Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Uteko' sam s posla na 20 min:

Nažalost, ovo sra*e trenutno ima jedan od najboljih javnosti dostupnih pogleda u gradu:

Stanje okolnih zgrada mahom je katastrofalno.

Izvini Travolta što se ne divim tvojim i Vučićevim investitorima, projektima, kao ni društvenom sistemu i vrednostima koje instalirate i promovišete, stvarmo izvini... Šta da vam kažem, nastavite sa trudite da otpor tom jednoumlju bude teže sanckionisan, time vam rastu šanse da budete u pravu :D

Otkud tebi uopšte ideja da ja gotivim Vučićeve investitore?
Konkretno, ova građevina je ruglo, ali neki tvoji stavovi koje si iznosio ovde su u najmanju ruku za osudu. :sesir:

zaista je*******... vas politika ovde. ovo nije mesto da se svadate ko voli vucica a ko ne. zaista neznam kakve komplekse neko ima kad u svemu i svuda misli ili vidi vlast ili vucica. ovde bi trebalo da se objektivno prica o projektima i nista vise.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477858#p477858:3uv3e5kj je napisao(la):
jelenabg » Pet Sep 15, 2017 11:28 am[/url]":3uv3e5kj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477856#p477856 je napisao(la):
Što se mene tiče, tih 99% što šalju pare ovamo imaju svoj udeo krivice

pa tako je. renting ekonomija nikom dobro nije donela.

Earthmoving":2982xkgz je napisao(la):
Kako se može porediti strana investicija gde ti neko usisava u zemlju znanje i pare od izvoza (1. dobra investicija za nas), sa (2. loša kvaziinvesticija za nas) gubitničkom razemnom gde ti neko da svojih 30 miliona za tvojih 80, tj. gde ti isisava pare iz zemlje ? Strano parazitsko rentiranje ne stvara nikakvu vrednost ovoj zemlji i od nje MI kao društvo nemamo korist, pa ne trebamo taj vid razmene ni da dozvoljavamo.
Drugo, Miškovića si za to mogao da uhapsiš ali ajd uhapsi Mossadovce? Njih se ne možeš tako lako otarasiti ako ti hobotnica pusti pipke. Ne bi vam ništa falilo ni da vam Gdin investitor bude ni italijsnka mafija, zar ne. Samo nek kaže da je "investitor" i sve ok.
Mišković & Co naši ljudi su ostavljali veći deo para od ovih u zemlji: trošili lokalno, kupili koju firmu u inostranstvu/regionu da se ka Srbiji sliva novac a ne kao ovde obratno, pravili vile, plaćali pevaljke i slične gluposti jer su emotivno vezani za ljude i zemlju u kojoj su se rodili i gde živi njihov rod. Zbog te emotivne, a ne ekonomske crte će čak i mnogi naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu upravo raditi isto: tamo će zaraditi pare a ovde će pomagati svoje ili praviti sebi kuću i slično. Nekoga sa strane kao Izraelce zabole za to i zato će (ako ne budu u problemu kod kuće opcije B) da skoro sav novac isisavaju iz ove zemlje sa istim ciljem da pomažu svoj narod. Da nije tako, ne bi im sve investicije u Srbiji bile čisto rentijerske, isisivačke: Avivi, Airport Citiji, Skajlanovi, Rajićeva, TC Vidikovac, mase tržnih centara po Srbiji. Dakle čisto isisivačka rentijerska strategija. Sasvim drukčije od investicija Nemaca, Austrijanaca, Kineza... koji otvore po koju fabriku za izvoz i donose industrijsko znanje.

O sjajnih li kineza koji nas "vole", jel da?
Mislim, oni ovo sto rade, rade iz ljubavi. Ta ljubav kineza prema srbima je verovatno "tradicionalna" i seze daleko u proslost...
Daj @Earthmoving probudi se iz sna i shvati da si u zabludi.
Zivimo u vreme najsurovijeg kapitalizma, zamaskiranog u lep omot socijalne pravde, jednakosti, sloboda...
Ne razlikuju se ni najmanje investitori iz bilo kojeg dela sveta. S i oni dodju ne jer nas vole, vec jer vide sansu da zarade.
To je njihov motiv i nista drugo.
O "donosenju industrijskog znanja"???
Kojeg znanja covece?
Sklapanja ves masina od kineskih delova za male pare?
Proizvodnje metlica za brisace automobila?
Slaganja elektricnih instalacija?
Prepakivanja stranih proizvoda radi reeksporta u Rusiju i zemlje bivseg SSSR-a bez carina?

Mi svesno URUSAVAMO obrazovni sistem i to radimo decenijama (a nastavljamo i danas, pricom o reformi i dualnom obrazovanju po potrebama privrede).
I ono malo obrazovanih, talentovanih i perspektivnih mladih ljudi, mi teramo, jurimo da odu odavde!
Prvi korak zaista uspesnog intelektualca (bilo kog profila) je da se zaposli u stranoj ili predstavnistvu strane kompanije.
Drugi korak je da nakon toga ode (zauvek) iz ove zemlje, jer na svaki pokusaj da nesto pokusa da menja na bolje, nailazi na zestok otpor od cele nacije mediokriteta, kvazistrucnjaka i ostalih neznalica koje se naravno plase svega nepoznatog, pa samim tim i same promene!!!
I sad je tu kriv MOSAD?!

DA KONKRETIZUJEMO?
Jesu li Mosad, Cia, KGB, BND Mi5, dzejms bond ili ne znam ko unistili redom Kluz, Beko, Prvi maj, Rudnik, Javor (...)
Namerno govorim o tekstilnoj industriji kao o industriji gde imamo tradiciju i gde nisu u pitanju visoke tehnologije?
Eto, naravno da ce ljudi kupovati u H&M u nekadasnjoj Elektrotehni ili u C&A, ili bilo kom slicnom stranom lancu, iako je tu u blizini nekadasnja robna kuca BEKO, jer ona zvrji prazna, jer Beko ne postoji!
Zasto, ugasili ga Izraelci, nemci, austrijanci?
Ne "rodjaci" nego smo mi tokom zadnjih 20 godina rasprodavali i unistavali sve sto smo imali i krckali to malo novca, ziveci bolje nego sto realno zasluzujemo!
I prihvatite to kao cinjenicu koja je neoboriva.
Jedna SELJACINA nam ovih dana porucuje da vidi sebe na mestu premijera, a 'do juce' je bio na poternici!!!
Ta seljacina je 10 godina imala monopol na mobilnu telefoniju u Srbiji!
Ta seljacina je prodavala karticu NMT mreze iskljucivo zajedno sa telefonom za cenu jednog solidnog automobila srednje klase!
Ta ista seljacina je "znacajno snizila" cene prelaskom na GSM mrezu i 1996-7 ponudila 'paket' katrica i aparat po "povoljnoj ceni" od samo 3990DM (verujte da su vredele mnogo, neuporedivo vise nego danas 4000€!)
I ta ista zadrigla seljacina za svo vreme poslovanja MOBTEL-a, niti jednu jedinu godinu nije imala dobit???
Dakle u eri apsolutne ekspanzije i pod monopolskim uslovima nema dobiti, nema poreza na dobit, nema dividendi, nema dobiti ni manjinskom drzavnom partneru (49% ako se dobro secam) ???
I ta vucibatina, i seljacina, olos, koji se spominje kao investitor, koga treba gledati blagonaklonije nego "mosadovce", a @Earthmoving?
Jel on svoju lovu nije "izneo"?
Ziveo je u Rusiji prodajuci kokice na Crvenom trgu?
Pa izraleci su bar dosli i ulozili svoj novac u nameri da zarade, za razliku od ovakvih primera koji su otimali i nastavice da otimaju, jer takvima je mesto iza resetaka i na marginama drustva...

"Kako smo zakuvali, tako i kusamo", priznali to sebi ili ne...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477070#p477070:dig655ab je napisao(la):
JohnnyLee » Uto Sep 12, 2017 6:58 am[/url]":dig655ab]има Лего радња, тралалалалала
No comment!

@jelenabg komentariše @Earthmoving post nakon čega se oglašava JLee

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477847#p477847:dig655ab je napisao(la):
JohnnyLee » Pet Sep 15, 2017 10:11 am[/url]":dig655ab]само га игнориши. има он пуно постова који немају везе с везом

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477859#p477859:dig655ab je napisao(la):
DzonTravolta » Pet Sep 15, 2017 11:35 am[/url]":dig655ab]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477847#p477847:dig655ab je napisao(la):
JohnnyLee » 15 Sep 2017, 10:11[/url]":dig655ab]само га игнориши. има он пуно постова који немају везе с везом
Uključujući i neke koji odavno zaslužuju teško sankcionisanje, ali avaj, ovde negujemo liberalnu atmosferu. :sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477884#p477884:dig655ab je napisao(la):
JohnnyLee » Pet Sep 15, 2017 12:57 pm[/url]":dig655ab]Џонтра

file.php

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477885#p477885:dig655ab je napisao(la):
DzonTravolta » Pet Sep 15, 2017 1:00 pm[/url]":dig655ab]Istina, u pravu si ;)

Verujem da je moj post "odlepršao" greškom pa da ga ponovim za mlade poletarce koji napadaju kao da su uprao iz vrtića izašli, bez smisla, bez argumenata, neozbiljno ali sigurno jer zaboga, ovde to mogu biti.

Dakle, gospodo.. vi koji se radujete lego kockama i vi koji biste da vas smatraju gopodom a zapravo ste samo običani "plesači", neistomišljeniku odgovarate kao u postovima koje sam citirala iznad. Takođe, izdvojila sam i par "smislenih komentara" i "mudrolija" člana JohnnyLee. Travolta je malo prefriganiji što nikako ne znači da je manje neozbiljan.

Ono što sam na kraju napisala a greškom je otišlo u etar, pokušaću interpretirati:

Vama koji se koprcate po površini vode: zaronite već jednom u dubinu jer samo u njoj su biseri i smisao života.

...zaronite već jednom u dubinu jer samo u njoj su biseri...
jel imamo neke taze slike i iz novo otvorenog podruma TC u Rajićevoj ?
pa da vidimo kako sada onolika rupetina izgleda kada je sve izgradjeno i uredjeno

:sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477952#p477952:37ptcghn je napisao(la):
Ksenija » 15 Сеп 2017, 18:05[/url]":37ptcghn]@jelenabg komentariše @Earthmoving post nakon čega se oglašava JLee

радујем се што се отвара Лего радња. шта, то је забрањено? иначе, радња супер изгледа, и једва чекам да идем. само, не могу сутра на жалост, јер ће град бити затворен због досадних педераша

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477952#p477952:37ptcghn je napisao(la):
Ksenija » 15 Сеп 2017, 18:05[/url]":37ptcghn]Verujem da je moj post "odlepršao" greškom pa da ga ponovim za mlade poletarce koji napadaju kao da su uprao iz vrtića izašli, bez smisla, bez argumenata, neozbiljno ali sigurno jer zaboga, ovde to mogu biti.

Dakle, gospodo.. vi koji se radujete lego kockama i vi koji biste da vas smatraju gopodom a zapravo ste samo običani "plesači", neistomišljeniku odgovarate kao u postovima koje sam citirala iznad. Takođe, izdvojila sam i par "smislenih komentara" i "mudrolija" člana JohnnyLee. Travolta je malo prefriganiji što nikako ne znači da je manje neozbiljan.

човек јесте трол. и није први пут да пише бесмислице, има их он подоста. а и ја јесам генерално врло неозбиљан када су неке опуштене ствари у питању (а нарочито овде на форуму). а и неке ствари се једноставно лакше искажу кроз слике, као нпр.
Pogledajte prilog 1

или

или горепостављени трол

Više ljudi je potvrdilo da je pogled sa terase fenomelan pa ću sigurno otići da pogledam... ali ovo ipak nije Ajfelova kula pa da kao Gi de Mopasan uteknemo unutra samo građevinu da ne bi smo gledali spolja... Moj drugi motiv je - čist toalet, naravno kada zatreba...

Tanasko Rajić bi bio ponosan, najružnija zgrada u najlepšoj ulici sa namenom zadovoljenja debilnih potreba nosi njegovo ime.

I ne hranite trola, zaista nije vredan trošenja toliko vašeg vremena i pažnje... može to mnogo sažetije da se kaže.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478211#p478211:3cak75zr je napisao(la):
relja » 16 Sep 2017 09:11 pm[/url]":3cak75zr]Više ljudi je potvrdilo da je pogled sa terase fenomelan pa ću sigurno otići da pogledam...

Reljo, očekuj ok pogled, ali ništa fenomenalno. Ja i sam rekoh i napisah ovde da je pogled jedan od najboljih u BG, ali to ne znači da je dobar. Jedan od najboljih je jer mi, prosečni građani BGa, ne možemo da uđemo kad hoćemo u kafanu na vrhu Ušća, Genex je zakatančen, za Beograđanku nije jasno kako i kada običan narod može da se promuva po poslednjim spratovima, Avalski toranj je predaleko od grada....

Momci (vas nekolicina), nisam ja ovde da bi mislio isto kao vi. Nego da vas oplemenim da vi mislite ispravno kao ja. Jer bolje je da se vasa svest popne jedan korak vise, nego da se moja spusti korak nize. Zato slusajte me pazljivo sta vas ucim.
Eto, samo to je moj odgovor na deset prethodnih, ispraznih postova koji se bave sa mnom licno. A vise bih vas voleo da se bavite idejama. Zgrada je ruzna, Izraelci ne igraju posteno (sustinski, pare dobijaju od svojih rodjaka iz americke centralne banke, ne zaradjuju ih ko ostali, kako bi trebalo biti u fer trzisnoj utakmici) I kao I ostale u Beogradu I Srbiji I ovo im je parazitska, rentijerska "investicija" koja ne donosi vec isisava pare iz nase sredine. Kada budu poslovali posteno, napravili ovde nesto sto nam donosi pare Ili nesto lepo - pohvalicu ih. Ali to se nece desiti ne zbog mene, vec zbog njih, zato sto su tako odlucili, a "ja sa strane samo posmatram taj svet" blues mutne vode.

Tvorac arhitektonskog rešenja Vladimir Lojanica izjavio je da je projekat tržnog centra multifunkcionalan i pažljivo uklopljen u ambijentalnu celinu.

Povodom kritika da je njegovom izgradnjom narušena ambijentalna celina tog dela grada, Lojanica je kazao da su to uobičajene kritike i podeljena mišljenja koje izazivaju novine

Ako je Lojanica zaista izjavio da je TCR "pažljivo uklopljen u ambijentalnu celinu", onda me to podseća na odbranu optuženog na sudu, koji je optužen za krivično delo silovanje starce od 85 godina, gde optuženi izjavljuje da je starica dobrovoljno pristala na seksualni odnos ?!?

U ovom slučaju radi se o klasičnom silovanju starog jezgra Beograda i ambijentalne celine, s tim da Lojanica iznosi tvrdnju da je "ambijentalna celina" dobrovoljno pristala na odnos sa ovom nakaznom građevinom ?!?

Mene baš zanima kako bi taj Tc izgledao da je kojim slučajem"nepažljivo uklopljen u ambijentalnu celinu" :roll:

Da se ne lažemo - ko god da je radio, bilo bi negativnih kritika (što zbog sujete, što zbog lićnog shvatanja estetike i svega ostalog).

Naravno da bi bilo kritika, ali nije isto kad postoje dve, tri zamerke i kad postoji dve, tri stotine. Niko koga ja znam (a tu ima i građevinaca i arhitekti) nema lepo mišljenje o estetici ovog projekta.

I iskreno, mislim da se ovde previše forsira ta priča '' ukusi su različiti'' i ''svako estetiku doživljava na svoj način''. Pravi se nauka ni iz čega, a stvar je vrlo prosta - lepo je ono što je skladno. Sad, debata o tome kolko je nešto skladno može da postoji u nekim drugim primerima. Ali ovde nema šta da se polemiše, ovo je neskladna nakaza i sramota svih koji su učestvovali u njegovoj realizaciji. Ovde ne postoji sklad čak ni među elementima samog objekta, a kamoli sa njegovom okolinom.

Ovo je za mene kao kada bi neko pokušao da mi proda priču da je >ovo< zapravo novi DeLorean. Ozbiljno, tako se ja osećam kad čujem to ''ukusi su različiti'' u kontektsu Rajićeve. Kao, ''to je zapravo remek delo, nego vi to ne razumete'' (kako neki rekoše ranije). Nema šta da razumem nabacano i nabudženo šarenilo koje nije doraslo čak ni onome što deca u vrtiću sklepaju od Lego kocki. To što su ukusi različiti, i što postoji više definicija lepote, ne znači da neko može da nasadi ogroman šareni šporet usred istorijskog jezgra grada i nazove ga ''avangardnim remek delom''.

Nazovi umetnici će uvek govoriti "to je zapravo remek delo, nego vi to ne razumete''

Doduše, možda mi to ne razumemo jer "nesmo školovali", ali neka ih, svako ima svoj krug ljudi i pravo na svoje mišljenje.

Da, zanimljivo je to kako su argumenti u njihovim rukama - vosak. Kad arhitekta napravi nešto što je za sve lepo onda mu ne smeta što ti -"svi" nisu "školovani da vide šta je lepo", a kad naprave nakazu onda obavezno kreću te priče "ne znaš ti šta je lepo, nego ću ja tebi reći šta je lepo". Glupost, svako zivo bice se radja sa ukusom za lepotu, pa je arogantno I besmisleno kad neko misli da jedino on zna sta je lepo. Podseti me na umetnika jedne druge umetnosti - na pesnika Balasevica. Dok su se svima 80ih svidjale pesme koje je pravio sve je bilo ok, a sad kad 20 godina ne zna da napise valjanu pesmu, onda kaze da su te nove pesme samo za "bistrooke". Mi razroki mu ranije nismo smetali. Kad te talenat napusti - trazi izgovore.

Sve moze da se relativizuje, pa i osecaj za meru, sklad i lepo. Zato su nam i takvi rezultati. "Svako zivo bice se radja sa ukusom za lepotu.?!" Zvuci utesno i populisticki. Sa ukusom da, ali kakvim? Sada ces da kazes, a ovo zvuci elitisticki. :wink: Ali ima tu i istine, vecina ocenjuje pozitivno Jovinovu pesacku zonu, a negativno Rajicevu. Bez obzira na "strucnost". Autor je najmanje merodavan da ocenjuje svoje delo, on moze da ga objasni. Kao da je cudno sto Lojanice brane svoje delo? A svaka vestina moze da se nauci, da se upesno primenjuje je vec druga stvar. Sta je to uspesno, reci ces? Nekada je jedan od razloga da se nekom vestinom ovlada bio i da se za nju "ima smisla", citaj talenta. Sta god to znacilo, ali se to prepoznavalo. Danas su motivi najrazlicitiji, najcesce pogresni. U razvijenim sredinama ipak postoji i institucionalizovani pritisak sredine i struke. Razna interesna udruzenja, profesionalna udruzenja, grupe gradjana, trzisna utakmica, gde je investitoru vazno da njegov projekat bude i prihvatljiv, dopadljiv, inovativan, drugaciji. Pa se tako i dodje do najprihvatljivijeg resenja. U slucaju Rajiceve neke stvari su prosto neobjasnjive (interpolacija iz Pariske i Uzun Mirkove...) Tu se vise ne moze rapravljati o ukusima vec o zdravom razumu, ravnodusnim institucijama, izkorumpiranoj struci i ravnodusnom i profitno orijentisanom investitoru kome takva sredina odgovara. :sesir:

Vrh