Šta je novo?

Topčiderski park

Hvala za info, izgleda da sam naseo na gradske priče, "zna se", iz pete ruke...

Čovek svakoga dana nešto novo nauči...

http://www.heritage.gov.rs/cirilica/Dow ... X_veka.pdf
Конак кнеза Михајла y Топчидеру. Завршен je 1860. године, a по положају на стрмој страни брега, па и по архитектури, сличан je конаку кнеза Александра Карађорђевића y Брестовачкој бањи, грађеног неколико година раније. Вероватно je и градитељ исти.
Зграда садржи према путу ниско приземље и спрат, који je према дворишту, одакле му ce прилази скоро раван са тереном. Основа je симетрична a y спољној архитектури истичу се романтичарски елементи:
лизене, зупчасти фриз и полукружни прозорски оквири.
Интересантна je засведена велика просторија приземља, са прилазом са пута која нема видљиве комуникативне везе са спратом



https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... r96KcHajQg

Од 1859. године двор у Топчидеру се реконструише, и поново постаје летњиковац
кнеза Милоша а већ 1860. се гради конак кнеза Михаила Обреновића, који је био једноставна
грађевина са ниским приземљем и спратом према улици, а партером према дворишту. На
фасадама доминирају романтичарски елементи, попут лизена, зупчастих фризова и
полукружни прозорски отвори.182
....
182 Б. Несторовић, Архитектура Србије у XIX веку, 223


https://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/ ... cider.html


Као посебне вредности просторне културне и историјске целине Топчидер истичу се: рељеф Топчидера са флором, реком и извориштима, парк Топчидер у којем се налазе Конак кнеза Милоша, топчидерска црква Св. Петра и Павла, црквени конак, Милошева чесма код Топчидерске цркве, кнез Михаилов конак (Митрополитова резиденција).....


Zna li se nešto više od ovoga? Kako ju je Mihailo koristio, da li ju je uopšte koristio?
Nagađam, ako je od "knez Mihailovog konaka" kuća postala "mitropolitov konak", a danas je zemljište "javna svojina" (parcela 20652, Savski venac), a sada se koristi maltene kao privatna kuća, da li je uvek bila državno (samo privremeno ustupljeno crkvi dok se ne sazida nešto bolje), da li je u nekom trenutku postalo crkveno pa nacionalizovano posle 1945...?
 
Cuo sam neproverenu informaciju da se rusi zel. stanica u Topcideru, da ce se izvaditi pruga i tu napraviti zgrade.
 
Пруга се вади али неће рушити зграду станице. Сигурно ће рушити железничке објекте са друге стране пруге. Где је била пруга планирају булевар. Вероватно ће БнВ и ту да гради, као што је већ ставио шапу на околину Хиподрома.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=912761#p912761:15kj4h5h je napisao(la):
Дошљак » 29 Dec 2021 11:25 am[/url]":15kj4h5h]...Вероватно ће БнВ и ту да гради, као што је већ ставио шапу на околину Хиподрома.

Misliš, projekat "Beograd na pruzi"?
 
Буквално иду само где је била пруга :D
 
Nema na čemu.

Valja spomenuti i "lovačku kuću kneza Mihaila", u kojoj je danas privatni vrtić..

130311122_1116280808802551_6777564055710963579_n.jpg
 
Meni su i dalje fasicnantni gardijski kompleks i kasarna na Topcideru, a dobrim delom su mi misterija,
kao da se cuvaju u nekakvoj polu-tajnosti, jer malo je foto materijala koji daju bolji prikaz cega sve od starih zdanja tamo ima.
Steta sto ne je ogradjeno sa svih strana i nema slobodnog prilaza za posetioce Topcidera.

3-Panoramski-snimak-Garde.jpg

3%20velika.jpg

5%20velika.jpg

050-Dom-Garde-u-Topcideru.jpg

dom-garde.jpg

1.jpg

194420.b.jpg

2d90f651de897dd3534fb93ecd69eae7.jpg
 
Јесте фасцинантан, део објеката још увек постоји, неки су променили намену, неки дограђени (као Дом Гарде који је добио анекс), неки порушени (музички павиљон), изграђени нови објекти за време ЈНА, а део и порушен у НАТО бомбардовању.
 
Такође павиљон кнеза Милоша се налазио у Топчидерском парку, не у кругу Гарде.
 
Paviljon sam stavio onako pride, jer sam naleteo na tu fotografiju.

Voleo bih da pogledam tu knjizucu,
a i da bolje saznam kakvo je trentno stanje, jer smatram da bi bilo idealno kada bi kasarna bila u sklopu parka,
sve do americke ambasade.

Mnogo je nesto zabranjenih gradova tamo na brdu.

 
Beograd na vodi > Beograd na Sajmu > Beograd na Hipodromu > Beograd na Topčideru...
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Bilo bi idealno kada bi se objekti u ovoj kulturno-istrijskoj celini obnovili i kasarna postala otvorena za posetioce u sklopu parka.
Problem je sto vojska ne ustupa svoje kasarne tako lako, ni ovde, kao ni u ostatku Srbije, pa istorijske zgrade propadaju.
Topcider je vojno-strateski bitna lokacija i vojska zeli mnogo toga da cuva u tajnosti, ali realnost je da je dosta toga propalo ili zastarelo.
 
Мислим да би војска лако дала касарну да јој се обезбеди адекватна алтернатива. Доста касарни је по Србији продато, али инвеститори су ретко кад имали разумевања за историјске зграде у њима.
 
Наравно да није проблем да се објекти обнове и да остану у употреби ВС (нарочито ови порушени у НАТО агресији), напротив, државу ништа се спречава да уложи средства, пример су стари Генералштаб, Дом Ваздухопловства и др. Војска не уступа објекте који су јој потребни, иако она нема своје власништво, већ је све то власништво државе, али не можеш инсистирати на тези да поред оноликог Топчидерског парка и оноликог Кошутњака теби треба баш простор те касарне за шетњу. Невероватно. Са друге стране, исељавати борбене јединице које су везане за Београд одатле, да би понеко прошетао туда нема никаквог резона. Друго, нису ту само надземни објекти, итд. Не знам одакле ти то да су ојекти од значаја толико пропали, Војска одржава своје објекте колико може, што је у принципу коректно. Са друге стране не знам шта може бити модернизовано у објектима који су изграђени у одређеном стилу који је био актуелан у међуратном периоду. Уосталом, обиласци су организовани током Дана Европске баштине, а Дом Гарде се изнајмљује и за цивилне прославе и потребе културних дешавања..
dom-garde-1-1280x480.jpg
dom-garde-9-853x1280.jpg
dom-garde-10-1280x853.jpg
dom-garde-12-1280x853.jpg
dom-garde-14-1280x853.jpg
dom-garde-15-1280x480.jpg

 
Poslednja izmena:
s-l1600 (5)gs.jpg
s-l1600 (4).jpg

s-l1600 (9)sfh.jpg




 

Отворен први дечји еко-парк на Савском венцу


Савски венац добио је први дечји еко-парк, изграђен на простору Топчидерског парка, саопштено је из ове општине.

Отварању парка присуствовао је председник општине Милош Видовић, који је изразио задовољство што је зелену оазу у Топчидеру сада употпунио простор за дечју забаву.

– Парк је изграђен од природних материјала и по еколошким стандардима. Захваљујем Министарству заштите животне средине зато што је помогло изградњу еко-парка, који ће пуно значити грађанима Савског венца. Овај иновативни еколошки пројекат учиниће да најмлађи посетиоци Топчидерског парка уживају у спортско-забавном кутку, који је опремљен безбедним рекреативним садржајем за малишане. У питању је просторна целина савршеног амбијента за све који желе да уживају у природи, зеленилу, чистом ваздуху, релаксацији и забави – рекао је Видовић.

Он је подсетио да је на територији Савског венца у протеклих седам година изграђено и обновљено близу 20 дечјих игралишта и спортских терена, што је потврда да су потребе најмлађих приоритет.

– Желимо да живот и одрастање деце учинимо што квалитетнијим и да им обезбедимо најбоље услове. У складу са тим усмерићемо улагања у уређење игралишта, зелених површина и парковских оаза, а у фокусу ће нам бити и пројекти усмерени на заштиту животне средине – додао је Видовић.

У оквиру пројекта обновљене су и приступне стазе овог дела Топчидерског парка, а приликом извођења радова посебно се водило рачуна о томе да се сачува и не оштети постојеће зеленило.

 
Vrh