Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Kako nema, Drakche, brate u Hristu? Iz svakog upisa možeš izvući jasan stav.

Sestro po Hristu, ne vidim nikakvu dalju viziju sveta koji ce pobediti zlo. Eto sta je moj problem.

Šta da ti kažem brate u Hristu... Približi se još više Bogu i sva ISTINA će ugledati svetlost dana, i svako zlo će proći a sa njim i svi problemi, i moji i tvoji...
Danas je Sv. Petka. Ako zaštiti nas žene, zaštitiće i vas jer mi smo vas iznedrile.

Ipak, 57.000m2 je premnogo i zato udvostruči molitvu.

I najveći kriminalci zaslužuju časnu odbranu po slovu zakona, a nekmoli sirota zgrada koja niti je porušila pola Beograda, niti se vinula u nebesa kako bi arogantno zasenila sve u svom bližem i daljem okruženju. Zarad ravnoteže među zvezdama, reč ima Mihajlo Mitrović i njegova (u nekim delovima čini mi se ipak preterana) apoteoza Rajićeve:

Da li je realno da čovek od 95 godina napiše ovako stručan tekst? Naravno da postoje vitalne dekice i bakice sa mozgom koji radi bolje nego kod mlađih ljudi, samo pitam.

U knjižarskom prikazu knjige koja predstavlja zbornik autorovih tekstova iz "Politike" piše: "Arhitektura u svetu i kod nas na više od pet stotina strana velikog formata hrestomatijski sabire tekstove iz istoimene rubrike u „Politici“, koju Mitrović piše u ovom dnevnom listu, kao njen najstariji, danas aktivni saradnik, počev od 1962. godine."

https://www.knjizare-vulkan.rs/knjige/a ... 8688363013

Ovu Mitrovićevu rubriku u "Politikinom" Kulturnom dodatku subotom pratim dugo i uvek me je fascinirala njihova literarnost, na momente i izrazita poetičnost. Zaista fascinira tolika lucidnost čoveka u predvorju stote, mada je primetno da godine čine svoje - malo je vrludanja u stilu, ponavljanja, gubljenja fokusa - što naravno ne znači da taj stil i dalje nije vanserijski, naročito za današnje "novinske" standarde.

Ovaj članak mene podseća na pisanje jenog arhitekte o delu drugog - konkretni primer zgrada Muzeja vazduhoplovstva na aerodromu.
Arhitekta je tako lepo i poetično hvalio svog kolegu i njegovo delo, niti jedne zamerke.... (časopis "Nasleđe" Muzeja Grada Beograda)

Samo, postoji i druga strana priče - kako su zgradu, njeno projektovanje, izgradnju, cenu i investiciju, greške, promašaje, praktilčnost i upotrebljivost u izvornoj nameni .... opisali oni koji je koriste u toj istoj nameni (časopis LET br1. u izdanju Muzeja vazduhoplovstva).

Tekst Dekice-strucnjaka me oduvao zaista, ovaj trzni centar jeste mozda jako neobican nama, ali on je otvorio nove vidike i ovaj deo grada polako prestaje da bude tranzit za Kalemegdan vec postaje mesto sustreta i akomulacije ljudi i otvara mogucnosti za razne aktivnosti za razliku od pre ovaj deo grada mi je uvek bio praznjikav sada ovaj objekat ima i prelepe terase otvorene i za javnost sa prelepom panoramom, uklopljen je delimicno i gabaritno izuzev fronta u francuskoj gde je promasio sprat vise, ali realno mogli je mnogo gore da bude tako da ovo resenje zadovoljavajuce je .

Jesu li ove pukotine stare?

fd645eefe4e39351e2c86b53fe540a57.jpg

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Ili obe strane made in Jablanica. O druže, podseti me na detinjstvo kad sam viđao proizvode sa made in Germany, pluskvamperfekt.

moj komentar u vezi trznjaka u rajicevoj jeste da postoji jedna velika olaksavajuca okolnost koja potire vecinu vasih zamerki: naime, on je dosta uvucen u odnosu na red zgrada koje su pored, i samim tim to ga izdvaja od okolne fasadne slike, tako da meni on deluje kao neka vrsta iznenadnog otkrica, a ne neceg cemu tu nije mesto.... 21. vek je i ne mozemo ocekivati od urbanizma i arhitekture konzervativizam 19. i 20. veka..... (prica se odnosi na frontalni deo od knez mihajlove... nisam gledao zadnji deo sa druge strane...)

"Iznenadna otkrića" neka se grade u novim naseljima grada, a stari grad ne dirati osim tamo gde baš mora (primer JDP, fantastično rešenje). Čudi me da graditelji ne razmišljaju u tom smislu. Nismo samo mi u 21. veku već i Prag, Budimpešta, Beč, Pariz, Rim...
O.D. "Iznenadna otkrića" mogu biti i fatalna.

Pa da ovo sto rece Ksenija, a I ako celoj Zapadnoj Evropi do pre 70 godina nije bilo konzervativno da prati u sustini grcku arhitekturu staru 2500 godina, sto bi bilo konzervativno ako u centru pratimo arhitekturu staru svega 100 godina. Lepota je lepota, ne moze biti konzervativna.

knez mihajlova nije skadarlija, i nije neki stari grad, kao celina iz proslih vekova.... knez mihajlova je jedna prilicno moderna ulica koja moze da trpi i razne kontraste u svom tkivu...

Ok, ukusi su razliciti. Ali po meni, zasto bi neki arhitekta imao potrebu da menja bas tih 0,1% teritorije grada, kad ima jos 99% drugih mesta gde moze da iskaze svoju kreativnost? I da vidi dal ce mu iko tamo doci I time vrednovati njegovo delo. Ovako, sa gradnjom moderne arhitekture u Knezu se šlepa I grebe na tudju staru slavu, a paradoksalno, ne postuje je jer hoce da menja tu arhitekturu. Sem toga problem je sto nove arhitekte I urabanisti svojim novim radovima po gradu u 90% slucajeva svojim zgradama pokazuju da nisu na nivou starih arhitekata Kneza pa nisu zasluzili da imaju priliku da diraju takvo mesto svojim netalentom. Postenije je da odaberu neki novi deo grada gde bi se gradila njihova nova arhitektonska celina, pa neka ima sudbinu kakvu zasluzi svojom vrednoscu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=490880#p490880:2hn7xlje je napisao(la):
louderick » Čet Nov 09, 2017 9:48 pm[/url]":2hn7xlje]knez mihajlova nije skadarlija, i nije neki stari grad, kao celina iz proslih vekova.... knez mihajlova je jedna prilicno moderna ulica koja moze da trpi i razne kontraste u svom tkivu...

Ni Šanzelize nije Monmartr.

TC je do jaja :) haters gonna hate! :) a ploče su izgleda pukle od sleganja, slično se dešava i u SA :) Ovaj nepuknuti deo je na objektu, tj ispod je garaža, maxi itd.. a ovaj deo uz objekat izgleda sleže

Dobro je dok sleže.
Kako proverti ispravnost (kokošijih) jaja: jaje zaroniti u vodu. Ako ispliva na površinu nije sveže, a ako padne na dno, sveže je. :D

У све ли се ти разумеш, жено божја. Од архитектуре до јаја.

Два месеца нисам био на овој теми и сада сам иш'читао у међувремену постављене текстове. Сваки трећи је твој и сваки исијава нетолеранцијом према форумашима који се макар усуде да на објективнији начин анализирају ТЦ Рајићева. При том не видиш да те у неким ставовима демантују властите фотке, попут ове на којој се захваљујући новоформираном тргу види ФЛУ у пуној величини, што раније није било могуће.

Такође, види се да су макксимално испоштоване и суседна плава зграда, као и Библиотека градда Београда које се као историјиска здања огледају у дискретнијој стакленој фасади ТЦ-а. Да не говоримо о бенефитима које пружају простране терасе и које су нов квалитет краја променаде.

Занимљиво је и решење источне фасаде, оне према Краља Петра, али се слажем да су промашај оне у Француској и Узун Мирковој, са идиотским црвеним акцентима. Оне немају никакву поруку и ни по чему не одскачу од осталих које ничу широм града. Делимично их може спасити само будући угаони објекат на месту Српског краља и то ако буде габаритнији и неупоредиво атрактивнији од њих.

Vrh