Šta je novo?

Teslin toranj

Uh bre ljudi kolko ispisaste za tako kratko vreme. :p Ne moze covek da stigne vise ni da procita sve...
Elem da ja diplomatski istupim iz ovog lonca u kome ponovo pocinje voda da kljuca.
@jovanovm slazem se sa tobom uglavnom. Moj tok misli je bio nejasan i malo sam se trgnuo kad sam procitao tvoj post.
@relja bravo za Moniku Beluci. Premotanu ili ne! :p

Elem da se vratim na temu. Sam koncept Beograda kao turisticke atrakcije mi je malko ( pa nemam adekvatan izraz, nemci bi rekli möchtegern ) rado bi se ugurao u turisticku atrakciju. Da ne kazem patetican. E sad odmah da se ogradim da mi ne bi skakali po glavi zbog ovog stava. Za mene je Beograd jedan od najlepsih ili najuzbudljivijih ( nije monoton i uvek otkrijem nesto novo iako znam svaki cosak?! ) gradova u kojima sam bio ( mislim da to ponavljam milioniti put ), ali mislim da Beograd nije turisticka atrakcija u tom slmislu. Mozda za mladju generaciju, ali za penzose ne bas. Mislim da je taj koncept malo promasen. Naglasavam malo ( dakle ne u potpunosti ).
E sad toranj. Hoce li Teslin toranj obogatiti turisticku ponudu. Pa naravno, bez sumnje. Hoce to imati neki uticaj na turisticku ponudu Beograda. Minimalno. Stvarno sumnjam da ce ljudi dolaziti u Beograd da vide toranj. Mozda da, ako takav objekat bude fantasticno osmisljen i pretstavi neki potpuno revolucionarni nacin prenosa energije ( sto da se razumemo sigurno nece ). Dakle tu stvarno postoji velika opasnost da se taj projekat pretvori u opstu blamazu. Sto ne bi bilo uredu ni prema Tesli , a bogami ni prema Beogradu. Dakle kao takav koncept ga ne podrzavam ni u kom slucaju.
Ali ono sto bih stvarno voleo da vidim i dozivim je da se mesto svih tih besmislenih projekata napravi jedan veliki naucno istrazivacki centar iz koga ce izlaziti naucnici svetskog ranga. U kome ce se vrsiti istrazivanja koja ce menjati buducnost. Da bi se ljudima kao sto je bio Tesla omogucilo da rade u svojoj drzavi, a ne vecito da odlaze negde drugde ( mada mislim da sam tu otkrio toplu vodu i da 99% forumasa misli isto, a onih 1% ostavljam za ono "ima nas raznih " ).
E u tom kompleksu bi onda trebalo napraviti i centar za promociju nauke, a mozde i nesto kao teslin muzej, toranj ili sta vec.

Napisao sam da pominjane nekoga iz Like može dvosmisleno da se shvati, da li je mislio na nekog studenta iz Like ili na Teslu..kada sam pročitao rečenicu prvi put baš me iznenadilo.. pa kad sam je pročitao više puta shvatio sam da je verovatno mislio da pomene da bi neki student iz Like mogao da dobije knjige tj.zagrada je bila nepotrebna i zbunjujuća ali tehničke greške se dešavaju..ništa strašno..
Kole slažem se s tobom,jedino oko lokacije treba raspraviti ako je toranj novi simbol grada onda mu treba dati i atraktivno mesto Ušće,Slavija i sl., ako je toranj samo deo muzejskog ili naučnog kompleksa onda se i menja njegov značaj u smislu da nije novi simbol,lendmark pa i turistička atrakcija..već deo naučnog kompleksa

Ok možemo shvatiti kao šalu svakako, ali Tesla to ne zaslužuje!.... mislim nije izbor Teslinog tornja dobra prilika za sprdnju..ma kome bila upućena poruka..zato i dajem veliki --- minus ovoj fotomontaži.
Ako neko hoće da gradi falus NBG trpi i to, pa neka napravi poslovnu kulu koja bi se verovatno zvala Kita..!:cool: Bila bi to još jedna turistička atrakcija..

Edit. Na moj predhodni post.
Smatram da bi uredjivanje reka, uklanjanje splavova, sredjivanje savskog amfiteatra i pravljenje pesacke zone od Uzun Mirkove, Marsala Birjuzona, Cara lazara, Pariska itd. bilo mnogo bolje za turisticku ponudu. Od nekog tornja.

Eh pa sad i Metro bi mogao da bude turistička atrakcija sa zanimljvo urađenim stanicama, među kojima bi glavna bila u duhu teslinog muzeja..

2012":3clqmm37 je napisao(la):
Ok možemo shvatiti kao šalu svakako, ali Tesla to ne zaslužuje!.... mislim nije izbor Teslinog tornja dobra prilika za sprdnju..ma kome bila upućena poruka..zato i dajem veliki --- minus ovoj fotomontaži.
Ako neko hoće da gradi falus NBG trpi i to, pa neka napravi poslovnu kulu koja bi se verovatno zvala Kita..!:cool: Bila bi to još jedna turistička atrakcija..
slazem se sa tobom u potpunosti...;)

Брате, 2012, престани да пушиш те сендвиче :lool:

Pitajte inzenjere elektrotehnike sta bi radije da dobiju-teslin toranj ili novu zgradu faksa.Vecina je za novu zgradu faksa.A verujem da bi i tesla bio,jer je znanje vrednije od neke turisticke zavrzlame za koju nit imamo para nit mogucnosti.A opet nece imati mogucnost za te munje jer je toranj bio namenjen za bezicno prenosenje energije a ne da bude vatromet ili lajtsou.

Već sam napisao na ovoj temi, pa da se ponovim, pošto mi se čini da je prošlo nezapaženo. Država Srbija je Tesli uvalila jednu veliku… patku kada mu je pomoć bila najpotrebnija. Ne jednom, nego dva puta je odbijen za stipendiju. Čovek je zato otišao, mučio se strašno zbog bezobrazluka primitivnih mozgova sredine iz koje je potekao i sve što je stvorio - stvorio je u Americi. Čime se to Srbija tačno ponosi?

Mislim da je sramota uzimati čoveka u usta uopšte, a kamoli sada mu se tobože oduživati kada je uveliko u grobu (nije formalno ali znate na šta mislim). Onaj gadni spomenik na aerodromu je još jedan pokvareni šut u leš, tako da stvarno nema potrebe još i s ovim tornjem pljuvati po mrtvom velikanu. Jeste li zaboravili planove Gorice Mojović za Nebojšinu kulu? Na šta mislite da bi ovaj toranj ličio? Meni je sve ovo svojevrsan pandan Njegoševom mauzoleju na Lovćenu. Progresivni ljudi na Balkanu ni mrtvi nisu mirni.

Srbija je oterala čoveka od sebe, osnovni red i vaspitanje bi bili da ćuti i da smrdi. Time bi bar pokazala da shvata šta je uradila i to bi bio zalog da se takve stvari neće ponavljati. Diskretan i s ukusom izrađen i postavljen spomenik u Bulevaru bio je pokazatelj takvog nečega.

Prosto kao pasulj, apropo ovoga sto je Delija napisao:
- mi cemo da gradimo tornjeve i da uvozimo televizore, gace, carape, itd itd dok rintamo za nekog ko od nas krade da bi se uklopio u finansijske planove nekih drugih napolju
- a neki drugi napolju ce da uvoze nase naucnike koji ce da rade i rade...

I da pojasnim, mislio sam "zamislite, da jednom ova drzava da nekom stipendiju, i to iz relativno siromasnog regiona".... mada iskreno, mislim da bi pre trebalo davati stipendije deci romske nacionalisti (ako ikada zelimo da nema vise romvila, to je jedini nacin), onda mladim ljudima sa juga Srbije, i uopsteno iz siromasnih sredina. Ali to je vec druga prica.

Имамо ми и превише споменика посвећених соспственој глупости.Ово је последње што нам треба.

- Естетски је смешно.Обичан,непропорцијалан фалус решеткасте конструкције.

- Фујционално неупотребљив.Једина употреба би му била да светли у мраку и да нас подсећа на то колико не само што нисмо напредовали од Теслиног времена већ и назадовали.

- Један од највећих светских научника је имао сан о енергији доступној свима а ми бисмо данас направили исти објекат да светли у мраку. :bash:

Заиста је поражавајући интелектуални ниво људи који нас воде. :violina:

Још је више поражавајућ ниво факултета у Србији.Ја још ништа ново нисам научио на факултету од завршетка средње архитектонске која је без претеривања много озбиљнија школа што се тиче струке од самог факултета. :bash: У мојој струци је још само грађевински факултет на каквом таквом нивоу .Имам утисак да се последњих година иде свесно у уништавање државних факултета како би се форсирали приватни.Логично би било да су приватни факултети подигли ниво у односу на државне а не да се та разлика стиже уништавањем образовног система.

На жалост у овој држави се заокретање ка либерализму и тржишној економији ради искључиво уништавањем свега државног.
:violina:

Отишао сам превише у ширину али моја поента је ваљда јасна.Овај торањ је више него сувишан и недостојан лика и дела Николе Тесле.Овим спомеником би додатно обрукали и себе и славног научника.

Ama taj falus ili kita je neko napravio fotomontažu da bi se zezao to nije predlog za toranj..nisi valjda pomislio da je to rad se međunarodnog konkursa... :kafa: a kitu su nam uvalili odavno pa bi gradnja takve atrakcije zaista privukla turiste...od Slovenaca više ne bi moglo da se prođe... mislim da bi to postalo mesto okupljanja mladih ex yu,...tako da bi neki hotel tog oblika zaista postao regionalni je*******....nik :cool:

С тим што ја све време мислим на оригинални Теслин торањ а верујем да нисам једини.

2012":1xtyuqim je napisao(la):
Ama taj falus ili kita je neko napravio fotomontažu da bi se zezao to nije predlog za toranj..nisi valjda pomislio da je to rad se međunarodnog konkursa... :kafa: a kitu su nam uvalili odavno pa bi gradnja takve atrakcije zaista privukla turiste...od Slovenaca više ne bi moglo da se prođe... mislim da bi to postalo mesto okupljanja mladih ex yu,...tako da bi neki hotel tog oblika zaista postao regionalni je*******....nik :cool:
O, Isuse!

Ja stvarno ne znam sta drugo da kazem na ovu dozu naivnosti. No to je jedna stvar, ali da u ovom nasem haosu i besparici pljucnemo jos kojih deset miliona evre na nesto sto bi neki mislili da bi privuklo turiste je stvarno suludo. Ako je to tako dobra ideja, i ako u nju zaista verujete, organizujte se kao privatnici pa lepo sagradite i naplacujte ulaz. Ili napravite dobovoljnu fondaciju Nikola Tesla, i izgradite joj taj toranj kao pocetni kapital pa neka se ona dalje finansira od tih ulaznica.

U svakom slucaju, STO DALJE od drzavnog budzeta i NASIH zajednickih para. Zna se sta se od toga finansira, a kod nas se ni to ne finansira - infrastruktura, javne sluzbe koje ne moze i ne treba da finansira privatni sektor: policija, sudstvo, skolstvo, zdravstvo itd. (mada u nekim zemljama i skolstvo i zdravstvo su delomprivatizovani). A neki bi sad da nam uguraju ovaj... toranj.

+1

2012ice bez uvrede,slobodno zapocni projekat,akciju,donaciju stagod i sakupi novce koji nece biti iz drzavnog budzeta pa nek se gradi toranj naravno van slavije.

Ni meni se naravno to ne svidja nikako, ali za razliku od vas ja nisam naivan i zdusno podrzavam predsednika Tadica, ako se njemu to toliko dopalo, pa se sav ushicen obracao omladincima citavih 45min, ja nemam tu sta da sumnjam. Njegova musa je bolja od moje!

Evo slicica da uzivate sa mog omiljenog sajta.Uzivajte http://arhitekturabezbeograda.wordpress.com/

tesla-i-tadic-1.jpg

tesla-i-tadic-2.jpg

Delija":t31m5eaa je napisao(la):
С тим што ја све време мислим на оригинални Теслин торањ а верујем да нисам једини.
I s tim sto dozivljaj istog zavisi da li je neko u pubertetu ili je odmakao malo dalje, ako nije onda u drustvu ovog tornja ce slicno videti i u Ajfelovoj kuli , Big benu, Statui slobode, Empajeru. soliterima na Banjici, Avalskom tornju, a tek Pobednik...Kao i uostalom bilo koji prolaznik i bilo koji predmet slicnog oblicja.

Originalni i treba, bas tako nedovrsen, da izgleda, a ne treba ga shvatati kako inzinjerski umovi cine to ovde, kao neko prakticno cudo tehnike, jer on svoju ulogu nije ostvario, jer je Tesla u tome sprecen, a drugi to ocigledno do danas ne znaju, nego ga treba shvatiti iskljucivo kao umetnicko delo koje ima i svoju poruku i pouku, a posto je u umetnosti sve moguce, nije neprirodno da se spoje i dva dela pa da i toranj i munje mogu zajedno.

Ljudi koji toliko brinu o dobru Beograda odjednom su postali brizni za siromasne i sve, a odakle da se da nekom kome treba, ako se ne proizvodi nesto, a turizam je nesto sto zavisi i od prirode i istorije i ljudi i maste i umetnickih dela, svi to odlicno znate, pa ipak pisete tako kao da to nema nikakve veze, Druga je stvar koliko je sve oko tornja ozbiljna namera i koliko postoji sposobnosti da se zamisli pretvore u dela. Koliko znamo do sada, nemamo mnogo razloga da verujemo da ce se od mnogo price nista vise ni dogoditi.

Ako neko smatra da je uklanjanje splavova dostignuce, onda smo napredovali tako sto je uspeh vratiti nesto sto smo imali pre 15 godina, to sto smo imali jeste bilo izuzetno i za turiste jer su nase obale i ostrva bile izuzetan prirodno graditeljski predeo, ali neko smatra da je to manje vredno, pa i za turiste od ponude tih ukrasa nasih obala.

I zar od 2 miliona Beogradjana ne moze svako da radi ono sto najbolje zna, pa tako isttovremeno mogu da se stvaraju i usavrsavaju razne vrednosti.

Simbol Beograda ne mora da bude megalomansko delo, simbol moze da bude i vodoskok Devojka sa krcagom, ali ne onako kako sada izgleda, a moze da bude i prirodno delo poput usca sa ostrvom, sto je po meni znamenitost Beograda broj 1 !

Pa dobro..jest da će biti sprženih ptica..i po koji avion..nešto turista.. :kafa: ništa nije savršeno..+ preskupa ulaznica..

Teslin toranj, sjajno; najveci krst na balkanu, divno. Hajde da barem jednom ispratimo svetske tokove i jos da ispadnemo smekeri, u ovom dobu kica, velikih bratova i slavljenja neukusa, pokazimo svetu koliko smo napredni i cak smelo ekstremni, sagradimo NAJ-SIMBOL! Stopimo domace megalomanske price, prkos i doslednost u spomenik savremenom dobu kome ce se ceo svet zadiviti a koji ce tom istom svetu otvoriti oci:

Na stub mosta na Adi staviti teslinu kuglu sa munjama, sam stub ofarbati u boje srpske zastave, a na kuglu nakaciti zlatni krst.

Time ce Srbija pokazati da je iz kriticnog razdoblja devedesetih i bljutave prve decenije dvehiljaditih izasla kao avangardna umetnicka sila, jednim snaznim udarcem resila sve svoje simbolicne komplekse i povela covecanstvo u novo doba.

@ zidar interesantan predlog, samo ne vidim gde bi tu smestili Cecu ? Ipak mislim da ti je predlog nerealan, ne moze krst na kuglu, ali bi mozda mogla kugla na krst ? :kafa:

Vrh