Šta je novo?

Teorija i praksa funkcionisanja modernog društva

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta je sledeće? Srbija se opet slučajno (mislim bez rata) zameri anglosaksonskoj agendi i postepeno, mic po mic, kroz period od par godina saznamo da više ne postojimo? Da srpska kultura zapravo ne postoji? Da u Srbiji nema ništa od istorije? Da se Paja Jovanović više ne smatra slikarom??? Da se bojkotuje svaka veza Tesle sa ovim prostorom, ali se rado nastavlja sa eksploatacijom njegovih izuma i doprinosa? Da se poništava sav rad Milutina Milankovića? Da Srpski jezik i književnost ne postoje? Da Srpski sport i sportisti ne postoje???
Па ово се и дешава већ 3 деценије не знам шта се чудите толико. Они који се приклоне Нато пакту и западу добијају заштиту за културу и идентитет који гурају (чак и кад се исти заснивају на историјском ревизионизму и лажима) а на штету оних који се противе. Црна Гора је дословно покушала да отме верско-историјско наслеђе Срба у Црној Гори и дословно никоме на Западу такав чин није био проблематичан. Замислите који би хаос настао да је Србија тако нешто урадила са џамијама.

Зато и јесу толико бизарни домаћи "родољуби" који то све знају и опет инсистирају на терању ината Западу. Из искуства бих те људе поделио у а) наивне који су упућени у стварну позицију и снагу Србије колико и баба која слуша Вучића и б) на оне којима су друге државе и системи важнији од сопствене домовине (Русија, социјализам, фашизам итд.).
 
Inicijalni plan i zapada i Rusije, je bio da Ukrajina (između ostalog) bude granica gde se staje sa širenjem NATOa. Pogotovu nakon što su Baltičke zemlje postale NATO i time se NATO dodirnuo sa Rusijom. Ali Rusija je čak i to istrpela i nastavilo se sa dogovorom da NATO više neće da prodire bliže ka Moskvi. Zapad je to prekršio kada je pre 10ak godina počeo da gura Ukrajinu ka NATO. Članstvo u EU Rusima ne smeta. Ali kada je postalo jasno da postoji plan da jednog dana Ukrajina bude NATO, odnosno da Harkov na 700 km od Moskve bude (nova) teritorija i novi pravac za NATO balistiku, artiljeriju, avijaciju i baze... e onda je počela nova partija šaha.

Krim je oduzet, a Donbas aktiviran. Prva opomena. Prolazile su godine, Rusija je upozoravala Ukrajinu da može da se druži s kim god hoće, samo da im ne dovodi NATO na 700 km od Moskve. Ukrajinske vlasti (podvlačim ovo vlasti) su nastavile da teraju po svome, a zapad da ih mami i pujda protiv Rusije. Posle skoro 10 godina trpljenja, Rusija je rešila da vrati ono što je 20 godina bilo na snazi pre - tampon zonu između Brijanska i Ljubljina. Kao što su mnogi i predviđali prošle i pretprošle decenije.

Pošto znam da NATO neće prestati da postoji još dugo, i pošto znam koji jaki kapital, interes i agenda stoje iza njega, ja nemam problem da sve od Baltika, preko Gdanjska, preko Slovačke, Balkana, Srbije, pa do Grčke i Adanje bude NATO teritorija. Uključujući i nas. Ne zato što želim i volim to, nego što znam da nemamo izbora. Elem, ja nemam problem s time. Ali da se stane na tome. Zapad to uporno krši, i koristi druge države i imbecile na njihovim prestolima, da preko njih vodi svoje prljave ratove i mic-po-mic dominaciju nad većim delom sveta. E zato je došlo do ovoga.


I molim te, pusti me više sa socijalizmom, ne znam ni za koj moj sad uvlačiš to u diskusiju kad to veze nema ni sa čim ovde. Postajem umoran da se svaki tvoj post pre ili kasnije svodi na mržnju prema socijalizmu i opčinjenost kapitalizmom i privatizacijom. Ako želiš, otvori zasebnu temu o socijalizmu pa tamo pričaj i elaboriraj o njemu do mile volje. Ili koristi i ovu temu, kako god. Samo, mene zaobiđi, jer zaista ne želim da slušam o kapitalizmu. Pogotovu ne sad kad vidim šta mu je alternativa. I kako se ta alternativa ophodi prema kulturi, sportu, istoriji, pravdi i etici. To mi je kao da dok kritikujem jednu krajnost poput Miroljuba Petrovića, dođe Nataša Kandić pa me pita hoću li da joj se pridružim. Ne, neću. Zadržavam pravo da budem sredina između dve šenute krajnosti i zadržavam pravo da mislim da i jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane i da ih preuzimam koliko mogu. Stoga, pusti me tih priča o socijalizmu, lepo te molim. Ovo nema veze sa socijalizmom, ima veze sa agendom anglosaksonske sfere koja bi da diriguje i komanduje celim svetom.
 
Poslednja izmena:
Vec sam pisao na temi o hrani kako je potpisivanje sporazuma za "Otvoreni Balkan" dovelo do toga da nasa ratarska proizvodnja na jugu Srbije bude unistena jer smo ukinuli carine za robu iz Albanije.
Ovo je dobar primar koji govori koliko je odvratna i lazna prica o tzv slobdonom trzistu.
Ukidanje carina bio je nasilan cin, odricanje od suvereniteta i doveo je do unistenja nasih privrednika.
Albanci su prvo spustili cene da bi ih zatim podigli, kad je konkurencija vec bila unistena.
 
Па ово се и дешава већ 3 деценије не знам шта се чудите толико. Они који се приклоне Нато пакту и западу добијају заштиту за културу и идентитет који гурају (чак и кад се исти заснивају на историјском ревизионизму и лажима) а на штету оних који се противе. Црна Гора је дословно покушала да отме верско-историјско наслеђе Срба у Црној Гори и дословно никоме на Западу такав чин није био проблематичан. Замислите који би хаос настао да је Србија тако нешто урадила са џамијама.

Зато и јесу толико бизарни домаћи "родољуби" који то све знају и опет инсистирају на терању ината Западу. Из искуства бих те људе поделио у а) наивне који су упућени у стварну позицију и снагу Србије колико и баба која слуша Вучића и б) на оне којима су друге државе и системи важнији од сопствене домовине (Русија, социјализам, фашизам итд.).
A ako sledece zime ne bude gasa za nas?
Ako se buidemo smrzavali i umirali od hladnoce?
O tome nisi razmisljao?
Zasto mi ne mozemo da budemo propracunati i neutralni?

U pogledu sedenja na dve ili pet stolica, apsolutno podrzavam politiku SNS-a.

Sto se tice Zapada, nemojte biti sigurni da ce sve proci lako. Cene su jako porasle. Kada histerija prodje, ostace visoke cene renti, stanova i grejanja.
1500E mesecno za grejanje je previse, cak i za Nemce.
Iz Katara kazu da ne mogu da nadomeste ruski gas.
 
Meni samo nije jasno kako uvek u svakoj drugoj temi on uspe sve da postavi kao podelu duž pravca socijalizam - kapitalizam (odnosno komunizam i kaptializam).
To mi nije jasno. Pogotovu u zadnje vreme, gde se i na zapadu izrodio novi mutant socijalizma, moderno levičarenje, naspram koga sovjetski deluje benigno i divno.

A ne znam na koga je mislio ali ja niti se čudim ovome, niti imam želju da teram(o) inat zapadu ni u čemu. Jer znam gde živim i koje su naše mogućnosti. Ali to ne znači da neću podržati one koji imaju i želju i volju da se suprotstave tom nezasitom licemernom oktopodu kada nastavi da isteruje svoje. Naravno, neću podržati svakog njegovog protivnika uvek, i ne po svaku cenu. Ali u ovom slučaju - puna podrška. Drugačije ne može. Pokušano je već 300 puta u zadnjih 10 godina i nije moglo.
Da je pameti, volje i sreće, niko nikome ne bi morao da se priklanja, svaka ili skoro svaka zemlja bi bila suverena i nezavisna, ne bi bilo vojnih blokova i saveza. A Srbija, i sve ostale zemlje, bi imale slobodu da kombinuju sve dobro od istočnog sveta i sve dobro od zapadnog. A ne da biraju ili jedno ili drugo.

A svako ko nariče i isčuđava se nad ovim što se dešava i glumi humanitarca, prva i najbolja stvar koju može da uradi je da 1) u Wordu sastavi ugovor kojim se Ukrajina obavezuje da narednih 50 godina neće tražiti članstvo i partnerstvo sa NATO i zemljama članovima, 2) da na kraju dokumenta, između ostalog, ostavi mesto za potpis Zelenskog i njegove vlade odnosno Rade. I 3) pošalje mu to na email ili Shitter, gde je, čujem, vrlo aktivan i grlat. I to je to, gotovo. Cela ova kriza staje. Ostatak problema se rešava narednih nedelja i meseci.
 
Poslednja izmena:
Не заборавимо да постоји база муџахедина у Федерацији, што је потврђено. Са друге стране и у источној Србији је пре неког времена изашао снимак неких пајаца што обучавају са аутоматским пушкама, али не сећам да ли је то нека организована група... Не би ме изненадило да буде неког озбиљнијег комешања уколико неко пусти муда мислећи да је ово сада њихов тренутак...
 
Ево како ја видим ову трагедију - немојте ми рећи да није трагедија, и да треба навијати као на фудбалској утакмици, што се чини, и од организованих навијачких мафија и од оних које не интересује фудбал - један онижи старац, изолован короном, затварао се у себе и у круг својих мисли; читао је историјске списе, мистичке идиотлуке, покоје трабуњање Достојевског и још каквог год генијалног неуротичара; у њему је успламтео дух Св. Александра Невског, Максима Суворова и још неких великана (Петар Велики је увелико био под сумњом), што је у садејству са неизбежним снажним страхом од смрти у тим годинама, још појачаним пандемијском хистеријом, па и могућим губитком полних моћи, узроковало да закључи како је дошло време да остави свој траг у историји.

И оставио га је - свет се променио. У најкраћем, кидају се све везе и уништава све што ваља и што је људима драго. Нормалним људима - ови други ће се већ снаћи у горепоменутом симболичком и митолошком свету... пораза.

НАТО је ојачао. Немачка ће се убрзно наоружавати. Његова земља ће сиромашити.

Рационалан разлог за овај... покољ браће и сестара није имао. Ј... му ја матер чекистичку и убилачку, од свег срца, злом дедекањи. Онако, потпуно рационално и братски.
 
Tragedija izazvana bezobrazlukom i zadrtošću anglosaksonskog sveta i glupošću njihovih marioneta. Za ovo su krivi isključivo zapad i sadašnje ukrajinske vlasti.

P.S.
Ovu tragediju su neki naslućivali još 2000ih. Ne računam tu sebe tadašnjeg klinca, mislim na stručne analitičare i think tank-ove.
 
@Пантограф
Како би ти решио сукоб у Украјини после 8 година? 2 Минска споразума су потписана. Први је прекршен, Други није оснажен уопште. Како се решава такав геополитички проблем? Не одлучује он сам да ли ће или неће ићи у рат...јесте његова последња, али није једина.
Ово јесте највећа могућа трагедија од 1999-е и 2008-е, да се два православна народа убијају.
 
Најозбиљнији проблеми не могу да се "реше", могу да се "решавају" - а то може да траје и деценијама, или дуже. Је л решен проблем у Ирској, за дуже од века? Сигурно га не бих решавао офанзивом на Кијев, уз помоћ шехида из Чеченије, јер немам бољшевички мозак.
 
Pa Rusija je pokušavala da reši već 10 godina. 20 ako računamo od 2000 naovamo. Nije uspela. A zapad je nastavio da minira njene pokušaje da bar sve ostane u balansu. Odnosno da Ukrajina ostane vojno neutralna i da niko tu nikog ne dira. Zapad je to onemogućio. I onda su se desili Krim, pa Donbas. Pa je opet dato 8 godina fore da se dovedu u red. Ni to nisu prihvatili. E onda je usledilo ovakvo rešenje.
Не заборавимо да постоји база муџахедина у Федерацији, што је потврђено. Са друге стране и у источној Србији је пре неког времена изашао снимак неких пајаца што обучавају са аутоматским пушкама, али не сећам да ли је то нека организована група... Не би ме изненадило да буде неког озбиљнијег комешања уколико неко пусти муда мислећи да је ово сада њихов тренутак...
Neću da tvrdim ništa, jer ne pratim stanje u BiH (iskreno, mrači me, mrače me mnogi politički akteri tamo) ali mislim da većini običnih ljudi na Balkanu nije ni do kakvih ratova.
Naravno, ne potcenjujem sposobnost i upornost manjinskih bu******** da nahuškaju običnog čoveka u sve i svašta. Već viđeno 90ih, kada bi u Beogradu i Zagrebu bili emitovani identični dnevnici sa identičnim rečenicama samo što bi Beogradski za sve optuživao Hrvate, a Zagrebački za sve optuživao Srbe. Tako da neću ništa i nikoga da potcenjujem. Ali mislim da većini nije ni do čega. Kad sam nedavno čuo da čak i šiptari odlaze iz manjih mesta na Kosovu, jer je i njima preko glave lokalnih političara i mafijaša, sve mi je bilo jasno.

U međuvremenu, sve vreće fekalija koje pozivaju na nove ratove treba napušavati i ućutkivati. Tu mislim na vreću fekalija zvanu Janez Janša i na vreću zvanu Žoze Borelj. Koji su ovih dana lupetali kako ''Rusija neće stati na Ukrajini'' (jeste, teraće sve do Pariza ahahahahahahaaa :ROFLMAO::ROFLMAO: ) i kako ''ako padne Ukrajina, kreće domino efekat na Balkanu''. Takve protuve treba u startu osuđivati, pa čak i tužiti međunarodnom sudu ili uložiti neku žalbu, nešto... Čak i ako ne uspe, da se makar malo openale po glavi. Jer jedino što volim više od Slovenca koji tripuje da zna šta Srbi i Hrvati misle jeste Španac iz EU koji misli da zna šta Srbi i Hrvati misle.

Jeste, Rusi će da teraju do Pariza, a čim pređu u Poljsku, mi ovde krećemo opet da ratujemo međusobno. Jeste. Evo sad upravo oštrim kašike i zatežem praćku! :ROFLMAO:

Lažljive zapadnjačke funjare.
 
Meni samo nije jasno kako uvek u svakoj drugoj temi on uspe sve da postavi kao podelu duž pravca socijalizam - kapitalizam (odnosno komunizam i kaptializam).
To mi nije jasno. Pogotovu u zadnje vreme, gde se i na zapadu izrodio novi mutant socijalizma, moderno levičarenje, naspram koga sovjetski deluje benigno i divno.

A ne znam na koga je mislio ali ja niti se čudim ovome, niti imam želju da teram(o) inat zapadu ni u čemu. Jer znam gde živim i koje su naše mogućnosti. Ali to ne znači da neću podržati one koji imaju i želju i volju da se suprotstave tom nezasitom licemernom oktopodu kada nastavi da isteruje svoje. Naravno, neću podržati svakog njegovog protivnika uvek, i ne po svaku cenu. Ali u ovom slučaju - puna podrška. Drugačije ne može. Pokušano je već 300 puta u zadnjih 10 godina i nije moglo.
Da je pameti, volje i sreće, niko nikome ne bi morao da se priklanja, svaka ili skoro svaka zemlja bi bila suverena i nezavisna, ne bi bilo vojnih blokova i saveza. A Srbija, i sve ostale zemlje, bi imale slobodu da kombinuju sve dobro od istočnog sveta i sve dobro od zapadnog. A ne da biraju ili jedno ili drugo.

A svako ko nariče i isčuđava se nad ovim što se dešava i glumi humanitarca, prva i najbolja stvar koju može da uradi je da 1) u Wordu sastavi ugovor kojim se Ukrajina obavezuje da narednih 50 godina neće tražiti članstvo i partnerstvo sa NATO i zemljama članovima, 2) da na kraju dokumenta, između ostalog, ostavi mesto za potpis Zelenskog i njegove vlade odnosno Rade. I 3) pošalje mu to na email ili Shitter, gde je, čujem, vrlo aktivan i grlat. I to je to, gotovo. Cela ova kriza staje. Ostatak problema se rešava narednih nedelja i meseci.

Буквално сам само наводио различите идеологије али се ти тригерујеш сваки пут ако ја уопште поменем тај социоекономски систем. Ја сам сигуран да ни не читаш остатак само видиш реч и зацрвени ти се пред очима.

У овом конкретном случају сам споменуо јер сам набрајао тип људи који терају инат Западу који је и даље доминантно неолибералан и самим тим смета домаћим идеолозима које се њему противе (а који су за социјализам, фашизам, меркантилизам штагод.). Нисам чак ни поменуо исте у негативном светлу, само да ти људи постоје и да им је најважнији приоритет да се боримо против ширења либерализма по сваку цену (као нпр. МС на форуму).

Даље, постоји разлика између тога да нешто подржаваш и да подржаваш да нешто треба да буде политика твоје земље. Ја малтене ниједног Мађара или Грка упознао да мисле да су Амери цвећке или морално у праву. Чак знам доста њих и који се активно противе Нато доминацији и савременом Западу. Али то не значи да ће гурати своју земљу у сукоб са Нато пактом или нарушавати њен дугорочни интерес. Орбан се уби задњих година да извуче корист од сарадње са Русијом али искључиво до мере која је добра по његову земљу. Санкције је увео у рекордном року јер није глуп и зна од кога зависи и шта је његовој нацији интерес. А наш дугорочни интерес је, још више него нпр. Грчки, да будемо на истој страни као и савез који нас у потпуности окружује и од кога у потпуности зависимо.

Просто не могу да сматрам патриотизмом кад неко:

а) зна да ће његова домовина бити сатирана и уништена ако ради нешто
б) упорно то ради како би терао инат онима који пишу историју и представиће га као злочинца кад га униште

Као кад бих ја сад терао инат локомотиви тако што нећу да се померим са шина. То није храброст већ идиотлук. Нисмо били издајници када смо сарађивали са Византијом иако нас је пре тога нападала, нисмо били издајници када смо сарађивали са Аустроугарима из истог разлога, , нисмо били издајници када смо сарађивали са Немцима након Првог светског рата, нисмо били издајници када смо Стаљину рекли не и нећемо бити издајници ни сада ако будемо гледали свој интерес као и буквално сви остали на свету.

И за крај, ово што Русија ради се можда не разликује претереано од онога што Америка ради али јесте повреда међународног права и принципа од кога ми као мала земља дословно зависимо да би преживели. Да је Турска напала Грчку и кренула да анексира делове њене територије ама баш нико овде не би узео да је брани јер "и Америка ради исто". Знамо сви да је то неодбрањиво и екстремно опасно за нас.
 
Па баш фино што је кепец из Питера наудио западу - убијањем и расељавањем Украјинаца. А завршиће се рат, како? Избеглиштвом, колико, 15 милиона људи? Или 20 милиона? Дивно. Дабоме, наудио је и сопственом народу, којег враћа у совјетско доба.

Јавио му се јуродиви дугокоси старац из 17. века и рекао му шта да ради, ту је негде разјашњење овог безумља.
 
@Kailan

Ne, zapravo jesam pročitao ceo tvoj post, i to više puta. I što sam više čitao, to sam se više čudio tvojoj opterećenosti socijalizmom i težnji da u svaku raspravu uvučeš i njega.

Citirao si moj post i počeo da mi pričaš o socijalizmu. U diskusiji koja se trenutno bavi krizom u Ukrajini i generalnim kretanjem sveta. Ja ti kažem, slobodno ti koristi ovu temu za svoje stavove i poglede, ali mene zaobiđi sa poređenjima socijalizma i kapitalizma i pljuvanjem po jednom a veličanjem drugog. Kažem ti, nije mi do toga već duže vreme. I jedno i drugo mi se gadi. To jest da se ispravim, i jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane, i nemam problem da pričam o tome, ali imam problem da pričam sa ljudima koji mi fanatično zagovaraju i nameću jedno od ta dva. Prosto umoran sam od toga. Više puta smo se doticali te teme, više puta sam ti govorio da je balans ključ mnogih (ne svih ali mnogih) stvari u životu i univerzumu, pa i političkom i ekonomskom uređenju zemalja. Kao i to da ne mora sve da klizi ni ka komunizmu ni ka kapitalizmu, nego da postoji i zdrava priča između te dve bolesne krajnosti. Ti si to ignorisao. Okej, tvoje pravo. Ti misli šta želiš o socijalizmu i kapitalizmu, ja ću da mislim šta ja želim, i to je to. Kad mi opet bude do debate o tome, izjasniću se na adekvatnoj temi na adekvatan način. Ovde i sada, u ovom momentu, poslednje što želim da slušam su hvalospevi o zapadu i zapadnjačkom načinu života. Što ne znači da sam za istočnjački način i mentalitet niti da zaboravljam na vrline zapada i mane istoka. Samo ne želim da slušam kako neko izvlači sve najbolje iz jednog a sve najgore iz drugog.

Imamo ovde već dovoljno Miroljuba Petrovića, i isto tako imamo dovoljno i Nataša Kandić (znam da oni ne pričaju o socijalizmu i kapitalizmu, uzimam ih kao ilustracije ekstrema i fanatizma suprotstavljenih strana). Ja sam pak u onoj većinskoj masi koja lebdi između te dve šenute krajnosti. I umoran sam od toga da me drugi vuku za rukav i vrbuju me. Bili to Obraz, Helsinški fond, Čeda Jovanović, Stroj, Marks 21, ili bilo koji drugi isprani zadrti mozak.
 
Најозбиљнији проблеми не могу да се "реше", могу да се "решавају" - а то може да траје и деценијама, или дуже. Је л решен проблем у Ирској, за дуже од века? Сигурно га не бих решавао офанзивом на Кијев, уз помоћ шехида из Чеченије, јер немам бољшевички мозак.
Цена тога би била да све време Русија на својој граници има сукоб, да се њихов народ сатире у Украјини, док у Кијеву столује неонацизам. Није спорно да постоји више решења, сваки има своју цену.
Не мислим ни да је једно добро, већ да су изнуђена. Знамо зашто. Нису ни Украјинци баш наивни толико у целој овој игранци. Коме је требао Мајдан 2013/14? Cui bono?
Не знам ни сам како да се осећам по овом питању. Навијам само да се што пре заврши са што мање последица по обе стране.
 
P.S.

A za završavanje rata u Ukrajini i generalne trenutne svetske krize sam napisao gore kratko i jasno uputstvo za sve dobrotvore, dušebrižnike i aktiviste:

1) Otvoriti MS Word
2) Napisati ugovor po kome se Ukrajina obavezuje da će ostati vojno neutralna narednih 50 godina
3) Na kraju ostaviti mesto za potpis najsmešnijeg predsednika na svetu i njegove vlade
4) Poslati mu na email ili Shitter
5) Proslediti Rusima i pozvati ih na ratifikaciju i dalje pregovore

Rat i kriza se rešavaju odmah, ostale posledice i problemi u narednih nekoliko meseci.

P.P.S.
Ovo je svako iole upućen očekivao da se desi pre ili kasnije još od ranih 2000ih. Prosto, zemlja između dva bloka, nedefinisana, pogubljena, korumpirana, siromašna i podeljena. Svaki blok je želi ili za sebe, ili da ne bude tuđa. 20 godina prođe, ništa konkretno nije urađeno osim što se napravio lov na Ruske veštice i prekopirale Hrvatske metode u vidu ''nije Kijev nego Kiiiv, nije Dnjepropetrovsk nego Dnjipro, zašto Ruski jezik kad može Ukrajinski, zašto Argentina da priča Španski kad može da priča Argentinski'' i slične ''gradim naciju ni iz čega i foliram istoriju samo da napakostim komšiji'' idiotarije. Rezultat je svako mogao da predvidi. Ako ne 2000ih, onda bar posle 2014. Osim blentavog leftardskog zapada i njegovih zombija od naroda (ovi što sad mašu ručicama po Berlinima i Londonima), ne znam koga je to ovaj rat i ova kriza mogla da iznenadi... Video se iz kosmosa još pre 20 godina.
 
Poslednja izmena:
Најозбиљнији проблеми не могу да се "реше", могу да се "решавају" - а то може да траје и деценијама, или дуже. Је л решен проблем у Ирској, за дуже од века? Сигурно га не бих решавао офанзивом на Кијев, уз помоћ шехида из Чеченије, јер немам бољшевички мозак.
Kako bi rešio probleme Sirije, Libana, Irana...? Šta je sa tim milionima izbeglica od kojih su neki i kod nas? Za njih nas baš briga? Pa ako već glumimo neku pravednost hajde da budemo pravedni, a ne uvek prikriveni Srbomrzitelji. Mislim mene iskreno zanima gde su svi ljudi koji sada smatraju Ruse kao najveće zločince ikada da osude Amere kada rade isto. Da li je Amer bacio nuklearku (kao jedina zemlja koja je ikada bacila nuklearku) na Japan jer je dobijala rat? To su dela srdačne zemlje? Manimo se tih priča, desilo se i nama isto i zato nas sve ovo toliko pogadja. A neki i danas žale što nas nato nije sravnio sa zemljom i da ovo bude sada mala turska.

Ja iskreno navijam da se što pre završi. Ako su Ameri davali garancije Ukrajini zašto im sada ne pomognu? Ili će se Amer uvek boriti do poslednjeg TUDJEG vojnika?

Da li vi ljudi pratite vesti? Poludili Putin sada ubija civile, po ulicama leze mrtvi kao nekad u Sarajevu, gore im obrazovne i kulturne institucije, stambene zgrade.
Isto što su od korone crne kese visile po ulicama? Malo manje prati zapadnu propagandu i to je to. Dobro je da naše civile "nisu" ubijali kada su nas "oslobadjali"... Savetuje se da se ne prati sputnjik ali zato twitter u fullu.

Просто не могу да сматрам патриотизмом кад неко:

а) зна да ће његова домовина бити сатирана и уништена ако ради нешто
б) упорно то ради како би терао инат онима који пишу историју и представиће га као злочинца кад га униште
Pa zašto je Ukrajina to radila? Zašto je konstantno i pored svih upozorenja čačkala Rusiju? Zašto su ubijali Ruse? Zašto su zabranili Ruski jezik? Zašto su hapsili opoziciju? To su dela moderne i slobodne zemlje?
 
А, да, тако то лако иде, хоће. Братоубилаштво има да се заврши у МС Ворду, још боље у Оупен офису, и електронским потписом. Клик - и готово. Сигурно ће.

Ето, можда је реално и најодрживије да поделе земљу долином Дњепра (мислим, ваљда неће ићи с војском на Лавов и у тај крај?). Само, осим што ће бити једно 7 милиона избеглица, и Кијев је нпр. на Дњепру (као и бивши Дњепропетровск), па ће ваљда да га поделе на источни и западни. И тако ће мир и стабилност да цветају вековима.

А Руси ће код куће да се забављају средњовековним витешким играма и... вотком, док се старац не одсели код јуродивих светитеља.

Ех, шта ли интелигентнији Руси мисле о тој ишчашеној русофилији у оних Срба који Русе воле само када гину и кад тешко живе.
 
Ukrajina, tj ukrajinske vlasti:
Ljudi, mi smo posle Rusije najveća zemlja u Evropi. Imamo skoro pa sve što nam treba. Imamo dobru klimu, imamo ogromnu plodnu zemlju. Imamo izlaz na more. Između istoka i zapada smo, a čak smo i na pljuvometar od Bliskog istoka i Afrike. Imamo rude. Imamo potencijal za turizam. Imamo reke. Imamo šume. Imamo populaciju. Imamo posrnule fabrike, ALI i mnogo iskustva u raznim industrijskim sferama, pa možemo da se fokusiramo na one u kojima ćemo biti jaki i dobri - Kraz kamioni, JužMaš rakete i mašine, Morozov i Mališev fabrike tenkova i oklopnjaka, brodogradilište u Mikolaivu... Ljudi bre, pa imamo sve što neka zemlja može poželeti!

Šta ćemo prvo da radimo?

U, u... znam(o)! Hajde da izmislimo toplu vodu!!!
1200px-KyivNotKiev.svg.png

3_main-v1597042224.jpg
 
Poslednja izmena:
А, да, тако то лако иде, хоће. Братоубилаштво има да се заврши у МС Ворду, још боље у Оупен офису, и електронским потписом. Клик - и готово. Сигурно ће.
Pa šta ti predlažeš? I Mariks te pitao malopre, nisi ništa napisao. Samo pominješ nekog starca i Čeku koje nema već sto godina.

Stvar je prosta da prostija ne može biti. Ukrajina se obaveže da neće u NATO i da Harkov i Sumi jednog dana neće biti NATO baza, artiljerija i silosi - i rat staje istog momenta. Sve ostalo se naknadno rešava u narednim mesecima.


Mislim, do dana današnjeg ne postoji rat koji se nije rešio primirjem i ugovorom, tako da... samo je pitanje vremena. A mali komičar očigledno misli da još nije vreme. Valjda navikao da drži skeč dok ne otkuca sat, pa misli da može tako i u ratu. Pa može, samo... biće posle malo pipavo obnavljati zemlju sa toliko raseljenog naroda...
 
Тешко да то промена имена градова може бити повод за оружану агресију, тј. за злочин против мира првог реда.
Нема ту никаквог оправдања, џаба труд.

Не предлажем ништа, сада апсолутно нисам довољно паметан да видим излаз из овога, пошто га нико ни не види. Излаза, врло је могуће, нема.
 
Nije to samo promena imena gradova, i ti to odlično znaš nego se praviš lud. To je pravljenje lažnog nacionalnog identiteta na uštrb onoga što je poteklo od drugih.

Ovo je majmunisanje sa jezikom koje je zapad nametnuo i inspirisao samo u majmunskim nacijama po svetu, uključujući i nas slovenske majmune. Dok cela Latinska Amerika - čedo Zapadne Evrope a sad ljubimac SAD - priča ŠPANSKIM i PORTUGALSKIM jezikom, drugi delovi sveta, poput našeg, imaju svoje: srpske, hrvatske, slovenačke, crnogorske, bosanske, makedonske, itd itd...

Ono što se radilo u Ukrajini prethodnih 10 godina je ništa drugo do kopiranje onoga što se radilo u Hrvatskoj, pre, za vreme i posle raspada. Nije ni čudo što su Ukrajina i Hrvati zadnjih 20 godina bili u sve bližim odnosima. Pošto ni jedni ni drugi nisu imali ništa svoje (novijeg doba), prvo na šta su krenuli je izmišljanje ni iz čega. Drugi korak je bio okretanje protiv svojih korena. Treći korak usvajanje nacističkih i šovinističkih ideja. Četvrti korak je lov na veštice i navikavanje raje na večitu paniku i/ili opterećenost time šta radi onaj s druge strane granice. Da se skrene pažnja sa nesposobnosti i korumpiranosti svoje vlade kod kuće.

Sve već viđeno. A vi podržavajte to i dalje. Podržavajte da se u zapadnom svetu tačno zna ko šta radi, ko priča na kom jeziku, kome je gde mesto... da Amerika drži sve od Aljaske do Magelanovog prolaza i da se svuda tu pričaju: ili engleski, ili španski, ili portugalski... a da se kod svih drugih pravi po novi jezik i nova istorija u svakom kutku zemlje.


Neko dobije novu zemlju sa svim što mu treba da napravi uspešno društvo i prvo što uzme da radi je da promeni engleski naziv za svoj grad, jer mu stari zvuči previše Rusko.
Jbt... koliko zaludan i umnobolan treba biti... Ali nema veze, važno je zezanje. Židovski to bar razume. Za njega je sve ovo velika zezancija, to je bar očigledno.
 
Poslednja izmena:
Zar Rusija nije zvala svakog dana na pregovore od kada je napala Ukrajinu? Zar Zelenski nije svakog puta odbijao i podsmevao se, verovatno pod okriljem zapada? Zar treba čačkati jednu od supersila kojoj nisi ravan? Da li je Putin svakog dana upozoravao da ukoliko ne pregovaraju da će zauzeti celu Ukrajinu? I sada trebamo da pravdamo vladu Ukrajine? Evo neka nam vrate Kosovo i puste da budemo neutralni kada su tako pošteni.

Ja samo pitam, gde su ove sankcije i osude kada Amerika radi iste pa čak i gore stvari svuda po svetu? Da li je neko uvodio sankcije Amerima kada je napadala gore pomenute zemlje? Nekako to uvek zaboravimo ali se uvek probudimo da osudimo nas i neke tamo zle "čike".... Najžalosnije je što se dva pravoslavna naroda svadjaju. A nije da nije moglo da se izbegne. Zapadni svet će naravno uvek žmureti kada Ameri vršljaju po svetu ali naravno da neće dozvoliti tamo neki Rus da štiti svoje interese. Ne opravdavam, ali i ne osudjujem samo njih.
 
Poslednja izmena:
А ти си баш желео још једну Америку?

@Bender Rodriguez
Какво "мајмунисање са језиком"? Видиш, ја случајно говорим руски, а украјински (звао га "малоруски", или како год) није исти језик. Е ,сад, још од 19. века знамо да између тог и српског језика постоје сличности, тј. изрази који не постоје било где друго међу словенским народима (запамтио сам "наште срца", има још), па се то и користило као доказ да су Срби заправо дошли из Западне Украјине. Нека новија генетска истраживања су заправо то и потврдила, само што је време сеобе померено још коју хиљаду година натраг у прошлост.

Какви црни "Хрвати"? Шта ми имамо с Украјинцима, осим што смо браћа и најближи род, а како изгледа, чак и потомци тог народа?

Не слажем се са укидањем двојезичности у Кијеву - јер тамо већина народа код куће и међу собом ипак говори руски - али опет, не слажем се ни са укидањем двојезичности у Талину, где је половина становништва руско, па их још, ето, не нападоше, пошто су чланица НАТО. Ако ћеш право, и у Белгији једнојезичност по регијама оставља горак укус.

А, наравно, напасти рускоговорећи православни народ (!) у Кијеву и околини тенковима и ракетама (и Рамзаном Кадировом), то, за православне Русе, као, има оправдања - у "мајмунисању са језиком"? Ма, да. То може да уради злотвор.
 
Majmunisanje sa jezikom, nego šta. Do skora, pola zemlje pričalo Ruski, odjednom se svi setiše da ih žulja. I šta ćemo kako ćemo, ajde kad smo već zapeli da lečimo komplekse, hoćemo li da uvedemo dvojezičnost? Naaaah. Bolje da ukinemo jedan jezik a forsiramo drugi. E to će sve rešiti.

Kao što rekoh gore, neko dobije zemlju sa ogromnim potencijalnom, i prvo što uradi nakon što se konsoliduje i stasa prva generacija od nezavisnosti je:
dnjepropetrovsk.jpg


Za to vreme, zapadnjačka gamad nas gleda (sve Slovene, ne samo ove) i smeje se našim idiotlucima i podelama.

Ali dobro, očigledno je da Ukrajinskoj vlasti i Židovskom sve ovo prija i zabavlja ih. To se vidi i po slikama sa pregovora. Na koje, btw, uvek kasne. Valjda nahranjeni i hipnotisani rečima zapadnjačkih sponzora da su oni bog zna kako bitni i da će Rusi da se postide zbog toga i polože oružje...

1122651_profimedia0665423314_ff.jpg

Cela ''delegacija'' im izgleda kao ekipa šofera ili lovaca sa Ibarske magistrale koja je upravo navratila malo u kafanu.
Sa sve ovim čečenskim Čedom Čvorkom kao vođom... Kakvi pregovarači, takva i država. I sudbina.

Oni takvi, i zapad koji ih finansira i hipnotiše, su krivi za sve ovo. Niko drugi.
 
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh