Marko_Zemun
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 23.06.2020.
- Pohvaljen
- 826
Koliko baljezgarija rusofoba...
Pa da, tamo je toplo
PS: Nije moj komentar, to piše u tekstu - "Fico AWOL"? Google is your friend.
Ne govorim o "Fico AWOL" nego o "Fico se nije vratio u Slovačku iz Rusije?". Kao da sam pročitao naslov na Blj92 ili Bljucu.
Pa, jel se vratio?
Otkud znam. Možda se vratio, pa otputovao u Vijetnam. Možda je direktno iz Moskve otputovao. Možda nije ni otputovao u Vijetnam. Sigurno nećeš saznati iz glasila čiji si link okačio.
Svakako ne bi trebalo da predsednik jedne EU države strepi za bezbednost, ako je to slučaj.
Ponovo dobar primerak vrste medijske manipulacije koja se naveliko koristi. Razmisli malo. Šta određuje kurs jedne valute prema drugoj? Razmena roba. Ako prva država kupuje više od druge, nego druga od prve, onda prvoj državi treba više valute druge države. Onda kurs valute prve države u odnosu na druga mora da pada. Dakle kurs je definisan samo razmenom dobara. Kupovina ne mora biti direktna, može i preko posrednika i trećih roba, ali ovo je suština. Međutim pošto je zapad uveo praktično totalne sankcije Rusiji, razmena robe i novca između njih je postala izrazito mala ili nepostojeća. Zapadnim državama ne trebaju Rublje jer, čak i kad bi htele, ne smeju da kupuju od Rusije. To znači da se potražnja za Rubljim smanjuje, pa se i njen kurs prema Dolaru smanjuje. Ali to nema nikakve veze sa stvarnom kupovnom moći Rublje u Rusiji ili u zemljama koje sa njom trguju. Kurs govori jedino to da su uvedene sankcije pa u nekim zemljama nema tolike potrebe za velikim količinama te valute. Zatvaranje gasovoda znači manju kupovinu gasa od strane Slovačke, Mađarske i drugih, pa se sada još smanjio obim preostale razmene. Grafik kursa odražava jedino to. Zato zapadni mediji ovakvim grafikonima varaju svoje građane koji implicitno pretpostavljaju da kurs verno odražava realnu vrednost novca, tj kupovnu moć, bez obzira na lokaciju i vrstu razmene. Što nema veze sa stvarnošću i jačinom neke ekonomije.
Mislim da je glupost da ne rade to zbog "ratnog zlocina". To ne bi smelo da izazove reakciju zapada jer em su to oni radili nama em ceo svet zmuri na Izrael koji pobi sipnu decu i civile. Ovako se samo agonija produbljuje i vise zivota ce se izgubiti, a sve moze biti gotovo u par dana. Mozda ce Rusija izaci kao pobednik u ovom ratu ali je dugorocno izgubila i ne pise joj se dobro.Vrlo dobro pitanje. Koliko ima glavnih razvodnih stanica elektro mreže u nekoj prosečnoj državi? Ne više od prstiju na jednoj ruci. Tih nekoliko velikih trafo stanica na čvorištima dalekovoda visokog napona Rusija bez problema može da pretvori u prašinu kad god hoće. I rat je gotov jer čitava država staje. Za razliku od Rusa, Nato je nama bombardovao takve trafo stanice. Doduše grafitnim nitima, a ne bombama, pošto čak ni oni nisu želeli potpunu destrukciju nego samo dugački prekid njihovog rada, tj kratke spojeve u transformatorima velike snage koje je jezivo teško i skupo obnoviti. Ali Rusi to ne rade. Njihove mete nisu glavna čvorišta. Zašto?
Zato što Rusija pobeđuje pa joj se sada više isplati da nastavi rat nego da zaključi mir, pre nego što su osvojili sve što žele, zato što bi to bio ratni zločin pa bi izgubili podršku ne-zapadnog ostaka sveta, i zato što ne žele da pokrenu masovni egzodus mnogo miliona ljudi u Evropu, jer je to možda jedino što bi sigurno izazvalo direktnu vojnu intevenciju zapada i ulazak njihovih trupa. Mada to izgleda kao slabost, uopšte nije to, nego prosto nema logike da se "od gotovog napravi veresija". Ima tu doduše još mnogo razloga za koje sada nemam vremena.
Pa sad... Nekog je sramota da ne može da pobedi slabijegRusija ratuje sa NATO alijansom, ali kineticki rat, tj ratiste je ograniceno na Ukrajinu.
Ne Zuma, nije to razlog, kroz taj gasovod se nije previše prodavalo. EU kupuje od Rusije daleko više tečni gas a tu je još i otvoreni Turski tok. Ima neko značenje ali ne toliko da zavisi kurs rublje. I pre zavaranja su bile fluktuacije. Devalvacija je neophodna da se zadrži stabilnostNe znam zašto silom tražite dodatne razloge za ovaj pad kursa Rublje sem očiglednog, da je sa cevovodom prekinuta još jedna putanja kojom su oni nešto prodavali zapadu, pa zapadu treba još manje Rublji nego ranije? Jer to u strogo blokovskoj podeli ekonomija ne govori puno, a pogotovo nema veze sa sposobnošću vojne industrije, što je interna ekonomija unutar Ruske države.
Zato sto ne zele veliku humanitarnu katastrofu jer se nadaju da ce u odredjenim grupa u Ukrajini moci da u buducnosti imaju saveznike.Ima tu svega. I u onom intervjuu kaze da je bio prekid vatre zarad mirovnih pregovora koju je zapad sa ukrajinom iskoristio. Ono sto meni nije jasno ako je Rusija toliko mocna zasto ne ugasi struju Kijevu i gotov rat? Pa nama je nato bombardovao civilne objekte medju kojima i termoelektrane i rat je bio gotov za dva dana.
Putin je los vladar.Mislim da je glupost da ne rade to zbog "ratnog zlocina". To ne bi smelo da izazove reakciju zapada jer em su to oni radili nama em ceo svet zmuri na Izrael koji pobi sipnu decu i civile. Ovako se samo agonija produbljuje i vise zivota ce se izgubiti, a sve moze biti gotovo u par dana. Mozda ce Rusija izaci kao pobednik u ovom ratu ali je dugorocno izgubila i ne pise joj se dobro.
Zamisli da je monetarna politika takva kao što pokušavaš da je pojednostaviš.
...malo veću ekonomsku pomoć KIne.