Šta je novo?

Terazijska terasa

Ta obodna staza je po meni sasvim ok pogotovo u tom zelenom pojasu.

Igor":1bozp60w je napisao(la):
Celu vest kao prikaze idejnog resenja pogledajte u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://www.beobuild.rs/read.php/735.html

Pogledao sam, i samo mogu da kažem da na mene ne ostavlja nikakav utisak.
Neću da kažem da je loše jer bih to trebao da potrepim nekim argumentima, već mi samo deluje kao - bezidejno.

"da sam ja vlast..."

proglasio bih ovo projektom od nacionalnog znacaja (ocigledno kriterijumi nisu strogo definisani pa sto da ne) i sravnio sa zemljom sve od cesme skroz dole do karadjordjeve

obicno stepeniste okruzeno travom od terazijske cesme do reke (nadam se da stanica nece dugo biti na dosadasnjem mestu) bi bilo nesto najlepse
nikakve galerije i cuda nisu potrebna

Nisam siguran da su potrebni svi ti dodatni sadrzaji. Zasto to ne bi bio jednostavno dobro uredjen park? Samo zbog pogleda bi svi dolazili, nema potrebe za dodatnim sadrzajima...

^Slažem se, govori se o racionalizaciji troškova, a kopaju se podzemni prolazi i nekakve galerije, planira funikular i ostalo što baš mislim i da nije neophodno. Kontam da je namera da oplemene podzemne prolaze ispod Terazija, ali bolje da umesto toga oplemene Terazije tako što će malo smanjiti broj motornih vozila na površini.

jlaki":20kyau3s je napisao(la):
To je super vest, ali isto što sam ostavio i na Beobuild fejsu:

Samo bih ipak voleo to da vidim na javnom uvidu, zato što ja kao građanin koji se prevozi biciklom koristim stazu na obodu parka da se spustim od Terazija do Zelenog venca, jer ta staza nema stepenište i super je veza, budući da su okolne ulice jednosmerne i drugi put bi mi bio značajno duži.

Staza koja je planirala ovim projektom je previše krivudava i mislim da je potrebna direktnija veza što za ovu namenu zbog koje bi meni ovakva pristupačna veza bila zgodna, što zbog OSI i ostalih gradskih točkaša.

U tom smislu, mislim da obodnu stazu treba zadržati, još ako bi se mogla nivelisati tako da bude još manje strma, to bi bilo sjajno, ali ne i neophodno.

Šta mislite o ovakvoj pristupačnoj stazi?

Jos nisu svi detalji razradjeni, ali koliko znam bice posebna paznja posvecena pristupacnosti, pa je tako planirano da se smanji nagib parkivskih staza i omoguci jednostavan pristup "tockovima". Tako za ocekivati je da stanje u tom pogledu bude i bolje nego sto je sada, jer su imali to u vidu.

a šta je sa spuštanjem terase do save?

dorbo je makar i ovo. nek ide deo po deo.

Strahujem da mi je nestrpljivost pomutila objektivnost kada je Terazijska terasa u pitanju. Čini mi se da bih, da dođu sutra i da počnu samo da šminkaju postojeću zelenu površinu, mahao repom i trčao u krug :D

Tako da mi sve ovo i ne izgleda loše. Ai dopadaju mi se neki duhoviti momenti na renderima (čovek u tradicionalnoj arapskoj nošnji u podzemnom prolazu ili npr. uglavljen bilbord za "Navodni Beograd").

....Čini mi se da bih, da dođu sutra i da počnu samo da šminkaju postojeću zelenu površinu....
Čini mi se , kako su grobljanski uredili Savski trg ( isped ž. stanice)
da bi najbolje i bilo da samo da šminkaju postojeću zelenu površinu....

A izmjestanje trafo stanice koja ce se naci na putu povezivanja sa podzemnim prolazima ili ce biti neki skarbud kao na sajumu kad se iznenade , trafo se nalazi pod zemljom nedaleko od olimpiskog sata

KiD":7eo8dwqj je napisao(la):
Jos nisu svi detalji razradjeni, ali koliko znam bice posebna paznja posvecena pristupacnosti, pa je tako planirano da se smanji nagib parkivskih staza i omoguci jednostavan pristup "tockovima". Tako za ocekivati je da stanje u tom pogledu bude i bolje nego sto je sada, jer su imali to u vidu.

Vidim u datim planovima da postoji planirana pristupačna staza, ali je previše nedirektna, krivudava i uska. Funikular mi se ne dopada kao rešenje, nije održivo rešenje.

Predivdjena je i zicara i eventualno prossirenje do parka kod ekonomskog bez denivelacije lomine kraljice natalije sto je bezveze

Игоре беше ти ово одлична прилика да споменеш макар у једној реченици некада планирану метро линију кроз т. терасу.

Пројекат је трагичан. Цела наша струка своје одсуство било какве талнетованости и маштовитости крије иза некаквог минимализма. Не знам докле ће више тако. Неподношљиво је то. Тај простор омогућује толико креативних решења а ови осмислише - степенице.

307ff16b6ebabd506c66877bbd4a4fc4.jpg

Da li neko moze orijentaciono da mi kaze koliko bi kostalo rusenje i raseljenje ova dva kvarta oivicena crvenim markerom, kao i da li u njima postoje objekti specijalne namene, neka zgrada pod zastitom spomenika, ili neka druga otezavajuca okolnost osim novca? Jos kao klinac sam mastao o tom potezu terazijske terase kao jednoj celini. Nazalost pusti snovi :(

Nema zasticenih objekata a za objekte specjalne namjene pitaj vojsku , nazalost najvece su prepreke pare

Metro im nije dat kao bilo kakav parametar pri izradi idejnog resenja ni onda ni danas. Slicna prica kao Slavija metro nam je skoro pa prepreka umesto kao osovina razvoja makar i kroz planove na papiru pa da znamo sta gde i kada radimo.

Ni ja nisam odusevljen ovim resenjem ali sam negde realan da mi para za vise nemamo i da je ovo neki napredak ako se uopste i bude radilo.

Inace ovaj da kazemo vodopad na stepenicama je samo opcija tako da je na gradu da odluci da li ce se i to raditi ili ne. Ja sam svakako protiv toga jel je besmisleno a i kosta po proceni oko 300.000eur

CASTELBIANCO":lkibibqq je napisao(la):
307ff16b6ebabd506c66877bbd4a4fc4.jpg

Da li neko moze orijentaciono da mi kaze koliko bi kostalo rusenje i raseljenje ova dva kvarta oivicena crvenim markerom, kao i da li u njima postoje objekti specijalne namene, neka zgrada pod zastitom spomenika, ili neka druga otezavajuca okolnost osim novca? Jos kao klinac sam mastao o tom potezu terazijske terase kao jednoj celini. Nazalost pusti snovi :(

45a0dae6133e85f49e5038476a3bbe59.jpg

45e966caa40492d97d0577c620277a37.jpg

ebe2aa70b5e966a154ef9b71b9588bbb.jpg

3e1c53db436252f9e755d78a0094c642.jpg

Po meni osim ove zgrade sa prve fotografije nista nije ni pristojno , a kamoli vredno cuvanja...

Nazalost, i da ih nema, problem je sto nema IDEJA!
Pa mi ni sa postojecim parkom ne znamo sta bi, vec 'drndamo vunicu'...

A Beograd na vodi su mogli da osmisle tako da bude "human scale" što kažu i društveno inkluzivan, pa da neki ozbiljan kontigent stanova opredele za potrebe zamene pri eksproprijaciji i u dve zgrade bi mogli da smeste sve ljude iz ova dva bloka, ako i toliko. Deluje mi kao da ih čine uglavnom neki servisni objekti i prodavnice, taj tržni centar...

Steta sto Terazijska terasa nije razmatrana u projektu BNV, ona itekako ima veze sa Savskim amfiteatrom.

To je i moje misljenje, koje sam vec izneo na temi o BnV.
Ali posto je ceo taj (moguci?) projekat postavljen naopako i siluje grad (i gradjane), onda je iluzorno za ocekivati da ga po ovom pitanju pametno osmisle i uklope.

A kakav bi to fantastican prostor bio :)
(Mozemo samo da zamisljamo ako smo mastoviti :( )

Jedna zanimljivost koju nađoh u slikama starog Beograda...

Ulaz u park na terazijskoj terasi 30ih godina prošlog veka:
2qaqxzq.jpg

direktor":1wlq02tv je napisao(la):
A izmjestanje trafo stanice koja ce se naci na putu povezivanja sa podzemnim prolazima ili ce biti neki skarbud kao na sajumu kad se iznenade , trafo se nalazi pod zemljom nedaleko od olimpiskog sata
Ima i trafo stanica u dnu parka a to je opasnost od njihovog duplog zaborava :laugh:
CASTELBIANCO je napisao:.... sam mastao o tom potezu terazijske terase kao jednoj celini. Nazalost pusti snovi ...
Nisi jedinini ...Nas Zeksland je to vec davno brilijantno uradio i na BB okačio, potraži postove negde su na ovom forumu :)
E sad...
Neki nadležni magarac je malobrojne klupe okrenuo tako da umesto da se uživa u pogledu sa terase
bulji se u Kasinu i Moskvu
Sa severnog vrha TT pogled otkirva sve mostove u nizu i sam vrh ade Ciganlije
Sa južne (ali malo niže) strane TT pogled otkiva prelep stepenasti niz različitih zgrada starog Bgda
Direktan pogled na Nbgd otkiva jednu ravnu monotonu crtu krovova solitera koju ,,uveseljava,, samo par zgrada na nj. krajevima ( Ušće,Geneks..) treba neke solitere nadzidti ili staviti intresantne ,,vrhove,, da se razbije ta monotonija
I da ponovim davne BB zaključke ... neke krovove (spratove) potebno je spustiti kako bi se prirodno videla Sava
(što je Zeks produženjem teresase zelenilom do same vode i predvideo)
Nadam se da ce drvo smokve (mediteranska biljka) u centru parka gde joj je prirodno stanište i ostati u inat svima
kao bio-klimatski dokaz da Beograd spada u (daleke) mediteranske gradove a ne kao što nam je Austrougarska nametnula lažno učenje-pozicioniranje radi navodne prirodne pripadnosti...
Baš sa TT most na Adi ima naj lepši pogled i otkriva iliuziju 3-D priamide (poznata raširena BG zaludjenička tajna simbolika ) a pažljivijim gledanjem vide se i one pratece male piramide... prepoznatljivo :laugh:

Malo je Evropskih gradova koj se mogu pohvaliti da imaju takvu predivnu prirodnu terasu...a kako stvari stoje još dugo dugo živecemo od maštarija ...

Vrh