Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Ne zameram pogrešnim ljudima, dobijaju dolare od svojih rođaka iz američke centralne banke i onda tako poklonjene pare samo zato što su te nacionalnosti koriste u tržišnoj utkamici gde svi drugi učesnici u igri moraju za razliku od njih da taj novac zarade. Kako ja da konkurišem nekome ko ima rođaka koji ima štampariju dolara? To nema veze sa tržišnom ekonomijom ni sa profitom nego sa pokvarenom igrom. Jedan trči sa patikama a drugi sa tegovima. Vrlo prljava i parazitska strategija razvoja, jedva čekam da im pukne petro-dolarska šema razvojem elektroautomobila, i da se vrate gde im je mesto. A vidim da do tad pokušavaju da zauzmu što više rentijerskih položaja poput ovog i mase tržnih centara, kako bi nastavili da rentiraju i imaju leba bez motike. Nadam se da im neće uspeti i da će pravda, poštenje i dobro pobediti taj nepošten model razvoja.

Дакле, БГ добија "Суву фонтану 2" ...

Поред Народне скупштине у дечијем паркићу постоји базен са песком за децу - то је заправо фонтана. Својевремено су јој урађене инсталације али никада није пуштена у рад, већ је затрпана земљом, тј. песком и служила као базен са песком за децу.

I to je nešto ako je za dobro dece. Dovitljivi graditelji, nema šta. Nego, kako dokučiti zbog čega su se predomislili i odstupili od plana. I što je čudno, ako fizičko lice odstupi od projekta država izdaje nalog da postupi po planu, ruši, kažnjava i sl. a država može kako joj se hoće. Jednom sam to pitanje postavila glavnom u ustanovi koja o tome odlučuje, odgovor nisam dobila.

Bukira wrote:
.... naprave bazen i instalacije za fontanu, i onda to sve zatrpaju zemljom,
Stvarno neverovatno .... mozda ce postaviti neku manju ?

STF wrote: ....али никада није пуштена у рад...
ako govorimo o parkicu izmedju Vlajkoviceve i skupštine (a iza je Kosovska)
plitka plavičasta ovalna fontana jeste radila tako sto su iz gornjih ivica prskali kratki i slabi mlazevi vode
a peščanik (i tad je bio večito prljav) se nalazio par metara dalje ka Kosovskoj

ma sigurno neko ima njene sličice

:sesir:

Ma odustali su jer im je ovako jeftinije, a nema ni problema oko održavanja..baš šteta, lepo bi oplemenila plato..

Neko je prethodno naveo da će bojkotovati TC Rajićeva zbog Ješa (Jevreji - Izraelci), verovatno nezadovoljan izgledom novosagrađenog tržnog centra !?

Objasniću vam u čemu je osnovna razlika između nas Gedža (Srba - Srbijanaca) i Ješa.

Ovo je fotografija starog dela Jerusalima.

U pozadini se vide stare zidine Jerusalima, nešto kao naš Kalemegdan. Ulica koja vodi do zidina je Mamilla shopping street, nešto kao naša Knez Mihailova, a zgrada desno je NOVOSAGRAĐENI (2008) SHOPPING MALL, nešto kao naša TC Rajićeva.

Da li ste nešto primetili, da li postoji neka razlika !?

Razlika je ogromna. U slučaju Jerusalima, ne možete da kažete da nešto štrči, odudara, da se ne uklapa... U slučaju Beograda, sve deluje neprirodno, nakalemljeno, nakaradno...

Pogledajte prilog 1

Da li vidite u Jerusalimu u pešačkoj zoni neke stolove i stolice ?!

Da li vidite po sred ulice kandelabre, klupe i drveće koje presecaju ulicu na pola ?! Da li vidite kako su u Jerusalimu rešili uličnu rasvetu ?! Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 2

Ješe su 1967. godine ratovali sa Egiptom šest (6) dana i dobili rat, a mi Gedže, ne ratujemo ispod četiri (4) godine. I kada dobijemo rat, kao da smo rat izgubili ?!?

Ta nakaza od TC Rajićeve, će biti nakaza, sve dok se ne sruši radi rekonstrukcije ili radi izgradnje drugog objekta. To će stajati kao spomenik nama Gedžama, koji ništa nismo preduzeli da se ta nakaza pojavi na tom mestu, koji ništa nismo preduzeli da se otkine deo Rajićeve ulice koja je sada presečena na pola, ništa nismo preduzeli da se otkine deo ulice Cara Uroša (brojevi od 1 do 5)...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475522#p475522:1cer72vr je napisao(la):
roger » Pon Sep 04, 2017 9:55 am[/url]":1cer72vr]Neko je prethodno naveo da će bojkotovati TC Rajićeva zbog Ješa (Jevreji - Izraelci), verovatno nezadovoljan izgledom novosagrađenog tržnog centra !?

Objasniću vam u čemu je osnovna razlika između nas Gedža (Srba - Srbijanaca) i Ješa.

Ovo je fotografija starog dela Jerusalima.

U pozadini se vide stare zidine Jerusalima, nešto kao naš Kalemegdan. Ulica koja vodi do zidina je Mamilla shopping street, nešto kao naša Knez Mihailova, a zgrada desno je NOVOSAGRAĐENI (2008) SHOPPING MALL, nešto kao naša TC Rajićeva.

Da li ste nešto primetili, da li postoji neka razlika !?

Razlika je ogromna. U slučaju Jerusalima, ne možete da kažete da nešto štrči, odudara, da se ne uklapa... U slučaju Beograda, sve deluje neprirodno, nakalemljeno, nakaradno...

Pogledajte prilog 1

Da li vidite u Jerusalimu u pešačkoj zoni neke stolove i stolice ?!

Da li vidite po sred ulice kandelabre, klupe i drveće koje presecaju ulicu na pola ?! Da li vidite kako su u Jerusalimu rešili uličnu rasvetu ?! Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 2

Ješe su 1967. godine ratovali sa Egiptom šest (6) dana i dobili rat, a mi Gedže, ne ratujemo ispod četiri (4) godine. I kada dobijemo rat, kao da smo rat izgubili ?!?

Ta nakaza od TC Rajićeve, će biti nakaza, sve dok se ne sruši radi rekonstrukcije ili radi izgradnje drugog objekta. To će stajati kao spomenik nama Gedžama, koji ništa nismo preduzeli da se ta nakaza pojavi na tom mestu, koji ništa nismo preduzeli da se otkine deo Rajićeve ulice koja je sada presečena na pola, ništa nismo preduzeli da se otkine deo ulice Cara Uroša (brojevi od 1 do 5)...
file.php

file.php

file.php

file.php

Mislim da je sa ovim sve receno.
TC Rajiceva nema nikakav ali bas nikakav stil da bi se uklopilo na tom mestu.
Ko god im ovaj projekat dozvolio odobrio, treba da podnese ostavku.

Iako sam centar po sebi ne bi bio los da je lupam na novom beogradu. Ali se uz ovaj ambijent nikako ne uklapa

Dugo već pratim ovaj forum kao neposredan izvor informacija. Nisam imao potrebu za nalogom, jer nemam šta da postavim, niti sam stručan da dajem komentare, već čitam i 'učim'.

Međutim sada sam morao da reagujem, zato što ovaj forum ne sme da bude mesto rasizma! Ovo o 'Ješama' je strašno, i užasno je kako Srbi mogu biti antisemiti, kada smo i sami proživeli slično. Jeziva neobrazovanost. Na kraju krajeva, nije taj investitor kriv, već neadekvatna regulacija u gradu, taj je došao da zaradi, a ako mi ne čuvamo svoj grad od ovakvih skaradnih projekata, zašto bi jedan investitor iz neke tamo daleke zemlje?

Molim javno da se takvi postovi brišu, beskompromisno

Mogu da razumem ove kuknjave o rasizmu i antisemitizmu jer je očigledno da je to novi globalni trend i da je politička korektnost postala nova svetska religija, odnosno sekta. Ali mi nikad neće biti jasan mentalitet ljudi koji se vode logikom ''nisu Izraelci krivi što su napravili nakazu nego mi što smo im dozvolili''.
Šta lupate bre? :bash:

Reći da Izraelci nisu ništa krivi u svemu ovome jer su samo nastavili s onim što im je dozvolio Grad je isto što i reći da plaćeni ubica nije ništa kriv za ubistva ljudi jer on samo radi ono što mu dopuste oni iznad njega. Kako da ne. Krivi su i jedan i drugi. To što ovde ima mnogo korumpiranih političara i čelnika koji rade bilo šta za par evrića ne oslobađa Izraelske investitore i njihove arhitekte i dizajnere krivice za stvaranje ovakve nakaze na ovako bitnom i vrednom mestu.

Mogli su da naprave kompleks koji će se mnogo više uklapati u okruženje a koji opet ne bi koštao drastično više. Čak sam siguran da bi bilo kombinacija koje bi koštale i manje, a izgledale sto puta bolje. Ali ne, umesto toga, oni su svesno odlučili da naprave nakazu koja će baciti u senku (i figurativno i bukvalno) sve oko sebe, i time uništiti vizuru jednog najstarijih i najvrednijih delova grada, u sledećih sto godina. Kažem sto godina jer se oni nikad više neće micati s tako dobre lokacije, te možemo da očekujemo samo još više ovakvih svinjarija u narednim godinama. Elem, od prvog dana oni su bili savršeno svesni gde sve to vodi i opet su svesno odlučili da nastave s time.

Sad možete vi da filozofirate do sutra ali to neće promeniti činjenicu da su oni kao investitori, dizajneri (odnosno šefovi dizajnera) i izvođači krivi za ovo ruglo i sramotu podjednako koliko i domaći političari i čelnici koji su im sve to dozvolili. I sve ono što je @EarthMoving rekao je gola istina. A vi umesto što cepidlačite i smarate oko nebitnih detalja i nečega što se redovno dešava širom sveta (da, mislim na pogrdne nazive, koji postoje za svaku naciju na planeti, pa i za nas) bolje se malo pozabavite suštinom toga što je napisano. I obratite pažnju i na @roger-ov post, koji je lepo dokazao @Earth-ove tvrdnje ovim slikama TC u Jerusalimu, koji je sušta suprotnost od ovoga kod nas.

Dakle, kao što je izvrštielj kriv koliko i naručilac, tako je i u ovom slučaju Izraelski investitor kriv za ovu sramotu taman koliko i domaći političari koji su mu dali dozvole i papire.

za kucno vaspitanje odgovorni su roditelji, kada roditelji omanu u svojoj vaspitnoj ulozi nema tog admina koji to moze da ispegla.

Kao i kad politička korektnost zađe pod kožu, nema tog psihijatra koji to može da izleči.

Ovaj primer koji je naveo Roger je jako lep, naravno ne bi se možda stilski uklopio u Knez (voleo bi videti naselja u ovom stilu na drugim mestima po gradu) ali je po meni to pravi smer u kome treba da se razvija moderna arhitektkura. Koja kod nas uglavnom proizvodi neka čelično-stakleno neartikulisana čudovišta.
Moja poneta je bila pitanje porekla novca jevrejskih investicija koje zadnjih godina preplavljaju Srbiju i Beograd, a uglavnom se svode na isisavanje novca rentiranjem (kao i ovde u Rajićevoj) i mislim da se to pitanje tiče i ove teme ali ja lično ne bi previše ovde oko toga, ima drugih mesta gde itekako hoću - "Kašlju dok pričam... Misle da će kašljem zaustaviti moju oluju?!"

Ma koja crna politička korektnost, može investitor da bude nemaran i loš, ali on kad je takav takav je kao investitor, a ne kao jevrejin, to je moja poenta. A to odbacivanje svakog razuma na konto one američke škole političke korektnosti na sterioidima je jako opasno, jer onda vodi upravo ka tome da se provlači takva mržnja (ta teza o neostavljanju novca u jevrejskim radnjama je stvarno bila jedna od početnih floskula nacističke partije u nemačkoj).

Što se same zgrade tiče, meni se dopada deo ka knezu, ali ne na tom mestu, a kad smo kod priče o jevrejima i njihovoj krivici za skaradnost ovog objekta, ako se ne varam, ovde sam pročitao da su projekat radile domaće arhitekte :))

Ne može da se priča o tom projektu a da se u obzir ne uzme i to ko stoji iza njega, koliko se bahatosti tu dozvoljava, i koliko bi sve to bilo drugačije da smo u obrnutoj situaciji, da Srbi hoće da naprave ovako nešto pored Zida plača.
Meni je smešno da se digne tolika frka zato što je neko umesto ''Jevreji'' napisao ''Ješe''. Da, za neke je to uvredljiv naziv, ali to nije isto što i rasizam. Na kraju krajeva, pojedini ali prominentni pripadnici baš tog naroda su nebrojeno puta i nas prozivali širom sveta i širili strašne laži o nama pa niko od njih nikad nije odgovarao zbog toga.

Dalje, reći da ne treba ništa kupovati u lokalima koje drže jevreji nije rasizam. To što je tako počelo u nekoj tamo zemlji, sa nekim tamo narodom, sa nekom tamo ideologijom, pre xy godina, ne znači da je isti takav poziv na bojkot ovde i sada uvertira u rasizam i nacizam. Eto i ja izbegavam da kupujem u IDEA radnjama, zato što su ranije (ne znam za sada) svakodnevno kršili propise i obmanjivali kupce. Jel to sad znači da delim vizije o Velikoj Srbiji i da mrzim Hrvate? Naravno da ne. O njima ni ne razmišljam. Ali kad me njihove firme deru i varaju, ne ustručavam se da pričam o tome i da im ''naplatim'' to kad zasluže.

ovde sam pročitao da su projekat radile domaće arhitekte :)
Da, radile su domaće arhitekte. Neki ovde te arhitekte smatraju hohštaplerima, a drugi ih pak doživljavaju kao neshvaćene genije. U oba slučaja, činjenica je da su oni sve to dizajnirali pod instrukcijama investitora. I da je projekat na kraju usvojen, tako nakaradan i naopak, opet uz odluku investitora. Sad, onaj ko je u stanju da pravi ovako nešto, je ili neopisivo bahat i sebičan, ili ima ozbiljnih mentalnih problema. Jer ovo više nije pitanje estetike i (lošeg) ukusa nego nerazumlja i debilizma. No ja pre mislim da je ovo prvo u pitanju, da se radi o jednoj bahatosti i sebičnosti. I takve stvari uvek treba kritikovati bez ustručavanja.

To je delimicno tacno, ali u normalnim uslovima se propisuju uslovi za lokaciju, gabariti, materijali, interpolacija sa susedima, istorijski kontekst... Gomila kriterijuma koje projekat mora da zadovolji pre nego sto krene u realizaciju. Ovo je neko odobrio, aminovao. Da ne pominjemo bezbroj promena projekta u hodu, dodavanje kvadrature. To je vec investitorska alavost, ali i to je neko odobrio.
A investitora kao profitno orijentisanog na kraju krajeva zabole za estetiku. Dobio je moderan, funkcionalan objekat na najboljoj lokaciji u gradu. I muznja moze da pocne.
Mada Delija kaze da su Lojanice na kraju otkacene. Od strane investitora i suvise kasno. A razlog ne znamo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475522#p475522:vw0e2aff je napisao(la):
roger » Pon Sep 04, 2017 9:55 am[/url]":vw0e2aff]

Mamilla Avenue nije deo starog grada niti je slična Knez Mihajlovom. To je outlet mol kao što je to na primer outlet u Inđiji, normalno da se neće ispred lokala skupljati prodavci suvenira i slično. Iza zidina je stari Jerusalem, koji je u suštini jedna velika buvlja pijaca.

Da ne bude da branim TC Rajićevu, takav tržnjak me ne interesuje. Samo kažem da porediš dve suprotne stvari.

Za ovaj monumentalni i nakazni TC, bolje bi bilo da Aca Lukas održi koncert.

Slažem se sa gornjim Svrcinim postom-ovo što je u Rajićevoj izgradjeno, odobrili su naši ljudi u Zavodu, gradu itd-dakle vlast i njih pre svega treba kriviti. Što su urbanističkim planom uopšte predvideli izgradnju tržnog centra? Kad su to uradili, što nisu propisali kako treba da izgleda, umerene gabarite itd..pa investitor neka se uklopi u propisane uslove. Ne, ovoj vlasti je bilo bitno da posle godina problema sa ovom lokacijom pokažu kako su oni "sposobni" da rešavaju probleme i kako se nešto gradi. Zato su bili spremni na popuštanje i progutali su sve što je investitor tražio. Ali to je opet pravo investitora, zašto su stranci dužni da brinu o našem nasledju kad mi sami to ne činimo, na nama, tj gradskoj vlasti je bilo da ne dozvole bilo kakve ucene ako ih je bilo i da ne odstupaju od zadatih kriterijuma..inače strana ka Knezu mi je ok, ka Kralja Petra podnošljiva, a ostale dve tragične. Žao mi je i ako stvarno ne bude fontane.

Ne znam dal je ovo čedo ove ili prethodne vlasti ali sećam se čuvene odvale Malog kad je postao gradonačelnik : "Strane investicije smo odblokirali". I zaista, Skylane odlete 20 spratova u vazduh, Rajić isto odlete iznad svega oko sebe, Central Garden odlete 10tak spratova 3 metra od kolovoza, e sad ne znam kolko će da odleti stara američka ambasada koju su kupili pogađate ko? Pa Izraelci vidi iznenađenje :D

O tome pričam, hvalili su se kako su odblokirali projekte koji su stajali u fiokama godinama. Gorelo im je pod nogama da pokažu kako je Bg postao grad kranova i snizili su sve moguće kriterijume..sa takvim servilnim stavom, još smo i dobro prošli u ovom slučaju.. :notok:

Vrh