Šta je novo?

Tašmajdan

da li je moguće da su napokon u tom parku uradili nešto što nije prava linija

Nisam znao za ovo...

Spomenik bugarskim revolucionarima

U parku „Tašmajdan“ juče je otkriven spomenik Vasilu Levskom i Georgiju Rakovskom, bugarskim revolucionarima u borbi za oslobađanje o Turaka, kojem su prisustvovali Jordanka Fandukova, zamenik gradonačelnika Sofije, i Radmila Hrustanović.
Prema rečima Hrustanovićeve, postavljanje dva spomenika, bugarskim revolucionarima danas u Beogradu, a 21. decembra Mihajlu Obrenoviću u Sofiji, dodatno uticati na prijateljske odnose dva naroda.

- Otkrivanjem spomenika Vasilu Levskom i Georgiju Rakovskom podsećamo na prvu iskru zajedničke borbe naših naroda protiv petovekovnog turskog ropstva. Boreći se uz pomoć Mihajla Obrenovića i tadašnje srpske vlade u Beogradu su osnovali prvu bugarsku legiju sačinjenu od dobrovoljaca i učestvovali u borbama za oslobođenje Srbije i Bugarske od Otomanske imperije - naglasila je Hrustanovićeva.

Zahvalivši se gradovima Beogradu i Sofiji na dobroj i korisnoj ideji, Ivajlo Kalfin, ministar spoljnih poslova Republike Bugarske i potpredsednik Vlade Bugarske, izrazio je nadu da će postavljanje spomenika na Tašmajdanu učvrstiti prijateljstvo dva naroda.

Izvor: http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-19-12-2007/beograd-ukratko

a to sam našao jer sam naleteo na sledeću vest iz Bugarske:

Disputed Monument of Serbian Ruler 'Decorated' in Bulgaria's Sofia
Diplomacy | November 25, 2011, Friday
Bulgaria: Disputed Monument of Serbian Ruler 'Decorated' in Bulgaria's Sofia
photo_verybig_134278.jpg

The monument of Serbian ruler Mihailo Obrenovic in Sofia's Southern Park has been painted by unknown persons in the colors of the Bulgarian national flag. Photo by artwarbg

Тhe controversial monument of Serbian Knyaz (Prince) Mihailo Obrenovic in the Bulgarian capital Sofia has been "decorated" by unknown persons with the colors of the Bulgarian national flag.

The monument of one of the most cherished rulers of modern Serbia Mihailo Obrenovic (1823-1868; ruled 1839-1842 and 1860-1868) is located in the Southern Park in Bulgaria's capital Sofia.

It was erected a couple of years ago as a gesture of reciprocity on part of the Sofia Municipality after Belgrade agreed to erect statues of 19th century Bulgarian revolutionary heroes Vasil Levski (1837-1873) and Georgi Rakovski (1821-1867).

It still unclear who has painted over the monument of the Serbian ruler but the "decoration" appears to be an act of protest against the erection of the monument. The actions of the Bulgarian authorities to investigate the case have not been made announced yet.

The monument of Serbian Knyaz Mihailo Obrenovic has been erected regardless of the massive opposition of Bulgarian academia who pointed out that Obrenovic's foreign policy designed to turn Serbia into a "Piedmont of the Balkans" was directed against the Bulgarians by trying to take hold of Bulgarian populated lands in the so called Western Outlands and especially in Macedonia even before Bulgaria's National Liberation from the Ottoman Turkish Empire in 1878.

A 2007 article published in the Bulgarian daily Sega by renowned Bulgarian historian Ivan Ilchev, who has just been reelected as President of Sofia University "St. Kliment Ohridski", provides interesting insights into the question about the monument of Serbian Knyaz Mihailo Obrenovic in Sofia even before the monument itself was erected.

In his article entitled "Why Should We Perpetuate the Architect of Greater Serbia Policies?", Ilchev argued that Obrenovic is a very unsuitable choice for a Serbian political figure of whom Sofia could build a monument because of his policies that hurt the interests of Bulgaria.

The historian stresses that Knyaz Obrenovic is a Serbian head of state, while Bulgaria's Vasil Levski and Georgi Rakovski have been involved in Serbia's wars against the Ottoman Empire, i.e. that the reciprocity of the monuments in Sofia and Belgrade is flawed.

Ilchev points out that even though it was under the rule of Mihailo Obrenovic that Serbia formed two Bulgarian legions as part of its army headed by Georgi Rakovski in 1862 and 1867, Obrenovic would use the legions purely in Serbia's interest, and would meanwhile negotiate with Greece the partition of Bulgarian-populated regions in Macedonia.

Ilchev argued that other Serbian historical figures would be a lot more suitable to have their monuments in Sofia because they would help unite rather than divide Bulgaria and Serbia. These include Serbian reformer and revolutionary Vuk Karadzic (1787 – 1864) who published Bulgarian folklore songs from Macedonia without hiding their Bulgarian origin, or Serbian educator and author Dositej Obradovic (1742-1811), or Bulgarian revolutionary leader Haydut Velko Petrov (1780-1813) who was active in Serbia's liberation from Ottoman Turkey.

In his 2007 article, Ilchev even quotes an article by Bulgarian 19th century revolutionary hero Georgi Rakovski about Mihailo Obradovic's attitudes and policies towards the Bulgarians. Here is the quote

"We have thought many times of describing the political relations of the Serbian state with Bulgaria in present times (1860s – editor's note). But reasons of utmost importance have led us to abstain from this intention until now. The first of these reasons has been that the description of the very truth and the dishonest approach of the politicians of that [Serbian] state towards the Bulgarians would have inevitably caused a great dissatisfaction and cold with the latter in their capacity of being wrong and subject to the expansionist appetites of the former...

The [Serbian] intelligentsia has led the inexperienced government [of Serbia] to turn its attention regarding the expansion of its borders not towards the right and natural cause towards Bosnia and Herzegovina where the truly Serbian element lives but towards Vidin and Sofia, the heart of Bulgaria!

The recently acquired several regions between the rivers of Bulgarian Morava and Timok some of which still speak pure Bulgarian language, and some – Bulgarian mixed with Serbian, are clearly proving our point, and this is direct evidence of the dishonest course of action of the Serbian politicians towards us. Our Serbian brothers view and think of Vidin as an inevitable possession of theirs in the future..."

From "The Serbian policy towards the Bulgarians or the Desired Hidden Pan-Serbianism in Turkish Europe", written by Georgi Rakovski in 1863-1864 during the rule of Serbian Knyaz Mihailo Obrenovic

Izvor: http://www.novinite.com/view_news.php?id=134278

Uvalili smo im taj spomenik kao Azeri nama Hejdara... Ako im se ne sviđa, ne treba ni da ga bude. Imamo mi mnogo ljudi koje smo mogli staviti na spomenik u Bugarskoj...

A kod nas tim velikim bugarskim ljudima nije postavljen spomenik, nego kamen sa reljefima lica, vrlo mali i neugledan, sa logotipom neke banke pored koja je finansirala spomenik. Ja sam se prijatno iznenadio kada sam to video, ali sad mi sve jasno, ne može ništa ako nije oko za oko, strašno

Skoro su Bugari isarali spomenik komunistima u sofiji.Ofarbase ga u kapitalisticke boje i neke likove tipa dzokera,onog iz mekdonaldsa i.t.d...

Nego,gde je taj kamen na Tasu???Nisam ga video nikada.

Pored staze koja je najbliža Maderi u pravcu crkve. Iza nje su neke cvećove posadili. Ja sam primetio jer sam prepoznao likove ljudi, inače mi ne bi palo na pamet da priđem, pogledam

RRO7j.jpg

Ekskluzivna reportaža sa terase restorana RTS-a, samo za Beobuild. :)

Ovaj bjeli objekat izmedju stadiona i bazena jeli pripada tasu unutra je neka privatna firma ima izlaz i u park :kafa: Jlaki+

@direktor
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1394166

to je to :)

a ono na vrhu ,,litice,, je od restorana Poslednja šansa

jedini ,,čvrsti,, objekata koj nije u sastavu SC je u prvom planu, ispred klizališta (iz Abardareve)
pripada ili je pod zakupom nekog skladištu za ribu vec 30 i kusur godina
Sistem za hlađenje je toliko star da pretstavlja ozbiljnu opasnost po okolinu ako rezervari procure
osim toga taj prostor i mogao da bude mnogo adekvatnije iskorišten nego za održanje mrtve i zaleđene ribe u centru grada
naj verovatnije je neki zakup i to sa rokom važnosti koj je davno istekao pa se održava pod čistom inercijom . . . .

@jlaki
+ 1 :)
ma mora da si škljocnu još koju sličicu samo nam golicaš radoznalost :laugh:

Bocica mozda isma dobro formulisao pitanje zgrada izmedju natkrivenog bazena i stadiona bjela lucna zgrada koristi je firma inzinjerihg nesto i ona ima izlaz i u par tas preko stepenica vrata se u tasu nalaze iza zgrade sejzmoloskog zavoda.Cije je vlasnistvo dali je firma samo zakupac :kafa:

Odrastao sam na Tašu, iza sejzmološlog zavoda . . . . hm. . .
duž ograde ide ovako: Šansa i njena ,, unutrašnja bašta, ispod ide javni podzemni wc , pa ,,letnji,, ulaz na bazen i u ,,rupi,, ventilacija od zimskog bazena
hm. . . .
ima između šanse i wc još jedan ,,letnji ulaz,, koj ne radi decenijama a u međuvremenu nj. plato koristio se za odlaganje delova parkovskog mobilijara koj je išao na poravku i sl.

Hajde ako neko zna , ja jok , ič, :shok: vrata firme ,,inzinjerihg,, ?

boca-ica":3zsmg76j je napisao(la):
@jlaki
+ 1 :)
ma mora da si škljocnu još koju sličicu samo nam golicaš radoznalost :laugh:

Jesam, ali se u principu sve na toj jednoj vidi, pa sam mislio da nema potrebe da zatrpavam temu

HhnE0.jpg

UCUnv.jpg

Bravo majstore
+1 :)

Fotka za istoriski arhiv koja lepo pokazuje sve o nadležnima i samom Tašmajdanskom klizalištu :kk:
Jedva cekam da se sve to uredi a posle na red će doći i same pecine

Možda jednog dana Tašmajdan postane jedan vrlo specifičan kompleks
u kome ce se sve naci pod jednom kapom , pa ne samo da ce izdržavati samog sebe, nego postati i profitabilan
(kulturno-umetnički-sportski - relaksirajuci centar )

Park kao izložbeni prostor na otvorenom.
Pećina vec ima više predloženih projekata,
S C vec su davno komercijalizovani
kao i ostali objekti na tom ,,kompleksu,,

Na taj način održavanje kompleksa bi bilo skinuto sa ,,leđa,, grada a nije mala stavka,
te bi ta oslobođena sredstva mogla da se preusmere i na druge ,,zaboravljene,, gradske prostore :)

Da li su ova vrata izmedju stepenika ustvari ulazi u te katakombe??? Ja bas ne znam tacnu lokaciju i gde se ulazi, a interesuje me. Ne pricamo dovoljno o podzemlju Beograda sto je cudno jer nam je vecina dobrih klubova pod zemljom

Ulaz je izmedju stadiona i vodovodovog postrojenja u aberdarevoj pored kluba za koji se nadam da ga ruse

Zatvorili su fontanu u Parku neki pločama sličnim pleksiglasu, ne znam da li ste videli, naravno da je ružno

Ja videh neke daske sa ulice.Mogle bi fotke da padnu.A onog bugarskog kamena nigde nisam vido,trazih ga gde si rekao kod madere,ali dzabe.

Evo jedna onako baš lepa, ako neki Bugarin naleti da bude zadovoljan:

Ako klikneš na fotografiju, otvoriće se druga slika koja baš i nije toliko lepa.

P.S.: Malo sam žurio pa sam potpuno smetnuo sa uma fontanu, evo sutra.

molim vas, recite mi da sam samo ocoravio skroz i da na ovoj (uvecanoj) slici ne pishe мећу umesto међу :lol:

E pa mislim da je ipak Đ, ali je "zakrivutak" mnogo mali pa baš lići na ć. :D Koji hitiđ. :laugh:

4IXGZ.jpg

Više nego zanimljiva je činjenica da je na gradilišnoj tablia koja se odnosi na radove rekonstrukcije stadiona Tašmajdan, kao organ koji je izdao urpavni akt kojim se dozvoljavaju radovi naveden gradski sekretarijat Sekretarijat za poslove legalizacije, a ne Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove!? Mada, očigledan je napredak, imajući u vidu činjenicu da table svojevremeno postavljene u parku Veliki Taš - nisu sadržale ovaj bitan podatak - postojanje odgovorajućeg upravnog akta donetog od nadležnog organa!

Verujem da ovu slićicu mnogi nisu videli, a priznajem i ja sam danas prvi put video

Uploaded with ImageShack.us

predivan Izvor:
http://www.politikin-zabavnik.rs/pz/content/beograd-koga-vise-nema?page=14

Jlaki je uslikao u predhodnom postu ( 01 December 2011 04:20:14 ) današnjicu :)

Pre neki dan sam prošao parkom i napokon sam definisao našta me potseća
primenjena pejzažna arhiktektura na Tašu
na
Grobljanski pejzaž samo bez spomenika :p

Ne dopada mi se rešenje pejzažnog arhitekte, mnogo je tužno i potseća na

Nek neki ,,klinac,, koj je upravo završio studiranje ispravi ove brljotine
sigurno ce biti mnogo veselije sa nekim niskim rastinjem koje je bukvlno iskrčeno
a evo te iste slike u stvarnosti , da ne ispadne da preterujem

Uploaded with ImageShack.us

Kopiranjem same prave spomen ploče
za potrebe ilustracije
nadam se da nisam nikog uvredio jer to mi nije ni bila namera, nego da ukažem na jako tužno odrađen posao

Vrh