MC_ » Пон Јан 20, 2020 6:02 pm[/url]":z56ta989]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700125#p700125:z56ta989 je napisao(la):
tragac » Sub Jan 18, 2020 11:12 pm[/url]":z56ta989]Svet se treba kretati ka libertarijanskim principima: slaba država, mali porezi, malo javnih službenika, akcenat na preduzimljivosti, tehnološkom razvoju, principe ravnopravnosti ne treba da forsira država već treba da budu opšte prihvaćeni. Treba naravno rešiti i problem neophodnih sistema poput prosvete, zdravstva i puteva, ko će time da upravlja i na koji način da bude efikasnije nego u sistemima socijalizma ili dominantno levog kapitalizma i svima dostupno. Danas su libertarijanske poicije vrlo varijabilne i ima desnice i levice.
Objasnjicu zasto je libertijanizam u stvari los.
On je zapravo maska za nas stari, dobri neoliberalizam.
Upotrebicu primer vezan za zagadjenje.
Kapitalu je potrebno d aljudi budu maksimalno slobodni. Bez obzira na njihovo obrazovanje, psihicko stanje, podloznost medjima, zrelost, oni ce se bez ikakve zastite smatrati "slobodnim odlucivacima".
Osnovni ideoloski slogani su:
"Ja znam sta je najbolje za mene"
"Slobodan sam da izaberem"
(we are all free to choose - tipicna mantra iz doba tacerizma)
Zamislimo jednog takvog coveka u Srbiji, recimo u Borci. On ima odredjenu svotu novca koju ce potrositi ili na kvalitetan ogrev (suv, a ne mokar ugalj) ili ce da ga sacuva za letovanje, da id u Grcku. Nas primer covek odlucuje se da ustedi na uglju i d aide u grcku. Da li se greje ovako ili onako, d ali ispusta kancerogene materije i smrad kroz odzak, ne znaima ga mnogo. Grcka, to je status, to je da s ehvali svima. Na TV se vrednuju ljudi koji trose ne putovanja, cela elita prica samo o tome. Ko je gde bio. I on ce tako.
I gle cuda, jos hiljade i stotine hiiljada takvih donose istu odluku. Rezultat je da se svi na ovom prostoru guse zimi, a 6000 od nas ce i umreti od zagadjenja ove godine (statisticki). Da li ih je neko uputio na stetnost lozenje djubreta. Naravno da nije. Na televiziju su oni sadrzaju koji su tamo dospeli u borbi za profit. Recimo Zadruga i Farma. Tamo mogu da nauce sve o tome kakve gace nose starlete ( i da li nose), ali nem anista o zagadjenju.
Covek je bi slobodan da odluci i odlucio je pogresno. Ako zagrebemo dublje, videcemo da uopste nije bio slobodan. Subjekti na trzistu, mnogo jaci od njega, ubedili su ga da je bolje da lozi mokar ugalj. I tako su kolektivne posledice individualno slobodnih odluka zastrasujuce. O kolektivnim problemima liberalizam cuti. On je dobar kod izbora sekualnih partnera, duzine suknji i boje mobilnog telefona, ali nema odgovora na pitanja koja su zaista ozbiljna.
Skoro je svaka ideja nasih slobodnjaka/ liberala u stvari gnusna laz. Zele da poveruju da smo svi jednaki subjekti na trzistu. Cesto na sinekurama, preporucuju nam da je bas dobro da budemo preduzetnici na trzistu. Ako je sve moguc eu sveu slobode, preporucio bih im da pokusaju da naprave svoje bezalkoholno osvezavajuce pic ei na slobodnom trzistu rabiju monopol Coca Cole.