramvaj zadrzi, a metro stanice budu redje i samo na najfrekventnijim tackama. Time se dobija ultrabrz metro, tramvaj koji popunjava praznine, a dobice se enormna usteda na gradnji dodatnih podzemnih stanica.Naravno, (ono sto svi zaboravljaju), uvek se mogu dodatno izgraditi podzemne stanice.
2. Predlog druga Hazzarda, da se gradi podzemni metro koji ce imati jednak broj stanica kao sadasnji tramvaj, a da se tramvaj potpuno ukine i bastice pretvore u saobracajne trake. Ovaj predlog jeste odlican, ali za gradove koji mogu toliko da se finansiski isprse. Beogtrad to ne moze, niti ce dugo moci, a ovim predlogom se upravo daju ledja nadzemnoj trasi kroz Bulevar. Zasto? Jes se ukidanjem tramvaja dobija mesto NA Bulevaru. Takodje, gradnjom tolikog broja podzemnih stanica trosak se uvecava za desetine miliona evra. I kao poslednja stavka je i pitanje zasto bacati tolike pare (koje nemamo), za podzemnu trasu, kada se ukidanjem tramvaja dobija potrebni prostor, koji je daleko jeftiniji.

Sve u svemu, ideja druga Hazarda, primenjena u Beogradu, direktno daje vetar u ledja LRT-u na Bulevaru, a to je ono sto svi tako zarko zelimo da nam se ne desi. Sa druge strane, sasvim mi se svidja predlog druga Medjutim, da metro od Vuka skrene na Crveni krst, krece se ispod Gospodara Vucica, pa onda presece Bulevar, kod npr. Mite Ruzica i dalje na Mirijevo. Jednostavno, jer je Crveni krst saobracajni daleko nerazvijeniji od Liona i Starog Konjarnika, a postavljanjem sina na sredinu Bulevara, a eventualnim ukidanjem svih skretanja ulevo(sto je jedno od osnovnih osobina pravih bulevara i avenija), dobija se LRT od sadasnjeg tramvaja, sa 0% troskova.
Sve ostalo znaci da ce se izgraditi metro linija L1 Tvornicka-Vukov spomenik, a za dalje cemo cekati decenijama.
 
Ovi ce opet u bulevar da puste 14.... Kakva je ovo bila prilika da se linija Ustanička - Banjica preimenuje u 8.... Sada ima ovako da ostane.
 
Kroz istoriju tramvaja u Beogradu 8 se provlači na svakih 15 - 20 godina. Onda neko vreme postoji zatim se gubi.... Ali u tom obliku Banjica - Ustanička nikada nije postojala.
 
Poslednji put je 8 vozila Banjica - Omladinac, ukinuta je negde 1992-93.
 
Без обзира, могли су да то сложе сада и да иде лепо 5,6,7,8 за Устаничку и 8,9,10 за Бањицу. :rant: 14 је могао да остане за линије са Б.Брда.
 
Trebalo bi napraviti prugu do kasarne 4. juli, tj. do buduceg velikog naselja koje ce se tu graditi
 
ma jok. stanica Trošarina je relativno blizu a i ide pet autobuskih linija oko tog budućeg naselja (25, 25P i 39 kroz Kumodrašku, 33 kroz Vojvode Stepe (veza sa tramajima) i 50 kroz Kružni put (isto veza sa tramvajima)
 
Wile E. Coyote":1vl4uilq je napisao(la):
Без обзира, могли су да то сложе сада и да иде лепо 5,6,7,8 за Устаничку и 8,9,10 за Бањицу. :rant: 14 је могао да остане за линије са Б.Брда.
Naravno da su mogli ali šta da se priča kada se celokupna numeracija polako ali sigurno kreće ka haosu, tramvajske linije su tu još najmanji problem! Segmenti se uopšte ne poštuju, kakve npr. veze ima linija 79 sa B. Kosom ili linija 89 sa Zemunom... No da ne idemo u OT...
 
Vrh