Нове шине, али стари трамваји
Г. НОВАКОВИЋ | 24. август 2015. 14:47 | Коментара: 0
Репортери "Новости", после 13 месеци, провозали се "деветком" од Бањице до блока 45. Вождовчани очекивали да ће им послати "шпанце" Са једног на други крај града стиже се за 59,5 минута
ПОСЛЕ скоро тринаест месеци, трамваји на линији девет, пре нешто више од недељу дана, на радост Београђана, враћени су на редовни колосек.
Старе градске "шинобусе" сачекала је нова пруга комплетно реновиране Улице војводе Степе. И док су путници задовољни удобношћу, возачи трамваја истичу безбедност коју је реконструкција пружила.
Репортери "Новости" провозали су се старом трасом популарне "деветке", од прве станице код тржног центра "Бањица" па све до окретнице у Блоку 45. Да ли зато што су људи још на одморима, а деца и студенти не иду у школе и на факултете, саобраћај је знатно растерећенији. У прилог томе говори и чињеница да је тачно 59 и по минута било потребно "деветки" да пређе 35 стајалишта до новобеоградских блокова.
Десетак путника сачекало нас је на почетној станици. Стари, црвени трамваји на потпуно новим шинама најдуже вождовачке саобраћајнице, контраст је који оставља најјачи утисак.
- Недостајао ми је трамвај - искрена је Данијела Симов. - Иако чешће идем пешице него што се возим, одувек ми је било задовољство да се провозам градским шинама. Војводе Степе је одлично урађена, допада ми се и како изгледа, али и вожња кроз улицу. Заиста је опуштајућа, али мало сам и разочарана. Очекивала сам нове трамваје.
Исто осећање због враћања у стара возила има и Зоран Пантић, возач једне од најдужих трамвајских линија. Ипак, кроз Војводе Степе се клизи.
- Вожња је слободнија и безбеднија. Када сам сео у трамвај и извозао први круг, позитивно сам се изненадио. Прелаз на старе шине и те како се осети - прича Зоран, који је од окретнице на Бањици до Аутокоманде стигао за 18 минута.
Већ код "Франша" малобројни путници, свако на свом седишту, осетили су нелагоду. Љуљање са једне на другу страну и труцкање, прекинули су им мисли и вратили у стварност остатка београдске пруге. Барем док не среде потез од Славије до Аутокоманде, па и на овом потезу не крену да саобраћају популарни "шпанци".
ИЗ СВАКОГ СМЕРА ПО 126 ПОЛАЗАКА
ПРВИ трамвај на линији девет сваког јутра са Бањице креће већ у 4.15, а са Новог Београда у 4.35. И тако све до 23.30 увече. Да је "деветка" једна од најатрактивнијих линија сведочи и податак да током радног дана има чак 126 полазака из сваког смера!
РАДИ СКРЕТНИЦА
ТЕК што су били враћени на стару трасу, трамваји на линији девет су пред крај прошле недеље морали да возе скраћено. Уместо до Бањице, саобраћали су само до Трошарине због квара на скретници. Ипак, већ у суботу недостаци и грешке приликом извођења радова су отклоњени.
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... 1%98%D0%B8