Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480797#p480797:m8nmf9kz je napisao(la):
Ksenija » 27 Sep 2017 03:01 pm[/url]":m8nmf9kz]

Tačno, njihov kapital njihova stvar, naša zemlja-grad-zemljište NAŠA STVAR. Takvih kojima se moraju polagati računi kada se bogataši osiono ponašaju u našem gradu/državi, više je nego onih kojii će se prodati za 30 srebrenika ili kao miševi osuditi nekoga ko razmišlja svojom glavom i pri tom nije usamljen u takvoj analizi.

Da li je projekat nekome lep, ružan; da li je zemljište iskorišćeno i u korist Beograda; da li je mogao neki drugi sadržaj itd. itd. jesu (bila) pitanja za polemiku uz uvažavanje sagovrnika ali dozvoli, ako neko stvar posmatra iz ugla svoje stručnosti zbog čega bi mu to iko zamerio a tek ne primitivnim omalovažavanjem, i baš zbog toga boldovano u citatu može se odnositi na tebe.

Samo ovaj oznaceni deo pokazuje taj nivo zablude. S jedne strane se prica kako ovaj trzni centar ne pripada tu, kako je sumnjiv investitor, itd. A onda dodje druga strana i kaze "nasa zemlja...". Da je to zaista istina, na prvom mestu se ne bi ovaj trzni centar gradio, kao i ostali za koje se sumnja kako su nastali, kao i toliko projekata i u Beogradu i Srbiji. Da je to zaista nasa zemlja, svi bismo se pitali da li nesto treba da se gradi/radi, ili onaj koga smo izabrali bi se pitao u nase ime. Jer su ipak njih izabrali jer su, navodno, imali iste ciljeve i uverenja kao i oni koji su ih izabrali. Osvesti se malo Ksenija, postujem svacija misljenja, ali setas se po forumu i vrlo brzo si izgubila svoje misljenje i preuzela misljenje nekih clanova i ponavljas isto sto i oni, samo drugim redosledom reci.
Da se ogradim, pocetak mog komentara nije moje misljenje o ovom projektu, nego samo retrospektiva onoga sto su drugi pisali u ovoj temi. Cak stavise, ni nemam neko konkretno misljenje o svemu ovome, nisam posetio niti pratio od pocetka pa da stvorim misljenje.

Meni najviše smeta ta bombastičnost. Monstruozno, nakaza, ovo treba srušiti, silovanje arhitekture, ...
I šta s tim? Jel tebe nekako pogađa kad neko to napiše? Jel ti smanjuje profit ili umanjuje šanse za zaposlenje? Jel ti narušava ugled?

Čitam i ja svakakave bombastične, preterane, netačne pa i maliciozne izjave, što ovde, što po medijima, što lično u životu, pa ne pravim od toga toliku frku. I ne zapinjem za to koja je tačno reč upotrebljena nego me više zanima šta pisac/sagovornik hoće da kaže i šta je suština rasprave.

Ajde vidite pa pretvorite i ovu temu u raspravu o semantici i umetnosti komunikacija kao što su neki već pretvorili onu o Savskom amfiteatru. Gde se večito raspravlja... o načinu... kako treba da se raspravlja... u raspravama... Znači rasprava o raspravama. Raspravaception bogte.

P.S. Na kraju krajeva, možda ljudi ne bi koristili baš te ekstremne termine da nisu svedoci dugogodišnjeg srozavanja grada i da ne znaju ponešto o paru genijalaca koji stoji iza tog arhitektonskog rešenja.

Meni to smeta sa stanovišta kulture. Ne sa stanovišta mog džepa. Nije sve u parama.
Ako već svi ovde tvrdimo da hoćemo da promenimo Beograd i Srbiju na bolje, zašto ne početi od načina komuniciranja.
Za tu promenu nam ne trebaju pare. I možemo odma da počnemo od sebe i svoje familije.
Ako nam deca postaju razuzdani navijači koji ruše sve pred sobom, možda je to zbog toga što su to videli od nas.

Ok, donekle si u pravu.

Samo kažem, treba imati u vidu da nije svako ko umesto ''ne sviđa mi se'' napiše ''rugoba'' obavezno i primitivac, ili prostak ili maliciozan tek tako.
Ja sam pisao ''nakaza'' jer prosto nisam mogao da verujem da je neko to smislio i odobrio. Jednostavno ne vidim logično objašnjenje za tako nešto.
Sad, da li sam mogao to bolje da forumlišem? Jesam. Što jes jes. Al ako ništa drugo, bar sam precizirao šta zameram i zašto zameram. Kao i većina drugih na ovoj temi. Nisam došao na temu da bih napisao ''Oj Srbijo među šljivama!'' i ''gde mi živimo...'' kao što rade mnogi Srbi na netu a i van njega.

Bas lepo sto je @zecal bio 'vredan' pa je sumirao utiske koje ovaj TC izaziva. :D
Pozdravljam to, @igor bi trebao da te angazuje i na drugim temama koje su u grupi 'projekti u izgradnji, da i tamo sumiras sve nase utiske. ;)

@Pantograf
Jasno je da je spoljasnost bolja nego TC usce. Pa usce je "kutija cipela" poput bilo koje kutije, poput Ikea-e, poput onoga sto je niklo i uskoro se otvara na mestu nekadasnje fabrike Rekord u rakovici...
Ni slozices se da su sve te lokacije, pa i Delta City mnogo manje vredne u svakom pogledu od ove u rajicevoj?
Tu najmanje mislim na materijalnu vrednost.
Sa cim je tc usce trebalo arhitektonski uklapati ili kome parirati?
NIS-ovoj Dejtonki? ;)

U rajicevoj je bio zahtevan posao isprojektovati objekat moji ce biti nov, moderan, veliki prostran, a opet koji ce uvaziti (a ne negirati) lokaciju u kojoj se nalazi.
Po misljenju vecine, nije se uspelo.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Eto vidiš Laki da i ti možeš nešto umereno i odmereno da napišeš.

A što se tiče toga da me Igor angažuje, ja sam siguran da bi više Igor veleo da ja njega angažujem. Ako ništa drugo, ovde se više plaća.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480881#p480881:1ws01rh0 je napisao(la):
laki72 » 27 Sep 2017 05:59 pm[/url]":1ws01rh0]B
Jasno je da je spoljasnost bolja nego TC usce. Pa usce je "kutija cipela" poput bilo koje kutije, poput Ikea-e, poput onoga sto je niklo i uskoro se otvara na mestu nekadasnje fabrike Rekord u rakovici...
Ni slozices se da su sve te lokacije, pa i Delta City mnogo manje vredne u svakom pogledu od ove u rajicevoj?
...
U rajicevoj je bio zahtevan posao isprojektovati objekat moji ce biti nov, moderan, veliki prostran, a opet koji ce uvaziti (a ne negirati) lokaciju u kojoj se nalazi.
Po misljenju vecine, nije se uspelo.

Не слажем се да је локација Шопинг центра Ушће "много мање вредна" од ове.
Мислим да ту лежи проблем - немамо референтни систем за реално вредновање конкретног објекта у Београду; поредимо га са неким нашим замишљеним античким идеалом доброг и лепог (калоскагатос), а не са оним што се гради, или што се градило код нас (све зграде у Кнез Михаиловој, на Тргу Републике и на Теразијама су лепе и архитектонски вредне?) - штавише, и већину зграда савремене архитектуре по свету сматрали бисмо "ружним", само кад бисмо их видели - тј. када бисмо више путовали. Тешко Сантјагу Калатрави да је пројектовао нешто на овом месту, још би много горе прошао од Лојаница... јер је бољи архитекта.

Моје мишљење је, дакле, да је мишљење већине - погрешно. А ни то није тако редак случај, зар не? Не треба помињати Ајфелову кулу, имамо ми Генекс кулу, која је у року од 30 година прешла пут од мржње до готово култне зграде. Свакакви су ту били надимци: Два идиота итд. А у овом случају никаквих 30 година неће бити ни потребно.

Da, misljenje vecine moze biti pogresno, to se slazem. Vreme jeste najbolji sud svemu pa i arhitekturi. Secam se da su i staklenac na Trgu republike neki docekali sa odusevljenjem (jer je moderan, sa staklenom fasadom ;) ) .

Moram samo pojasniti tezu manje vredne lokacije za tc usce u odnosu na rajicevu.
Malo sam se trapavo izrazio, ali poenta je da se TC Usce nalazi usamljeno u prostoru. Najblizi objekti su udaljeni par stotina metara, te se TC Usce zajedno sa kulom Usce posmatraju kao zasebna celina. U tom smislu gotovo bilo koji iole mastovitiji projektat bi tu bio uspesan, jer objekat ne deli prostor sa drugim objektima.
No u slucaju rajiceve imamo sasvim drugaciju situaciju. Ona se gradi na prostoru vec davno formiranog bloka, koji je nesrecnim sticajem okolnosti postao prazan.
Citava okolina je vec formirana i ja iako laik znam da arhitekti koji zeli da ispostuje okolne objekte zadatak nije uopste lak.
Ne kazem da Lojanice (apsolutno je nebitno ko je personalno u pitanju) nisu pokusali, ali po meni jednostavno nisu uspeli u tom pokusaju.

haha tako to ide, prvo ti se ne svidja, pa se pomiris sa njenim postojanjem, pa onda ubedis sebe da ima neku "visu" ili "kultnu" vrednost neuhvatljivu za svacije (laicko, jelte) oko.

Medjutim, ovo je nula od objekta. Jedino portal iz Kneza moze da prodje, sve ostalo je rang periferije iz devedesetih.

Ovo je još jedan primer onoga što sam ranije pominjao o kulturi izražavanaj - "ovo je nula od objekta".
Pa nije baš nula. Na skali od 0 do 5, daj bar 2 ili 3.
Ljudi su na tome dosta radili. Izvezlo se je tu gomila zemlje, stavila gomila mermera , stakla i čelika. Kako to može biti nula?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480832#p480832:3vd35h9q je napisao(la):
Staklena_Wool_nica » Sre Sep 27, 2017 5:06 pm[/url]":3vd35h9q]Spolja los, videlo se jos i na pocetku.

Unutra kao i svaki drugi.

S' obzirom da moramo da cutimo i trpimo (njihov kapital - ne znaci da je grad nasa stvar) bolje je nego sto je bilo, a moglo je i gore da bude, a da se nasa zemlja, nas grad, nase zemljiste nista tu ne pitaju ako je ideja nametnuta od mocnijih od nas.
Ko kaže da moramo da ćutimo? Ćutanje je naš izbor, nažalost. I ko je to moćniji u sopstvenoj državi od njenih državljana?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480859#p480859:3vd35h9q je napisao(la):
marrecar » Sre Sep 27, 2017 6:13 pm[/url]":3vd35h9q]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480797#p480797:3vd35h9q je napisao(la):
Ksenija » 27 Sep 2017 03:01 pm[/url]":3vd35h9q]

Tačno, njihov kapital njihova stvar, naša zemlja-grad-zemljište NAŠA STVAR. Takvih kojima se moraju polagati računi kada se bogataši osiono ponašaju u našem gradu/državi, više je nego onih kojii će se prodati za 30 srebrenika ili kao miševi osuditi nekoga ko razmišlja svojom glavom i pri tom nije usamljen u takvoj analizi.

Da li je projekat nekome lep, ružan; da li je zemljište iskorišćeno i u korist Beograda; da li je mogao neki drugi sadržaj itd. itd. jesu (bila) pitanja za polemiku uz uvažavanje sagovrnika ali dozvoli, ako neko stvar posmatra iz ugla svoje stručnosti zbog čega bi mu to iko zamerio a tek ne primitivnim omalovažavanjem, i baš zbog toga boldovano u citatu može se odnositi na tebe.

Samo ovaj oznaceni deo pokazuje taj nivo zablude. S jedne strane se prica kako ovaj trzni centar ne pripada tu, kako je sumnjiv investitor, itd. A onda dodje druga strana i kaze "nasa zemlja...". Da je to zaista istina, na prvom mestu se ne bi ovaj trzni centar gradio, kao i ostali za koje se sumnja kako su nastali, kao i toliko projekata i u Beogradu i Srbiji. Da je to zaista nasa zemlja, svi bismo se pitali da li nesto treba da se gradi/radi, ili onaj koga smo izabrali bi se pitao u nase ime. Jer su ipak njih izabrali jer su, navodno, imali iste ciljeve i uverenja kao i oni koji su ih izabrali. Osvesti se malo Ksenija, postujem svacija misljenja, ali setas se po forumu i vrlo brzo si izgubila svoje misljenje i preuzela misljenje nekih clanova i ponavljas isto sto i oni, samo drugim redosledom reci.
Da se ogradim, pocetak mog komentara nije moje misljenje o ovom projektu, nego samo retrospektiva onoga sto su drugi pisali u ovoj temi. Cak stavise, ni nemam neko konkretno misljenje o svemu ovome, nisam posetio niti pratio od pocetka pa da stvorim misljenje.
Od početka ne samo na BB već i inače moje mišljenje o TC NE MENJAM. Ako sam se složila sa nekim zbog čega bi to značilo da "šetam" po forumu kao i da ponavljam nečija mišljenja? Nonsens! To je naprosto NEISTINA i nekorektna pr/ocena ili bolje reći neozbiljna pa sada ja sumnjam u tvoju nameru i pozvanost na istu (pr/ocenu). Ovo se naročito odnosi na deo iz tvog citata koga sam boldovala pa mi se nameće mišljenje da si se više bavio mojim pisanjem nego temom.

Nije forum jedino mesto gde razmenjujem mišljenja s ljudima kojima je izgradnja ovakvih projekata struka. Hoću reći, ovim što si napisao samo si pokazao kako ne razumeš da ljudi mogu biti solidarni ne samo na delu već i u iznetom mišljenju. Meni podrška znači što je indikacija da nisam usamljena u razmišljanju, da ne idem ekstremno. Ako tebi to liči na svojatanje i/ili kopiranje nečijeg mišljenja, onda pogrešno razmišljaš a ja ti predlažem da se preispitaš da li dobro razmišljaš jer sigurno da ovaj model kritike koristiš i van ovog "dvorišta".

Jedan od boljih komentara i zato ga izdvajam za podsećanje:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=448924#p448924:3vd35h9q je napisao(la):
Delija » Ned Apr 30, 2017 8:56 pm[/url]":3vd35h9q]Архитектура јесте егзактна наука, као што и естетика има своја егазактна правила. Тачно је да ликовни аспект архитектуре и архитектоснко наслеђе имају своју уметничку вредност и да архитекте јесу и инжењери и уметници али одређени појмови у архитктури јесу јасно дефинисани и имају своја одавно утврђена правила. Једно од тих правила које се примењује најчешће управо кад је у питању савремена архитектура јесте и адекватно интерполирање објеката у урбано ткиво. Ово не да је лоша интерполација него нам естетика и облик зграде говоре да озбиљна интерполација није ни покушана.

А четири различита архитектонска стила на четири стране објекта и трагична диспропорцијалност скоро свих кубуса овог здања чини исто једном озбиљном спрдачином на рачун овог града.

Gospodin koji je izdvojio "bisere" je potpuno nejasan pa ga neću ni komentarisati.

U pravu je Laki, ovo moze da se poredi sa TC Staklencem. U oba slučaja moderna arhitektura je osakatila centar grada. Nadam se da ce arhitekte shvatiti bezvrednost I kratkotrajnost moderne arhitekture I vratiti se pravim vrednostima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480856#p480856:3dp2tx6e je napisao(la):
zecal » Sre Sep 27, 2017 6:11 pm[/url]":3dp2tx6e]Meni najviše smeta ta bombastičnost. Monstruozno, nakaza, ovo treba srušiti, silovanje arhitekture, ...

Zar kritika ne može da bude normalna, bez odlaženja u krajnost.
I šta ste očekivali? Da se napravi nešto u stilu 19tog veka, kao okolne zgrade? U baroknom stilu?

Sad su svi navalili na terase da se slikaju, hvale pogled, unutrašnju prostranost, čistoću, sigurnost, parking, svetlost koja ulazi unutra.

Pa kako bi vi to sve dobili da ste gradili nešto u stilu 20tog veka? Ovo je 21 vek i koristi se tehnologija iz ovog veka. I super je što su iskoristili svaki pedalj tog prostora. Zato i izgleda veoma komotno i svetlo unutra.

Biću sasvim iskrena: tvoj komentar je toliko konfuzan da ne znam odakle bih krenula pa ću se zadržati samo na "silovanju arhitekture" što sam na nekoj od prethodnih stranica napisala, a ostaviću i nekoliko primera iako nema fotografije na kojoj se ne bi mogle naznačiti min. tri greške. Stručni ih ove oblasti mogli bi više napisati, ja ću samo kako ja mislim. Stručnjaci koji za ovo kažu da je u redu duboko će me razočarati kao majstori tog predivnog zanata.

Korislila moje fotografije mada se i na drugima vide još veći propusti.

Pogledajte prilog 3

Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1

I jedno sasvim jednostavno pitanje: da li je zgrada morala da zauzme svaku slobodnu stopu, skoro do samih postojećih zgrada?

Oko 21. veka: i u 19. veku su vršene hiruške intervencije kao i danas, ali danas je "alat" savremen dok rez mora biti uvek isti.

Ja ne smatram da je moderna arhitektura "kratkotrajna i bezvredna", niti da se danas trebaju graditi objekti poput onih pre 100 godina.
Evoluciju, tocak istorije niko zaistaviti nece a i ne treba.
Nemam nista protiv novog i modernog, pa ni protiv eksperimentisanja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480855#p480855:1i6e29zr je napisao(la):
Пантограф » 27 Sep 2017 05:11 pm[/url]":1i6e29zr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480850#p480850:1i6e29zr je napisao(la):
spatiotecte » 27 Sep 2017 05:08 pm[/url]":1i6e29zr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480838#p480838:1i6e29zr je napisao(la):
Пантограф » 27 Sep 2017 04:36 pm[/url]":1i6e29zr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480833#p480833:1i6e29zr je napisao(la):
astrodule » 27 Sep 2017 04:10 pm[/url]":1i6e29zr]Nije kao i svaki drugi u Srbiji.

Unutrašnjost mu je za klasu ispred Ušća i Delte.

I spoljašnjost za tri (Ušće), odnosno za dve klase (Delta).

Ti si jedan od retkih kome se svidja spoljasnot ovog trznog centra, nemoj sve nas da stavljas u isti kos, ima nas (poprilicno) puno koji i dalje mislimo da je spoljasnost katastrofa.

Добро - десет пута је боља спољашњост него у случају Ушћа.

Кога ја стављам у какав "кош", осим лопте марке Спалдинг? Пишем шта мислим, и образложим. Једноставно.

Mogu li se uporediti uopste ta 2 trzna centra?
Jedan je obicna kutija na livadi, drugi je nesto, ne znam ni kako da opisem taj sklop razbacanih kubusa sa staklenom fasadom i fush klasicnim fasadama u srcu najstarijeg urbanog tkiva Beograda.

@laki72

Daj onda da porušimo sve što je staro, neka niču "rajićke". Da, dobro si me podsetio, izgleda da smo mi idealan poligon za eksperimentisanje. Šta ako TCR poželi da se proširi? Mislite o tome. Para vrti gde burgija neće, rekoše stari ili je možda njihova mudrolija deplasirana.

Da. Ljudi trebaju znati da nekada, neke nauke ili oblasti degradiraju vremenom ako se krene pogresnim pravcem. Na primer, matematika je posle Grka degradirala I trebalo joj je vise od 1000 godina da se u renesansi povrati. E meni se cini da zadnjih 70tak godina tako degradira arhitektura. A neki ce naivno reci "šta hoćete, to je moderno, to je novo, to je danas tako, tako treba". Ako je arhitektura izgubila smisao za lepo dzabe joj svi drveni advokati. Dela, a ne reci !

Ksenija":2klpgtf9 je napisao(la):
@laki72

Daj onda da porušimo sve što je staro, neka niču "rajićke". Da, dobro si me podsetio, izgleda da smo mi idealan poligon za eksperimentisanje. Šta ako TCR poželi da se proširi? Mislite o tome. Para vrti gde burgija neće, rekoše stari ili je možda njihova mudrolija deplasirana.
Gde sam ja to rekao Ksenija?
Ja nemam nista protiv starog i ne smatram da ga treba rusiti, osim kada je u stanju da mu spasa nema.
Ali isto tako ne smatram da sada treba graditi objekte po arhitekturi od pre 100 godina, jer bi to bilo kao da se danas neko obuce u caksire, ili da obuce frak i stavi cilindar na glavu. :)

@laki
Nisi direktno rekao ali je bila asocijacija da baš tako komentarišem. Treba graditi po potrebi a ne na silu i pre svega sa puno smisla, opravdanja i bez esperimentisanja na centralnim lokacijama Beograda. Ovo što smo sada dobili u Rajićevoj je katastrofa za Beograd pa čak ne mogu reći ni da je eksperiment, pre da je okupacija prostora bez obaziranja na estetiku.

Materijali su kvalitetni pa donekle malo i popravlja opsti utisak ali sustina je da je projekat neverovatno lose uklopljen u sredinu i tu nema sta da ga spase.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480923#p480923:st277zm1 je napisao(la):
Ksenija » 27 Sep 2017 08:53 pm[/url]":st277zm1]
Od početka ne samo na BB već i inače moje mišljenje o TC NE MENJAM. Ako sam se složila sa nekim zbog čega bi to značilo da "šetam" po forumu kao i da ponavljam nečija mišljenja? Nonsens! To je naprosto NEISTINA i nekorektna pr/ocena ili bolje reći neozbiljna pa sada ja sumnjam u tvoju nameru i pozvanost na istu (pr/ocenu). Ovo se naročito odnosi na deo iz tvog citata koga sam boldovala pa mi se nameće mišljenje da si se više bavio mojim pisanjem nego temom.

Nije forum jedino mesto gde razmenjujem mišljenja s ljudima kojima je izgradnja ovakvih projekata struka. Hoću reći, ovim što si napisao samo si pokazao kako ne razumeš da ljudi mogu biti solidarni ne samo na delu već i u iznetom mišljenju. Meni podrška znači što je indikacija da nisam usamljena u razmišljanju, da ne idem ekstremno. Ako tebi to liči na svojatanje i/ili kopiranje nečijeg mišljenja, onda pogrešno razmišljaš a ja ti predlažem da se preispitaš da li dobro razmišljaš jer sigurno da ovaj model kritike koristiš i van ovog "dvorišta".
Drago mi je da si ovako odgovorila i konacno napisala svoje iskreno misljenje.
Razmisljam na osnovu onoga sto si napisala, ne samo ovde, nego i u mnogim drugim temama. Dakle, to znaci da pre nego sto nekoga iskritikujem, komentar procitam vise puta da sebe proverim da li sam pravilno razumeo, a isto tako se podrazumeva da necu kritikovati nekoga na osnovu samo jednog komentara, jer to nema nikakvog smisla. Moja celokupna kritika, koju sam napisao u prethodnom komentaru, je rezultat redovnog posecivanja foruma i citanja tema koje me zanimaju, u kojima si i ti pisala komentare. Znaci, ne kritikujem te samo na osnovu ove teme, na osnovu jednog komentara, nego na osnovu svih onih komentara na koje sam naisao citajuci razne teme. Nikada javno ne kritikujem bilo koga, kako u ovom, tako i van ovog "dvorista", jer je to sasvim pogresno. Tako sam i zakljucio da ti u mnogim svojim komentarima izlazes tudje misljenje, i ponavljas druge komentare. Mozda ti to smatras solidarnoscu, ali tvoj nacin pisanja i izlaganja meni govori suprotno.
Bavio sam se i tvojim pisanjem i ovom temom, necu da se ponavljam, procitaj ponovo komentar i razumeces, ovog puta mozda bolje. Kada si prvi put pisala na ovom forumu, bilo mi je drago jer mi se cinilo da je dosla konacno neka osoba koja pise smisleno i sa razumevanjem. A sada me bukvalno boli da citam tvoje komentare, prevashodno zbog svega onoga sto sam te iskritikovao (da ne izlazes iskreno svoja misljenja, nego tudja), pa i zbog toga sto izuzetno retko kada vidim pozitivan komentar. Doduse ne mogu da vidim sve tvoje komentare, ali ispalo je tako da kada god naidjem, on je negativan. I zbog toga cesto pokusavam da izbegavam tvoj komentar jer znam sta me ocekuje.

Da ne bude komentar potpuno off-topic.
Sto se tice onog restorana/kafica (ili sta je vec), meni je jedina mana crn plafon. Dizajn enterijera, namestaja i ostalo je po meni pogodak. Takav je "talas" u celom svetu, a realno izgleda na nesto kucno, ekolosko, prijatno. Mada na oko, ne znam koliko bi bile udobne one drvene stolice. Ali kada su dizajneri uopste isli na udobnost, pogotovo za kafice, restorane, i slicno, kada je najbitnije da je lepo na oko. Takav je trend u svetu, da se prodaje neobicno, cudno, a opet nesto poznato. Valjda znate i sami za kafic u gradu gde se pije iz tegli. Ili isto tako kafic koji koristi laboratorijsko posudje za posluzivanje. I izuzetno su popularna mesta. Ono sto je mnogima ovde neobicno, mozda navika na tradicionalno, to je sada popularno. I meni to iskreno ne smeta, ako nesto ne volim, necu posetiti, ako mi ne izgleda lepo, necu otici. Beograd je srecom dovoljno raznolik po tom pitanju i ima kafica za svaciji ukus. Pa cak i ovo, ako se nekome ne svidi taj kafic/bar, Knez Mihajlova je prepuna kafica, kao i cela okolina.

@spatiotecte
Šta znači kvalitetan materijal za prolaznika ili zgrade na koje je nalegao TC? Baš ništa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480953#p480953:32j0wvjc je napisao(la):
Ksenija » 27 Sep 2017 09:11 pm[/url]":32j0wvjc]@laki
Ovo što smo sada dobili u Rajićevoj je katastrofa za Beograd pa čak ne mogu reći ni da je eksperiment, pre da je okupacija prostora bez obaziranja na estetiku.

На нашу и на срећу Београда, нема ни "к" од катастрофе, а, не само да није посреди некаква "окупација простора", него смо, напротив, добили један од најквалитетнијих простора у граду: делимично покривен трг, што није честа форма (самим тим је оригинално и веће вредности), па чак и оно што је потпуно изненађење и освежење, о чему сведочи венац људи начичканих изнад "штрафте" - нови градски видиковац. Има ту и лепих урбаних добитака и финеса, попут тога да је звоник Саборне цркве поново видљив са неког места у Кнез Михаиловој улици, а својевремено га је заклонила зграда банке управо у Рајићевој улици, итд.

Значи, нема бриге - Београд је лепши и бољи са новом зградом (блоком).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480958#p480958:2f8vvb9h je napisao(la):
marrecar » Sre Sep 27, 2017 10:17 pm[/url]":2f8vvb9h]Razmisljam na osnovu onoga sto si napisala, ne samo ovde, nego i u mnogim drugim temama. Dakle, to znaci da pre nego sto nekoga iskritikujem, komentar procitam vise puta da sebe proverim da li sam pravilno razumeo, a isto tako se podrazumeva da necu kritikovati nekoga na osnovu samo jednog komentara, jer to nema nikakvog smisla. Moja celokupna kritika, koju sam napisao u prethodnom komentaru, je rezultat redovnog posecivanja foruma i citanja tema koje me zanimaju, u kojima si i ti pisala komentare. Znaci, ne kritikujem te samo na osnovu ove teme, na osnovu jednog komentara, nego na osnovu svih onih komentara na koje sam naisao citajuci razne teme. Nikada javno ne kritikujem bilo koga, kako u ovom, tako i van ovog "dvorista", jer je to sasvim pogresno. Tako sam i zakljucio da ti u mnogim svojim komentarima izlazes tudje misljenje, i ponavljas druge komentare. Mozda ti to smatras solidarnoscu, ali tvoj nacin pisanja i izlaganja meni govori suprotno.
Ne želim te razuveravati, imaš pravo na svoj sud. Solidarnost nije isto što i ponavljanje nečijih reči, a to što se mišljenja podudaraju nije ništa čudno. Podudaraju se mišljenja i drugih pa... o tome ne ostavljaš ni slovca. Primetila sam da npr. napišem svoje mišljenje na nekoj temi i to isto mišljenje napiše neko drugi svojim rečima; njegov komentar se pohvali hiljadu puta a moj ostane bez podrške. Mene to zaista ne može destimulisati (odnosi se na famozne pluseve koje bih ja bez pogovora ukinula). Više se obazirem na pisanu reč.

Ako ti smeta moje prisustvo na forumu meni je žao ali ja zbog toga neću prestati da pišem, a prestaću kada ja to budem odlučila. Mislim da mi na tome ne možeš zameriti.

Bavio sam se i tvojim pisanjem i ovom temom, necu da se ponavljam, procitaj ponovo komentar i razumeces, ovog puta mozda bolje. Kada si prvi put pisala na ovom forumu, bilo mi je drago jer mi se cinilo da je dosla konacno neka osoba koja pise smisleno i sa razumevanjem. A sada me bukvalno boli da citam tvoje komentare, prevashodno zbog svega onoga sto sam te iskritikovao (da ne izlazes iskreno svoja misljenja, nego tudja), pa i zbog toga sto izuzetno retko kada vidim pozitivan komentar. Doduse ne mogu da vidim sve tvoje komentare, ali ispalo je tako da kada god naidjem, on je negativan. I zbog toga cesto pokusavam da izbegavam tvoj komentar jer znam sta me ocekuje.
Da ponovim, moje mišljenje iznosim mojim rečima i to je tako očigledno pa me čudi da, ako si se već bavio mojim pisanjem, isto nisi uočio. Pisala sam na temama o BNV i TCR, a pošto imam negativan stav prema oba projekta, logično da ću izneti negativnu kritiku.

Kraj off-topica.

Vrh