Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Problem u Skoplju po meni je druge prirode: 1. nova "starogrčka" arhitektura (koju ja inače jako volim) se ne uklapa sa okolnim socijalističkim zgradama i naseljima okolo, kao ni zaostavštinama turske kasabe i 2. Previše je načičkano tih novih objekata (posebno mnogo kipova na trgu oko kipa Aleksandru Makedonskom). Da su ovi objekti pravljeni na praznoj livadi, i sa skladnom širinom između njih to bi bilo fantastično. Ali u čemu je sad razlika, kao što su Makedonci uglavljivali strarogrčku arhitekturu u socijalističko okruženje, što je neskaldno, isto tako je i ovde neskladno uglavljena moderna arhitektura sa onom sa početka 20. veka iz Kneza. Nesklad vs nesklad. Dakle kad se pežorativno govori o centru Skoplju, sa istim argumentima bi se moglo pežorativno govoriti i o novom centru (tržnom) Beograda i Rajićevoj. Zašto vi mislite da ovo naše nije podjedanko za podsmevanje kao i ono u Skoplju ako ne i gore? Jer je Skoplje kopiralo neku vrednost (koja je preteča Zapadne arhitekture i koja je svoju vrednost dokazala tokom 2.000 godina postojanja), a ovde smo kopirali nešto bezvredno. Upravo suprotno - moderna arhitektura poput ove u Rajićevoj je najveći mogući kič na svetu!
Ali osnovno moje pitanje onima što kritikuju Skoplje da je kičerica je sledeće : zašto Fidijina statua Zevsa nije kičerica, a statua Aleksandra Makedonskog u Skoplju jeste? Koju to vrednost u sebi nosi statua Zevsa, a da je u sebi ne nosi statua Aleklsandra? Obe su slične veličine, stila, boje, materijala. Utiska sam da je za mnoge od vas ista stvar - kičerica ako je nova, a - vrednost ako je stara, tj. da je u pitanju samo element vremena. Da li su predmeti nađeni u Lepenskom viru ili Vinči isto možda kičerica? A danas imaju neprocenjivu vrednost.
Rajićeva je teška kičerica, a sem toga i uvreda za okolne zgrade da budu u njenom društvu.
Ali ovo zalazi u mnogo dublju od ove konkretne teme na forumu. A to je tema da naše arhitekte ne mogu da shvate da ljudi vole da uživaju u estetici, po njima "kičerice", a po ljudima očigledno ne, poput Andrićgrada, a da od dela ovih "cenjenih" i izgleda bespotrebno školovanih arhitekata okreću glave ili se ježe od ataka na njihova čula. Nažalost, dolazi do razilaženja ukusa, imamo sa jedne strane ono što je lepo za 99,9% građana i sa druge ono što je lepo za 0,1% arhitekata. Bojim se da je profesija arhitekata, a ne ona većina od 99,9% zalutala... Nažalost taj 0,1% pomahnitalih sa dozvolom "licence to kill" jako često atakuju na čula velike većine čiji je zapravo grad.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478593#p478593:33zclql1 je napisao(la):
Gorstak89 » 18 Sep 2017 04:43 pm[/url]":33zclql1] Šta ste vi to tačno očekivali na tom mestu i šta bi vas to oduševilo na tom mestu?

Veci trg, modernu arhitekturu koja bi se uklopila u taj koncept, kulturnu ustanovu (galeriju,recimo) umesto trznog centra.

Трг је адекватне величине, од архитеката имате редом превелика очекивања, а функција трговине - на углу две улице које су једине биле главне трговачке улице током трајања модерног Београда - најлегитимнија функција. Буквално не знам за главну пешачку улицу великог светског града у којој се сузбија трговина, од Беча до Шангаја.

Mozda si u pravu, nema vise smisla govoriti protiv TC. Prica je zavrsena.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478766#p478766:28hn5ikd je napisao(la):
Drakche » Tue Sep 19, 2017 11:13 am[/url]":28hn5ikd]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478593#p478593:28hn5ikd je napisao(la):
Gorstak89 » 18 Sep 2017 04:43 pm[/url]":28hn5ikd] Šta ste vi to tačno očekivali na tom mestu i šta bi vas to oduševilo na tom mestu?

Veci trg, modernu arhitekturu koja bi se uklopila u taj koncept, kulturnu ustanovu (galeriju,recimo) umesto trznog centra.

pošto smo se ubili od poseta trgovima i kulturnim ustanovama? Jedan NARODNI muzej ne može da se sredi već koliko dugo, ja nisam ni video onu zgradu bez radova! Fakulteti nam se, blago rečeno, raspadaju pa da sagradimo još koju? Trgovi kod nas meni nisu primamljivi jer imamo jake zime i jake vrućine leti a i ne videh da neko voli da "zableji" na otvorenom mestu, mnogo više se ljudi druže po parkovima.
e sad, mogao je drugačiji izgled ali je pitanje koliko bi to bilo isplativo investitoru, da li bi jednako privlačilo posetioce kao ovaj dizajn i sl?

a da, još nešto o trgovima, ne volim previše betona (lični stav jer daleko više volim zelenilo) plus bi verovatno i na tom trgu dobili, kao npr na trgu nikole pašića ili na studentskom trgu, gomilu uličnih prodavaca i onda taj trg gubi smiaso. a i 470 mesta za parking nije loša stvar, manje će se kružiti okolo pa će valjda biti nešto manja gužva.

To što ljudi više idu u tržne centre nego u muzeje nije izgovor da se muzeji ne grade. To je kao kada bi rekli ''aaa ionako većina danas gleda Pink, šta onda ima da se otvaraju druge stanice i da se promoviše kultura kad toliko ljudi radije gleda Grand''...

Ovde se (u Beogradu) polako stvara kult tržnih centara. Tržni centri, ugostiteljstvo i igre na sreću postaju jedina privredna grana grada, a i zemlje. Još se ljudi ponose time, oduševljavaju se što nas svet i Evropa doživljavaju kao Evropski Bangkok/bleda kopija Las Vegasa. Onomad na temi o parku Ušće dolazi jedan član (zaboravih mu ime, sad nije aktivan) i priča mi kako i treba da niču svuda tržni centri jer je Beograd po statistici u stvari u deficitu tržnih centara u poređenju sa Evropskim gradovima.
dumb.jpg
Ljudi počinju da se prže i kunu u tržne centre kao da su to industrijski giganti od kojih ćemo da živimo bog zna kako bolje, a ne montažne hale koje služe da se obrću, i u velikoj meri - izvlače pare.

Elem... i kao da sve to nije dovoljno, povrh svega toga dobijamo rugobu od kompleksa u srcu grada koju je mogao da aminuje samo neko ko je mentalno oboleo ili je izuzetno sebičan i uobražen. I ne, ne pričam samo o našim pajserima koji su to odobrili, niti o pajserima koji su ga dizajnirali, nego i o investitorima koji su se složili s takvim rešenjem i platili to. Ovakvo njesra jedan Izraelac ne bi dozvolio čak ni u Gazi, ako ništa drugo, bar da mu ne kvari vidik iz okolnih naselja. Nego došli u Srbistan, videli da ovde može sve uz samo malo podmazivanja, i ko veli što da ne, daj da nasadimo šporet, taman da privučemo pažnju. Vodeći se onim Holivudskim ''bolje i loša reputacija nego nedostatak iste''. I tako njima lepo, boli ih uvce, dobili su šta su hteli i ima da se drže te zemlje narednih 100 godina i da sišu pare. A domaćine ko šiša. Ako im se ne sviđa, nek idu u drugi grad.

A kad smo već kod tržnih centara i statusa koji dobijaju u ovom narodu, jedna poučna pesma na tu temu:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Z5xuauDWxYw[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478825#p478825:2dpmr77x je napisao(la):
Bender Rodriguez » 19 Sep 2017 02:48 pm[/url]":2dpmr77x]
Elem... i kao da sve to nije dovoljno, povrh svega toga dobijamo rugobu od kompleksa koju je mogao da aminuje samo neko ko je mentalno oboleo ili je izuzetno sebičan i uobražen. I ne, ne pričam samo o našim pajserima koji su to odobrili, niti o pajserima koji su ga dizajnirali, nego i o investitorima koji su se složili s takvim rešenjem.

Elem, ja bih tu "rugobu od kompleksa" aminovao.

Пантограф wrote: ... Elem, ja bih tu "rugobu od kompleksa" aminovao...
Dabome :D

Bender Rodriguez wrote:...To što ljudi više idu u tržne centre nego u muzeje nije izgovor da se muzeji ne grade....
Nisam još bio da ga vidim... al generalno za TC:
Jesen, zima i prolece imaju loše meteo uslove nabijati se samo u kfane je dosadno
muzeji su još gori .... uglavnom ne menjaju postavke ili to rektko čine te je dosadno

u odnosu na njih TC ima
zanivljivih stvari da se pogleda a moze nešto da se njupa i popije.. narvno noge se lepo protegnu bez obzira na kišu

što mi se za maladju populaciju jako dopada
jer ako mi deca odu u kafanu od nekih lokal huligana mogu da dobiju vredjanje pa i batine
u muzeju baš ništa novo nece naučiti i videti ako odu jopet jer je sve isto

a u TC ima i fizičko obezbedjeje kod koga mogu da zatraže pomoć a i wc su sasvim OK
stoga novi TC meni odgovaraju kao nova mesta za nj. izlaske

te jedva čekam da nadjem malko vremena da odem u TC Raićevu
a siguran sam da necu posle posete pisati - ,,vrati te nam rupu ili rupa je bila bolja ,, :lool:

Boco,
Ne kažem ja da su tržni centri isključivo loše stvari. Naprotiv, meni je drago što vidim da se Beograd još otvara, da dolaze novi investitori i sa njima i preduzetnici koji će ovde da ulože ili bar da privuku druge strance da ulože (u zemlju, u državu, u pojedince, šta god...) Generalno, otvaranje zemlje je uvek dobra stvar. Pogotovu ako čovek pojedinac zna to da iskoristi.

Ali ono... aj malo da oladimo* sa tim kultom tržnih centara. I sa tom idejom da Beograd, kad već ne može da bude nešto bolje, treba da se ponosi statusom Evropskog Bangkoka i Balkanskog Las Vegasa. *Mislim na sve nas, kao društvo.

A o estetici Rajićeve nema šta da se priča. To je ruglo i sramota. Pogotovu uzimajući u obzir da je moglo da se napravi da bude lepše, a da ne košta više. Ali ne, našla se grupa egocentrika i fijuka, popili laksativ i rešili da na najvrednijem mestu u gradu ''dumpuju'' sve ono što nisu mogli nigde drugde. Dakle možemo da pričamo o toj ulozi TC, o ekonomiji, o sadržaju... ali što se estetike tiče, za mene je to rugoba. U stvari već sam počeo da ga zovem ''šporet''. :D

Te tržne centre grade neki privatnici šta koga briga? Ako im ne bude išlo propašće pa će se raditi nešto drugo tu. Meni je npr fascinantno našta liče podzemni prolazi u centru, lokali napušteni, sve je prljavo i raspada se a grad ne nalazi za shodno da to sredi?
I evo, i ja sam mentalno oboleo, hvala :) Ja bih se npr pre obradovao da obnove staru biblioteku na Kosančićevom vencu i da tu naprave nekakav memorijal ili bar spomenik jednoj od naših najvećih tuga. Na kraju krajeva, toliko ima slobodnih mesta svuda redom, može da se udene još koji.

Nego istini za volju ova građevina je predmet hejta ovde jer se nekima ili mnogima vizuelno ne sviđa. Jbg, ukusi!

Da i ja prenesem svoje utiske (a i utiske ljudi oko mene):
* Arhitekta kao da je imao zadatak da naruži spoljašnost a da iznutra sve bude sjajno. Enterijer i osećaj prostora iznutra u ovom tržnom centru je za koplje ispred ostalih u gradu. Prosto kao da ljude koji su u prolazu tera da uđu unutra, odmore oči od grozote spolja i da uživaju u pogledu iznutra.
* Ima tu dosta dečijih bolesti - parking zbog kojeg su svi posetioci ludeli - ne radi naplata putem kreditnih kartica, nije radilo besplatnih 30 minuta, naplaćivalo se 2 sata za 45 minuta parkinga itd. Imao sam "dužnost" da idem već 2x u ovaj TC, drugi put sam lagano parkirao na Obilićevom vencu,
* Interesantna ideja sa onim arheološkim pronalascima u podu, ispod stakla... Ali već na početku su ta stakla toliko prljava i zamagljena (i to iznutra) tako da je celokupan utisak blah,
* Liftove su programirala gospoda koja se ne razumeju u svoj posao,
* AX radnja sa artiklima koji imaju cenu u kunama!?,
* I pobednik utisak - red od 15 minuta u subotu u LEGO radnji da bi se iskoristio popust od 20%. Pritom, gro ljudi je kupovalo kesice sa mini setovima sa cenom manjom od 1000 dinara (nisam imao srca da im pomenem da su dan ranije mogli dobiti iste za dž.). Što znači da su se ljudi gurali da bi iskoristili popust u vrednosti prosečne cene parkinga.

Sveukupno, iznutra ocena 8/10, spolja pao ispit.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478851#p478851:wtnwfod9 je napisao(la):
Gorstak89 » Uto Sep 19, 2017 5:19 pm[/url]":wtnwfod9]Te tržne centre grade neki privatnici šta koga briga? Ako im ne bude išlo propašće pa će se raditi nešto drugo tu. Meni je npr fascinantno našta liče podzemni prolazi u centru, lokali napušteni, sve je prljavo i raspada se a grad ne nalazi za shodno da to sredi?
I evo, i ja sam mentalno oboleo, hvala :) Ja bih se npr pre obradovao da obnove staru biblioteku na Kosančićevom vencu i da tu naprave nekakav memorijal ili bar spomenik jednoj od naših najvećih tuga. Na kraju krajeva, toliko ima slobodnih mesta svuda redom, može da se udene još koji.
Ajd ako može bez takvih interpretacija, jer eto i ja danas na temi o Kalemegdanu pitam ljude kakva su im mišljenja o tome da se uvede naplata za neke delove,a Pantograf napisa ''ko predloži da se uvede naplata za Kalemegdan da se zazida u kulu''. Pa ipak to nisam shvatio kao nešto lično protiv mene i kao da mi kaže da se uzidam u kulu, nego kao ilustraciju njegovog stava prema takvoj ideji.
Meni je ta zgrada grozota, a činjenica da samo jedna njena strana liči na nešto i uklapa se u svoje okruženje govori da su je projektovali ili blesavi ili jako sebični ljudi. I nema šta tu da se poteže diskusija o ukusima i estetici. Kao što rekoh ranije, ovo je kao kada bi neko pokušao da proda onu ručno pravljenu kantu-sprdačinu od auta iz Top Geara kao novi DeLorean.
Nego istini za volju ova građevina je predmet hejta ovde jer se nekima ili mnogima vizuelno ne sviđa. Jbg, ukusi!
Hejt je izraz za besmisleno i bezrazložno napadanje. Ljudi ne hejtuju Šporet nego ga kritikuju. Zato što izgleda odvratno i zato što služi kao podsetnik u kakvom Bangkoku živimo, gde svako može da izvrne pare na sto i radi šta god poželi.
I drugo, kao što rekoh ranije na ovoj temi - zgrade se ne prave tako da odgovaraju samo onima unutra i da budu lepe i privlačne samo arhitektama i zadriglim akademicima što skupljaju prašinu u SANU, nego se prave tako da budu lepe i onima koji će da ih koriste, kao i onima koji će da ih gledaju svaki dan. A ako većina ljudi smatra da je zgrada ružna, onda je to poraz i sramota arhitekte. U smislu estetike.

Danas sam prvi put usao da vidim TC u Rajicevoj...

Nesto mi fali, unutra je bilo previse dnevnog svetla, a kako je popodne bio sivkast dan, nesto mi je delovalo sumorno, mozda jer nije bilo previse ljudi, tacnije ne onoliko koliko bi se ocekivalo kad se otvori jedan ovoliki trzni centar...Ne znam tacno konkretan razlog, ali iznutra mu fali malo necega, zivosti ili sta vec, a spolja ne zelim da komentarisem :-/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478861#p478861:13xbqbi0 je napisao(la):
MarcBg » 19 Sep 2017 06:36 pm[/url]":13xbqbi0]unutra je bilo previse dnevnog svetla,

Po meni, ovo može da bude samo plus. Čak i kada je tunjav dan. Nadam se da po suncu svetla neće ni paliti (ovo pričam napamet, nisam bila unutra).

Earthmoving":1sv8pydh je napisao(la):
Ali osnovno moje pitanje onima što kritikuju Skoplje da je kičerica je sledeće : zašto Fidijina statua Zevsa nije kičerica, a statua Aleksandra Makedonskog u Skoplju jeste? Koju to vrednost u sebi nosi statua Zevsa, a da je u sebi ne nosi statua Aleklsandra? Obe su slične veličine, stila, boje, materijala. Utiska sam da je za mnoge od vas ista stvar - kičerica ako je nova, a - vrednost ako je stara, tj. da je u pitanju samo element vremena. Da li su predmeti nađeni u Lepenskom viru ili Vinči isto možda kičerica? A danas imaju neprocenjivu vrednost.

Ma potpuno si u pravu. Kao što je na primer muzika Mile Kitića ista kao muzika Johana Sebastijana Baha. Samo što je Mile Kitić nov, a ovaj je star.

Ako tebi one zgrade u Skopju uopšte i liče na klasičnu arhitekturu, a ne na jeftinu buvljačku maketu, onda tebi zaista fali oko za estetiku uopšte. Čudi me kako si i dospeo na forum o arhitekturi.

Fidijin Zevs niko ne zna kako je izgledao. Ali da uporedimo nešto sačuvano.

Ovo:
Amazzone_ferita_-_Wounded_Amazon_-_Phidias_-_Musei_Capitolini_Roma.jpg

nije istog kvaliteta kao ovo
skoplje-3.jpg

kao što ni ovo
Most%20na%20umetnosta%200902.jpg

nije ovo
64940.jpg

A o kvalitetu tih zgrada u Skolju pogledaj ovaj video:
https://www.youtube.com/watch?v=YI4B-QdqUnc

I dan danas se po svetu grade i neo-klasične i neo-barokne zgrade, i veoma se razlikuju od Skoplja. Ponekad jedna takva zgada košta kao ceo ovaj projekat Skoplje 2014. Ovako nešto kao u Skolju postoji samo u kazino vašarskim gradovima kao što su Vegas ili Makao...

Ovaj TC je tako lose isprojektovan i iznutra, odsustvo kruznih koridora nejasno pozicionirani lokali, prisustvo dnevnog svetla, sve odstupa od pravila po kojim se projektuju trzni centri. pazite sta sam rekao ovaj tc srlja u propast. radice eventualno smokvica i food court zbog terase.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa i ovu mermernu "Ranjenu Amazonku" da je neko tajno doneo i stavio na skopski most, ti bi isto reko da je - kič ;) Priznaj ;)
Ne razumeš me, ne branim ja statuu Aleksandra, nego pravo svakog čoveka da mu se sviđa ono što želi. A to onda znači da ne postoji univerzalan kič, nego samo subjektivan. Za tebe je nešto kič, a meni se sviđa. Šta ćemo tad, kako ćeš tad dokazati da si u pravu da je to zaista kič? Ne možeš nikako, možeš se samo arogantno okrenuti i otići mrmljajući kako ja nemam ukus, a ja ću ti reći da ti nemaš ukus i - opet pat pozicija. Dakle, termin kič se može koristiti u ličnom ukusu ali ne i kao univerzalna istina.
A što se tiče cene, pa i ova zgrada u Rajićevoj je puno koštala ali to ne znači da ima umetničku vrednost.
I na kraju, ako su se klasične i barokne zgrade mnogo masovnije gradile u periodu kada su društva bila mnogo siromašnija nego danas, onda je paradoks da danas gradnja takvih neo zgrada košta čitvao bogatstvo i da je je danas u bogatijem društvu problem napraviti takvu zgradu. Ispada da kad si siromašan možeš da praviš nešto skupo, a kad si bogat onda ti je to isto odjednom skupo. Nema logike. Jedino ako si u međuvremenu u stvari osiromašio, a da ti se čini da si bogatiji. Pre će biti da su moderne arhitekte loše školovane i zaražene netalentovanim virusom moderne arhitekture. Zato je potrebno da se vrate unazad do momenta divergencije, kada se estetika razišla sa arhitekturom u 20. veku i da nastave onim starim putem. Koji je između ostalih započeo Fidija i stara Grčka arhitektura.

Ja bas volim dnevno svetlo u t centrima, po mom misljenju u Rajicevoj ga nema dovoljno. Deltu volim samo zbog svetla, Usce mi je ko grob.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478883#p478883:crqyn4ew je napisao(la):
vranac » Uto Sep 19, 2017 7:38 pm[/url]":crqyn4ew]
Earthmoving":crqyn4ew je napisao(la):

Ma potpuno si u pravu. Kao što je na primer muzika Mile Kitića ista kao muzika Johana Sebastijana Baha. Samo što je Mile Kitić nov, a ovaj je star.

Ako tebi one zgrade u Skopju uopšte i liče na klasičnu arhitekturu, a ne na jeftinu buvljačku maketu, onda tebi zaista fali oko za estetiku uopšte. Čudi me kako si i dospeo na forum o arhitekturi.

Fidijin Zevs niko ne zna kako je izgledao. Ali da uporedimo nešto sačuvano.

Ovo:
Amazzone_ferita_-_Wounded_Amazon_-_Phidias_-_Musei_Capitolini_Roma.jpg

nije istog kvaliteta kao ovo
skoplje-3.jpg

kao što ni ovo
Most%20na%20umetnosta%200902.jpg

nije ovo
64940.jpg

A o kvalitetu tih zgrada u Skolju pogledaj ovaj video:
https://www.youtube.com/watch?v=YI4B-QdqUnc

I dan danas se po svetu grade i neo-klasične i neo-barokne zgrade, i veoma se razlikuju od Skoplja. Ponekad jedna takva zgada košta kao ceo ovaj projekat Skoplje 2014. Ovako nešto kao u Skolju postoji samo u kazino vašarskim gradovima kao što su Vegas ili Makao...
Ovo u Skoplju je strasno, ja sam znao sta su uradili ali nikad se nisam interesevao da pogledam kakav je kvalitet radova, ne znam sta im je ovo trebalo, bas izgleda gastarbajterski da ne kazem ciganski!!

Meni sve te "nove" zgrade u Skoplju izgledaju kao da su napravljene od šlaga i da će se istopiti na prvoj kiši..Vranac, hvala na snimku! Statue su posebno očajne, pozicija Trijumfalne kapije..ma kompletan horor.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478804#p478804:1tc830ez je napisao(la):
Gorstak89 » 19 Sep 2017 01:04 pm[/url]":1tc830ez]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478766#p478766:1tc830ez je napisao(la):
Drakche » Tue Sep 19, 2017 11:13 am[/url]":1tc830ez]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478593#p478593:1tc830ez je napisao(la):
Gorstak89 » 18 Sep 2017 04:43 pm[/url]":1tc830ez] Šta ste vi to tačno očekivali na tom mestu i šta bi vas to oduševilo na tom mestu?

pošto smo se ubili od poseta trgovima i kulturnim ustanovama? Jedan NARODNI muzej ne može da se sredi već koliko dugo, ja nisam ni video onu zgradu bez radova! Fakulteti nam se, blago rečeno, raspadaju pa da sagradimo još koju? Trgovi kod nas meni nisu primamljivi jer imamo jake zime i jake vrućine leti a i ne videh da neko voli da "zableji" na otvorenom mestu, mnogo više se ljudi druže po parkovima.
e sad, mogao je drugačiji izgled ali je pitanje koliko bi to bilo isplativo investitoru, da li bi jednako privlačilo posetioce kao ovaj dizajn i sl?

a da, još nešto o trgovima, ne volim previše betona (lični stav jer daleko više volim zelenilo) plus bi verovatno i na tom trgu dobili, kao npr na trgu nikole pašića ili na studentskom trgu, gomilu uličnih prodavaca i onda taj trg gubi smiaso. a i 470 mesta za parking nije loša stvar, manje će se kružiti okolo pa će valjda biti nešto manja gužva.

Ne mora da se isplati, u kulturu se investira da bi se duhovno isplatilo. Zelenila ima dosta na Kalemegdanu, gradu je potrebno jedno moderno urbano mesto, ljudi vole beton, ne samo prirodu.

Vrh