Ja sam fasciniran brzinom kt4 s obzirom na starost tramvaja
Kakve veze ima starost tramvaja sa njegovom brzinom. Guši se elektromotor, problem sa turbinom i diznama? Elektro vozila nisu bila spora ni pre 50 godina, dizelaši jesu.
Pisao sam i pre, ČKD nije naročito snažan, oko 215ks vučne snage, al ni masa nije prevelika, Düwag ima mnogo ozbiljniju snagu svog pogona, negde oko 408ks, pa zato vuče prikolicu sa lakoćom, što Čeh apsolutno ne može da izvede. Düwag je i teži, plus ima tri postolja, vrata su mu bolja nego na nekim starijim železničkim kompozicijama. Pogledati samo kako je on urađen uopšte, a kako je napravljena Tatra. Nema ni trunke sumnje da je Düwag dosta ozbiljniji i osetno kvalitetniji tramvaj. Nikako spor, jer koliko znam njih vozači nikad i ne potežu na maksimum ručicom. Može da povuče samo tako, a dobro se kreće i inercijom i manje ljulja od Tatre. Dobre su Kate, al nekad se malo i preteruje sa njima. Ipak je to moglo dosta bolje, pa i tih 80-tih godina. Na kraju, Tatra je izbacivala i dosta bolje opremljene tramvaje slične ili iste serije. Bilo je poboljšanih varijanti. C5T5 deluje dosta bolje, agilnije, brže, nema ljuljanja, al je i na koloseku normalne širine, kao i one u Berlinu nekada, što važi i za Prag naravno. Ne moramo ih baš toliko žaliti. Voleo bih da ostanu čoperci, kao i one iz Goše, ostalo mi sigurno ne bi preterano nedostajalo. Da su na nivou očuvanosti, kao u Pragu ili Budimpešti, pa ok, al pošto GSP nema kapacitet za redovan remont tih tramvaja, mi baš da ih zadržavamo u radu 50 godina ne možemo. Nemamo baš toliko remontnih centara ni van GSP-a. Tako je to prosto kod nas. Trebamo i moramo češće obnavljati vozni park.