Aegir":2s49qss2 je napisao(la):
Код нас је пракса да се гунђа и пљује на све и свашта и када за тим реално нема потребе, истина..., али исто тако обичај је и да се добронамерна критика представи као "пљувачина". Ако се не варам, за 30 КАФ-ових трамваја плаћено је укупно 81 милион евра, то је 2,7 милиона по комаду, па нек' је и нешто мање, то не мења суштину.
Дакле, изузетно су скупе "играчке" ти наши трамваји да би их на своју руку крпили и импровизовали са домаћим решењима, па макар то било и поменуто стакло. Пођи од себе... да којим случајем возиш неки луксузни аутомобил од нпр. сто хиљда евра и да мораш да замениш неки његов део, вероватно би гледао да ипак уградиш оригинални, бар бих ја тако размишљао.
Којекакве импровизације, поготово у континуитету, на крају су по правилу доводиле до јако лоших резултата, то смо до сада искусили небројено пута, што због свеукупне небриге и немара, што због "лако ћемо" фразе. Са таквим размишљањем и приступом ћемо и овим "Шпанцима", сигуран сам, скратити век трајања. Један од главних проблема код нас је управо одржавање, како укупне инфраструктуре, тако и самих возила јавног градског превоза.
Ok, verovatno da imam para da vozim skup auto, verovatno bi me bilo briga koliko šta košta. Ali mi imamo sledeću situaciju, skupe igračke, nedostatak novca i delova. U ovakvoj situaciji, mislim da je svaki dinar(euro) jako bitan i važan, stoga da nije neophodno kupovati staklo iz Španije, već jednostavno naručiti kvalitetno naše staklo.
laki72":2s49qss2 je napisao(la):
Posalje se zahtev sa tom specifikacijom u staklaru pancevo i ceka ponuda.
Uporedo, naravno poslati upit i spancima, ali i drugim dobavljacima i izabrati najbolju ponudu.
Zar je to toliko komplikovano?
Nije, ali tako ne mogu da se ugrade razni dobavljači i ostali, zato je najbolje ovo iz Španije :wink:
Aegir":2s49qss2 je napisao(la):
@laki72 Сви ми би били пресрећни када би у земљи Србији преовладавала максимална озбиљност и када би нас карактерисао професионални приступ у сваком послу, у било којем друштвеном сегменту. Али нажалост, то није тако.
Не знам да ли је НАСА на нашем КАФ-оњи тестирала стакло за следећу генерацију свемирских модула, као што си ти то онако иронично и шаљиво написао у једном од својих постова изнад, али бојазан да и нешто једноставно може бити и те како "исфушерисано" је и више него оправдана.
Може бити да сам ја мало претерао и потценио нашу стакларску индустрију. Ето, надајмо се да ће Панчевци направити и боље стакло од оригиналног... или барем приближног квалитета (свакако је јефтиније) и да ће то за њих бити рутински посао.
Oni imaju mogućnosti da naprave po narudžbi staklo bilo kog oblika, kvalitet je više nego zadovoljavajući, bio sam par puta na ugradnji novih stakala u Pančevu, jako lepo rade ljudi, a i stakla su im dobra, ako se tačno definiše narudžbina
stf":2s49qss2 je napisao(la):
becks89":2s49qss2 je napisao(la):
Mi smo za njih ovce, firma u kojoj porudžbine rade ljudi koji su videli bus na kalendaru ili eventualno 33ku koja prolazi pored Saobracajnog faksa,pa što ih i nebi šišali
Не, не шишају нас, тај трамвај и ти делови нису за наш стандард. Немају они шта нас да шишају, шишамо се сами, тј. шиша нас царина батице. Сами себе крадемо.
Opet se moram složiti sa tobom, da CAF nije za naš standard. Pre svega nemamo infrastrukturu za tako nešto, a posle toga nismo sposobni da se pravilno odnosimo prema ovakvim vozilima. A carina, to je tek posebna priča, ali se slažem sa tobom u potpunosti!
stf":2s49qss2 je napisao(la):
Док сам имао Опел Кадета, сам сам чачкао по електроници, са новим колима се не зајебавам, то је одговорност. Па сунце ти жарко, комшија ми је ауто-механичар и он сам је рекао да неће да се зеза са Сеатом и да идемо у овлашћени сервис. Само се мали Бекс прави паметан. Исто тако се ГСП мајстори могу зајебавати са Икарбусом, али са КАФ-ом то није препоручљиво јер то није исто возило.
Da si video ti instalacije na tom Ikarbusu, mislim da bi čak i ti priznao da sam za onog ko je radio to, Tesla! :mrgreen:
Šalu na stranu, radio sam par puta te sijalice za tablice, one sijaličice na gepeku i te sitnice, na raznim kolima, i na jednom kamionu čak, do sada nikakvih problema nije bilo, e sad ok, slažem se ovlašćeni servis je ovlašćeni servis, ali to bato moj i košta