Pošto se na temi u više navrata pisalo o heritage/istorijskim linijama i predlozima, želeo bi da iznesem svoje mišljenje.
Da ste me pitali pre 25 i više godina za uvođenje takve linije u Beogradu, posebno na relaciji Kalemegdan-Slavija, moj odgovor bi bio potvrdan sa velikim ushićenjem.
Kako sam više ulazio u problematiku tramvajskog saobraćaja (naravno laički), sada bi drugačije odgovorio. Ne mogu da kažem da sam protiv, ali sam sve oprezniji i prihvatio bi ideju sa velikom rezervom.
Da bi se neka linija/sistem svrstao u heritage/istorijsku i da ima neki šmek i funkciju, mora da ima 100% kontinuitet, bez prekida. A takvih linija je malo u svetu. Da ih nabrojim: New Orleans, Rio de Janeiro (Santa Teresa tramway), Trst (Trst-Opčine), Lisabon, Hong Kong, Adelaide, San Francisco (samo uspinjače) i možda sam neke gradove izostavio. Da sad uvezemo neke stare tramvaje sa strane, kao npr. Memphis koji je uvezao malo iz Lisabona, malo iz Melbourna, par replika od Gomaco-a, to nije autentično. Neke od uspešnih ponovo otvorenih heritage linija nakon više decenija su Philadelphia (linija 15) i Torino.
Beograd je jako malo sačuvao starih tramvaja, samo dva koja nisu u funkciji, ne računajući onog mutanta čičicu. Sve je 80ih što je postojalo sasečeno pod izgovorom kako nema mesta u depoima za njihovo čuvanje.
Da bi napravili repliku starog tramvaja, na primer Jasenice sa Škodinim motorom cena bi bila kao kod novog tramvaja, onda se postavlja pitanje opravdanosti takvog vozila. Mada su Rio, New Orleans i Hong Kong napravili replike vozila, ali oni su imali kontinuitet.
Jedino možemo nešto da napravimo sa Katicama. Kakve takve su, iskreno, to je tip tramvaja koji najduže vozi na beogradskim šinama, 45 godina u ovom obliku. Ispravite me ako je bio neki tip koji je duže vozio.
I gde da vozi takva linija? Linija 2 kao najstarija linija u obliku koja vozi od 1929. Ali na više mesta se pominje da dvojka ovakva kakva jeste treba da se promeni, tj. da više ne bude kružna linija. Negde se pominje da bi trebala biti ukinuta zbog optimizacije tramvajskog saobraćaja. Da li ga staviti na druge istorijske linije, 3 ili 6? Ili možda na 11, obzirom da se Katica proizvodila 70ih i 80ih (i 90ih), a naselja oko Jurija Gagarina su iz istog perioda, tako da bi imali istorijsku novobeogradsku liniju 11, pod uslovom da se vrati na staru trasu. Možda da vozi samo vikendom i praznicima. Ali i to je veliko pitanje dokle bi to trajalo. Ko bi produžio život Katicama? Češki Pragoimex ima uspešne remonte ČKD tramvaja, pa i prave tramvaje na bazi starih T3 i K2 tramvaja, kompanija koja je produžila život ČKD-u nakon njegovog zatvaranja. Zatim, Inekon je napravio četiri tramvaja T6B5, šest godina nakon gašenja ČKD-a.
Imamo neke primere uspešnih heritage/istorijskih linija ili kompletno sistema:
New Orleans, nakon gašenja mnogih linija ostala je samo St. Chalres linija, ali već 1988. je otvorena Riverfront linija sa Melbournskim w class tramvajima. Danas mreža ima pet linija na kojima voze tramvaji Perley Thomas stari preko 100 godina i njihove replike proizvedene između 1997 i 2003 u njihovom saobraćajnom preduzeću, koje imaju posebna vrata sa liftom za osobe sa posebnim potrebama. Bila je i ideja da se uvedu ČKD T6C5 tramvaji posebno proizvedeni za njih. Jedan je bio na ispitivanju i svideo im se, ali je firma otišla u stečaj. Danas to vozilo vozi u Strausbergu kod Berlina.
Trieste, linija Trst-Opčine, jednim delom je uspinjača koja ima posebnu uspinjaču koja gura tramvaj na tom strmom delu. Tramvaji su Tecnomasino Italiano Brown Boweri iz 1935 i dva iz 1942. Tramvaji imaju dva upravljačka mesta i na jednoj strani ulaze, retko za šinska vozila.
Lisabon, svima poznati tramvaji, šest linija na koloseku 900 mm, Santo Amaro tramvaji iz 30ih sa modernizacijom 96/97, ali imaju i nove tramvaje 10 Siemens/CAF Siemens/Sorefame i CAF Urbos. Svi stari Remodelaldo tramvaji imaju Kiepe kočnice i Škodine motore.
Porto, još jedan na listi od uspešnih istorijskih tramvaja, voze tri linije.
Rio de Janeiro, tramvaji idalje voze uprkos skraćenju mreže. Vozila su isključivo replike u zadnjih 10 do 15 godina
Adelaide, koristio je isključivostare tramvaje H serije do 2006, kada je pustio u saobraćaj Bombardier Flexity tramvaje, ali stari tramvaji sada voze samo vikendom i praznicima.
Hong Kong uspešno neguje dvospratne vintage tramvaje, uvode i replike postojećih.
Još jedna stvar, mnoge Heritage linije nisu bile dugog veka. Iz ovog ili onog razloga su bile ukinute, kao u San Pedru, deo trase u Memphisu, Philadelphia (iako uspešna sa originalnim tramvajima, otvarana i zatvarana više puta).