Šta je novo?

Tramvaji

Senke":39bjrlu2 je napisao(la):
omerta1988":39bjrlu2 je napisao(la):
Срамно је да је назив линије на самом трамвају написан на латиници. Под хитно ћу контактирати Дирекцију поводом тог проблема.
Daj bre čime se ti baviš, i na busevima su latinični natpisi.
Ако ћемо по правилима, трам је јавно, возило и као такво, по закону би требало бити обележено ћирилицом.
Senke":39bjrlu2 je napisao(la):
Latinica je i onako mnogo lepša od ćirilice.
Како коме. Мени је латиница потпуно безлична.

aladin2908":qriqtda8 je napisao(la):
Samo se kod nas dize tolika prasina oko tramvaja, neki stranac bi bio u cudu kad bi video oko cega tolika frka, ali verovatno se nije ljuljao u starom :D moram priznati da jedva cekam da probam tramvaj...:D
Pa rekao bih ti i da je u ostalim Evropskim i Američkim gradovima još veća pompa i gužva za prvu vožnju,tako je bilo u Fenixu,Sietlu...

е јбг, другар и ја чекасмо у Ресавској до 15, и онда отишли. сморили смо се скроз

Mislim da vas videh odpozadi,nosio si neku plavu,belu havajku,odoste ka Manjezu. :)

Овај мали екран је :blah: И већ могу да га замислим излепљеног са новинама "24Сата". :bash:
kf1lwl.jpg

< ekran je bas u retro fazonu :D mada su toga trebali da se drze samo kad je oblik u pitanju, a da ekran bude malo bogatiji (veci) tj funkcioalniji

vucko":1b6b0ct2 je napisao(la):
Mislim da vas videh odpozadi,nosio si neku plavu,belu havajku,odoste ka Manjezu. :)

е јесам. отишли смо после у Мек на сладолед када смо се сморили. возићу се можда сутра, прекосутра

Da li su se tramvaji 12,13 i 3 vratili na redovne trase?Mislim da je izmena u saobracaju,zbog radova na Gazeli i na petlji Radnicka trebalo da potraje do 28.avgusta...Znam da je centralna tema danas novi tramvaj,ali 12 i 13 su mi najbliza i najbrza veza sa gradom,pa reko' da pitam...

HVALA :)

'Ebo ih tramvaj... Krenuh danas na Zvezdaru i vidim ga oko 13.35h kako ide na okretnicu, i naravno odlucim da cekam bas njega :lol: Cekala sam ga do 14.40h, znaci vise od sat vremena i nije se pojavio... Na kraju sam usla u prvu sedmicu koja je naisla i pitam vozaca sta je sa spanskim tramvajem, kaze eno ga na okretnici parkiran, putnici se nabili unutra i pojma nema ni da li ce da krece ni sto vec nije krenuo, nista...
I u povratku sam ga videla da ide u suprotnom pravcu od mog, tu mi vec nije palo na pamet da ga cekam, kapiram da bih zaginula do ponoci cekajuci...
I tako... Nemam vise zelju ni da ga vidim...

Pa danas bih se više uklopila u izraz nadžak baba koliko sam bila besna... Mislim da mi se glava pušila i da je malo falilo da proključa... Mislim ja bih za sat vremena ručak skuvala, postavila i jela, a oni ne mogu da obrnu tramvaj na okretnici i da teraju dalje....

Na studiu B su rekli da sutra pustaju trolejbuski most a sa njim i tramvajski nisu pominjali vracanje tramvaja ali ako su ga pustili u saobracaj pretpostavljam da ce se tramvaji vratiti :D
cimbur milan":2r0el6dt je napisao(la):
Da li su se tramvaji 12,13 i 3 vratili na redovne trase?Mislim da je izmena u saobracaju,zbog radova na Gazeli i na petlji Radnicka trebalo da potraje do 28.avgusta...Znam da je centralna tema danas novi tramvaj,ali 12 i 13 su mi najbliza i najbrza veza sa gradom,pa reko' da pitam...

HVALA :)

данаса сам у Ресавској питао возаче 5 транваја који су дошли са НБГ шта је са тим новим. сви су ми рекли да стоји на окретници. питам да ли ће да иде, они рекоше можда или не знам

Jednom je sigurno krenuo sa NBG, pošto je bio na Bulevaru uveče oko 20.30h :lol: :laugh: :laugh: :laugh:

Stede ga,jasno je i zasto,prvi mu je dan.Ali vec posle mesec dana ima da ga krkaju samo tako.Ne znam da li ste primetili,ali u kabini su uvek vozac i instruktor.

I ja da vozim vozilo od 2.3 miliona eura ne bi mi bilo svejedno.

Novi trolejbusi si umanje od 300 000 eura,dok su novi tramvaji skoro 8 puta skuplji pa vidite kolika je to odgovornost. ;)

Није само траса линије на латиници него апсолутно све. Нити једно једино нелатинично слово се није провукло. Е сад ово није питање тога шта се више свиђа мени или овом или оном или пак оном који је наручивао трамваје; ово је питање поштовања закона који је врло јасан по питању службеног писма које се има користити у свим приликама када се троши новац пореских обвезника. Ако ћате из градске управе хоће трамвај са латиничним натписима слободни су да га купе за своје личне новце и паркирају у свом дворишту - али се возило којим располаже државно предузеће, купљено за државне новце, и које путује по државним пругама има означити службеним писмом.

И да, ово није толико битно, али баш зато је требало *тривијално* да буде онако како је закон прописао. Никакав то додатни проблем или трошак није био - чињеница да *није* урађено како закон прописује управо *јесте* доказ да је *свесно* урађено противно закону. Да је којим случајем употребљено ћирилично писмо, онда бисмо се могли питати да ли је неко тако одлучио или су просто урадили без размишљања. Овако је свакако у питању свесна одлука за коју би било баш интересантно чути објашњење.

Pravne norme su jedno, praksa je drugo, činjenica je da srpski jezik poznaje oba pisma, kao što je činjenica da ne postoji razlika između bošnjačkog, srpskog i crnogorskog jezika. Uopšte takvim raspravama nije mesto ovde, imate odeljak Relax i u njemu odgovarajuću temu. Nije u redu da pišete offtopic eseje.

evo i nekih mojih utisaka:

moj utisak je da previse price ima od strane automata, jer 3 puta se najavljuju stanice, i jos one koje imaju dosta ukrstanja, a koje su blize prethodnoj , najava istih moze da bude iritantna, bar meni (ili nisam navikao). prilikom polaska sa stanice kaze "sledece stajaliste to i to ukrstanje to i to", onda pred stanicu opet ide "sledece stajaliste to i to ukrstanje bla bla" i onda kad stane opet kaze stajaliste to i to itd.. zamislite samo koliko se teksta cuje na potezu od djerma do Vukovog spomenika . Mislim da su preterali sa tim, ja sam za minimalisticku varijantu, stanica Vukov spomenik, sledeca stanica Pravni fakultet. I kad stigne kaze Pravni fakultet, sledeca Crkva sv Marka itd.

Druga primedba je na brzinu, kroz bulevar je fina brzina bila, ali na skretanjima i na drugim pravinama npr kroz Resavsku ili preko mosta i nakon istog, kao i kroz Nemanjinu je bas sporo vozio. Mozda je to bas danas, a nekad je i do majstora, ali bilo je malo dosadno.

Sve ostalo je manje vise ok, koliko sam shvatio koncepciju vozila nije bas toliko predvidjena setnja s jednog kraja tramvaja na drugi obzirom da izmedju sedista moze samo jedan covek da stane. Tramvaj spolja izgleda savrseno, nije sto je nas ali je jedan od najlepsih koje sam video. I vise mi se svidja ovaj dizajn unutra sa crvenim sipkama i sivim sedistima nego onaj na 1501 koji mi se cini da ima neke narandzaste nijanse.

Pa sad, po ustavu je i Kosovo integralni deo Srbije. :) Svasta se pise na papiru.

Elem, mislim da pre rasprave o pismu na displejima bismo trebali da se pobrinemo da na njima pise ono sto treba, i da se doticni redovno odrzavaju, a ne da pise suprotan pravac ili selotejpom zalepljeno da stoji papir iz fotokopirnice sa brojem (mozda napisano hemijskom? :))

Ni ja ne bih voleo da cirilica nestane (kao sto ne volim sto je nestala arebica, sto se vise ne koristi glagoljica, sva pisma su podjednako vredna), i bio bih zadovoljan da su nju iskoristili, ali sta je tu je.

dziggy":2n6yfggm je napisao(la):
moj utisak je da previse price ima od strane automata, jer 3 puta se najavljuju stanice, i jos one koje imaju dosta ukrstanja, a koje su blize prethodnoj

Jel najavljuje sva moguca presedanja (bus, BG:voz...) ili samo tramvajska?

Ko o cemu baba o penziji (sta cu takav sam :) ), treba naci pogodan prostor, staviti mapu, a onda suvisna objasnjenja mogu lepo da se ukinu :cool:

Nego koliko vidimna slikama tramvaj je sav u staklu, nece biti lako.

Vrh