Ksenija":vl99kwsk je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476498#p476498 je napisao(la):
laki72 » Sub Sep 09, 2017 7:56 am[/url]":vl99kwsk] (...)
Da se razumemo, voleo bih i ja da ima mnogo vise nasih investitora, a manje stranih.
Voleo bih i ja da smo mi u poziciji da imamo viska kapitala, pa da ga "oplodjujemo" po svetu, a profit stize u srbijicu i mi zivimo ko mali carevi.
Al ne ide. Nismo u takvoj situaciji.
Ali zbog čega ne ide i kakva je to situacija, to bih volela znati?!
TC je višak, to je jasno a tek će biti jasno kada mu (uskoro) dođe vreme za restauraciju ili prenamenu.
Oh, draga Ksenija...
Situacija je alarmantna u svakom pogledu.
Prvo smo potrosili ono sto smo nasledili, a zatim smo potrosili ono sto smo morali ostaviti pokolenjima iza sebe, da bi na kraju ta ista (nerodjena) pokolenja zaduzili...
Svo to vreme mi smo ziveli (pa i danas zivimo) mnogo preko svojih mogucnosti i trosimo nezaradjeno.
I epilog toga je da smo 'pojeli supstancu'.
Sada nam je ostalo da sprckamo, prodamo zadnje sto je ostalo vredno - prirodne resurse.
Prodajemo izvorista, banje, poljoprivredno zemljiste, rudna nalazista... i to ih prodajemo da bi preziveli, a ne da bi tako dobijen novac investirali.
A belosvetski "investitori" jako dobro vide u kakvoj se situaciji nalazimo i ucenjuju, obaraju cene, traze privilegije...
Pa na primeru strajka u FCA-Srbija mozemo lepo videti paniku koja je zavladala kod vlastodrzaca, jer eventualna 2 meseca blokade proizvodnje u KG bi promenila i ovako slabe rezultate, i odrazila se i na makroekonomiju zemlje, a rejtinzi bi otisli u sunovrat, poslupljujuci i kredite i sve ostalo...
Mi smo jedno opljackano drustvo, koje se vec duze vremena drzi kao pacijent na aparatima.
Kapital iz ove zemlje su jednako odnosili i strani investitori, ali i domaci tajkuni, korumpirani politicari i ostala banda.
Ko o tome progovori ili pomisli da progovori zavrsi kao nesrecna nekadasnja najbolja bankarka juzno od alpa...
Zbog cega je tako pitas se ti Ksenija?
Pa zbog toga sto nas je bolelo uvo dok je ova zemlja intezivno pljackana. Sve dok su nam rasle plate (a rasle su nerealno) dok su isplacivani viskovi, dok se vlast na svim nivoima hvalila kako ne zna sta ce sa viskom love u budzetu (pa je npr. opstina Rakovica nepismenim djacima prvacima delila racunare na poklon), mi se nismo obazirali kako se nesto sto je stvarano decenijama, pa i stotinama godina devastira i pljacka. Bolelo nas uvo, jer smo namireni. Onda, nakon provatizacije su poceli krediti, e kad je SEKA dosla i na nasa vrata...
Onda smo se setili.
Sto bi narod rekao "kasno Marko na Kosovo stize"
Sent from my LG-D320 using Tapatalk