Guglaj.
Na 30 posto teritorije Rusi nisu većina.
Na 30 posto teritorije Rusi nisu većina
To je karta SSSR. Tu je još gora situacija.
Ajde, uzmi princip po kom hoćeš etnički da deliš Rusiju, situacija će samo biti još gora od mojih velikodušnih 70 posto.
Ja sam za to da preuzmemo nenaseljeni deo, računam da niko neće imati ništa protiv a postoji mogućnost da neće ni primetiti.Da ti pomognem da podeliš gde je Rusija, pošto ne umeš na prethodnoj karti:
![]()
Gora u odnosu na šta? Rusija je po ustavnom uređenju mnogonacionalna država u kojoj za razliku od Ukrajine se poštuju prava svih naroda koji žive u njoj. U Rusiji ne postoje nacionalne manjine, jer su po ustavu to sve narodi Rusije.
Batalite rusiju, Zumino vidjenje neodgovara nama zbog madjara, albanaca, pa potencijalno i bugara, rumuna, sandžak....
Možda i bude tako. Ali dosada, barem u evropi, pitanja granica se nije potezalo. U stvari jeste, na kosovu, na našu štetu. Bojim se da šteta ne bude još veća. Teško ćemo ga povratiti ali imamo taj princip nemenjanja granica u našu korist. Pa ko zna, nekada, možda...Samo da se razumemo, ta vrsta surove realpolitike nije nešto što ja podržavam ili ne podržavam. To nema veze sa mojim željama. Prosto kažem da je tako bilo i biće, ukazujem na ono što će u praksi oblikovati događaje, čemu stvari teže, da bih smanjio uticaj nerealnih očekivanja, fantaziranja i propagande sa svih strana. Ne mogu da se ljutim na zimu ili leto. Oni prosto jesu.
Nenaseljeni ili slabo naseljeni delovi opet moraju biti deo nečega i podeliti se kada se bude delilo po principu - jedna država, jedan narod. Sve je deo nečega i neko tu živi, nekad bliže, nekad dalje.Da ti pomognem da podeliš gde je Rusija, pošto ne umeš na prethodnoj karti:
![]()
Gora u odnosu na šta? Rusija je po ustavnom uređenju mnogonacionalna država u kojoj za razliku od Ukrajine se poštuju prava svih naroda koji žive u njoj. U Rusiji ne postoje nacionalne manjine, jer su po ustavu to sve narodi Rusije.
Možda i bude tako. Ali dosada, barem u evropi, pitanja granica se nije potezalo. U stvari jeste, na kosovu, na našu štetu. Bojim se da šteta ne bude još veća. Teško ćemo ga povratiti ali imamo taj princip nemenjanja granica u našu korist. Pa ko zna, nekada, možda...
Sad si me zbunio. Mislio sam da furaš multilateralnu priču. Što više sila to stabilniji i bolji svetStabilnost u međunarodnim odnosima je karakterstika jasne dominacije neke velike sile, postojanja neke imeprije koja je stvari uglavnom uredila po svom ukusu pa ne dozvoljva da se menjaju. Pax Romana recimo, vreme Britanske imperije, ili aposolutna dominacija Amerike posle drugog svetskog rata na "zapadnom" delu sveta. Samo tako postoji široko rasprostanjeni skoro globalni mir, kad ga neka isto tako globalna država silom nametne. ZATO se pitanje granica u Evropi nije potezalo. Plus što je WWII još bio svežem sećanju. Sada su ti ljudi pomrli, pa se glavešine više ne plaše ni nuklearnog rata, a kamoli običnog, jer im ništa od toga nije u ličnom sećanju. To su istorijski ciklusi koji se relativno redovno ponavljaju. Treba im više vremena da ubede i narod, ali programiranje uma je davno počelo. Kad u svetu stisak velikih hegemona počne da popušta, ONDA se povećavaju izgledi da se razni problemi ponovo mogu rešiti ratom, svi počnu da se naoružavaju, nesigurnost se povećava, i onda počinje ponovo da se razmišlja ko je jak a ko je slab, i ko ima koliku teritoriju i resurse. Ono što je bilo u nekom od tih mirnih perioda ne znači da će nužno postojati i dalje, kad svetske policije više ne bude.
Sad si me zbunio. Mislio sam da furaš multilateralnu priču. Što više sila to stabilniji i bolji svet