Šta je novo?

Tramvaji

Tvrdim da je najbrži i najefikasniji tramvaj u Beogradu, prava šteta je da ih sve rashodujemo
U čemu je steta kad je to trebalo pre 20 godina da završi svoj radni vek a i više samo majstori znaju kako je i kolko trulo ispod njih ostaviti samo ove duple iz 1997 i remonte

Divazi su spori jer imaju one ručice sa stepenima koje okreću pa kad kreću rade to postupnije i sporije nego ovi sa Katicama.

Inače i kod Katica i kod Divaga a vala i kod autobusa uvek su me nervirali oni vozači koji kada stoje na nagibu (makar i malom, kao u Nemanjinoj) dok čekaju na semaforu stalno stisnu pa puste "gas" pa stisnu pa puste i tako cimaju ceo salon. Rođače, drži kočnicu do poslednje sekunde pa onda gas, šta nas bambusaš tu ko dečiji autić na vašaru... Samo što je kod tramvaja to dodatno iririrajuće, jer se čuje i onaj zvuk kad god pritisne i pusti gas pa ti onda na bambusanje dođe i tandrkanje te sklopke.

Ali kažem, Divazi su bolno spori. Pisao sam kako se vuku čak i niz Bul. Oslobođenja ka Autokomandi. Čak i po onoj izdvojenoj trasi. Imam i snimak, sad sam ga gledao, zato sam i pisao na temi.
Jesu spori zbog kurble vecina vozaca ne želi da ih tera do maksimuma i ako me je skoro vozio 2135 koji je stigao od bloka 45 do bivšeg buvljaka za samo 13 min ali je i on jedini sa pravom simatic ručicom koju su dobili na remontu a ove kurble kiepe su vratili naši u Gspu po dolasku...Idalje diwag je i bolji udobniji i brži od katice samo zavisi da li mu vozač daje veći gas ima i onih koji nespuštaju cafa ispod 50 preko mosta dok su šine bile uredu.A što se tiče davanja gasa non stop u nemanjinos slažem se kreni stani još moraju da se zalete da ne bi stali na rasklop sa trolama...neki lepo uzmu pa stanu ranije i baš polako daju gas i taman semafor otvori😄.

Potpuno netačno udji u bilo koji solo na 11/13 i videćeš kako leti a pogotovo ako ga vozi neki bolji vozac španac duplo sporiji pogotovo kršina 1526 koja jedva ide i bruji
Moguće, nisam se dugo vozio ni 11icom ni 13icom. Ova iskustva sa sporim Divazima su mi najviše sa Devetke.

Evo ovde sam snimio onu jednu koju sam pominjao ranije. Ne mogu da okačim duži gif zbog limita na veličinu (10 MB). Ovo je bio #2650.
20241114_151350-ezgif.com-video-to-gif-converter (1).gif

Kada je siri kolosek lako je poterati brze

Загреб има метарски колосек као и Београд. ствар је у (не)одржавању инфраструктуре, која је у Београду у горем стању од очајног

Negde oko 1982. postojala su dva cudna tipa tramvaja u Beogradu. 1. je bio tzv Belgijanac, drugi je bio neki tramvaj iznutra sav od drveta.
Da li neko zna koji je to tip tramvaja bio?

Vrh