Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

- Na osnovu sastanaka sa predstavnikom firme “ABD d.o.o.”, koja rukovodi izgradnjom TC “Rajićeva”, kao i sa Izraelcima koji su investitori, znamo da su napravili projekat sanacije, ali da još nisu dobili dozvolu za izvođenje rekonstrukcije od Ministarstva građevine. Sada je najbitnije da projekat bude urađen dobro, odnosno da zgrada bude sanirana. Nadam se da će se to dogoditi uskoro - rekao je Pecić.

Predstavnici TC “Rajićeva” potvrdili su nam da je projekat za sanaciju zgrade FLU završen, ali da “očekuju da fakultet od nadležnih tela dobije neophodne dozvole da bi radovi mogli da počnu”.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/zgrada ... ra/zgqw3y8

jMzktkqTURBXy8zYTZlZTlmNjJkNmRjMDNjOTQ3OGU3ZTExNmM1OGM5MS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Ova slika nema veze sa propadanjem zgrade zbog oblićnjeg tržnog centra.

Zgrada delom propada i zbog nebrige.

End Off

Da. Ako saniraju onda, što reče Laki, verovatno ima veze sa njima. Mislim da je to Izraelcima mudar poslovni potez kako bi izbegli neželjeni negativan imidž. Naštampani dolari ionako nisu problem da im od rođaka iz FED-a preko Izraela stignu do ovde za bilo kakve dodatne troškove. E sad pitam se, ko je kriv da se nešto ovako usled predubokog kopanja uopšte desilo na ovako važnoj kulturološkoj oblasti poput kraja Kneza, čime su mogla biti ozbiljnije ugrožena i ostala okolna zdanja? Izvođač zbog neprofesionalnog rada, gradska vlast zbog izdavanja dozvole za toliku dubinu ili izraelski investitor zbog zahtevanja tolike dubine objekta? Možemo samo da se nadamo da se isto naknadno ne otkrije na okolnim objektima. Glupo da njihov izraelski objekat oštećuje naše lepe srpske okolo.
Ispod su slike koje Dule nije stavio. Ili ne veruje da je objekmat potonuo 12 cm nego da je samo u pitanju neodržavanje.

Taj drugi komentar od ranije nisam komentarisao jer sam mislo da je šala ili ironija da zgrade 2 metra pored nisu od vibracija i težine stradale, a jeste neka čak 30 metara daleko. Mislio sam da time želiš da kažeš da ako nisu ove pored stradale (poput biblioteke), da je apsurdno da onda neka tako daleko strada.
A ovo drugo sam komentarisao jer mi nije jasno zašto si postavio jednu sliku iz podruma koja asocira na neodržavanje, a izostavio si preostale slike iz članka gde se vide ozbiljnija oštećenja? A i na priču o oštećenju si skrenuo ka neodržavanju, pa mi se učinilo da je to relativizacija i opravdanje. Ispada da je oštećenje možda i zbog neodržavanja. Ali ako je tako zašto se oštećenje nije pojavilo pre 5, 10, 50...godina nego baš sad kad se pored gradi ogroman objekat sa temeljima dubokim ko zdenac ("sa tog zdenca vodu piju sada orlovi")

Svakome ko je prolazio proteklih godina i meseci je jasno da su radovi na strani ka Knez Mihailovoj ulici uzrokovali pomeranje tla. Granitne ploče po ulici su se razmakle i na nekim mestima blago potonule, i sleganje tla je više nego očigledno, celom širinom i sve do zgrade FLU. Takođe je očigledno da i pukotine na spoljnoj fasadi FLU imaju uzrok u tome. Mislim da je to nemoguće osporiti. Kad se tome doda i posredno priznanje investitora i spremnost da finansira sanaciju FLU, ne znam zašto bismo dalje širili priču.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476360#p476360:26xt3u0k je napisao(la):
Earthmoving » 23 minutes ago[/url]":26xt3u0k]Taj drugi komentar od ranije nisam komentarisao jer sam mislo da je šala ili ironija da zgrade 2 metra pored nisu od vibracija i težine stradale, a jeste neka čak 30 metara daleko. Mislio sam da time želiš da kažeš da ako nisu ove pored stradale (poput biblioteke), da je apsurdno da onda neka tako daleko strada.
A ovo drugo sam komentarisao jer mi nije jasno zašto si postavio jednu sliku iz podruma koja asocira na neodržavanje, a izostavio si preostale slike iz članka gde se vide ozbiljnija oštećenja? A i na priču o oštećenju si skrenuo ka neodržavanju, pa mi se učinilo da je to relativizacija i opravdanje. Ispada da je oštećenje možda i zbog neodržavanja. Ali ako je tako zašto se oštećenje nije pojavilo pre 5, 10, 50...godina nego baš sad kad se pored gradi ogroman objekat sa temeljima dubokim ko zdenac ("sa tog zdenca vodu piju sada orlovi")

Zato što je navedena slika nešto kao njihovo pravdanje da im se zgrada raspada samo zbog TC. Ispade da je TC jedini krivac za loše stanje u FLU (a znam kako je tamo jer sam imao poznanike koji su radili na "Adademiji" dok je to još bilo vrhusko mesto za izlazak 90-ih.

Naravno da je TC najviše kriv za sleganje (mada mi stoji u glavi da sam priču o sleganju slušao još 90-ih)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476334#p476334:vzyv39zv je napisao(la):
h2o » Pet Sep 08, 2017 9:50 am[/url]":vzyv39zv]Da je do TC-a prvo bi propala biblioteka, koju je ova zgrada bukvalno progutala, a to se nije desilo. Ovo sa FLU može a ne mora da ime veze s tim, ta zgarda je godinama u jako lošem stanju. Uz to, čini mi se da je investitor TC-a ponudio da uloži u obnovu te zgrade, i da se čeka dokumentacija

Zgrada Biblioteke:
Библиотека града Београда се од октобра 1986. године налази у Кнез Михаиловој улици, број 56, у згради некадашњег хотела Српска круна. Хотел је изграђен око 1867. године као најмодернији, најрепрезентативнији и најбоље опремљен хотел у Београду тог времена. Највероватније га је саградила породица имућних трговаца Крсмановића. Dalje u linku: https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0 ... 0%B4%D0%B0
Zgrada FLU:
У Рајићевој 10 (са званичном адресом Париска 16) смештени су: Деканат, Секретаријат, Рачуноводство, сале за предавања, Библиотека, сликарске и цртачке класе, сале за Сликарску технологију, Галерија, Галерија „Излози“, Центар за графику и визуелна истраживања „Академија“ и Клуб студената.

Зграда је саграђена 1889. године по пројекту архитекте Константина А. Јовановића, као приватна кућа адвоката Марка Стојановића. По својој архитектонској вредности, очуваности и лепоти припада споменицима културе заштићеним одлуком Градског завода за заштиту споменика града Београда.
Izvor: https://flu.bg.ac.rs/%D0%B7%D0%B3%D1%80 ... %82%D0%B0/
/moj bold/

Moramo priznati da razlike ima pa nije čudo što se ionako zapuštena zgrada FLU sada urušava zbog preglomaznog TC. Pitanje je šta se još može pojaviti kao posledica maltretiranja okoline.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476350#p476350:35wl8fml je napisao(la):
Earthmoving » 08 Sep 2017 10:03 am[/url]":35wl8fml] Naštampani dolari ionako nisu problem da im od rođaka iz FED-a preko Izraela stignu do ovde za bilo kakve dodatne troškove.

Пошто сматраш да ако си рођен као Јевреј можеш само да поручиш паре из ФЕД-а у количини по жељи реци ми зашто би тај и тај Јевреј или то и то израелско предузеће уопште правили нешто као што је тржни центар или инвестирали било где. Зар им није лакше само да троше и не губе време на градњу оваквих зграда или било какав рад. Лепо само укључе штампарију и идемо... :?

Ако би инвеститор санирао ту зграду ФЛУ то би свакако био преседан у нашој економији. Нешто сумњам да би ти један Коле или Мишковић или Богољуб или Пецони дао један цент што ти је сјебао зграду. Пре мислим да би могао да добијеш метак што се буниш.

Што се тиче естетике саме зграде, то су нажалост домети нашег домаћег урбанизма и архитектуре, трговац се свуда бави зарадом а не урбанизмом.

Ako moze malo dublja analiza I kontekst (sem pukog izgleda zgrade):
Zato Vranac što iz imaginarne imovine prelaze u realnu imovinu. U Srbiji su dosta investirali, imaju fine obezbedjene prihode od renti ali im ona takodje u slucaju krize kod kuce I eventualnog bezanja moze biti opcija B. To se ne bi moglo desiti u jakoj zemlji kao sto je bila Jugoslavija ali nakon slabljenja Srbije u kom su dobrim delom ucestvovali njihovi rodjaci iz Amerike (Olbrajt, Soros, Kalark, Koen, Rubin...) njihove investicije hrabro I masovnije nego u druge zemlje dolaze kao da su imali obavestajne podatke od svojih iz Amerike (a slucajno kupuju I njihovu ambasadu ovde). Deluje kao da je oslabljena Srbija pogodna prilika za tu opciju B. Zapravo ja mislim da je ova opcija sve realnija. Deluje kao da se trenutno u svetu desavaju velike promene. Kinezi, Rusi & Co pokusavaju da izbace dolar kao svetsku rezervnu valutu I da trguju naftom u svojim valutama. Zadnjih dana Kina, Nemacka povlace u svoje zemlje velike kolicine zlata. Kao da se sprema zamena dolara valutama pokrivenim u zlatu. Pojavljuju se elektrokola koja ne idu na naftu. Petrodolar je ugrozen. Bez petrodolara Amerika nema novca za vojne baze po svetu. Izgubili su u Siriji. Izrael je okruzen masom neprijatelja kojima sve veci uticaj imaju Rusija I Iran, a Amerika sve manji. Ako Amerika pukne nema ko da ih stiti. I tu dolazimo na njihove opcije B I na kraju I ovu malu Rajicevu. Izraelci su pametan narod, planiraju unapred I imaju odlicne obavestajne podatke za tako nesto. Ili neko misli da su milijarde investicja koje prevazilaze investicije mnogo bogatijih I vecih zemalja, iz jedne male, daleke zemlje tek tako slucajne, bez jasne strategije...

Jeste, da...
(Sarkazam)
I onda ce da se usele u TC rajiceva, a na vrhu ce napraviti sinagogu...

Mislim, zemljani ponekad bas preterujes.
Po toj i takvoj tvojoj logici i miskovic kada je ulagao (i ulaze) u regionu, to ne cini zbog toga sto tu vidi sansu za profit, vec u cilju formiranja trece jugoslavije, ili mozda cak velike srbije?! ;)
Da se razumemo, voleo bih i ja da ima mnogo vise nasih investitora, a manje stranih.
Voleo bih i ja da smo mi u poziciji da imamo viska kapitala, pa da ga "oplodjujemo" po svetu, a profit stize u srbijicu i mi zivimo ko mali carevi.
Al ne ide. Nismo u takvoj situaciji.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476491#p476491:2gar8obd je napisao(la):
Earthmoving » 09 Sep 2017 04:59 am[/url]":2gar8obd] U Srbiji su dosta investirali, imaju fine obezbedjene prihode od renti ali im ona takodje u slucaju krize kod kuce I eventualnog bezanja moze biti opcija B.

Da li bi po tebi bolje bilo da niko ne investira uopste u Srbiju?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476491#p476491:2gar8obd je napisao(la):
Earthmoving » 09 Sep 2017 04:59 am[/url]":2gar8obd]Pojavljuju se elektrokola koja ne idu na naftu. Petrodolar je ugrozen. Bez petrodolara Amerika nema novca za vojne baze po svetu...

Amerika koja je najveci uvoznik nafte i najveci proizvodjac elektroautomobila ce da propadne zbog njih :roll:

Ovaj forum sve nize pada....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476498#p476498:2hnkog0s je napisao(la):
laki72 » Sub Sep 09, 2017 7:56 am[/url]":2hnkog0s] (...)
Da se razumemo, voleo bih i ja da ima mnogo vise nasih investitora, a manje stranih.
Voleo bih i ja da smo mi u poziciji da imamo viska kapitala, pa da ga "oplodjujemo" po svetu, a profit stize u srbijicu i mi zivimo ko mali carevi.
Ali zbog čega ne ide i kakva je to situacija, to bih volela znati?!
TC je višak, to je jasno a tek će biti jasno kada mu (uskoro) dođe vreme za restauraciju ili prenamenu. :grand:

Možda TC neće propasti ali mi sigurno hoćemo.

Пропали смо ми још у 14. веку, сад се само трулимо у гробу

Мада неке зграде около су толико распаднуте да је питање да ли је уопште могуће санирање и реновирање, а да се све склони и уради изнова ал потпуно исто нема пара

Ksenija":vl99kwsk je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476498#p476498 je napisao(la):
laki72 » Sub Sep 09, 2017 7:56 am[/url]":vl99kwsk] (...)
Ali zbog čega ne ide i kakva je to situacija, to bih volela znati?!
TC je višak, to je jasno a tek će biti jasno kada mu (uskoro) dođe vreme za restauraciju ili prenamenu. :grand:

Oh, draga Ksenija...
Situacija je alarmantna u svakom pogledu.
Prvo smo potrosili ono sto smo nasledili, a zatim smo potrosili ono sto smo morali ostaviti pokolenjima iza sebe, da bi na kraju ta ista (nerodjena) pokolenja zaduzili...
Svo to vreme mi smo ziveli (pa i danas zivimo) mnogo preko svojih mogucnosti i trosimo nezaradjeno.
I epilog toga je da smo 'pojeli supstancu'.
Sada nam je ostalo da sprckamo, prodamo zadnje sto je ostalo vredno - prirodne resurse.
Prodajemo izvorista, banje, poljoprivredno zemljiste, rudna nalazista... i to ih prodajemo da bi preziveli, a ne da bi tako dobijen novac investirali.
A belosvetski "investitori" jako dobro vide u kakvoj se situaciji nalazimo i ucenjuju, obaraju cene, traze privilegije...
Pa na primeru strajka u FCA-Srbija mozemo lepo videti paniku koja je zavladala kod vlastodrzaca, jer eventualna 2 meseca blokade proizvodnje u KG bi promenila i ovako slabe rezultate, i odrazila se i na makroekonomiju zemlje, a rejtinzi bi otisli u sunovrat, poslupljujuci i kredite i sve ostalo...
Mi smo jedno opljackano drustvo, koje se vec duze vremena drzi kao pacijent na aparatima.
Kapital iz ove zemlje su jednako odnosili i strani investitori, ali i domaci tajkuni, korumpirani politicari i ostala banda.
Ko o tome progovori ili pomisli da progovori zavrsi kao nesrecna nekadasnja najbolja bankarka juzno od alpa... :(

Zbog cega je tako pitas se ti Ksenija?
Pa zbog toga sto nas je bolelo uvo dok je ova zemlja intezivno pljackana. Sve dok su nam rasle plate (a rasle su nerealno) dok su isplacivani viskovi, dok se vlast na svim nivoima hvalila kako ne zna sta ce sa viskom love u budzetu (pa je npr. opstina Rakovica nepismenim djacima prvacima delila racunare na poklon), mi se nismo obazirali kako se nesto sto je stvarano decenijama, pa i stotinama godina devastira i pljacka. Bolelo nas uvo, jer smo namireni. Onda, nakon provatizacije su poceli krediti, e kad je SEKA dosla i na nasa vrata...
Onda smo se setili.
Sto bi narod rekao "kasno Marko na Kosovo stize"

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Nekako me je već smorilo da kritikujem ovaj objekat, sve je rečeno što se moglo reći. Jedina stvar koja mi ostaje na umu kad pomislim na ovu zgradu jeste projektant čuveni arhitekta Vladimir Lojanica koji je ovom rugobom naružio srce grada u kojem je rodjen.
Nadam se da njegov biro više neće dobiti ovakvu mogućnost da naruži centar Beograda.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476767#p476767:232hg6da je napisao(la):
And7rey » Ned Sep 10, 2017 4:36 pm[/url]":232hg6da]Nekako me je već smorilo da kritikujem ovaj objekat, sve je rečeno što se moglo reći. Jedina stvar koja mi ostaje na umu kad pomislim na ovu zgradu jeste projektant čuveni arhitekta Vladimir Lojanica koji je ovom rugobom naružio srce grada u kojem je rodjen.
Nadam se da njegov biro više neće dobiti ovakvu mogućnost da naruži centar Beograda.

Ovo jednostavno MORA da se citira.
1273374577.gif

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476009#p476009:3bp2dskw je napisao(la):
Bulbulderac17 » Sre Sep 06, 2017 7:35 pm[/url]":3bp2dskw]Ne znam da li je vec neko primetio ali uzas je postao jos veca nocna mora. pocelo je brandiranje spoljnih prozora kao na staklencu i slaviji. velika norveska zastava je vec izbrandirana na tc rajiceva. verovatno napapijri brand. nek uslika neko ko je u prolazu

Sent from my iPhone using Tapatalk
file.php

:kafa:

Kakva gnusna prevara sa fontanom ispred TC

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

Ta tri drveta tako ne treba da stoje tu, da je to neverovatno..bolje da su sa te gornje platforme napravili tobogan, a u bazen nesudjene fontane stavili neke strunjače, da se bar deca zabavljaju i uživaju..

Saznah da je Maxi sa kamionima blokirao ulaz u trzni centar, ostali zakupci nisu u mogucnosti da unose svoju robu iako je svima zakazano u odredjeno vreme. Sto bi se reklo, pocelo je...

Vrh