[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378254#p378254:1szzjkbl je napisao(la):
Delija » 28 Mar 2016 10:46 am[/url]":1szzjkbl]Па управо трг какав ти заговараш би био превелик у односу на околне зграде, локацију и садржаје а плато који ће бити формиран изградњом ТЦ-а ће бити сасвим коректне величине. И да, управо "бетончина по средини" и јесте једна од одлика трга.
Ne vidim zbog cega bi trg bio prevelik u odnosu na visinu zgrada, po citavoj Srbiji je takav (gde ima trgova), mislim da je potaman, sirina mu je koliko sirina zgrade fak. lik. umetnosti koji je centriran u odnosu na 'trg'.
Ostali delovi pesacke zone su mahom samo ulice koje se ukrstaju (sem ovog najnovijeg "pevac" momenta koji je drugaciji) sto moze postati malo dosadno.
Kada kazem betoncina mislim na golemu zgradu, a ne poplocen trg, sa trgom se moze svasta nesto uciniti i menjati kroz vreme. S druge strane postoji dovoljno prostora za neke manje arhitektonske zahvate.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378284#p378284:1szzjkbl je napisao(la):
svrca » 28 Mar 2016 01:29 pm[/url]":1szzjkbl]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=378247#p378247:1szzjkbl je napisao(la):
Drakche » 28 Mar 2016 10:00 am[/url]":1szzjkbl]Mislim na klasican pravougaoni trg koji bi bio kruna pesacke zone, niti prevelik, niti premali. Meni je ovo sto se sada pravi vise lici na nastavak te komunisticke tradicije - sto znaci betoncina po sredini i krajnja bezobzirnost prema okolini.
O ovom se jos moze i diskutovati, svako ima neku svoju idealnu predstavu o uredjivanju i unapredjivanju prostora, oblicima, modernizaciji itd. ali ono sto ne mogu nikako da svarim je dalja marginalizacija kulturnih institucija koje ce ostati u senci ovog trznog centra.
Pogledajte po susednim drzavama, Evropi i po svetu kakve su np. institucije akademija likovnih umetnosti i gradska biblioteka, pogledajte njihovu okolinu i znacaj, one su fundamentalno u suprotnosti prema ovoj potrosackoj megalomaniji.
Zasto mislis da ce kulturne ustanove biti marginalizovane. Ovo je oduvek bio prilicno uspavani deo najstrozeg centra i postojanje akademije i biblioteke nije nista narocito znacilo za ovaj prostor. Prolazenje do Kalisa i to sto poneko povremeno udje i izadje iz njih nije narocito obogacivalo ovaj deo grada.
Ovaj i ovakav trzni centar ce samo oziveti krvotok. Trzni centar izgleda vrlo dobro planiran, odlicne komunikacije na sve cetiri strane, vizuelno dopadljiv plus atraktivno zamisljen trg. Mesoviti sadrzaji (stanovanje, posao, kultura, komercijala) su jedini moguci nacin da se izbegne devastacija uzeg gradskog tkiva. A marginalizacija kulturnih institucija je vise "institucionalna" stvar i tice se sredine i sistema u kome zivimo.
Rajiceva "rupa" je dugo bila zatvorena i pravila ruzan i bezlican momenat poreg koga si hteo samo da prodjes, dok je protok ljudi standardan, toga nikad nije falilo u knezu, mozda cak i nije dobro ako se najuri previse svetine, automobila pogotovu.
Ja se potpuno slazem, sve je povezano, samo sto se meni trzni centar nakicen reklamama poznatih prodavnica i shopava 'konceptualno' nikako ne uklapa u ovaj prizor, bez obzira sto moze (verovatno hoce) da izgleda atraktivno i moderno samo po sebi, to moze na bezbroj drugih nacina.
Mozda ce prostor da 'ozivi', a mozda i nece, kao sto se ni ostali pokusaji trnog centra u pesackoj zoni nisu proslavili. Sta je onda alternativa? Pa jos vise kulturnog sadrzaja. Ne ulaze se u kulturu sto je novcano isplativa (mada, po danasnjim svetskim trendovima moze biti vrlo isplativa), no to je vec neka druga prica.