Earthmoving":2982xkgz je napisao(la):
Kako se može porediti strana investicija gde ti neko usisava u zemlju znanje i pare od izvoza (1. dobra investicija za nas), sa (2. loša kvaziinvesticija za nas) gubitničkom razemnom gde ti neko da svojih 30 miliona za tvojih 80, tj. gde ti isisava pare iz zemlje ? Strano parazitsko rentiranje ne stvara nikakvu vrednost ovoj zemlji i od nje MI kao društvo nemamo korist, pa ne trebamo taj vid razmene ni da dozvoljavamo.
Drugo, Miškovića si za to mogao da uhapsiš ali ajd uhapsi Mossadovce? Njih se ne možeš tako lako otarasiti ako ti hobotnica pusti pipke. Ne bi vam ništa falilo ni da vam Gdin investitor bude ni italijsnka mafija, zar ne. Samo nek kaže da je "investitor" i sve ok.
Mišković & Co naši ljudi su ostavljali veći deo para od ovih u zemlji: trošili lokalno, kupili koju firmu u inostranstvu/regionu da se ka Srbiji sliva novac a ne kao ovde obratno, pravili vile, plaćali pevaljke i slične gluposti jer su emotivno vezani za ljude i zemlju u kojoj su se rodili i gde živi njihov rod. Zbog te emotivne, a ne ekonomske crte će čak i mnogi naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu upravo raditi isto: tamo će zaraditi pare a ovde će pomagati svoje ili praviti sebi kuću i slično. Nekoga sa strane kao Izraelce zabole za to i zato će (ako ne budu u problemu kod kuće opcije B) da skoro sav novac isisavaju iz ove zemlje sa istim ciljem da pomažu svoj narod. Da nije tako, ne bi im sve investicije u Srbiji bile čisto rentijerske, isisivačke: Avivi, Airport Citiji, Skajlanovi, Rajićeva, TC Vidikovac, mase tržnih centara po Srbiji. Dakle čisto isisivačka rentijerska strategija. Sasvim drukčije od investicija Nemaca, Austrijanaca, Kineza... koji otvore po koju fabriku za izvoz i donose industrijsko znanje.
O sjajnih li kineza koji nas "vole", jel da?
Mislim, oni ovo sto rade, rade iz ljubavi. Ta ljubav kineza prema srbima je verovatno "tradicionalna" i seze daleko u proslost...
Daj @Earthmoving probudi se iz sna i shvati da si u zabludi.
Zivimo u vreme najsurovijeg kapitalizma, zamaskiranog u lep omot socijalne pravde, jednakosti, sloboda...
Ne razlikuju se ni najmanje investitori iz bilo kojeg dela sveta. S i oni dodju ne jer nas vole, vec jer vide sansu da zarade.
To je njihov motiv i nista drugo.
O "donosenju industrijskog znanja"???
Kojeg znanja covece?
Sklapanja ves masina od kineskih delova za male pare?
Proizvodnje metlica za brisace automobila?
Slaganja elektricnih instalacija?
Prepakivanja stranih proizvoda radi reeksporta u Rusiju i zemlje bivseg SSSR-a bez carina?
Mi svesno URUSAVAMO obrazovni sistem i to radimo decenijama (a nastavljamo i danas, pricom o reformi i dualnom obrazovanju po potrebama privrede).
I ono malo obrazovanih, talentovanih i perspektivnih mladih ljudi, mi teramo, jurimo da odu odavde!
Prvi korak zaista uspesnog intelektualca (bilo kog profila) je da se zaposli u stranoj ili predstavnistvu strane kompanije.
Drugi korak je da nakon toga ode (zauvek) iz ove zemlje, jer na svaki pokusaj da nesto pokusa da menja na bolje, nailazi na zestok otpor od cele nacije mediokriteta, kvazistrucnjaka i ostalih neznalica koje se naravno plase svega nepoznatog, pa samim tim i same promene!!!
I sad je tu kriv MOSAD?!
DA KONKRETIZUJEMO?
Jesu li Mosad, Cia, KGB, BND Mi5, dzejms bond ili ne znam ko unistili redom Kluz, Beko, Prvi maj, Rudnik, Javor (...)
Namerno govorim o tekstilnoj industriji kao o industriji gde imamo tradiciju i gde nisu u pitanju visoke tehnologije?
Eto, naravno da ce ljudi kupovati u H&M u nekadasnjoj Elektrotehni ili u C&A, ili bilo kom slicnom stranom lancu, iako je tu u blizini nekadasnja robna kuca BEKO, jer ona zvrji prazna, jer Beko ne postoji!
Zasto, ugasili ga Izraelci, nemci, austrijanci?
Ne "rodjaci" nego smo mi tokom zadnjih 20 godina rasprodavali i unistavali sve sto smo imali i krckali to malo novca, ziveci bolje nego sto realno zasluzujemo!
I prihvatite to kao cinjenicu koja je neoboriva.
Jedna SELJACINA nam ovih dana porucuje da vidi sebe na mestu premijera, a 'do juce' je bio na poternici!!!
Ta seljacina je 10 godina imala monopol na mobilnu telefoniju u Srbiji!
Ta seljacina je prodavala karticu NMT mreze iskljucivo zajedno sa telefonom za cenu jednog solidnog automobila srednje klase!
Ta ista seljacina je "znacajno snizila" cene prelaskom na GSM mrezu i 1996-7 ponudila 'paket' katrica i aparat po "povoljnoj ceni" od samo 3990DM (verujte da su vredele mnogo, neuporedivo vise nego danas 4000€!)
I ta ista zadrigla seljacina za svo vreme poslovanja MOBTEL-a, niti jednu jedinu godinu nije imala dobit???
Dakle u eri apsolutne ekspanzije i pod monopolskim uslovima nema dobiti, nema poreza na dobit, nema dividendi, nema dobiti ni manjinskom drzavnom partneru (49% ako se dobro secam) ???
I ta vucibatina, i seljacina, olos, koji se spominje kao investitor, koga treba gledati blagonaklonije nego "mosadovce", a @Earthmoving?
Jel on svoju lovu nije "izneo"?
Ziveo je u Rusiji prodajuci kokice na Crvenom trgu?
Pa izraleci su bar dosli i ulozili svoj novac u nameri da zarade, za razliku od ovakvih primera koji su otimali i nastavice da otimaju, jer takvima je mesto iza resetaka i na marginama drustva...
"Kako smo zakuvali, tako i kusamo", priznali to sebi ili ne...