Šta je novo?

Taksi (Taxi) prevoz

Šta god pisali likovi poput ovog MC_-a, ovaj tekst jasno pokazuje da ovakva organizacija taksi prevoza, gde su taksisti zasebne firme, zapravo radi protiv javnog interesa... Kada bismo imali prava taksi udruženja, koja iznamljuju veliki broj unifomnih vozila na lizing, a taksisti rade za njih, onda bi se mogla definisati i obaveza posedovanja određenog broja vozila specijalne namene. Međutim, u društvu u kome taksisti blokiraju grad i dobiju 8000 eura subvencije, imamo ovako poražavajuće stanje prema osobama sa invaliditetom gde niko neće da vozi invalida, pošto to podrazumeva odlaganje kolica i verovatno pomoć da se osoba smesti na sedište. Kao da smo u Africi.

Ovako to izgleda kada taksi lobi piše zakon:
Problematična je diskriminatorska odredba u 91a. članu pomenutog zakona koja kaže da taksista može da odbije uslugu ako je prtljag takav da preti da isprlja gepek, a kao prtljag koji može da ga ošteti navedena su bebi i kolica za osobe sa hendikepom.

Naravno da je ruzno sto taksisti nisu primili invalida. Naravno.
Ipak, zelja da se taksisti iz slobodnog, preduzetnickog statusa prevedu u namestenike velikih firmi je zelja za porobljavanjem slobodnih ljudi.
To je nesto sasvim drugo.

Taksisti su subvencijom od 8000 E kupljeni da bi tolerisali Car Go.

Taksista koji ne primi invalida treba da bude suspendovan na par meseci, da ne moze da se bavi taksiranjem.

Šta god pisali likovi poput ovog MC_-a, ovaj tekst jasno pokazuje da ovakva organizacija taksi prevoza, gde su taksisti zasebne firme, zapravo radi protiv javnog interesa... Kada bismo imali prava taksi udruženja, koja iznamljuju veliki broj unifomnih vozila na lizing, a taksisti rade za njih, onda bi se mogla definisati i obaveza posedovanja određenog broja vozila specijalne namene. Međutim, u društvu u kome taksisti blokiraju grad i dobiju 8000 eura subvencije, imamo ovako poražavajuće stanje prema osobama sa invaliditetom gde niko neće da vozi invalida, pošto to podrazumeva odlaganje kolica i verovatno pomoć da se osoba smesti na sedište. Kao da smo u Africi.

Ovako to izgleda kada taksi lobi piše zakon:
Mozda ne bi bilo lose da svaki taksista prodje obuku da ustvari bude i medicinski tehničar, a auto prepravi u sanitetsko vozilo.

Taksisti moraju da voze invalide, tu ne sme da bude vrdanja.
Invalidima je prevoz neophodan.

Taksisti moraju da voze invalide, tu ne sme da bude vrdanja.
Invalidima je prevoz neophodan.
Zasto i kako bi vozili ako nemaju uslova?
Pricao mi nas covek zivi u Svedskoj ima firmu tri vozila specijalizovao se za prevoz invalida na i do lekara kaze uzima 5.000e mesecno cisto po vozilu(vozi on, zena i sin) , ali mu to placa drzava.

Pricao mi nas covek zivi u Svedskoj ima firmu tri vozila specijalizovao se za prevoz invalida na i do lekara kaze uzima 5.000e mesecno cisto po vozilu(vozi on, zena i sin) , ali mu to placa drzava.
Ne znam za Švedsku ali Uber ima ovo

48E1E0FB-3BEF-4101-830A-BD80858BCCBF.jpeg

Nema šta da mu plaća država... Zakon treba da definiše koliko svako udruženje treba da ima vozila za osobe sa invaliditetom u odnosu na broj članova, a od tih vaših clanarina koje bi morale da budu ekonomski realne i proporcionalne zaradi koju taksisti ostvaruju bi se to sufinansiralo.

Kakvi su specijalni uslovi potrebni da bi taksista vozio invalida?

Nema šta da mu plaća država... Zakon treba da definiše koliko svako udruženje treba da ima vozila za osobe sa invaliditetom u odnosu na broj članova, a od tih vaših clanarina koje bi morale da budu ekonomski realne i proporcionalne zaradi koju taksisti ostvaruju bi se to sufinansiralo.

Mozda da posaljes predlog u vidu dopisa gradu Stoholmu da ne placaju specijalizovani taxi za prevoz invalida, nego da to prebace na obićicni usteda bi bila poprilična, a ti mozda dobijes mesto odbornika u gradskoj vlasti.

Zar kolica i inece ne mogu da stanu?
Pa kako se invalidi prevoze privatnim kolima.

Pre neki dan sam zovem pink taxi preko app stavim nacin placanja karticom i adresu gde da dodje ali ne i dokle idem. Odma se javi covek dodje i kad sam mu rekao dokle idemo (kratka destinacija za taksiste) samo se ucutao i mrstio (bio je besan zbog toga) ali naravno meni nece nista reci. Uredno platih karticom izasao iz vozila hvala dovidjenja.

Pre neki dan sam zovem pink taxi preko app stavim nacin placanja karticom i adresu gde da dodje ali ne i dokle idem. Odma se javi covek dodje i kad sam mu rekao dokle idemo (kratka destinacija za taksiste) samo se ucutao i mrstio (bio je besan zbog toga) ali naravno meni nece nista reci. Uredno platih karticom izasao iz vozila hvala dovidjenja.
Poenta je da si ti zadovoljan i da nisi totalno ispljuvao taksistu u svom postu, nego si samo preneo kako se on osecao(vrv imas taj dar da ulazi ljudima u mozak 😂)

Nismo te razumeli sa ovim, sta si hteo da nam kazes........

1. Pa sve i u jednoj aplikaciji za pozivanje taksija u BG nisi u obavezi da naznacis dokle ides vec samo pocetnu tacku odredista od koje polazis. Ako mislis da je to formula da ti taksi brze dodje.
2. Samo kroz pink i Yandex aplikaciju mozes da platis voznju gde karticu registrujes kroz aplikaciju. Vrsis placanje karticom gde ti ona fizicki nije potrebna. A zasto tako nije i kod ostalih udruzenja.....za taj odgovor moras da pitas Banke. Tu taksisti nista krivi nisu da to promene.
3. Jel mozes da objasnis pojam sta ti znaci "kratka destinacija za taksiste" i kako si do tog znacenja dosao ?
4. Zasto mislis da je neko besan ako cuti ??

1. Nisam u obavezi naravno ali sam to napomenuo da bi ljudi skapirali zasto sam napisao ono gore.
2. Nemam registrovanu karticu u app taksija. Placam na licu mesta tako sto izvadim karticu i ocitam na njihovom aparatu.
3. "kratka destinacija za taksistu" je 500-600 din po ceni ako se gleda i jos kad mu izvadis karticu udavio bi te :)
4. Zato sto zivim na Vozdovcu ceo svoj zivot i takve ljude prepoznajem odmah, ne mora rec da progovori u pogledu mu se sve vidi.

@Pule

Poslednja izmena:
Hvala i cenim tvoj trud za sve sto si odgovorio.
Dobri maniri se prepoznaju.

Uzgred, voznja od 600 rsd nije tako kratka destinacije. Jer 3 km je razdaljina od Terazija do Crvenog krsta, ili na Vozdovcu od Autokomande do Saobracajnog fakulteta.
Ovakve razdaljine i jesu najzastupljenije za potrebe korisnika.

Problem ne lezi u taksistima, vec u njihovim udruzenjima koja ih zastupaju i odredjuju pravila igre po kojima oni moraju da se vladaju.

Problem je i kada taksi vozilo od hotela Palas predje 2.5km i dodje po gosta u hotel Hilton....i onda tu ispred nema gde da stane da saceka stranku. Vec mora samo da prodje i vrati se ponovo nazad. Jer nema mesto ni parking za takvu namenu. Tako velik i mocan rezidencijalni hotel a da nije napravio mali ispust za tx vozila za prihvat gostiju. Vec gledas kako taksista brze-bolje izbacuje kofere iz gepeka i odbacuje ih na stranu dok mu otpozadi gradski autobus pun ljudi koji zure na posao , trubi i stoji nad glavom.

Problem je i kada taksi vozilo od hotela Palas predje 2.5km i dodje po gosta u hotel Hilton....i onda tu ispred nema gde da stane da saceka stranku. Vec mora samo da prodje i vrati se ponovo nazad. Jer nema mesto ni parking za takvu namenu. Tako velik i mocan rezidencijalni hotel a da nije napravio mali ispust za tx vozila za prihvat gostiju. Vec gledas kako taksista brze-bolje izbacuje kofere iz gepeka i odbacuje ih na stranu dok mu otpozadi gradski autobus pun ljudi koji zure na posao , trubi i stoji nad glavom.

Mislim da je pre problem što ih mrzi da naprave krug i stanu tamo gde je za to predviđeno, a to prilaz je iz Kralja Milutina, a ne žuta traka u Kralja Milana.

Vrh