Gde bi šestica mogla da okrene na Terazijama ili Trgu Republike? Ta linija može biti funcionalna samo do Trga Nikole Pašića i da ima normalan prostor za okretnicu, ako bi išla sve do Trga Republike morala bi da se ukopa u tunel ispod Doma Sindikata.
A kako stići do te okretnice kroz zagušenu Dečansku ili Terazije? Gužve na tim saobraćajnicama su jezive veći deo radnog dana, nedenivelisani krivudavi tramvaj ih može samo pogoršati.
Ulica koja već sada ima (Kolarčeva) 2+2 trake, drvored i trotoar prima 1+1 traku za javni prevoz bez problema, uključujući i mogućnost da u tih 1+1 za javni prevoz bude i tramvaj.
Ima nekoliko varijanti:
1) Dvosmeran tramvaj, slepi terminus kod Pozorišta na Terazijama. Tehnološki najskromnija varijanta, ako baš nismo u stanju da kombinujemo tramvajsku i trolejbusku kontaktnu mrežu. Tramvaj sa Voždovca preko Resavske.
2) Produžavamo tramvaj preko Terazija, Trga republike, Studentskog trga preko Uzun Mirkove do Kalemegdana. Tramvaj sa Voždovca preko Kralja Milana. To je ako umemo da kombinujemo tramvajsku i trolejbusku kontaktnu mrežu. Tada je važno da bude veza Kralja Milana-Trg Nikole Pašića, što zbog pravilnije raspodele tokova, što zbog slučajeva manifestacija u strogom centru.
3) Produžavanje tramvaja preko Terazija i Trga republike na Francusku, Žorža Klemensoa, i dalje preko Mosta Dorćol-Kotež na Dunavski venac. Francuska bez problema prima 1+1 javni prevoz 0+1 kola, pri čemu se za drugi smer za kola rezerviše neka od paralenih: Dositejeva, Dobračina, Knjeginje Ljubice.
4) Podzemni tramvaj za strogi centar, dosta varijanti
5)
E a ja bih i jednu okretnicu na Terazijama oko česme. Izračunao sam metodom odokativno da može tramvaj da okrene oko toga bez problema. Ali još važnije od svega - meni bi to bilo romantično i to je jedino što me zanima.
Mogu reći da imaš dobro oko. Na najširem delu Terazije su široke 56 metara, a za okretanje tramvaja treba 45 metara. Uz to, rešenje sa kružnim tokom sa tramvajima omogućava kvalitetnije upravljanje javnim prevozom sa mogućnošću okretanja baš na mestu prelamanja tokova, ne samo za tramvaj, nego i za autobus i trolejbus. Naravno da je jedan od preduslova za uspešnost čitav sistem sabotaža prilaska kolima sa kojima se taj kružni tok nikada ne bi zagušivao kolima. Odnosno, u tom starom rešenju sa kružnim tokom oko česme vraćene na centar Terazija osim pomenute romantičnosti ima i mnogo praktičnosti.