Šta je novo?

Tašmajdan

znam da je bio uslov ali nisam je video na onoj slici na tabli (niti kao neko centralno mesto za koje bih mogao da kazem "e ovde ce biti") pa sam se ponadao. Ako je naprave, u toj najavljenoj velichini i drskosti, po prvi put u zivotu bih podrzao vandalizam prema umetnickom delu.
 
Alijev je levo il desno,drugi je Pavic

taspark.jpg
 
Komentar istoricara arhitekture o Tasmajdanu koji pise za politiku i odeljak o starim gradjevinama u politikonom zabavniku :

Tri metra za Pavica i tri metra KGB simetricnosti za Alijeva. U osovini zvezdasta fontana nalik fontanama iz doba soc konkursa za fontane na Trgu Marksa i Engelsa, kakve je pedesetih godina proslog veka zamisljao Hranislav Stojanovic, ali ...i on sa kreativnim otklonom o kome sada mogu samo mastati. Sa svojim potkracenim, pomlacenim i razredjenim zelenilom, koje ce se vremenom svoditi na parterno dekorativno zbunje, Tasmajdan se krupnim koracima primice ideji preobrazavanja u gradsko gradjevinsko zemljiste. Spomenicki alibi za rekonsrtukciju parka dolazi iz sfere patogenog nadrealizma, jer je povezivanje Pavicevih Hazara i Alijeva, kao njihovog potomka, udarac sekirom u čelo zdravog razuma. Zato je sekira koja je srusila tasmajdansko drvece i bulevarske platane ona ista koja ce ubiti i svaku, jedva niklu, gradjansku travku u ovoj zemlji.
 
Koliko se u svetu odmaklo sa statuama i skulpturama u urbanim jezgrima ne vredi pricati, kad park rekonstruise demokratsko-komunisticka zemlja, finansirana parama demokratsko-komunisticke drzave.
Zato cemo na kraju dobiti megalomanske statue kao u doba najgoreg Staljinizma.
 
Mislim da Beogradu fale velelepne fontane i vodoskoci kao i spomenici ma kojoj interesnoj grupaciji pripadali, bilo bi lepo da grad obrati pažnju na održavanje postojećih,evo trg Pašića kamene ploče na trgu su već propale na dosta mesta a niko to ne popravlja,Trg republike liči na pijacu,dok trotoari od Skupštine grada pa pored starog Dvora i Narodne Skupštine liče na asfaltirane seoske trotoare..umesto da su ta reprezentativna istorijska turistička mesta poločana granitom i prvoklasnim mobilijarom,dok fasade oko starog Dvora se raspadaju :kafa:
 
Seckanje je vrsilo zelenilo a gradjevinske radove radi Promont koji znamo iz bulevara!A na tabli pise da je izvodjac samo zelenilo beograd!
Naravno nije bilo ni tendera ni nicega,nego ortacka kombinacija za nabacivanje posla.
 
Pa ortacka komb oni susamo podizvodjaci prosto vise memogu da komwntarisem mukame spopadne :rant:
 
Ne bih rekao da je bilo bilo kakve ortacke kombinacije, sredstva za obnovu parka je dala Vlada Azerbejdzana u vidu donacije, tako da se, pretpostavljam, igralo po njihovim pravilima i to po principu "uzmi ili ostavi". Mislim, da se poklonu ne treba gledati u zube, da smo cekali da grad izdvoji 2,000 000 EUR mislimd a skoro ne bismo docekali obnovu parka, a kao sto se dalo videti na renderu, izgledace lepo, daleko lepse nego sto sada izgleda, u svakom slucaju.
 
Tako je!Cekam spomenik ataturku da se postavi pored pobednika kada turci izkesiraju 4 000 000 eura za rekonstrukciju kalemegdana(ako ostane uopste prostora za park na kalemegdanu posle prosirenja zoo vrta)
 
e kamo srece da Turci iskesiraju i kamo srece da i Srbija ima reformatora poput Ataturka.
 
mislim da se Jermeni ne bi slozili sa tim, ako bi ih pitao o liku i delu Kemala Ataturka

enivej, nadam se da ce u ovom projektu biti predvidjene i oni stalci sa kesama za pseci izmet kao na Toplicinom vencu
 
To i hocu reci,nas i jermene ojadise najvise "braca" turci,a jermene i azari,azeri stagod...

Mradulovic preskocio si jedan deo,kaze se da ce izgleda biti jedan mali odvojeni deo za zivotinje,dakle tu ce moci i na malom tasu da se pustaju pasovi :)
 
Kada malo bolje razmislim, zapravo mi se dopada što je crkva do te mere otkrivena sada, deluje mnogo veće.
 
To je uobicajena pojava kad je bilo kakva gradjevinska intervencija u pitanju. Svi grade na divlje, pocevsi od drzave, preko privatnih investitora pa do gradjana. A razlog je prekomplikovana i prespora administracija.
Problem se javlja kasnije, kada se dozvole koriguju prema vec izvedenim radovima, umesto da se sami radovi vrse u okviru tih dozvola. Zato Beograd trune u urbanistickom haosu koji nikada nece biti ispravljen.
Na kraju se postavlja pitanje, zasto bi mi, gradjani postovali te dozvole, kad ih drzava javno ne postuje? To je opasan ``presedan``.
 
@stf
Bravo , tačno u centar-srž urbanističkog autizma Beograda :kk:
 
Izgleda da ponovo nije predvidjena i izdvojena barem jedna (ogradjena) zona za slobodno pustanje pasa, tzv "off-leash dog area". Ovaj deo Beograda je poznat po velikom broju vlasnika pasa, mislim da je prilikom ove rekonstrukcije propustena prilika da se takva zona izdvoji i napravi dobar primer za ostale parkove u Beogradu...
 
Hmm, nisam uspeo da uhvatim taj info. U svakom slucaju, ako su zaista pominjali - ja se najiskrenije nadam da ce biti i uradjeno, i jos bitnije - biti uradjeno kako valja :) Kako nema objavljenog plana, preostaje nam jedan jedini nacin da saznamo...
 
Pominjali su ali nisu nista rekli definitivno da li ce biti.Radi se o tome da njihova neozbiljnost ide do te mere da projekat rekonstrukcije nije zavrsen a ona je vec u toku.

Videh danas iz prevoza da su obelezili kolcevima mesto gde ce biti fontana na centru,vec asfaltiraju staze tamo gde je bio onaj mini luna park
 
Kako je krenulo (sa nedovrshenim projektom, bez ikakve dozvole) imam osecaj da ce prvo postaviti ove dve biste, jednog odlichnog pisca i jednog "dragog vodje", a ostatak projekta ce biti, u najboljem slucaju, samo polovichno odradjen
 
Skupštini grada građani predali peticiju u kojoj se zahteva preispitivanje odluke o rekonstrukciji Tašmajdanskog parka
Ne žele azerbejdžanski spomenik
AUTOR: B. R.
Više od 500 Beograđana predalo je peticiju Skupštini grada, u kome se zahteva preispitivanje odluke o rekonstrukciji Tašmajdanskog parka.


Oglasite se na www.danas.rs
- Revoltirani građani su se spontano organizovali, sastavili peticiju i sakupili potpise u periodu od desetak dana. Ova akcija prikupljanja potpisa se nastavlja. Smatramo da je Gradska vlada bila dužna da o ovom pitanju čuje mišljenje onih koji su je izabrali i koji će biti uskoro u situaciji da ponovo biraju - kaže Mirjana Janković, jedan od potpisnika peticije.

Građani koji su potpisali peticiju smatraju da je Tašmajdanski park od velikog značaja sa istorijske tačke gledišta, s obzirom da je na ovom prostoru 1830.godine pročitan hatišerif kojim je Srbija postala samostalna država. U sklopu parka nalazi se crkva Svetog Marka. Osim toga ovde je svojevremeno bilo pravoslavno groblje.

- Imajući u vidu ove činjenice čini se neprikladno da se ovaj prostor ustupi drugoj zemlji, pa makar bila i prijateljska, da podiže spomenik nekoj svojoj značajnoj ličnosti. Azerbejdžanska vlada je i u drugim zemljama finansirala rekonstrukcije parkova ali nigde nije podignut spomen već je zahvalnost izražena postavljanjem ploče sa imenom donatora - smatraju potpisnici peticije.

Građani su iznenađeni bezdušnom sečom drveća i zelenila u tom parku a sve to radi bolje vidljivosti predviđene fontane i statua. Tom prilikom su sasečena neka retka stabla u Beogradu.

Tom drveću je trebalo 60 godina da poraste i da ovu zonu našeg grada učini zdravijom, lepšom i prijatnijom, kaže se uzalud za drveće „pluća grada“.

Podsetimo, gradske vlasti su najavile rekonstrukciju Tašmajdanskog parka. Rekonstrukciju će finansirati Vlada Azerbejdžana sa dva miliona evra, ali pod jednim uslovom. Da se u njemu postavi spomenik nekadašnjem azerbejdžanskom predsedniku Gajdaru Alijevu.

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/ne_zele_azerbejdzanski_spomenik.39.html?news_id=205236
 
Drvece je več isečeno , pare su već .... kasno Marko na Kosovo stiže...
Nego hajde da popravimo šta se popravit može,
ovde su več izneti neki predlozi kako bi projekat bio kompletniji pa to izgurati da uđe u projekat
pa Taš da bude ne samo po meri Azerbejdžana nego i Beograđana :gobb:
 
stf":snplcfvi je napisao(la):
To je uobicajena pojava kad je bilo kakva gradjevinska intervencija u pitanju. Svi grade na divlje, pocevsi od drzave, preko privatnih investitora pa do gradjana. A razlog je prekomplikovana i prespora administracija.
Problem se javlja kasnije, kada se dozvole koriguju prema vec izvedenim radovima, umesto da se sami radovi vrse u okviru tih dozvola. Zato Beograd trune u urbanistickom haosu koji nikada nece biti ispravljen.
Na kraju se postavlja pitanje, zasto bi mi, gradjani postovali te dozvole, kad ih drzava javno ne postuje? To je opasan ``presedan``.
Svaka ti je na mestu! Jedan + ! :kk:
 
Vrh