Vučić: SAD uvodi sankcije NIS-u; Imaćemo 60 dana da završimo proces
SAD će uvesti sankcije, ne neke generalne, već sveukupne sankcije našoj kompaniji NIS, kazao je danas na sednici Vlade predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"
To neće biti sankcije protiv kompanija koje imaju rusko vlasništvo, već direktne sankcije naftnoj industriji Srbije. Nas to dovodi u veoma tešku poziciju", kazao je predsednik.
Kako dodaje, posle izvesnog vremena ne samo za dobavljanje nafte, već i slede problemi sa rafinerijom, petrohemijom, suštinskim opstankom ekonomije koju imamo danas.
...
"Ono što sam razumeo gospodina Fernandeza, to je da će nam dati 30 dana da mi sagledamo sve svoje mogućnosti i da pokrenemo akciju, a za 60 dana moramo ceo proces da završimo. Oni će pre 15. januara izaći zvanično sa tom odlukom, što znači da mi do 15. marta moramo da završimo sve, a da 15. februara mi moramo da znamo šta radimo".
"Mi ne možemo da dozvolimo sebi da dočekamo 15. mart bez rešenja situacije sa NIS-om. Moramo da zamislimo negativne posledice na privredu, budžet, nećemo imati ni za plate i penzije na kraju, a da ne govorimo o tome da moramo da nađemo i novac u međuvremenu ako dođe do toga. Ovo moramo da rešimo što pre", izneo je ministar finansija Siniša Mali svoje mišljenje.
Predsednik je na to odgovorio da je i Fernandezu izletelo koji je očekivao
da mi izvršimo odmah nacionalizaciju gde bi Zapad priznao da mi bez naknade to uzmemo.
"Znam ja da su ovo mnogi videli kao našu priliku, nepitajući odakle nam novac, jer su pomislili da je vreme da nešto otmemo. Smatram da niko od nas ne treba da prihvata logiku '45. Tako mislim da ne treba da otimamo Rusima imovinu, već treba da sednemo i razgovaramo sa Rusima. Mislim da imamo dobru konekciju sa novim sekretarom, sa kojim mogu da se vidim u prvih 7 ili 8 dana njegove vladavine. Da li će on reći da ima 3 ili 5 posto šanse da se nešto promeni - videćemo.
Poslednja opcija mora da bude neprijateljsko preuzimanje - apsolutno poslednja opcija. Delim zabrinutost, sve rezerve koje imamo bi napravile haos na tržištu, to ne smemo da dozvolimo. Pre toga postoji bezbroj mogućnosti o kojima moramo da razmislimo", kazao je predsednik.
Dodaje da će ovo doneti mnogo nestabilnosti za nas.
SAD Äe uvesti sankcije, ne neke generalne, veÄ sveukupne sankcije naÅ¡oj kompaniji NIS, kazao je danas na sednici Vlade predsednik Srbije Aleksandar VuÄiÄ.
www.b92.net