Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Ja sam za to da se arhitekte više pitaju za razvoj grada ali bi voleo da te arhitektek ima sličan ukus za lepo kao većina koja tu živi. A to bi značilo da napuste ideologiju savremene arhitekture prethodnih 70 godina i naprave novu savremenu arhitekturu ali više zasnovanu na ideji i estetici arhitektkure od pre tih 70 godina i ranije koju sam primetio da ljudi više vole. Čak i nova koja ima te stare elemente je lepa ali ona, čini mi se, nije dominantna danas u našoj arhitektonskoj zajednici, pa su zgrade u njenom stilu danas više izuzetak nego pravilo.
Za klime, pregrađivanja, dograđivanja, slažem se, trebalo bi biti mnogo više kontrole a manje haosa, ali utiska sam da je čitav taj urbanistički sistem grada jako spor i trom i da ne uspeva da parira brzini razvoja i dešavanja po gradu.

Da se većina pita šta želi da gleda, to bi bile Farme i Parovi. Mnogi izgleda nisu svesni kako izgleda ta većina. Izađite iz svog mikro sveta gde su svi super i "gde niko nije glasao za SNS i gde niko ne gleda Farmu", gde su vam svi Fejs prijatelji super ljudi...

U odlučivanju obrazovani ljudi treba da čine većinu. I u okviru tih obrazovanih moraju se sve struje uzeti u obzir.

Kod nas je kao i uvek duplo golo...većina nema ukusa i osećaja za prostor, vizure, gabarite, boje, itd. a oni školovani za to koji pritom nešto vrede ne mogu da dobiju šansu dok se oni poput tvoraca sličnih sklepotina fino uvale i guslaju...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482402#p482402:1rmy6fgr je napisao(la):
Earthmoving » 04 Окт 2017 09:25 am[/url]":1rmy6fgr]Ja sam za to da se arhitekte više pitaju za razvoj grada ali bi voleo da te arhitektek ima sličan ukus za lepo kao većina koja tu živi.

Šta je većini lepo? To je potpuno nebitno jer se lepota i estetika uči isto kao i matematika ili fizika.

Problem ovdašnje većine u odnosu na većine u razvijenijim zemljama je što naša, domaća većina ne priznaje da bilo šta ne zna, svi se razumeju u sve bolje od onih koji su se školovali i ne žele da nauče i obrazuju se jer smatraju da su posisali svu pamet sveta. Taj efekat dunđerizma nacije nas je unazadio više nego ratovi i političari a nema naznaka da će se išta promeniti na bolje, čak naprotiv.

Svako ko nije arhitekta treba da shvati i prihvati da i najlošiji student arhitekture u istoriji studiranja arhitekture opet zna više od onog ko arhitekta nije. I to važi za sve profesije.

Stf, ja se ne slažem sa tvojom doktrinom da se estetika, lepota uči, ja mislim da se ljudi rađaju sa svojim ukusom i da to treba poštovati. Ako je tako zašto je moja žena lepša od žena svih arhitekata i tih učenih o estetici ;) Onda bi oni trebali da imaju lepšu ženu od mene valjda ne ja od njih ;) Ipak, ja cenim tvoje postove i mislim da oni često imaju neku lepu energiju i dobru nameru iako se nekada ne slažem sa svim što kažeš.

A ostalim doktrinama:
Ako školavani treba da odlučuju, ni tu nema problema - evo ja sam završio master na državnom faksu sa prosekom 10,0 u roku, pa se nadam da ćete me kao obrazovanog slušati šta vam govorim da radite ;) Hoćete li, zaista? Ja sam ipak obrazovan pa ako je po tom kriterijumu, meni je još lakše da bude po mom nego što se ovde raspravljam ;) ALi verujem da nećete, da ćete ipak ostati pri svojim stavovima. Zanimljivo je da kad neki kažu da treba da jedni slušaju druge, uglavnom sebe svrstvaju u onu gupu koju drugi treba da slušaju, a ne u onu grupu koja treba da sluša ;)

Većina stanovništva nije odlučila da se pušta Farma i Parovi, to su odlučili: Mitrović, Marić i možda još par ljudi. Ljudi nemaju nikakv program na televiziji pa gledaju to kao zanimljivije od ostalog ponuđenog koje je katastrofalno. Čudno da niko ne kaže: glupi ljudi gledaju isprazne utakmice, nego spominju samo Farmu i Parove? ;) Verovatno, što opet po sličnoj logici, i oni sami prate fudbal, košarku i slične gluposti. Ali se zato smatraju boljim od ovih što gledaju rialitije ;)

Sve ovo se ne odnosi ni na kog lično ovde, nego protiv uvreženih stereotipa i ideja.

Školovani su se pitali na onom konkursu za preuređenje Trga republike pa je odabrano rešenje koje je potpuno izignorisalo mnoštvo izričito navedenih uslova i kriterijuma iz konkursa a sav rad se sveo na angažovanje niskobudžetnog grafičkog dizajnera koji će da napravi kul render. I osobe koje su dobile prvu nagradu su ujedno i osobe koje su ocenjivale predloge.
Školovani su se pitali i prilikom izgradnje one moderne kocketine u Pariskoj koja se uklapa u okruženje ko veš mašina u Versaju.
Školovani su se pitali i kad su se gradili blokovi na Novom Beogradu, pa su neki, u svoj svojoj školovanosti i mudrosti, dizajnirali prozore u kuhinjama i kupatilima čija se spoljna strana ne može oprati, te su vremenom nakupili toliko prljavštine da svetlosti više nema al ima buba i muva.
Školovani su se pitali i kad se odluči(va)lo da se na ravnom, uređenom i prostranom Novom Beogradu stavi tek jedan tramvajski krak a na brdovitom, haotičnom i tesnom starom delu grada razgrana mreža od čak 7 krakova.

Ima tu još dosta primera, ovo je ono čega sam mogao odmah na keca da se prisetim. Pametnom dosta.

Inače, za neupućene, Farma i Parovi su rijaliti šouovi gde producenti raspišu konkurs za prijem najvećih i najgorih prostaka, seljačina, kurava i psihopata u zemlji, strpaju ih sve u ring i daju instrukcije ko će koga da napada, kad i kako. Tu se niko od njih ništa ne pita nego samo prate naređenja i scenario i glume dok su pred kamerama a u međuvremenu im na račun kaplje kinta. Nešto kao Narodna skupština, samo malo ''direktnije''. Ne vidim kako se to uklapa u priču o tome da je logično da se prilikom gradnje velikih i/ili projekata u gradskim jezgrima i starim delovima grada, pitaju malo i ljudi koji će te objekte koristiti i gledati svakog dana,a ne samo zadrigli školovani koji prepodne provode po partijskim sastancima a poslepodne po ručkovima i prašnjavim salama deleći jedni drugima titule, nagrade i priznanja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482432#p482432:2wd5javu je napisao(la):
Earthmoving » 04 Окт 2017 10:36 am[/url]":2wd5javu]Stf, ja se ne slažem sa tvojom doktrinom da se estetika, lepota uči, ja mislim da se ljudi rađaju sa svojim ukusom i da to treba poštovati. Ako je tako zašto je moja žena lepša od žena svih arhitekata i tih učenih o estetici ;) Onda bi oni trebali da imaju lepšu ženu od mene valjda ne ja od njih ;) Ipak, ja cenim tvoje postove i mislim da oni često imaju neku lepu energiju i dobru nameru iako se nekada ne slažem sa svim što kažeš.

Најобимније књижурине на стручним факултетима су о естетици. Цела историја уметности је изучавање естетике. Естетика почива на математичким правилима. Дакле, учи се. Људи се рађају или не са осећајем за естетику. Они који се роде са тиме, много лакше естетику уче, јер родити се са осећајем не значи родити се са знањем.

Пре естетског образовања, и мени је лично зграда Генералштаба била огавна. Али сам научио да није. Лични пример. Лепота људског бића је нешто друго. :wink:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482432#p482432:2wd5javu je napisao(la):
Earthmoving » 04 Окт 2017 10:36 am[/url]":2wd5javu]A ostalim doktrinama:
Ako školavani treba da odlučuju, ni tu nema problema - evo ja sam završio master na državnom faksu sa prosekom 10,0 u roku, pa se nadam da ćete me kao obrazovanog slušati šta vam govorim da radite ;) Hoćete li, zaista?

Ја хоћу. Зато што мислим оно што пишем. И треба да се питаш као школован кадар, али не у свакој, него у својој области. Ако си школован за једну област, ниси за све. АКо си 10.0 у својој струци, у некој другој си чабар. Не ти, него сви ми. :wink:

Apsolutno se slažem sa stf-om ovde.

Samo bih dodao da onaj pojam većine koji se često pominje, nikada ne sme da bude relevantan. Većina guta šta joj se servira.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482437#p482437:37vd39zb je napisao(la):
Bender Rodriguez » Today, 10:49[/url]":37vd39zb]Školovani su se pitali na onom konkursu za preuređenje Trga republike pa je odabrano rešenje koje je potpuno izignorisalo mnoštvo izričito navedenih uslova i kriterijuma iz konkursa a sav rad se sveo na angažovanje niskobudžetnog grafičkog dizajnera koji će da napravi kul render. I osobe koje su dobile prvu nagradu su ujedno i osobe koje su ocenjivale predloge.
Školovani su se pitali i prilikom izgradnje one moderne kocketine u Pariskoj koja se uklapa u okruženje ko veš mašina u Versaju.
Školovani su se pitali i kad su se gradili blokovi na Novom Beogradu, pa su neki, u svoj svojoj školovanosti i mudrosti, dizajnirali prozore u kuhinjama i kupatilima čija se spoljna strana ne može oprati, te su vremenom nakupili toliko prljavštine da svetlosti više nema al ima buba i muva.
Školovani su se pitali i kad se odluči(va)lo da se na ravnom, uređenom i prostranom Novom Beogradu stavi tek jedan tramvajski krak a na brdovitom, haotičnom i tesnom starom delu grada razgrana mreža od čak 7 krakova.

Ima tu još dosta primera, ovo je ono čega sam mogao odmah na keca da se prisetim. Pametnom dosta.

Školovani treba da se pitaju, ali treba uvažiti sve struje.

Na kraju se ipak svodi na to, da na neko na vrhu ipak odlučuje i daje konačnu reč. E taj na vrhu, koliko god školovan bio, potrebno je da bude i čovek i sve spoji u nešto što je će biit lepo i korisni većini.

Naravno. Samo što je vreme da se prekine s tim ubeđenjem i filozofijom da je biti školovan isto što i biti nepogrešiv. I da o nekim stvarima smeju da pričaju samo oni što imaju papir s pečat na tu temu.

Kao što rekoh ranije na jednoj drugoj temi - eto, i političari su se mahom svi školovali za to što rade. Jel to sad znači da njihov rad ne sme da komentariše i dovodi u pitanje niko ko nema njihovo zvanje i ko nije bio na rukovodećoj funkciji? Malo morgen.

Slušao sam ja tako i izvesne doktore nauka i ekonomske genije koji su ovde bivali debelo hvaljeni i plaćeni da bi prosipali mudrosti koje se svode na ''kad ti fale pare, ti rasprodaj zemlju i smanji plate'' (mi se toga stvarno nikad ne bismo sami setili). A isto tako sam slušao ljude koji nisu doktori pa bolje objasne situaciju i problem nego svi ovi na TVu i akademijama zajedno.
Meni je u zadnje vreme, a posebno u Srbiji gde zaista nema pravila, postalo krajnje nebitno kome šta piše na tablici pored imena, već mi je mnogo bitnije šta ima da kaže i kakav mu je rezon.

Ja verujem da su ljudi koji su recimo živeli u vreme kad se Knez gradio, bili ponosni na svoje arhitekte. Tada je, verujem, ukus većine bio mnogo sličniji ukusu arhitekata nego danas. Znači moguće je da ukus arhitekata i običnih građana bude kompatibilan. Zar nije to lepše, kad su građani ponosni na svoj grad kako ga grade arhitekte nego ova ubeđivanja kako građani nemaju pojma a arhitekte u stvari rade za te iste građane podcenjujući ih time iza leđa.
Možda bi neki od arhitekata bolje mogao da objasni zašto danas postoji taj neskald između ukusa arhitekata i običnih građana? Meni sa strane deluje kao da neko spolja zarazi par naših arhitekata "autoriteta" na vrhu (profesori, predsednici udruženja ili sl) a onda oni dalje kroz svoju moć ili uticaj to šire naniže ka običnim arhitektama (npr student mora da dobije prolaznu ocenu od tog profesora, pa onda profesor ima oruđe da ispira mozak svojim idejama o estetici tom studentu). Međutim, oni nemaju moć i uticaj nad običnim građanima pa se onda taj lanac loše estetske ideologije završava na donjim slojevima arhitekata i dolazi do ovog sukoba sa običnim stanovništvom. Zato mi nije jasno zašto bi Stf ili neke druge arhitekte bili pioni vojnici odbrane neke tuđe idelogije o lepom. Po meni oni treba da se otrgnu tom lošem uticaju ružne arhitekture i da imaju više svog karaktera i da se okrenu više izučavanju arhitekjture čija je vrednost dugoročnije opstala, nego što cene neke sterilne autoritete od profesora ili predsednika udruženja i sličnih čija dela moderne arhitekture gube vrednost posle prvog snega. A koje je postavio i gurao ko zna ko, za ko zna čije interese. Koji vidimo da nisu čisti čim su u neskladu sa većinskim ukusom naroda.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GapUEKYLE1o[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482465#p482465:5g4lnzql je napisao(la):
Bender Rodriguez » 35 minutes ago[/url]":5g4lnzql]Naravno. Samo što je vreme da se prekine s tim ubeđenjem i filozofijom da je biti školovan isto što i biti nepogrešiv. I da o nekim stvarima smeju da pričaju samo oni što imaju papir s pečat na tu temu.

Kao što rekoh ranije na jednoj drugoj temi - eto, i političari su se mahom svi školovali za to što rade. Jel to sad znači da njihov rad ne sme da komentariše i dovodi u pitanje niko ko nema njihovo zvanje i ko nije bio na rukovodećoj funkciji? Malo morgen.

Slušao sam ja tako i izvesne doktore nauka i ekonomske genije koji su ovde bivali debelo hvaljeni i plaćeni da bi prosipali mudrosti koje se svode na ''kad ti fale pare, ti rasprodaj zemlju i smanji plate'' (mi se toga stvarno nikad ne bismo sami setili). A isto tako sam slušao ljude koji nisu doktori pa bolje objasne situaciju i problem nego svi ovi na TVu i akademijama zajedno.
Meni je u zadnje vreme, a posebno u Srbiji gde zaista nema pravila, postalo krajnje nebitno kome šta piše na tablici pored imena, već mi je mnogo bitnije šta ima da kaže i kakav mu je rezon.

Naravno, samo što bih dodao da se političari kod nas uglavnom nisu školovali da budu političari.

I ne postoji apsolutna istina u društvenim naukama ili estetici ili arhitekturi. Istina je uvek negde između (osim u matematici :) )

Evo Dule i Stf lepo pomenuše matematiku, a neki bi rekli da je lepota (i u arhitekturi) na matematičkom jeziku izrečena "Zlatnim presekom". Sem toga bitna je i simetrija, boje, materijali... Građevine koje prate srazmere "Zlatnog preseka" poput Partenona, Notr Dama (iako je razlika između njih 1500 godina, što pokazuje da element lepote ne zavisi od vremena) i sl. su večno lepe, imaju neki tajni izvor lepote jer kopiraju prirodu koja često koristi zlatni presek (prof Velja Abramović bi rekao da je to jer matematički masa nastaje iz prostora po zakonu Zlatnog preseka, pa je u tome tajna njegove važnosti i lepote). Dakle, to je pomalo misterija, koju mi obični građani očekujemo od talentovanih arhitekata da razumeju bolje od nas (kao što dobar pesnik bolje razume kako se slažu rime). Učenjem ili intuitivno. Dakle, i arhitekta je umetnik isto kao i pesnik , slikar, vajar, pevač, književnik. Zato je jako bitno da on dobro razume ideju i poruku lepote (a tu mislim da se danas sudara moderna arhitekktura, čini mi se da ona to danas slabo razume).
Međutim tu se priča arhitekata ne završava. Moj dobar prijatelj, plastični hirurg koji se takođe bavi lepotom, kada sam o temi estetike pričao sa njim, i vezi zlatnog preseka, simetrije... on reče bravo u tome je poenta. Ali, reče, sem toga postoji nešto i u nesavršenstvu. U nesavršenim crtama i detaljima. E sad ko ume to dobro da uklopi: zlatni presek, simetriju, materijale, boje, mrvu nesavršenstva... taj je pravi arhitekta :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482479#p482479:2j0sz5nc je napisao(la):
astrodule » Sre Okt 04, 2017 1:47 pm[/url]":2j0sz5nc]
Naravno, samo što bih dodao da se političari kod nas uglavnom nisu školovali da budu političari.
Političke nauke, pravo ili ekonomija, svi su manje više od svoje mladosti u tim vodama koje se vezuju za upravljanje i rukovođenje vlašću i institucijama. Takođe, čak i oni koji nemaju diplome (ili imaju diplome drugih fakulteta) opet jelte provedu nekoliko decenija u tom svetu pre nego što se popnu do jakih poizicija. Dakle, može se reći da su uglavnom školovani za sve to (bilo zvanično bilo nezvanično). Pa ipak, znamo koliko njih ne bi umelo ni dve nacrtane ovce da sačuvaju (ili bi ih izgubili ili bi i njih ukrali).

Elem, da se vratim na temu - to što je neko školovan za nešto, i to što je dugo godina u nekom poslu, ne mora da znači da je i dobar u tome. To posebno važi u ovakvim zemljama, gde stvarno više nema pravila (šablona). A političare sam naveo kao najočigledniji, i svima nama najpoznatiji primer. Ali ista je situacija i u svim drugim profesijama i sferama društva.

Istina je uvek negde između (osim u matematici :) )
True, true... :D osim kod Tejlora i Maklorena. Salim se malo. :mrgreen:

Stef je apsolutno u pravu za sve sto je napisao vezano za ucenje i na kraju i za sam rad na estetici, pa i na samom sebi.

Estetika se uci citav zivot.

Konkretno u slucaju Rajiceva, imamo skolovanog arhitektu, ali nazalost i sto je ocigledno, bez smisla za estetiku, sto se videlo i na njegovim ranijim radovima, pritom sklonog ka eksperimentu koji je ovde doziveo potpuni fejl.

U slucaju Rajiceve, narod koji se nikada nije skolovao za bilo koji vid umetnosti, samim tim i estetike je opet kazem nazalost potpuno u pravu, jer sem pojedinih elemenenata ovaj objekat se zaista nikako ne uklapa u postojeci ambijent.

Objekat je najblaze receno nasilan, preakcentovan i gabaritno potpuno dominantan u istorijskoj zoni. Ovo poslednje i nije toliko strasno, gabaritno moze da dominira iako je istorijska zona, ali pitanje je na koji nacin.

Sve si lepo napisao Zex ali postavlja se pitanje da li treba biti skolovan I za procenu estetski lepe zene ili to samo vazi za estetiku arhitekture ;) Po toj teoriji da samo uceni razumeju estetiku I lepotu ispada da svaki neucen covek ne zna da prepozna lepu zenu, tj. da to samo skolovan moze. Meni je neprirodna doktrina da samo "uceni" (a dalje se namece i pitanje kako uceni?) znaju sta je lepa zena I lepota uopste, a da svi drugi toga nisu svesni.
Kakve ovo ima veze sa temom? Zato sto se time zeli dovesti u pitanje ili cak I zabraniti komentarisanje lepote gradjevina poput ove u Rajicevoj od strane nearhitekata, tj. arhitekte zele eksluzivno pravo, da samo oni mogu komentarisati I ocenjivati lepotu gradjevine. Mislim da je to pogresno, svi trebaju imati pravo da kazuda li im se nesto svidja ili ne svidja.
Zao mi je sto dosta arhitekata ima taj pogresno usrafljen stav, ali to njima samima najvise steti i ogranicava da dublje razumeju pojam lepote I nacin ljudskog dozivljavanja lepote. Time se zatvaraju u svoj otudjenisvet I postaju asocijalni. A to nije svrha arhitekture. Ne treba se bojati publike ili biti nadmen ili odbojan prema njoj. Isto kao sto glumci igraju za I ispred publike, tako I dela arhitekata igraju za I ispred ociju publike. Ko je asocijalan I otudjen od ljudi nije za umetnika, jer kako bi ih mogao razumeti.

Martin":1vkn21pu je napisao(la):
Zašto u garaži u Rajicevoj ne mogu da se parkiraju automobili na gas?
Po zakonima celig normalnog sveta, automobili sa LPG pogonom ne smeju koristiti zatvorena podzemna parkiralista.
Razlog?
LPG jeste tezi od vazduha i koncentrise se u donjem delu.
Ventilacioni otvori su po pravilu po plafonima.
Postoji ozbiljna opasnost od eksplozija.
Zato se vlasnicima vozila sa LPG koji imaju individualne garaze savetuje da u donjem delu garaznih vrata kao i na suprotnoj strani garaze naprave male ventilacione otvore koji bi sprecavali nagomilavanje usled eventualnog curenja.
Earthmoving":1vkn21pu je napisao(la):
Pa dobro druže, evo ako si arhitekta, kolko bi ljudi platilo ili kolko plaća da poseti tvoje neko delo, a kolko ljudi plaća da poseti Andrićgrad? Ukus mase ljudi protiv ukusa tebe jednog ili vas par. Znači da si ti u krivu, da je tvoj ukus eksces. Posao arhitekats nije da zgrada bude lepa jednom ili trojici ljudi, već većini ljudi koja tu živi. U suprotnom, takav arhitetka vrši teror nad ukusom većine.
Rajićeva i slične zgrade savremene arhitekture su uglavnom pljačka. Zašto? Pa evo recimo, neko napravi nešto lepo, poput zgrada u Knezu, i onda ja netalentovani diletant, dođem i uguram se tu među njih nekom rugobom, i paraziram na račun onoga što je ranije neko lepo sagradio. Znači ljudi dolaze u Knez da vide to što sje taj neko lepo napravio, a ja se uguram svojom rugobom i kažem eto ljudi dolaze da vide moje delo. Pa evo, nek napravim to delo na nekoj livadi a ne u Knezu gde su te lepe stare zgrade, pa da vidimo kolko će ljudi zbog mog "lepog" dela da dođe. A ako je moje delo već ružno, a dela u Knezu lepa, pnda ajde da ih poštujem pa da gradim u tom lepom stilu, a ne da upropašćujem svojim ružnim stilom.
Earth, ne mogu da verujem sta citam.
Andric grad je kulisa!
Fejk, prevara, laz.
Tematski park, poput onog koji je bio na novom beogradu.

Prica kako ljudi tu ostavljaju pare nema nikakve veze sa tim dal je to pozitivan ili negativan primer.
Jer ako idemo po toj logici, u srbiji se u proseku ostavi 100 puta vise novca 'pevaljki medju sise', nego u pozoristima, muzejima i svim ostalim ustanovama kulture.
Nadam se da kapiras.

Da rajiceva jeste promasaj, ali kustin eksperiment nije nikakav suprotni, niti pozitivni primer.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482821#p482821:ertlkmua je napisao(la):
Earthmoving » 05 Oct 2017 06:10 pm[/url]":ertlkmua]Sve si lepo napisao Zex ali postavlja se pitanje da li treba biti skolovan I za procenu estetski lepe zene ili to samo vazi za estetiku arhitekture ;) Po toj teoriji da samo uceni razumeju estetiku I lepotu ispada da svaki neucen covek ne zna da prepozna lepu zenu, tj. da to samo skolovan moze. Meni je neprirodna doktrina da samo "uceni" (a dalje se namece i pitanje kako uceni?) znaju sta je lepa zena I lepota uopste, a da svi drugi toga nisu svesni.
Kakve ovo ima veze sa temom? Zato sto se time zeli dovesti u pitanje ili cak I zabraniti komentarisanje lepote gradjevina poput ove u Rajicevoj od strane nearhitekata, tj. arhitekte zele eksluzivno pravo, da samo oni mogu komentarisati I ocenjivati lepotu gradjevine. Mislim da je to pogresno, svi trebaju imati pravo da kazuda li im se nesto svidja ili ne svidja.
Zao mi je sto dosta arhitekata ima taj pogresno usrafljen stav, ali to njima samima najvise steti i ogranicava da dublje razumeju pojam lepote I nacin ljudskog dozivljavanja lepote. Time se zatvaraju u svoj otudjenisvet I postaju asocijalni. A to nije svrha arhitekture. Ne treba se bojati publike ili biti nadmen ili odbojan prema njoj. Isto kao sto glumci igraju za I ispred publike, tako I dela arhitekata igraju za I ispred ociju publike. Ko je asocijalan I otudjen od ljudi nije za umetnika, jer kako bi ih mogao razumeti.

Za zenu ne treba biti skolovan, ali treba biti iskusan :)

Nije to nikakva teorija, sama estetika je deo filozofije umetnosti. To je zaista jedna siroka oblast.

Uceni su oni koji valadaju teorijom estetike i njenim pojmom, ljudi se bave sa estetikom mnogo dublje nego sto je to slucaj definisanja estetski nekakvog objekta ili subjekta.

Ukus je jedno, a estetika nesto potpuno drugo.

Ispada na kraju da su skolovane arhitekte mahom operisani od estetike i onog sto bi se vecini svidelo, to prosto nije tacno.
Meni su Andricgrad, Skoplje i sl. onaj krug pakla u kom su svi zadovoljni rezultatom, i nikom ne smeta to sto nista nije stvarno. Distropija svoje vrste.

To je vec psihologija, to sa andricgradom, skopljem, i slicnim "tematskim parkovima" poput nekih 'etno sela' ...

Uskociti u tudju kozu, jer se cini lakse i bolje...

Ponekad to na zalost poprima razmere sizofrenije

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Tematski park su stare Terazije na novom Beogradu, ova dva su u samom gradskom jezgru tj. sam grad. Pritom je Skoplje, naravno, mnogo tragicniji slucaj. U patologiju bolje da ne ulazim.

Pa ako je ovaj tržni cenatr i ostala moderna arhitektura po Beogradu koju branite tako dobra, zašto će u njega od 10.000 šetača Knezom ući tek svaki 100-ti (možda?), a u taj Andrićgrad koji spominjete, a koji je simbol oživljavanja stare arhitekture, ljudi prevaliti čak 250 km i SVI koji dođu u Višegrad će ga posetiti. Kako to ako moderna arhitektura, kako tvrdite, ima vrednost? Zapravo, činjeno stanje u realnosti se ne poklapa uopšte sa vašim tvrdnjama šta je lepo a šta nije. Jer vama se sve svodi na to šta je lepo 0,001% delu društva koje su arhitekte a ne većini građana koji žive u nekom gradu (da vas interesuje šta oni vole, pitali bi ih umesto što tvrdite da oni nemaju pojma nisu za to obrazovani, što podcenjujete njihov ukus i slično). Pa ako je tako, izvolite napravite vaša dela na livadi 10km od centra Beograda ili bilo gde dalje, pa ih čik prodajte ikome i dovedite ijednog čoveka koji će svojim dolaskom potvrditi da vam to vrednuje. Tada bi zaista videli koja vam je vrednost savremene arhitekture, a ovde se to ne vidi jer se ona šlepa uz lepe stare građevine u Knezu okolo. I onda ljudi zbog njih dođu u taj ambijent, a onaj glupi arhitekta pomisli "aha, vidiš dolaze zbog mog dela, to se ljudima sviđa". Ne, ne sviđa im se oni beže od vaše moderne arhitekture ali nemaju gde da pobegnu u Beogradu. Pa onda odu do Andrićgrada, Dubrovnika, Herceg Novog i sličnih starih ambijenata, kako bi pobegli od terora nezgrapnosti, čelika, stakla sivog betona moderne arhitekture. Zapravo ja verujem da bi svi gradovi u Srbiji procvetgali ako bi napravili neku ambijentalnu celinu kao Andrićgrad, a da bi Beograd doživeo depopulaciju usled uništenja lošim urbanizom i modernom arhitekturom - oba čeda naših bajnih arhitekata.

TC Rajiceva nije dobar projekat, samo je bolji od nicega sto je bilo na tom mestu i ima neke ok momente. Uvek postoje razni rizici, ali princip je da nam je potrebno nesto moderno, a dobro, ako je moguce. Ne moze se od centra metropole, kako volimo nazveti BG, napraviti nesto ruralno i provincijsko, sto nije bilo tu, vec nesto sto nas prebacuje u sledeci nivo moderne civilizacije.

Mislim da su svi shvatili tvoju poentu, ne bi bilo lose da izneses neke konkretne predloge za konkretna mesta, pa da vidimo onda.

Vrh