@Bender Rodriguez
Ja se apsolutno slažem s tobom što se tiče tih hvalospeva kod takozvanih režimskih medija, a oni su opet diktirani moguće i naspram ovih koji nisu režimski, al se služe apsolutno istom metodologijom, samo pljuvanjem bukvalno svega, kao suprotnim od hvalospeva naravno. Jedni od glavnih krivaca za trenutno stanje u državi što se društva tiče. Mislim i jedni i drugi.
@Kobalt
Nešto od odgovora si već dobio. Ne znam kako misliš da štaviš to kvalitetnije, a još i renome u tendersku dokumentaciju u vidu uslova za dobijanje posla na istom. Turci se šire zadnjih 10 i više godina svuda po Evropi, a tek Kinezi preko električnih autobusa. Misliš i ti renomirani sve tendere dobijaju pošteno, a upravo Siemens i Alstom teški evropski aferaši kako dobijaju poslove, pa nikom ništa.
@Hitachi
Otprilike si u nivou sa pisanjem kao i mnogi portali kod nas, prepuni tekstova iza koje stoji višegodišnje istraživačko novinarstvo.
Prvo, veliko je pitanje dal je baš Šapić odbio donaciju, a ako i jeste na svoju ruku, verovatno uz veliko odobravanje struke iz GSP-a. O tome sam već pisao nekoliko puta, al aj da ponovim. Schinderi namenjeni za otpis, mislim otpad pa ko ga uzme, jesu stari preko 40 godina, to si u pravu, i da apsolutno u vrlo lepom stanju, ovako vizuelno, spolja, unutra, čuvani, nema tu šta. Jesu doduše stariji i od nekih naših Katica al nema veze. Elem, klimatizovani nisu, samo vozačka kabina, koliko i na slici uspevam da vidim, a nije to za Bazel presudna stvar kao za Beograd, niskopodni nisu takođe, samo srednji modul, a na kraju što ih Švajcarci menjaju kad su toliko superiorni još uvek? Ajde kroz prost primer da ti objasnim, a i da ti dam predlog kako najlakše da shvatiš ovo što sada pišem. Hipotetički, kad bi imao pare, uzmeš Citroën DS iz 1970 godine, na primer, i uzmeš potpuno nov Citroën C3. Zadatak bi ti bio da ih voziš svaki dan. Za dve godine najmanje da pređeš 100000 kilometara. Da vidimo šta bi te bolje služilo. Pošto vlada opšte mišljenje da je sve staro mnogo bolje i kvalitetnije, mogao bih da se opkladim da će ti DS, ma u kakvom stanju da je, zadavati mnogo veće muke i glavobolje od C3-jke. Prvo, delovi, drugo, majstori za njega, to niti hoće, niti ume svako da radi. Tako ti je i sa tramvajima, spolja gladac, a unutra jadac. Svi ti Schindler-i bi bili dobri prvih šest meseci do godinu dana, posle kuku lele i kuku majko šta sa njima. 50 tegova za papir, pa u prvih tri godine otpišeš negde oko trećine zbog delova, pa onda praviš gužvu u Depou sa industrijskim otpadom, a Grad pa šta hoćete, jer ste dobili 50 tramvaja, ne može i novo sad. Strpite se, kao i prethodnih 20 godina. Ništa novo. Delova nema, dijagnostike nema, farbike nema itd. Prave valjda pokretne stepenice, liftove, al tramvaje više ne koliko znam. Imaju Stadler za to. Imaš sliku lepotana, isto Schindler iz vremena kad se rodila moja majka, tamo 60 i neke, pa eno glumi gomilu divnog gvožđa u Depou posle vrlo kratke vožnje u Beogradu, a bio bukvalno muzejski primerak. Samo bog otac nema da ga opravi više. No dobro, hoće ga Švajcarci nazad svakako. I neka ga nose. Samo je lep kao lutka i ništa više od toga.
Ovo što si kačio slike iz Nemačke, jedna ti je mislim iz nekog njihovog muzeja, a ovo za Berlin, barem koliko ja znam, BVG je odavno svoje Katice donirao gde je kome i kako stigao. Poljacima najviše. Čak se i Beč ratosiljao svojih Düwag-a. Ne znam dal da pitamo vozače i one koji treba da održavaju tramvaje, dal bi nove Turke, ili ulickane Švajcarce stare 40 i kusur godina. Šta misliš šta bi izabrali. Dokle bre više sa starudijom. Šta smo mi, skupljači sekundarnih sirovina. Ovo je možda i jedina šansa sad da uspemo da stvarno zanovimo vozni park posle toliko godina, pa makar delimično i Turcima. Novo je novo, trajaće i te kako duže od bilo kog Schindlera iz vremena kad smo još bili Jugoslavija u punom sastavu, i to još ihahaj da potrajemo. GSP valjda treba da održava te neke polaske, pa čime? Ima da kupe novo i kraj, pa kako god. Za to se najviše zalagala i struka u GSP-u.