vranac » Uto Sep 19, 2017 7:38 pm[/url]":rnsgtj4a]
Earthmoving":rnsgtj4a je napisao(la):
Ali osnovno moje pitanje onima što kritikuju Skoplje da je kičerica je sledeće : zašto Fidijina statua Zevsa nije kičerica, a statua Aleksandra Makedonskog u Skoplju jeste? Koju to vrednost u sebi nosi statua Zevsa, a da je u sebi ne nosi statua Aleklsandra? Obe su slične veličine, stila, boje, materijala. Utiska sam da je za mnoge od vas ista stvar - kičerica ako je nova, a - vrednost ako je stara, tj. da je u pitanju samo element vremena. Da li su predmeti nađeni u Lepenskom viru ili Vinči isto možda kičerica? A danas imaju neprocenjivu vrednost.
Ma potpuno si u pravu. Kao što je na primer muzika Mile Kitića ista kao muzika Johana Sebastijana Baha. Samo što je Mile Kitić nov, a ovaj je star.
Ako tebi one zgrade u Skopju uopšte i liče na klasičnu arhitekturu, a ne na jeftinu buvljačku maketu, onda tebi zaista fali oko za estetiku uopšte. Čudi me kako si i dospeo na o arhitekturi.
Fidijin Zevs niko ne zna kako je izgledao. Ali da uporedimo nešto sačuvano.
Ovo:
nije istog kvaliteta kao ovo
kao što ni ovo
nije ovo
A o kvalitetu tih zgrada u Skolju pogledaj ovaj video:
https://www.youtube.com/watch?v=YI4B-QdqUnc
I dan danas se po svetu grade i neo-klasične i neo-barokne zgrade, i veoma se razlikuju od Skoplja. Ponekad jedna takva zgada košta kao ceo ovaj projekat Skoplje 2014. Ovako nešto kao u Skolju postoji samo u kazino vašarskim gradovima kao što su Vegas ili Makao...