Šta je novo?

Svetska politika

Ameriku očekuje nova serija još masovnijih ubistava.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa odlučila je da dozvoli prodaju i posedovanje uređaja koji omogućavaju korisnicima da pretvore poluautomatske puške u oružje koje može da puca brže, gotovo kao mašinsko oružje.

Tu nagodbu osudila je potpredsednica za vladine i političke poslove grupe za kontrolu oružja "Giffords" Vanesa Gonzalez, koja je rekla da je Trampova administracija "zapravo legalizovala mašinsko oružje".

"Zbog njegovih odluka, izgubiće se životi", dodala je ona.

Bump stock? Kundak sa oprugom. Ako je to, to je legalno i nije nista novo, ne znam bas od drzave do drzave kakvo je stanje.
U svakom slucaju, smece od clanka. Bump stock ne cini oruzje ubojitijim za ljude, mozda je i suprotno.

Ne znam za Ameriku, ali ja sam posle cacilenda okrenuo svoje misljenje o legalnom oruzju za 180 stepeni. Dok mi nemamo ni perorez, nekome je dozvoljeno da nosi vatreno oruzje. Izvinjavam se svim teoreticarima zavere po pitanju razoruzavanja na svojim stavovima pre marta 2025.

Слободан човек се разликује од роба по томе што законски сме да носи оружје.

Слободан човек се разликује од роба по томе што законски сме да носи оружје.

Veoma pogrešno. Ustvari je obrnuto. Slobodan čovek je samo onaj ko je svestan da organizovanu državu mogu pobediti samo ideološki svesni i udruženi građani. Ideja da se ideološki nepovezani i politički neobrazovani pojedinci, naoružani ili ne, mogu boriti protiv države je smešna. Svaka država vredna tog imena bi obrisala pod sa tim "naoružanim pojedincima". Čitava Američka fascinacija naoružanom "narodnom milicijom" vuče korene iz njihove borbe za nezavisnost protiv Engleza. A to je vladajuća klasa posle podsticala upravo zato jer se tako promoviše kapitalistička ideologija individualizma, koja je savršeno bezopasna po poredak i elitu, jer izoluje čoveka od čoveka. Ometa organizovano delovanje naroda. Sindikate, sindikalne škole, druženja, političke partije svih boja, udruženja građana. Elita je samo želela da bar NEŠTO bezopasno zameni sveobuhvatne političke teorije društva, kao što je bio komunizam, jer sve takve teorije ispravno stavljaju akcenat prvo na političko obrazovanje masa, a zatim na njihovo organizovanje u niz diskretnih akcionih grupa, koje se posle postepeno poveziju, šire, i na kraju ruše tiraniju manjine nad većinom.

Bez toga, bez političke komponente, znanja i jasne svesti o cilju i o poželjnoj organizaciji države, bez stvaranja ogranizacija i kolektiva koji praktično rade na ostvarivanja neke opšte teorije društva, gde je individualizam potisnut u korist dogovora uz kompromise, nema ništa od promena. Naoružani individualci su laka meta. Oružje im tu nimalo ne pomaže. Samo ima više nevino stradalih, a nikakve koristi. Čak i u običnim pljačkama. Ako razbojnik koristi oružije u situaciji kad zna da i građani mogu biti naoružani, onda on prvi puca na svaki iole sumnjiv pokret, što inače ne bi radio tamo gde zna da je samo on naoružan. Na kraju čak ni pljački nema manje, samo ima više mrtvih. Treba samo pogledati statistiku kriminala i ubijanja tamo gde je oružije dozvoljeno i tamo gde nije. Čitava ta Američka priča o oružiju kao simbolu slobode je čisti Holivud i farsa.

Poslednja izmena:
Синдикати, партије свих боја и политичко образовање није обичног човека приближило слободи ни за један милиметар. Зашто?

Зато што је човека лако купити. Синдикалног вођу, председника партије, било кога. Свака елита жели да држи цео систем силе на својој страни, да не би постојала ни теоријска шанса да се масе побуне.

Такође, систем који се гради на раду колектива на остваривању заједничких циљева никад неће настати. Зашто? Одговор је у првом пасусу. Плус, увек ће неко желети да буде на врху пирамиде.

Ne mogu se baš svi kupiti. Posle nekoliko puta sve više njih postaje imuno. Ako narod živi sve bednije, onda kupljeni počinju malo previše da "štrče".

Država ima monopol na silu, na novac, na organizaciju, informisanost i znanje. Zato pojedinci, ako su usamljeni i kao kao cilj nemaju jasnu i proverenu političku teoriju kuda idu i šta tačno žele da postignu, nemaju šansu. Naoružani ili ne. Što se tiče kompromitovanih sindikalnih i narodnih vođa, to se ne može izbeći. Ali zato takvih organizacija otpora treba da bude puno, da bi poređenjem dnevnih aktivnosti raznih grupa svima bilo jasno ko se zaista bori a ko samo simulira borbu. Takođe, još jednom treba naglasiti neophodnost postojanja jasne teorije društva koje svaka takva grupa želi postići. MORA se odmah znati cilj. Samo tako članovi takvih pokreta odmah mogu da otkriju trenutak kad počinje otklon od onoga što je članovima obećano kao cilj, kao i koja se od mnogih grupa (partija, sindikat, udruženje građana) stvarno bori, a koja grupa radi samo ono što ne ugrožava poredak. Ali za to čitav narod prvo mora znati kako bi država TREBALA da funkcioniše, i to u detalje, jer samo tako mogu znati kad ne funkciniše tako, i ko se stvarno bori da državu vrati na taj ispravni put. Zato mnogi moraju znati koji je to "ispravan" put. Bez širokog političkog obrazovanja sve je uzalud. Onda je narod kao u magli. Vrti se u krug, samo ga iz magle udaraju sa svih strana, a on ne zna kuda bi i šta bi.

Ibrahim Traore iz Burkine Faso je apsolutno fascinatna pojava. Otkako je isterao Francuze, i zatim rešio da za razliku od ostalih korumpiranih političara iz Afike pokrene stvarnu dekolonizaciju svoje zemlje i Afrike, dakle i ekonomsku i političku, postao je neka vrsta ikone kod svih Afrikanaca, a za zapad strašilo koje se može porediti samo sa Putinom. Nacionalizovao je sve i svašta, uveo besplatno obrazovanje, pare troši na ogromne projekte izgradnje osnovne infrastrukture, ne prihvata ni poklone ni saradnju ako uz njih ne ide i prenos tehnologije i obuka domaćih kadrova, stvara bazu za razvoj osnovnih industrija i preduzetništva, itd, itd. Potpuno ludo za korumpirane crne vlastodršce u Afirici koje zapad obavezno "kupi" čim dođu na vlast. Sada kompletan zapad pokušava da ga ubije. Do sada je preživeo 18 zavera i atentata ! Na su kraju su ga i Rusija i Kina ( zajedno ! ) uzeli u zaštitu. Rusija je valjda poslala čak i specijalce da ga štite. Cela priča je potpuno luda. Nisam znao da je imao i prethodnika sličnih ideja, koji se spominje u gornjem videu, ali je sad jasnije zašto se on pojavio baš u Burkini Faso.
da, evo dobiće još NVIDIA čipova, kvantne kompjutere i najnovije robote

Bolje reci da im trebaju vreće sa brašnom i pirindžem. Vlada ne kontroliše pola teritorije, islamisti ubijaju redom, otimaju devojke iz sela, stranci drže rudnike (svejedno je da li zlato vade francuzi, kinezi, rusi ili Al Kaida), stanovništvo gladuje. Tužna je cela subsaharska afrika, treba pomoći tim ljudima, prvo da se prehrane, da se obrazuju, da se zaštite od napada. OUN je katastrofalno podbacio, i sve velike sile redom. Baš ih briga.

Mala trivija koju nisam znao. Mađari imaju vojni kontigent u Čadu. Ne znam šta rade tamo, kažu da obučavaju lokalne snage - pošto su madjari iskusni i prekaljeni pustinjski ratnici.

more-memes-from-my-mums-friend-v0-4w3eq7ckpwsc1.jpg

Negde kažu da su posle raskomadali i ovaj metalni most i vratili se na kanap, a delove metalnog prodali ili reciklirali.

Haha u pravu si! 😄 Nisam obratio pažnju. Lik je verovatno mislio da napiše pre 200 godina. Mim je inače sa reddita.

Inače našao sam koji je most, ima i Wikipedia članak o njemu.

Suština je ista.

Afrika je bila i ostaće dupe planete.
Jedini koji može da joj parira u tome je Avganistan.

Ono što je zajedničko za oba regiona je da se valjaju u plemenskom mentalitetu i da sa agresijom gledaju na svakoga i sve što pokuša da ih kultiviše ili promeni na bilo koji način.

Stepen sposobnosti da se društvo menja i napreduje zavisi dosta od toga koliko je spremno da menja i odriče se svojih plemenskih navika. Evo, da ne bude da pričam samo o Africi - u Srbiji je isto prisutan plemenski mentalitet i zato je jedna od najgorih zemalja u Evropi. U Africi je sve to jače 10 puta, i zato je 10 puta gore mesto čak i od Srbije.

Suština je ista.

Afrika je bila i ostaće dupe planete.
Jedini koji može da joj parira u tome je Avganistan.

Ono što je zajedničko za oba regiona je da se valjaju u plemenskom mentalitetu i da sa agresijom gledaju na svakoga i sve što pokuša da ih kultiviše ili promeni na bilo koji način.

Stepen sposobnosti da se društvo menja i napreduje zavisi dosta od toga koliko je spremno da menja i odriče se svojih plemenskih navika. Evo, da ne bude da pričam samo o Africi - u Srbiji je isto prisutan plemenski mentalitet i zato je jedna od najgorih zemalja u Evropi. U Africi je sve to jače 10 puta, i zato je 10 puta gore mesto čak i od Srbije.
Sve ovo kao posledicu ima što ne mogu sami da se prehrane i masovno dolaze u Evropu, manje u SAD i ostale delove sveta.

objektivni i subjektivni. Široka tema koja može da se gleda iz više uglova

Ali uskoro će transfer tehnologije, možda se i izvuku

Jel jedan od tih razloga i što imaju više dece nego što im treba i što mogu da nahrane? I da zaposle?

Takođe, jel znate vi neke ljude koji su bili u Africi? Mislim mimo Egipta i Tunisa turistički.

Ja znam par njih.
Ali uskoro će transfer tehnologije, možda se i izvuku
Probali su i ranije sa time, nije radilo.
Možda im je potreban transfer mentaliteta.

Za dežurne hepo-kocke da navedem da isto važi i za Srbiju. Samo u manjoj meri.

Poslednja izmena:
Imam mišljenje o ovoj temi, ali nemam vreme da ovde obrazlažem. Ako želim a naravno želim, da dam iscrpan odgovor treba da napišem brdo karaktera.

Uglavnom je sve povezano: i kolonijalizam i post kolonijalizam, i lutanje i korumpiranost njihovih elita i vlada, i nizak stepen obrazovanosti i svest ljudi, i nepoverenje prema strancima, itd, itd. Veoma je teško podići taj svet, to što imaju mnogo dece je više posledica a ne rezlog.

Ono za tehnologiju je sarkazam.

Državu koji treba posmatrati je Kenija. Oni nešto pokušavaju, da li će uspeti videće se.

Gledaj, i ja sam u istoj situaciji. I ja moram da ispišem brdo karaktera i čak sam spreman da navedem primere nekih ljudi koji su radni vek proveli u Africi a neki se čak i rodili tamo, i da onda sve to bude otpisano kao ništavno zato što je poteklo od mene a ne od nekog ko ima reputaciju neutralnog liberalnog i "otvorenog uma".

Ili da bude otpisano jer mi se omakao mim koji je pola promašio a pola pogodio. Ali ljudi koji se lože na "svi smo isti" priču ne gledaju onu tačnu i istinitu polovinu (za most) nego gledaju samo onaj deo koji se ispostavio kao pogrešan.

Tako da mislim ko god hoće da učestvuje u takvim temama, pisanje mu ne gine. I uvek postoji mogućnost da sve bude uzalud. Ja sam tu čak u goroj situaciji nego ti, jer sam u manjini. Tako da ne znam što se brineš.

Da je tema kompleksna, naravno da jeste.

Ali kao što ne moramo o Srbiji da pišemo romane i radove da bismo skontali suštinski što je takva kakva je, tako isto ne moramo ni o Africi. Dovoljno je pogledati osnove i početke.

Kakva je Afrika bila pre kolonizatora?

I drugo, ne znam odakle ti ta konstrukcija da je štancovanje dece koja će umreti od gladi ili nezaposlenosti posledica ne znam ni ja čega, a nije razlog siromaštva i disfunkcionalnosti Afrike?

Na stranu sad Afrika - zašto toliko ljudi danas ima toliko empatije prema onim ljudima - Afrikancima, Indusima, Romima, Arapima, nekim Azijatima... koji štancuju decu preko svake mere (4,5,6 i više) a da ih ne zanima kako će ta deca da žive, da jedu i da prihoduju? I ne govorim o tome da je to bezobzirno samo prema društvu pa i svetu, nego je bezobzirno najpre prema samom detetu odnosno samoj deci.

Vi se durite kada neko kaže da su te neke grupe poremećene i nazadne. I pozivate na empatiju. A umesto što se durite, da li ste ikada otišli među te ljude koje branite i pitali ih "a zašto vi rađate i peto dete kada nemate hrane ni za tri, a pritom su vam ova starija već sva bez posla i obrazovanja?" Zašto ne uradite to? Zašto ih ne pitate da vam objasne rezon i logiku iza rađanja ne drugog, ne trećeg nego četvrtog, petog, šestog i više deteta za koje je očigledno da će se roditi na ulici, živeti na ulici i umreti na ulici? I šta je tačno tu vredno razumevanja i branjenja?

Zašto se toliko brinete oko empatije jendog dela sveta prema tim narodima i grupama, a ne bavite se manjkom empatije među njima samima? Zašto nepromišljene roditelje gomile dece na ulicama ne pitate gde je njihova empatija u tome da rađaju nekog ko će živeti u bedi i nesreći, i biti teret kako sebi tako i drugima oko sebe?

U iščekivanju da forumski stručnjaci o natalitetu ukrste mačeve na primeru Afrike, neće škoditi da se uvedemo u temu.

Why Does High African Fertility Persist?

Conclusion

In sum, the reason that tropical Africa continues to have extraordinarily high fertility is rooted in both
this region’s distinctive extended family culture and its deep deficiency in secondary education. Unless
the latter is addressed, we can expect that even continued growth in primary education, urbanization,
and income per head will have only minor effects on reducing fertility. Given the rapid decline in
mortality that Africa has enjoyed, and the still high fertility that it maintains, the future will be one of
extremely rapid population growth.

For over forty years, a debate has raged over policies to reduce fertility as to whether “contraception is
the best contraceptive” or “development is the best contraceptive.” While there are examples of family
planning policies in diverse regions that have had success, as in Iran and Rwanda, and development has
encouraged fertility decline in many areas, our analysis suggests that tropical Africa is different. In this
region, neither principle may be valid. Rather, “women’s education is the best contraceptive” appears
to be the operative relationship.

I drugo, ne znam odakle ti ta konstrukcija da je štancovanje dece koja će umreti od gladi ili nezaposlenosti posledica ne znam ni ja čega, a nije razlog siromaštva i disfunkcionalnosti Afrike?

Na stranu sad Afrika - zašto toliko ljudi danas ima toliko empatije prema onim ljudima - Afrikancima, Indusima, Romima, Arapima, nekim Azijatima... koji štancuju decu preko svake mere (4,5,6 i više) a da ih ne zanima kako će ta deca da žive, da jedu i da prihoduju? I ne govorim o tome da je to bezobzirno samo prema društvu pa i svetu, nego je bezobzirno najpre prema samom detetu odnosno samoj deci.

Vi se durite kada neko kaže da su te neke grupe poremećene i nazadne. I pozivate na empatiju. A umesto što se durite, da li ste ikada otišli među te ljude koje branite i pitali ih "a zašto vi rađate i peto dete kada nemate hrane ni za tri, a pritom su vam ova starija već sva bez posla i obrazovanja?" Zašto ne uradite to? Zašto ih ne pitate da vam objasne rezon i logiku iza rađanja ne drugog, ne trećeg nego četvrtog, petog, šestog i više deteta za koje je očigledno da će se roditi na ulici, živeti na ulici i umreti na ulici? I šta je tačno tu vredno razumevanja i branjenja?
Odgovoriću samo na ovaj deo, za ostalo nemam vremena, moždadrugi put.

Moraš da shvatiš, a ti imaš kapacitet za to, vezu između siromašrva, obrazovanja i visokog nataliteta.

Duleja je dao dobar primer

Ne čitam ja te postove lika koji je po svom priznanju pola foruma (82 člana) stavio na ignore, a uz to živi u Nemačkoj, pljuje po njoj i svemu Evropskom i zapadnjačkom, a opet priča Srbima kako je obećana zemlja Rusija, koju nije ni video u životu. Ne zarezujem ga, niti me više zanima šta ima da kaže na bilo koju temu.
Moraš da shvatiš, a ti imaš kapacitet za to, vezu između siromašrva, obrazovanja i visokog nataliteta.
Siromašni su najviše baš zato što milenijumima rađaju brda dece koja ne mogu da izdržavaju, a na svaki pokušaj menjanja toga reaguju agresijom i narcizmom.

I zato što vole svoj plemenski mentalitet i način života. Jer nisu intelektualno sazreli, a ne mogu i ne žele da vide da su u problemu.

Ne čitam ja te postove lika koji je po svom priznanju pola foruma (82 člana) stavio na ignore a uz to živi u Nemačkoj, pljuje po njoj a priča Srbima kako je obećana zemlja Rusija, koju nije ni video u životu.

Siromašni su najviše baš zato što milenijumima rađaju brda dece koja ne mogu da izdržavaju, a na svaki pokušaj menjanja toga reaguju agresijom i narcizmom.
To jeveć problem kokoške i jajeta. Ali smanjiće se TFR i kod njih, samo treba dosta vremena

Neće dovoljno i neće na vreme.

Nije problem kokoške i jajeta, danas žive i rezonuju isto kao što su i za vreme kolonizacija i pre kolonizacija.

Ne žele da se menjaju. Isto je i sa Arapima i još nekima.

Opet - isti problem ima i moja zemlja, Srbija. Samo što su ovi jedno 10 puta gori i tvrdoglaviji.

Poslednja izmena:
Vrh