Šta je novo?

Svetska politika

Ja mislim da Rusija nije trebala da napadne Ukrajinu. Razlog da je strateški ugrožena je tanak, a i da jeste to se rešava na drugi način. a ne otvorenim ratom. Poznato je iz istorije kako velike sile i bez ratova uspavaju da nametnu svoju volju i moć.

Alil na kraju krajeva više nije bitno. Rat je počeo i traje skoro 4 godine. Ono što me brine je što Rusija ne može da ga dobije. A ne može ni da se povuče i da ga izgubi. To stvara veliku neizvesnost i nestabilnost. Da je to stvarno završeno za 3 nedelje, sada bi sve bilo mirno (pod uslovom da ne krenu dalje), UKR bi imala drugo vladu, stanovništvo bi se bunilo, gas i nafta bi i dalje tekli. Ovakva situacije će na kraju iscrpeti i samu rusiju, nije ona tako jaka.
Kruže po internetu karte, nisam uspeo da je skinem preko mobilnog, podeljene Rusije. Sibir i države centralne azije su pod Kinom, amerika ima oballu severnog ledenog okeana, dato je nešto i Turskoj, Finskoj (!), Alganistan ulazi u Tadžikistan itd, i ono što je najiteresantnije islamski kalifat oko Volge.
Naravno, to su samo internetske igre, ja se nadam da do raspada Rusije neće doći, ne štoje volim, nego to billi decenijski ratovi i nestabilnost koja bi neminos+vno došla i do nas. Ali treba da budu pažljivi. I da konačno završe ovaj rat.

Kina se sistematski sprema za rat. Otvorila je čuveni pomorski "Severoistočni prolaz" za najnoviji pokušaj sa redovnim komercijalnim brodskim transportom (plavo). Tako su znatno skratili put do Roterdama i zaobišli uska grla kao Suec, oblasti političke nestabilnosti, pirate i eventualne buduće Američke pomorske blokade, pošto sada mogu da idu i severno od Rusije. To su omogućile klimatske promene i izrazito brzo otopljavanje na severu. Doduše prolaz je za sada otvoren tek manji deo godine, ali Rusi imaju nuklearne ledolomce, pa će se tek videti koliko će sve ovo biti upotrebljivo.

768px-Northern_Sea_Route_vs_Southern_Sea_Route.svg.png

Dopada mi se ova slika iz 1913. čuvenog istraživača Nansena sa Rusima na ušću reke Jenisej (najviši u sredini), jednog od mnogih koji istraživao pomorske puteve na severu.

1280px-No-nb_bldsa_3f201.jpg

Kinezi našli novi put do Evrope: Skratili put za 22 dana

Kineska kompanija za kontejnerski prevoz Sea Legend otvoriće ove nedelje prvu direktnu rutu za Evropu preko Arktika i gotovo prepoloviti vreme ekspresne isporuke, objavio je Global Times.

Алтернативни "путеви свиле" нису "напуштање Суецког канала, већ кинеска тактика децетрализоване стратегије економских односа. "Не држати сва јаја у једној кошари". Тако су неки евро-кр*тени и ложана ликовали везано за "Пут свиле" преко Кавказа "за облизак Русије". А копнени "пут свиле" преко Русије и Белорусије је и даље најбржи и најпоузданији правац. Он вуче тек око 4% робне размене Европа-Азија, а главно ограничење је капацитет са пољске стране. Међутим, Пољаци већ раде на увећању капацитета са своје стране на 250% садашњег.

Тај "Кавказки пут свиле", је у великој мери смејурија, са осмином чак и садашњег оптерећења Руског копненог пута свиле.

Исто је и тај Северноморски пут смејурија, зато што са све ангажовањем атомских ледоломаца, може да се користи тек неколико месеци у години, и то у једносмерним конвојима иза ледоломца. Али га Кинези не одбацују. Овамо 0,5%, овамо 4%. овамо 15%...

Тако је и овај наш Пиреј-Будимпешта смејурија. Да су све те државе од Пиреја до Будимпеште осим Мађарске озбиљне, у року од 24 месеца би цео правац био са брзинама не мањим од 80км/ч, са савременом сигнализацијом, и са радовима на градњи другог колосека за почетак на уским грлима, без прекида саобраћаја осим неких краћих викенд прекида. Ово са 200км/ч на малом делу пруге, а остало распад, било би уцена Кинеза, да онај са дебелим уснама није пристао на афрички тип кинеске колоније, са поклањањем највреднијих минералних ресурса. Са том да су чак и Танзанија, Етиопија, Кенија, ако ништа завршиле привредно најважније целине теретих пруга до главних лука, а Србија није. Знате за ону узречцу из Подсахарске Африке: "нећете ваљда да будемо таки пропалитети као они у Европи под поглавицом Дебела Усна".

Kruže po internetu karte, nisam uspeo da je skinem preko mobilnog, podeljene Rusije. Sibir i države centralne azije su pod Kinom, amerika ima oballu severnog ledenog okeana, dato je nešto i Turskoj, Finskoj (!), Alganistan ulazi u Tadžikistan itd, i ono što je najiteresantnije islamski kalifat oko Volge.
Naravno, to su samo internetske igre, ja se nadam da do raspada Rusije neće doći
Koji je naš deo :)

Vrh