Šta je novo?

Svetska politika

S druge strane, na zapadu ne samo što više ne haju za štancovanje dece nego čak sve više vidim otvoreno protivljenje kad neko (država, političari, mediji, korporacije, crkva) pokuša da im nametne ideju da treba da se množe ko miševi.

Dosta njih ima otpor prema tom mešanju države i političara u njihove živote jer su provalili da iza svega toga stoji želja i potreba za jeftinom potrošnom radnom snagom, a ne neke dobre namere. Pa neće da se povinuju tome, pogotovu Zoomeri.
Све се слажем, само онда зумери нек забораве на пензију. То што ће "уживати у животу без деце" ефективно значи да ће радити док не умру. Неће имати ко да заузме њихово место у радним процесима, а пензије се ионако неће исплаћивати.

Pa većina ljudi ispod 40 danas je i digla ruke od penzija. 🫤 Bar od klasičnih, fondovskih.

To kažem kao konstataciju.

Sećam se kad sam još pre 10 godina pričao sa mojim vršnjacima o tome (Milenijalci, tek smo ulazili na tržište rada, uglavnom mimo struka koje smo studirali 😆) i dođosmo nekako do neke tačke i jedan reče "a šta ćeš sa penzijom?" A ovaj potpuno ozbiljan kaže "ma kakva penzija brate, neće naša generacija videti penzije. Samo ono što sam sebi odvojiš i uložiš". I mislim smejali smo se, ali smo se složili da će verovatno tako i biti. A kažem, to je bilo pre 10 godina, i to među nama Milenijalcima. Sada je još više ljudi koji uviđaju da će vrv raditi do smrti ili da bar neće nikad videti ni dinara od penzionih fondova.

U tim zemljama su mnogo izraženije neke nacionalno karakteristične tradicije nego sam islam. Te zemlje pored ubrzanog rasta stanovništva doživljavaju i ubrzan ekonomski razvoj, kao i otvaranje prema svetu. Urbani centri Alma-Ata, Astana, Biškek se po kulturi života ne razlikuju značajno od prosečnog grada u Evropi. Neuporedivo više sam video žena u burki na pauzama od puta po Ibarskoj magistrali nego po zemljama centralne Azije.

Kada su deca bolesna ja i moja žena ne spavamo. Zivkamo doktore, idemo po lekove ako treba i u ponoć, stalno smo oko njih. bolje mi je kada sam ja bolestan.

Pitam se da li se tako oseća i Afganistanac ili Nigerijac

Rusija će uskoro moći da rasporedi više od 500 dronova dugog dometa svake noći kako bi napadala Ukrajinu, jer povećava proizvodnju i gradi nove lansirne platforme za njih, rekao je izvor iz ukrajinske vojne obaveštajne službe za "Kyiv Independent".

Pregled trenutnog stanja u Američkoj politici. Tramp sada ima čitav niz politički vrlo neugodnih situacija koje mora da reši. Samo jedan primer je pitanje da li je znao za Ukrajinsku akciju napada sa nuklearnu stratešku avijaciju Rusije koja je po sporazumu "Start 3" MORALA da stoji na otvorenom polju da bi mogla biti nadgledana. Ako je znao, a nije obavestio Ruse, onda je Tramp sada praktično sam srušio nuklearni sporazum "Start 3". Ako nije znao, onda je deo njegove admistracija praktično izvršio državni udar, bez njegovog znanja autorizujući jednu akciju tako značajnih posledica. Pa ispada da ni on ne kontroliše ništa, kao ni Bajden, što mu je politički veoma štetno. Pa recimo ćuti o rušenju mosta na putnički voz, što je ratni zločin po svim mogućim definicijama. Itd. Više u videu

Pogled u tehnološku budućnost Kine, ili bar u onu budućnost kako je sada zamišljaju na zapadu.

maxresdefault.jpg

Imaju li tehnologiju da ne pobiju hiljade ljudi po Srbiji kada kopaju negde nešto?

Spade prica od 41 unistenog aviona na 5 unistenih i tri ostecena, ali to ne sprecava domace analiticare (da ne kazem kurve od 50e) da izlaze na televizije sa nacionalnom dozvolom i pricaju kako je to 34 posto ruske avijacije unisteno (5 aviona od 250 nikako ne moze biti trecina ).

Izgleda da je neupotrebljivo oko deset aviona, a ne 40 kao što su rekli.
1000015702.jpg

Fini snimci kruže danas po intenetima. Sa dosta automobilskih guma

Pa ja znam i ljude sa istim iskustvom koji su išli tamo da ih obučavaju, ono, bukvalno mogu da odem kod lika, slikam njegovu film - fotografiju iz Afrike i okačim ovde na forum, ali neki od vas mi opet ne bi verovali...

Bm li ga...

Ovo svakako neće promeniti moj stav, i sve ono što sam čuo i od drugih. Možete vi da ih natovarite zlatom, parama pa i tehnologijama, ali oni će opet sve to protraćiti.

Posle Putinoseksualaca dobismo i Ksiseksualce.

Iskreno, ne shvatam toliku fascinaciju ličnostima i kod nas i u svetu. Veoma je lako doći do informacija za objektivnu procenu realne, sadašnje snage raznih država. Stvari su tu onakve kakve objektivno jesu, a šta ko misli o liderima tih država nema praktičnog značaja. Takva "fanovska" razmišljanja ne treba projektovati na druge. Da sa druge teme ovde ponovim jedan vrlo informativni klip o stanju tehnologije u Kini, mada ne samo u Kini. Pa iz toga izvucite kakva mišljenja želite o tome koje države zaslužuju posebnu pažnju u sferi politike i geostrateške pozicije koja iz tehnološke i naučne snage proizilazi kao posledica.

Poslednja izmena:
Bm li ga...

Ovo svakako neće promeniti moj stav, i sve ono što sam čuo i od drugih. Možete vi da ih natovarite zlatom, parama pa i tehnologijama, ali oni će opet sve to protraćiti.

Pa lepo kaže Ground News

1749068349019.png

Ali ako zapravo pročitaš šta piše u orig tekstu valjda možeš sam da dodješ do zaključka valjda. Tekst je zapravo komičan. Ali tvoje mišljenje je naravno, tvoje mišljenje

Pa mislim bukvalno si okačio ovo:
maxresdefault.jpg

Koliko godina imaš?

Ne čitaš pažljivo. To je bio komentar šta NA ZAPADU misle o Kini, jer je ova montaža tamo napravljena. Ne šta JA mislim. I to sam lepo i posebno naglasio u tekstu pre slike, da ne bi bilo zabune:

"Pogled u tehnološku budućnost Kine, ili bar u onu budućnost kako je sada zamišljaju na zapadu."

Pa maltene svi. Kina je veoma složeno društvo sa 5000 godina tradicije. Međutim zbog ideološkog slepila, u Americi se Kina svodi maltene na karikaturu: Pošto tamo, po njima, vlada komunizam, a Si Đinping je dikator, to (po Amerikancima) "nužno" znači da Kina prosto ne može da bude iole složenije i uspešnije društvo. Njeni uspesi su samo neka vrsta trenutne slučajnosti, sticaj okolnosti, koja nikako ne može duže da potraje, jer komunizam (po Američkom prosečnom mišljenju), ne može i ne sme da bude bolji od kapitalizma. Čak i kad je modifikovan u odnosu na original. Zbog toga se i njeni tehnološki i naučni uspesi u prosečnom Američkom narativu vide samo kao sredstvo sa primarnim ciljem da "osigura komunističku diktaturu", a sve ostalo je samo uzgredno, recimo "ako je važno za vojsku" i "za lakšu krađu intelektualne svojine" od Amerikanaca.

Ova AI montaža mi se dopala jer sintetički izražava takav karikaturalni ideološki stereotip u Americi o Kineskoj vlasti. Sa dovoljno razvijenom tehnologijom, šef partije će tobože da se okruži kibernetičkim kerberima, jer samo njima veruje (pošto "nisu demokrate" Amerikanci smatraju da u vrhovima Kineske partije kandidati rutinski ubijaju jedni druge), i da tako "trajno osigura vlast koju je od Kineskog naroda ukrao jer, eto, nije demokrata Američkog tipa".

Poslednja izmena:
Kinu izjedaju ogromni problemi. Ali kao što Evropejce ne zanima da čuju loše o Evropi, Rusofile loše o Rusiji, tako i Sinofile ne zanima da čuju o problemima u Kini.

I zapad jeste u pravu da su diktatura i da oni koriste mnoge tehnologije zarad kontrolisanja i tlačenja masa. Radi to i zapad, ali Kina radi još više i sramnije.

Vrh