Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

BG: I Knez Mihailova dobila TC

Tvorac arhitektonskog rešenja Vladimir Lojanica izjavio je da je projekat tržnog centra multifunkcionalan i pažljivo uklopljen u ambijentalnu celinu.

Povodom kritika da je njegovom izgradnjom narušena ambijentalna celina tog dela grada, Lojanica je kazao da su to uobičajene kritike i podeljena mišljenja koje izazivaju novine

Reče Lojanica i ostade živ.

Svidja mi de to sto je samo prvih pola sata besplatno.
To znaci da niko ko ne mora NECE automobilom dolaziti u ovaj TC, a to opet znaci da ce TC imati manje posetilaca (ok, svakako ce ih u centru grada imati ddovoljno, ali fakat manje), sto ce (opet) za posledicu imati manji profit pohlepnog i gramzivog investitora i njegovog monstruma.
Likujem :D
Nije hriscanskim ni eticki, ali...

P.S.
Probajte da izmerite vreme koje vam je u subotnjoj guzvi potrebno da od garaze, dodjete do unapred isplanirane radnje (dakle, ciljano) i da uzmete 2-oje pantalone koje cete odneti do garderobe, probati, eventualno uzete manji ili veci broj, zatim otici do kade platiti, a potom se vratiti do garaze i platiti parking (overiti karticu)?
Pola sata?
Smesno, pa nismo na trkama u pit stopu :D

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Plati 120 dindži pa idi polako :)

Parking u centru je vrlo skupocena stvar i treba da se plaća.

Jedino bi trebalo razmisliti o varijanti da se uz račun veći od 1000 dinara parking ne plaća.

Ja cu mozda da platim, ali vecina nece. Eto usca, odmah preko reke, i ne placa se.
Po becu sam posecivao TCentre po centru grada (doduse, zaista ne u 1 bezirku) i tamo je obicno 2-3 sata besplatno, ili se uz racun dobije i besplatan parking.

Slazem se ja sa tobom da je parking u centru "skupocena stvar",
samo sam mislio da je cilj investitora da izdaje kvadrate u multifunkcionalnom prostoru trznog centra, a ne da zaradjuje od izdavanja parking mesta ;) :D

Jer za mnogo, mnogo manju lovu nego sto je investirao, mogao je na tranzitu napraviti kaminsko odmoriste i uzivati od lezarine i izdavanja parkinga ;)
(sala, naravno)

A sad da se uozbiljimo malo. Naravno da je investitor dobro odmerio i izvagao sta mu je isplativije, kao uostalom i o svim prethodnim odlukama vezanim za TC, te zakljucio kako mu je mnogo isplativije da sto vise parking mesta u garazi naplacuje, nego da nekim besplatnim periodom stimulise dolazak kupaca.
Jer naprosto, kupaca i posetioca TC u centru grada ce uvek biti dovoljno, a i parkinga u centru hronicno manjka.
Videcemo kakva ce situacija biti ako se ostvare najave o izgradnji nekih drugih javnih parkiralista u blizini.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Meni to i odgovara (sebičan razlog, ali šta ću).

Ne bi čudilo da bar trećinu mesta izdaju u zakup jer verujem da je velika potreba za rezervisanim parking mestima u centru grada.

Izvor: Beobuild.rs

Otvoren tržni centar u Rajićevoj

Posle tri godine gradnje, danas je otvoren prvi segment komercijalnog kompleksa u Rajićevoj ulici. Višefunkcionalni objekat u samom centru grada krenuo je u realizaciju još 2014, a prema projektu sastoji se iz maloprodajnog i hotelskog dela. Današnjom ceremonijom je za posetioce otvoren tržni centar, dok se početkom naredne godine očekuje otvaranje hotelskog krila. Ugovor za brendiranje hotela potpisan je sa francuskim lancem Accor Hotels i njihovom franšizom “Mama Shelter”. Maloprodajni centar zauzima 18.000 kvadrata bruto prostora, dok otvorena podzemna garaža ima približno 20.000 kvadrata ili oko 450 parking mesta.

Celu vest kao i veliki foto reportazu pogledajte u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/otvoren-tr%C5%BEni-c ... p2736.html
170914-rajiceva-02.jpg

170914-rajiceva-24.jpg

170914-rajiceva-40.jpg

Celu vest kao i veliki foto reportazu pogledajte u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/otvoren-tr%C5%BEni-c ... p2736.html

pogledao sam reportazu i video dve stvari koje zelim da prokomentarisem iako nisam licno bio, plato ispred i terase na krovu. hvala investitoru na ispravnom stavu da deo privatnog prostora maksimalno, naravno u meri u kojoj je to i poslovno logicno i opravdano, ostavi pristupacnim svima kao i na vizurama grada koje nam je svima "otvorio" sa svog krova.

samo zbog toga imacu vise razumevanja za ocigledne brljotine sa fasadama, narocito one ka parku

To sto si naveo Astrodule je toliko logicno sa tacke gledista projektovnja da kad bi zabrljali jos i tu stavku opravdano bi dobili keca, ovako su jedva ivukli dvojku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476491#p476491:n5ll7d4r je napisao(la):
Earthmoving » 09 Sep 2017 04:59 am[/url]":n5ll7d4r]Ako moze malo dublja analiza I kontekst (sem pukog izgleda zgrade):
Zato Vranac što iz imaginarne imovine prelaze u realnu imovinu. U Srbiji su dosta investirali, imaju fine obezbedjene prihode od renti ali im ona takodje u slucaju krize kod kuce I eventualnog bezanja moze biti opcija B.

Znači ako Izrael propadne doći će svi Jevreji u Srbiju, i zaposliće se u tržnim centrima da rade :mrgreen:

Zadnjih dana Kina, Nemacka povlace u svoje zemlje velike kolicine zlata. Kao da se sprema zamena dolara valutama pokrivenim u zlatu.

Te priče o zlatu kao alternativi vrte već 50 godina... a naravno neće se nikada desiti jer zlatna podloga ima više mana nego prednosti...

To danas promovišu isti oni koji se protive vakcinisanju dece i pričaju nam o zaprašivanju iz aviona...

Pojavljuju se elektrokola koja ne idu na naftu.

Da i najpoznatiji brend takvih kola je baš iz Amerike...

Petrodolar je ugrozen. Bez petrodolara Amerika nema novca za vojne baze po svetu.

Petrodolar je mit likova a la Dejan Lučić i njegovih parnjaka na zapadu. Dolar je svetska valuta zato što je Amerika najveća vojna i ekonomska sila a ne zbog nafte. Amerikancima je najviše od svih ostalih u interesu da se oslobode uvoza nafte...

Ili neko misli da su milijarde investicja koje prevazilaze investicije mnogo bogatijih I vecih zemalja, iz jedne male, daleke zemlje tek tako slucajne, bez jasne strategije...

Po tebi je Izrael investirao u Srbiju milijarde dolara?

Nažalost nismo mi te sreće da neko u nas investira milijarde...

Bio sam u prolazu pa nisam napravio vise slika.Na mene je najveci utisak ostavio lep pogled sa terasa i eventualno glavni ulaz i to zato sto je napravljen kao neki "trg".Ovo ostalo je prosek nista specijalno, radnje su koliko sam mogao da vidim u prolazu za malo dublji dzep, ne sve ali vecina!I naravno veliki minus sto su od fontanice napravili basticu, fontanica je mogla samo da doprinese da bude jos lepsi prostor!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TmdtFesrUMw[/youtube]

Архитектура објекта је срамотно бедна за локацију на којој се налази, и опет понављам, Лојаница се осрамотио овим пројектом, а Академија Архитектуре Србије изгубила сав легитимитет јер је ћутала о овоме само зато што је посао добио њихов члан.

Али, не може нико да негира да је на овом пројекту приватни инвеститор измузен за јавно добро као ни на једном другом пројекту. Грађани су добили јавни трг, јавну гаражу, панорамске терасе, презентоване археолошке налазе и можда најважније - депо за градску библиотеку од 1600 квадрата!!! Плус ће бити санирана зграда ФЛУ. Па де ћете више ...

Nisam hteo juče da odgovorim da ne kvarim otvaranje.
Vranac, "investitor" ti da u zemlju 30 miliona, a onda ti izvlači 80 miliona, i super, ti si srećan. Ne znaš da računaš ili šta ti nije jasno.

Ova investiranja Izraelaca nemaju nikakve veze sa nekim B planovima i slično. Oni su poznati po tome da na neka tržišta ulaze ranije od ostalih (skloniji su rizicima) i da kupe kajmak. To što ulože 30, a izvuku 80 je i suština svakog ulaganja - ne, nego su došli da nam pomognu :lol:. I Mišković je to radio i svi ostali. Ni njihova "izvlačenja" nisu ostala u zemlji. Milijarde i milijarde su iz zemlje izvučene još 90-ih, pa onda 2000-ih kroz "privatizaciju". Izraleci su najmanji problem, oni izvlače, ali bar nešto iza sebe i ostavljaju. E sad, to što su u pitanju zgrade, a ne fabrike, jbg. Inače, znam da su poprilično popizdeli kada su morali da plate i DSS-u da bi nešto radili u Beogradu, a ne samo DS-u (mislim da sam pogodila stranke). Naime, oni su računali samo na jedno plaćanje :mrgreen:.

Ova zgrada je, naravno, bože sačuvaj, ali su bar ostavili mesto da jednog dana možda napravimo fontanu :lol:.

Ovo vreme bice upamceno po tome sto je za uredjenje grada uvek bio potreban investitor, ciji je interes na prvom mestu, kako bi se ista uredilo i ozivelo u gradu.., pa tako, usput, mozda bude izgradjeno nesto sto je gradu stvarno bilo potrebno.

To je lose iz mnogo razloga, jedan od njih je to sto trzni centri kao prostori nikad ne prodju test vremena i potom postaju napusteni, a da se gotovo nista drugo sa tim ogromnim prostorom ne moze uciniti.

Ovde se spominjalo to da je Knez Mihajlova ulica oduvek bila trgovacka, sa ducanima itd. Mozda, ali samo do Delijske cesme, ostatak ulice do Kalemegdana su mahon ugostiteljski objekti, galerije, knjizare, obrazovne i kulturne ustanove, po koji butik.
Ono sto je meni bolnije od same ruzne zgrade TCa je totalno pomesan i promasen koncept.

Kako se može porediti strana investicija gde ti neko usisava u zemlju znanje i pare od izvoza (1. dobra investicija za nas), sa (2. loša kvaziinvesticija za nas) gubitničkom razemnom gde ti neko da svojih 30 miliona za tvojih 80, tj. gde ti isisava pare iz zemlje ? Strano parazitsko rentiranje ne stvara nikakvu vrednost ovoj zemlji i od nje MI kao društvo nemamo korist, pa ne trebamo taj vid razmene ni da dozvoljavamo.
Drugo, Miškovića si za to mogao da uhapsiš ali ajd uhapsi Mossadovce? Njih se ne možeš tako lako otarasiti ako ti hobotnica pusti pipke. Ne bi vam ništa falilo ni da vam Gdin investitor bude ni italijsnka mafija, zar ne. Samo nek kaže da je "investitor" i sve ok.
Mišković & Co naši ljudi su ostavljali veći deo para od ovih u zemlji: trošili lokalno, kupili koju firmu u inostranstvu/regionu da se ka Srbiji sliva novac a ne kao ovde obratno, pravili vile, plaćali pevaljke i slične gluposti jer su emotivno vezani za ljude i zemlju u kojoj su se rodili i gde živi njihov rod. Zbog te emotivne, a ne ekonomske crte će čak i mnogi naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu upravo raditi isto: tamo će zaraditi pare a ovde će pomagati svoje ili praviti sebi kuću i slično. Nekoga sa strane kao Izraelce zabole za to i zato će (ako ne budu u problemu kod kuće opcije B) da skoro sav novac isisavaju iz ove zemlje sa istim ciljem da pomažu svoj narod. Da nije tako, ne bi im sve investicije u Srbiji bile čisto rentijerske, isisivačke: Avivi, Airport Citiji, Skajlanovi, Rajićeva, TC Vidikovac, mase tržnih centara po Srbiji. Dakle čisto isisivačka rentijerska strategija. Sasvim drukčije od investicija Nemaca, Austrijanaca, Kineza... koji otvore po koju fabriku za izvoz i donose industrijsko znanje.

I meni se sviđa što su odradili to što su odrdili za Biblioteku i što su sačuvali ono što su iskopali i što poraviti FLU.

Nekada (u poslednje vreme vrlo često) pomislim kako bi sve trebalo privatizovati i dati strancima bez obzira na posledice, jer sami ne umemo ništa da popravimo niti da napravimo nešto profitabilno.

@Earthmoving

Gde ti ode čoveče. Naši ostavljali pare u zemlji :lol:. Sam bog sveti zna koliko para je završilo na raznim kiparskim računima i to od strane naših "emotivaca".
Izraelci su najpoznatiji po svojim "start up" kompanijama - najjači su u svetu u tome. Nemaju oni neke, ne znam kakve, fabrike. A rentijerska para je najlepša i najlakša, zašto bi se cimali sa nečim drugim? Razni Nemci, Austrijanci, Kinezi imaju interes u ovoj zemlji, Izraelci nemaju. Dođu, pokupe kajmak, i odu. I to ne važi samo za nas, oni su po ovome što rade poznati i radili su u zemljama koji su kroz ovu "tranziciju" prošli pre nas. I nastaviće i dalje.

A i ti stranci što ovde grade fabrike bi baš došli da im praktično ne poklanjamo zemljište i maltene plaćamo plate radnicima iz budžeta sa onim subvencijama. I pitanje je koliko će tih fabrika nastaviti da radi kada se subvencije istroše.

само га игнориши. има он пуно постова који немају везе с везом

Na dobrom si puta Jelena ali moraš otići još par koraka dalje :kk: I doći ćeš do istog zaključka kao i ja. A već jesi time što konstatuješ da su rentijerske pare najslađe i najlakše. Sledeće pitanje bi bilo ako je tako zašto te zicere da daješ nekom drugom umesto sebi. Nakon toga reći ćeš: da, kiparske pare su bile loša stvar. U stvari ti naši ljudi su bili lošeg kvaliteta, trebali su od strane vlasti biti odabrani neki bolji koji više vole svoj narod, neki pametniji. Umesto poluautističnih Miškovića, Kostića, Drakulića & Co. Ali nek te to ne zavara da je ideja u svom korenu bila dobra. Loši su bili samo izabrani ljudi. Jer takva su pravila igre, ako u kapitalizmu nema državnih firmi onda moraš naći privatne koje će iza zavese raditi za državne interese. To sve ozbiljne zemlje rade, pa je ideja da i Srbiju tako radi umesto da bude kolonija za sisanje bila iznuđen potez. Evo sad vidimo kako to može dobro funkcionisati kad Izraelci istu tu ideju rade da država daje pare raznim kanalima svojim "privatnicima" da "investiraju" i ubiraju profit po drugim zemljama. Ali se zna za koga se radi :kum: te pare se moraju vratiti u funkciju njihovog naroda. Sem toga ćeš se setiti da Miškovića & Co možeš izborjatu na prste, a da naših "emotivaca" po svetu ima u milionima koji našima vamo nazad šalju pare. Pa ajde da ne zaboravimo ni tih 99% "emotivaca".
Ovim završavam ovaj deo disusije da se ovi plitki, koji misle da je forum puko komentarisanje izgleda zgrada, ne bi bunili. A kad bi uporedili broj: slika, crteža, snimaka, analiza (ekonomskih, mašinskih, strateških...) koje sam postavio sa njihovim za 10 godina članstva lako bi videli čiji su postovi prazni komentari bez komentara. :sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477856#p477856:318ua93e je napisao(la):
Earthmoving » 15 Sep 2017 11:12 am[/url]":318ua93e]a da naših "emotivaca" po svetu ima u milionima koji našima vamo nazad šalju pare. Pa ajde da ne zaboravimo ni tih 99% "emotivaca".

Što se mene tiče, tih 99% što šalju pare ovamo imaju svoj udeo krivice u tome što nam je ovako kako jeste - samo zamaskiraju probleme. Da članovi njihovih porodica ne dobijaju te pare, odavno bi se ovde stvari promenile kukom i motikom i ne bi se ovako lako je*** narod kao što ga je*******u sada (a i ranije).

Mene je kod ovog TC-a jedino radovao dolazak LEGO-a, ali ako je uvoznik isti, onda ni to veze sa vezom nema. Razlika u ceni kod nas i napolju je stravična.

Druga dobra stvar, već je pomenuto, jeste izgradnja depoa za biblioteku. Moram da priznam da je jedini razlog zašto godinama unazad idem u Knez upravo poslednja zgrada u ulici.

Ono što meni upada u oči su izloženi predmeti pronađeni na gradilištu. Koliko videh, toga ima samo ispred ulaza i to tri i po kamena. I sada mene neko treba da ubedi da na jednom od najstarijih lokaliteta Singidunuma i naslednika mu, imamo samo tri i po kamena. Ništa zidine, ništa nešto obimnije kada su predmeti u pitanju. Važi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477847#p477847:3613aoj9 je napisao(la):
JohnnyLee » 15 Sep 2017, 10:11[/url]":3613aoj9]само га игнориши. има он пуно постова који немају везе с везом
Uključujući i neke koji odavno zaslužuju teško sankcionisanje, ali avaj, ovde negujemo liberalnu atmosferu. :sesir:

Vrh