Šta je novo?

Tramvaji

Aj da otvorimo novu temu o tramvajima, a neka se ovde diskutuje o Cirilici i Latinici. :bash:

P.S. If you haven`t noticed, I`ve been sarcastic.

Tako je Mihailo,lepo si objasnio.

Nazad na temu 1501 i 1503 se tek krajem meseca ukljucuju u saobracaj.

Na gsp forumu mi ljudi objasnjavaju da 1501 se tek tada ukljucuje jer vrse dodatna ispitivanja.A to znaci
Da nisu dovoljno ispitali tramvaje jer je 1501 stigao prvi,a pustise i zbog politicke odluke pre vremena u saobracaj.

E da a od tada Beograd je postao i Balkanska i Evropska metropola,koja donosi komercijalu a izgleda da su se ljudi vremenom navikli na izbor,kao u marketu,pa kome je lepši natpis kafea ili radnje na latinici on je izabere.Ne razumem zašto bi neko uskratio pravo bilo kome da piše na pismu koje mu se sviđa? Da ne zaboravimo da u korenima Srbije postoji i Slovenska i Grčka i Rimska kultura.E sad da li dekretom narediti da se sve reklame i natpisi ispisuju isključivo ćirilicom? Ja mislim da bi to bilo brisanje jednog dela razvoja Beograda koji je tu gde jeste i Zapadni i Istočni koji daje jednak tretman i istočnoj i zapadnoj kulturi te na raspravu na tu temu treba gledati u širem civilizacijskom kontekstu,baš kao što je latinica zamenila i arapsko pismo u Istanbulu.
Beograd raskrsnica Istoka i Zapada je realna stvar pa i kada govorimo o pismu...ne zaboravite da je pola Srpske nacije živelo na zapadu za vreme Turske okupacije.. :kafa:
Nego,isto mi je čudno da se u zvučnoj najavi u Caf tramvajima koristi reč "stajalište"? Ja nisam nikog čuo da umesto reči "stanica" neko koristi "stajalište"?? :/

Nije trebalo da stavljaju dugmiće za izlaz, njih niko neće koristiti, ionako je zakonska obaveza vozača da se zaustavi na svakoj stanici imao putnika ili ne

Матеја Бељан":36n2cfge je napisao(la):
Nije trebalo da stavljaju dugmiće za izlaz, njih niko neće koristiti, ionako je zakonska obaveza vozača da se zaustavi na svakoj stanici imao putnika ili ne

Дешава се често да на одређеним станицама нема путника који излазе на нека од врата па је тако ово одличан начин за задржавање топлоте/хладноће - у зависности од временских прилика.

Матеја Бељан":3owjus7s je napisao(la):
Možda uskoro promene zakon, ja sam se sinoć ponovo vozio u CAF (poslednji krug) i razgovarao sa nekim likom iz pogona Sava i baš sam pomenuo to dugme, rekao je da će možda ali samo možda uvesti da kada nema putnika na stajalištu vozilo neće morati da se zaustavi ako niko ne izlazi.

Lepota od tramvaja! :gobb:

Takodje mi se dopada sto novi tramvaji izgledaju kao evolutivni nastavak loze katica :laugh: , nekako se oblikom slazu jedni pored drugih. Ne deluju medjusobno neprijateljski raspolozeni. :D

vucko":3crjilcc je napisao(la):
dziggy":3crjilcc je napisao(la):
da li jos uvek vozi da izidjem da ga cekam?

Manja mana mi je sto se gubi vremena jer trebaju da se kliknu dugmici,a oni se pale tek nekoliko sekundi posle sto ukoci tramvaj.

Kada budem imao priliku da isprobam CAFitja, pokusacu nesto sto sam redovno radio u "drezdencima", kao i u Becu, a to je kliktanje dugmica za otvaranje vrata i pre nego sto se tramvaj zaustavi. ;)
Trebalo bi i ovde da funkcionise. Dugmici uopste nisu senilni, da vidis kako pamte zadatu komandu, otvaraju vrata sve u 16. :cool: Uostalom, probaj i ti. :)

2012":wkcuz8nb je napisao(la):
Nego,isto mi je čudno da se u zvučnoj najavi u Caf tramvajima koristi reč "stajalište"? Ja nisam nikog čuo da umesto reči "stanica" neko koristi "stajalište"?? :/

Pa Stajalište je nekako ljudskije, jer to je mesto gde stoje ljudi, a Stanica je mesto gde staju mašine... Ili barem meni tako zvuči

možda uvesti da kada nema putnika na stajalištu vozilo neće morati da se zaustavi ako niko ne izlazi

To je odavno praksa mnogih vozača GSP-a, naročito kada su u pitanju večernji/noćni sati...

vucko":1zq4iu18 je napisao(la):
...1501 i 1503 se tek krajem meseca ukljucuju u saobracaj...

Ako je krajem ovog meseca, ne vidim problem :p Ne znam dal' si mislio na sledeći možda?

Nikako mi nije jasno zašto se koristi reč STAJALIŠTE umesto stanica. Što sve mora da se biberi i zaprši i izdinsta? Što ne može nešto da se uradi normalno?

jlaki":1j2lkslr je napisao(la):
2012":1j2lkslr je napisao(la):

Pa Stajalište je nekako ljudskije, jer to je mesto gde stoje ljudi, a Stanica je mesto gde staju mašine... Ili barem meni tako zvuči
За све ове "станице" градског превоза правилан назив је стајалиште. Станица је нешто веће где се возила не задржавају кратко, попут железничке станице, главне аутобуске станице итд.

Felipe":3vzc1ibp je napisao(la):
Lepota od tramvaja! :gobb:

Takodje mi se dopada sto novi tramvaji izgledaju kao evolutivni nastavak loze katica :laugh: , nekako se oblikom slazu jedni pored drugih. Ne deluju medjusobno neprijateljski raspolozeni. :D

vucko":3vzc1ibp je napisao(la):
dziggy":3vzc1ibp je napisao(la):
da li jos uvek vozi da izidjem da ga cekam?

Manja mana mi je sto se gubi vremena jer trebaju da se kliknu dugmici,a oni se pale tek nekoliko sekundi posle sto ukoci tramvaj.

Kada budem imao priliku da isprobam CAFitja, pokusacu nesto sto sam redovno radio u "drezdencima", kao i u Becu, a to je kliktanje dugmica za otvaranje vrata i pre nego sto se tramvaj zaustavi. ;)
Trebalo bi i ovde da funkcionise. Dugmici uopste nisu senilni, da vidis kako pamte zadatu komandu, otvaraju vrata sve u 16. :cool: Uostalom, probaj i ti. :)

Ja sam to probao, i nisam 100% siguran, ali mi se cini da nije radilo tako. Mada bi to bilo jako neobicno, jer i na svajcarcima to dugme za otvaranje vrata pamti zadatu komandu. Probacu opet kada budem bio u prilici.

Kako pravite od svakog komarca magarca, u svakom plastu iglu nađete, JAO. Stajalište, praksa GSP-a. Pogledajte sajt, koristili su reč stajalište od vajkada, što ne bi nastavili

Kao neka baba koja je ušla u tramvaj juče, nije se na vreme uhvatila za šipku, ovaj krenuo, umalo nije pala. Ceo taj deo tramvaja se smejao, a ona pičkarala, kaže čula je da je dobar a on ništa. Zatim "Sve će ovo odmah da išvrljaju i isprljaju, džabe, ništa nevalja", pa "Rekli su da se ne čuje", pa neki matori koji se smorio jer NE MOŽE DA SE OTVORI PROZOR, gunđanja što ne može da se prođe kroz salon i što nema horizontalnih šipki... Legitimna ili ne gunđanja potpuno suvišna

Jučerašnja vožnja bi mi bila super prijatna čak i u onoj gužvetini, samo da nisam razumeo šta pričaju

Citat iz Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju
7) "autobuska stanica" jeste objekat u kome se vrši prihvat i otpremanje autobusa, prtljaga i stvari, ukrcavanje i iskrcavanje putnika, izdavanje voznih karata i drugih prevoznih isprava, davanje obaveštenja o prevozu i pružanje drugih usluga u vezi sa prevozom;

8) "autobusko stajalište" jeste uređen prostor pored kolovoza, odnosno označeni prostor na kolovozu na kojima se zaustavljaju autobusi radi ukrcavanja i iskrcavanja putnika i prtljaga;

Znači, ti termini su ozvaničeni da bi se napravila jasnija razlika između onog pod rednim brojem 7 i onog pod brojem 8 :D

Пре свега, замолио бих "латиничаре" да престану "ћириличаре" називати троловима, смарачима и представљати их као заостале овце које блеје неважне глупости.

Ако ћемо, које је чије, латиница није српско, већ ЈУГОСЛОВЕНСКО писмо. Пре заједничке нам државе, у Србији се користила само ћирилица. Али, без обзира на то, ја не навијам за ћирилицу јер је српска већ јер је другачија. Богатство човечанства је управо у различитости култура, као што се богатство флоре и фауне неке земље рачуна количином присутних различитих врста.

Михаило":2mtvrenx je napisao(la):
Последњих 20 година смо почели да фурамо све на енглеском због комплекса ниже вредности.
Ово је потпуно тачно. Чак и у Време Југе, ћирилица је била заступљенија. Наравно, не мислим да свако ко користи латиницу има комплек ниже вредности, далеко од тога. Већина је кренула инерцијом, јер је латиница постала незванично "кул" и "напредна" а ћирилица је "заостала".

Senke":29nblr68 je napisao(la):
Možda uskoro promene zakon, ja sam se sinoć ponovo vozio u CAF (poslednji krug) i razgovarao sa nekim likom iz pogona Sava i baš sam pomenuo to dugme, rekao je da će možda ali samo možda uvesti da kada nema putnika na stajalištu vozilo neće morati da se zaustavi ako niko ne izlazi.

Nešto mi se čini da to nikako ne bi bilo dobro... Vozači im ionako nisu normalni, pa uveče preskaču stanice, npr 45-ica preskoči od ŽS Tošin Bunar sve do Rome uveče, najopuštenije... Što je čista glupost, jer se x puta desi da neko ustane da izađe a on već uhvatio zalet i projuri samo, pa ko je hteo kod Jugodrva da izađe mora od Rome da se vraća nazad... Ako uvedu tu promenu samo će im dati dozvolu da uveče preskaču i gde treba i gde ne treba, što je strašno!

Jesmo rekli da se te rasprave premeste na drugu temu?!

Neću da čitam društvene eseje na temi tramvaja.

Inače, stanica i stajalište su razlličiti termini i u železnici, nije to nebitna razlika. Praksa nezaustavljanja vozila kad nema putnika je česta na Batajničkom putu, ali umesto dugmića ljudi se služe lupanjem u plafon ili vikanjem:)

OK su ti dugmići ali da se zaista i koriste.

Ima li moglućnosti da tramvaj prolazi preko depoa i Belvila u jednom smeru, da se, na primer 13 skrati dotle

Jedina zamera je što displej nije baš vidljiv, kako unutrašnji na kome se ispisuje sledeća stanica, tako i spoljašnji.

Spoljašnji pogotovu, već vidim intervencije u vidu papira sa velikom hemijskom olovkom naškrabanom cifrom

Ja sam za to da ako nema nikog na stanici vozač slobodno projuri, pogotovo ako ja kasnim ;)
Navikao sam da ako je stanica na kojoj znam da niko ne izlazi osim mene, ustanem odma posle prethodne stanem ili na prva vrata ili tako da me vozač vidi, i nije mi problem. Ne vidim zašto bi preskakanje stanica bilo nešto loše.

Juče sam video novi tramvaj na okretnici u bloku 45 dok sam vozio bicikl, i vozio njegovom trasom ali nije prošao pored mene, ali sam ga posle video kako prelazi most. Izgleda svetski.

Ako ima dugmiće koji otvaraju vrata to je odlično, uvek sam to gotivio na švajcarcima.

2012":2aaoj9qy je napisao(la):

мислио сам да ти дам одговор, али ме је Михаило претекао:
Михаило":2aaoj9qy je napisao(la):
За све ове "станице" градског превоза правилан назив је стајалиште. Станица је нешто веће где се возила не задржавају кратко, попут железничке станице, главне аутобуске станице итд.

Vrh