Šta je novo?

Svetska politika

Izvini ali i ovo je totalno pogrešno. Ja apriori nisam ni za koga, niti sada govorimo drugim aspektima raznih država, ali konkretno u ovom sukobu Rusija je manje kriva od Zapada. To je međutim duža priča, pa vam predlažem da prvo pogledate ČITAV intervju koji je uradio Taker Karlson sa Putinom. Tu je detaljno opisana kompletna geneza sukoba. Jeste dugačko, ali je apsolutno neophodno školsko štivo da bi razumeli šta se tu sve dešavalo. Uključite CC za prevod.

Ovo je naravno, Putinovo viđenje, i sad bi tu moglo da se doda još štošta, ali za početak se mora veoma dobro poznavati autentično tumačenje svake od strana, a ne biti pod uticajem već zaista apsurdnog nivoa medijske propagande i otvorenog laganja, koja je za dve godine uspela kreirati čitav jedan virtuelni svet koji realno ne postoji.

Svi smo gledali taj intervju... Priča o nekakvom istorijskom pravu na teritoriju Ukrajine i slične stvari koje samo pokazuju da je čovek predugo na vlasti i da nije uspeo ispravo da sagleda situaciju. Precenio Rusiju, a potcenio Ukrajinu i NATO. Rusija sada ispašta zbog te loše procene.

Vučić: SAD uvodi sankcije NIS-u; Imaćemo 60 dana da završimo proces

SAD će uvesti sankcije, ne neke generalne, već sveukupne sankcije našoj kompaniji NIS, kazao je danas na sednici Vlade predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To neće biti sankcije protiv kompanija koje imaju rusko vlasništvo, već direktne sankcije naftnoj industriji Srbije. Nas to dovodi u veoma tešku poziciju", kazao je predsednik.

Kako dodaje, posle izvesnog vremena ne samo za dobavljanje nafte, već i slede problemi sa rafinerijom, petrohemijom, suštinskim opstankom ekonomije koju imamo danas.
...
"Ono što sam razumeo gospodina Fernandeza, to je da će nam dati 30 dana da mi sagledamo sve svoje mogućnosti i da pokrenemo akciju, a za 60 dana moramo ceo proces da završimo. Oni će pre 15. januara izaći zvanično sa tom odlukom, što znači da mi do 15. marta moramo da završimo sve, a da 15. februara mi moramo da znamo šta radimo".

"Mi ne možemo da dozvolimo sebi da dočekamo 15. mart bez rešenja situacije sa NIS-om. Moramo da zamislimo negativne posledice na privredu, budžet, nećemo imati ni za plate i penzije na kraju, a da ne govorimo o tome da moramo da nađemo i novac u međuvremenu ako dođe do toga. Ovo moramo da rešimo što pre", izneo je ministar finansija Siniša Mali svoje mišljenje.

Predsednik je na to odgovorio da je i Fernandezu izletelo koji je očekivao da mi izvršimo odmah nacionalizaciju gde bi Zapad priznao da mi bez naknade to uzmemo.

"Znam ja da su ovo mnogi videli kao našu priliku, nepitajući odakle nam novac, jer su pomislili da je vreme da nešto otmemo. Smatram da niko od nas ne treba da prihvata logiku '45. Tako mislim da ne treba da otimamo Rusima imovinu, već treba da sednemo i razgovaramo sa Rusima. Mislim da imamo dobru konekciju sa novim sekretarom, sa kojim mogu da se vidim u prvih 7 ili 8 dana njegove vladavine. Da li će on reći da ima 3 ili 5 posto šanse da se nešto promeni - videćemo. Poslednja opcija mora da bude neprijateljsko preuzimanje - apsolutno poslednja opcija. Delim zabrinutost, sve rezerve koje imamo bi napravile haos na tržištu, to ne smemo da dozvolimo. Pre toga postoji bezbroj mogućnosti o kojima moramo da razmislimo", kazao je predsednik.

Dodaje da će ovo doneti mnogo nestabilnosti za nas.

Pa eto, od ekonomskog tigra do "nećemo imati ni za plate i penzije na kraju"... Politika dve stolice u krizi?

Svi smo gledali taj intervju... Priča o nekakvom istorijskom pravu na teritoriju Ukrajine i slične stvari koje samo pokazuju da je čovek predugo na vlasti i da nije uspeo ispravo da sagleda situaciju. Precenio Rusiju, a potcenio Ukrajinu i NATO. Rusija sada ispašta zbog te loše procene.

Onda ili nisi gledao intervju ili nisi razumeo šta je rekao. Istorijsko pravo na zemlju je samo jedna od više razloga koje je naveo, pa i to je bilo daleko od glavnih razloga. Zatim jeste ispravno sagledao situaciju jer Rusija pobeđuje, i treće, Rusija ne "ispašta" zbog toga, nego polako postaje jača nego što je ikada bila. Jedino gde on i sam priznaje sopstvenu grešku je što je verovao zapadu da je je moguć dogovor o sveouhvatnoj bezbednosti, pa je predugo odlagao da vojno pomogne Ruskom narodu u Ukrajini suočenom sa otvorenim programom kulturne asimilacije i etničkog čišćenja. Međutim i to je samo mali deo intervjua. Preslušajte ga, ali pažljivo i pre svega bez predubeđenja. Niko vas ne tera da Putinu na reč verujete bilo šta, ali činjenice govore same za sebe jer je njih uvek moguće proveriti.

Pa eto, od ekonomskog tigra do "nećemo imati ni za plate i penzije na kraju"... Politika dve stolice u krizi?

Zar je ikad u Srbiji bilo da nismo od nekoga dobili ultimatum? I svaki put diplomatski kažu da moramo "izabrati stranu". A zna se šta TO ustvari znači. Ne samo Sultan i Turci, nego svi, i pre i posle njih.

Zar je ikad u Srbiji bilo da nismo od nekoga dobili ultimatum? I svaki put kažu da moramo "izabrati stranu". Ne samo Sultan i Turci, nego svi, i pre i posle njih.

Tako je sa svim malim narodima, nismo mi ništa ekskluzivni... Pogledaj mapu Evrope - svi su odabrali stranu 90ih.

Zatim jeste ispravno sagledao situaciju jer Rusija pobeđuje, i treće, Rusija ne "ispašta" zbog toga, nego polako postaje jača nego što je ikada bila.

LOL - ovo jednostavno nema veze sa realnošću... Sam si izveo zaključke u ovom threadu, pa ih pročitaj ponovo.

PS: Primećujem da si od konstatacije da sam "klinac" došao do toga da mi persiraš? Možeš, a i ne moraš. Kako ti je volja.

Poslednja izmena:
Nasim "patriotimna" kojima smeta zvanicnio stav Srbije, pogotvo "desnicarima" kao sto je M. Jovanovic niko ne brani da odu u rusku ambasadu i predaju sluzbeni dopis.

LOL - ovo jednostavno nema veze sa realnošću... Sam si izveo zaključke u ovom threadu, pa ih pročitaj ponovo.

Meni liči da ti živiš u nekom posebnom svetu koji nema baš puno veze sa stvarnim. Moraš stvari da posmatraš u malo dužem periodu. Šta je potrebno da država bude uspešna? Pre svega resursi, dovoljno ljudi, dobro obrazovanje, industrijska baza, razvijena tehnologija. Rusija se prostire na 9 vremenskih zona i zato ima sve resurse koji će joj ikada trebati. Ima puno ljudi, dobro i besplatno obrazovanje. Jedino gde je zapad bio jači je naučni i tehnološki razvoj. Međutim sada sve to ima Kina, pa zapad više nije jedino mesto gde se visoka tehnologija i kapital može naći. A pošto je sada sasvim otvoreno kao sledeći cilj za uništenje označena Kina, nema razloga sumnjati u njihov savez. I nešto što niko ne spominje: Klimatske promene će polako otvoriti za korišćenje ogromne oblasti istoka i severa Rusije... Gledano kao ugao sa tačke iznad Severnog pola to je skoro pola Zemljine kugle. Nadam se da ne moram da pričam šta će to značiti. Inače, ne moramo ići tako daleko. Uporedi stopu rasta GDP-a za Rusiju i velike Evropske zemlje u 2024. Zapadna Evropa 0,7 %, Evropa prosek 0,9%, Rusija 3,1 %

Meni liči da ti živiš u nekom posebnom svetu koji nema baš puno veze sa stvarnim. Moraš stvari da posmatraš u malo dužem periodu. Šta je potrebno da država bude uspešna? Pre svega resursi, dovoljno ljudi, dobro obrazovanje, industrijska baza, razvijena tehnologija. Rusija se prostire na 9 vremenskih zona i zato ima sve resurse koji će joj ikada trebati. Ima puno ljudi, dobro i besplatno obrazovanje. Jedino gde je zapad bio jači je naučni i tehnološki razvoj. Međutim sada sve to ima Kina, pa zapad više nije jedino mesto gde se visoka tehnologija i kapital može naći. A pošto je sada sasvim otvoreno kao sledeći cilj za uništenje označena Kina, nema razloga sumnjati u njihov savez. I nešto što niko ne spominje: Klimatske promene će polako otvoriti za korišćenje ogromne oblasti istoka i severa Rusije... Gledano kao ugao sa tačke iznad Severnog pola to je skoro pola Zemljine kugle. Nadam se da ne moram da pričam šta će to značiti. Inače, ne moramo ići tako daleko. Uporedi stopu rasta GDP-a za Rusiju i velike Evropske zemlje u 2024. Zapadna Evropa 0,7 %, Evropa prosek 0,9%, Rusija 3,7 %

Nekako im to sve ne uspeva... Imali smo propast imperije, revoluciju, propast SSSR, haos 90-ih, sada imamo ovo što se dešava... Oporaviće se malo, pa opet u krug.

Pa videćemo, zar ne? Za sada im dobro ide uzevši u obzir da se jedna Rusija bore sa kombinovanom vojnom i ekonomskom snagom svih zapadnih zemalja zajedno, i to bez opšte mobilizacije, pri čemu još oni mogu da napadaju Rusiju (naprimer zapadne rakete mogu programirati samo zapadne vojske, jer Ukrajinci nemaju čak ni lozinke za njihov operativni sistem, a kamoli satelitske podatke za navigaciju), a Rusija ne može da napada njih. Fascinatno je posmatrati prvi jednostran rat u istoriji sveta, pogotovo kad je ishod ovako neočekivan. No svejedno, to ti bolji indikator pravog odnosa snaga od CNN-a.

Svako treba da poslusa ovaj intervju.

Vrlo zanimljia recenica. USA zele dominaciju nad Bliskim istokom ne da bi za sebe uzele svu naftu vec zato da bi druge kupce sprecila da kupe ove energente po povoljnoje ceni. To je istinska suverenost. Americka politika znaci istinsku suverenost, ostvarivanje maksimuma protiv svih ostalih igraca, nanoseci stetu svima.
Americije potrebno unistenje nemacke industrije. Jednostavno im se isplati.

SAD ce blokirati razvoj Kine, Rusije i Irana po cenu ekonomskog kolapsa EU.
Jednostavno im se isplati.

Medjutim, postoji problem. Nanosenje stete Rusiji izvozom americkog LNG-a dovodi do rasta cene gasa u Evropi i nakraju i u samoj USA. Sve manje gasa je moguce dobiti frackingom.

Jos jedan izuzetan tekst,

Poslednja izmena:
U jedno sam uvek bio siguran a to je da USA ne moze nikad da propadne, sve druge drzave-mogu. Ako oni propadnu to bi bio kraj sveta jer sigurno ne bi sedeli skrstenih ruku i gledali kako drugi napreduju. Pre ce pokrenuti treci svetski rat nego da dozvole da dolar ne bude svetska rezervna valuta broj 1. Mislim da oni imaju spremne scenarije i planove za narednih 100 godina sta ce raditi po svetu, za svoj napredak podrazumeva se.
Zaboravite na gradjanski rat tamo, amerikanci su mahom zadovoljne individue, naravno to ne znaci da nema siromasnih, besnih i radikalnih ali kad ti ogromna vecina stanovnista zivi ok, ne razmislja se o politici uopste.
Evropi je bliza i dalja buducnost bas neizvesna. Takodje ako se rasiri neki veci rat-bice na tlu Evrope i njoj je sudjeno da bude podanik i americko igraliste......uzasna vremena svakako i licno nemam dobar osecaj za nas i Evropu

Poslednja izmena:
Pa videćemo, zar ne? Za sada im dobro ide uzevši u obzir da se jedna Rusija bore sa kombinovanom vojnom i ekonomskom snagom svih zapadnih zemalja zajedno, i to bez opšte mobilizacije, pri čemu još oni mogu da napadaju Rusiju (naprimer zapadne rakete mogu programirati samo zapadne vojske, jer Ukrajinci nemaju čak ni lozinke za njihov operativni sistem, a kamoli satelitske podatke za navigaciju), a Rusija ne može da napada njih. Fascinatno je posmatrati prvi jednostran rat u istoriji sveta, pogotovo kad je ishod ovako neočekivan. No svejedno, to ti bolji indikator pravog odnosa snaga od CNN-a.

Kakvo jednostrano tumačenje. Ne ide im dobro, razvlače se godinama oko nekih ukrajinskih sela. Za 15% ukrajinske zemlje su izgubili 100k ljudi. Ne znam u kom univerzumu se stanje u Ukrajini za Rusiju može nazvati dobrim.

Prethodni razgovor sa ekonomistom je dobar opis stanja, isplati se odvojiti vreme za njega. Što se tiče Amerike, tačno, oni ne mogu da propadnu. To je čitav jedan kontinent, ogromna privreda i mnogo ljudi. Međutim i tamo se već pojavljuju značajne pukotine kojih ranije nije bilo. Sledeći video govori baš o tome. Svet nikada ne stoji u mestu. Možda se menja polako, ali se menja. Iako je ovo upozorenje jednog Amerikanca upućeno drugim Amerikancima, interesantno je i za druge pošto veoma mnogo stvari u ostatku sveta zavisi od toga šta se tamo događa.

Kakvo jednostrano tumačenje. Ne ide im dobro, razvlače se godinama oko nekih ukrajinskih sela. Za 15% ukrajinske zemlje su izgubili 100k ljudi. Ne znam u kom univerzumu se stanje u Ukrajini za Rusiju može nazvati dobrim.

Ovo je uobičajena greška koju prave svi zapadni mediji, neki namerno a neki iz neznanja. U ovom ratu, napredak se ne može meriti površinom zauzete zemlje jer je tip rata silom prilika sasvim drugačiji. Ovo je "attrition war", što znači "rat iscrpljivanja", a ne rat za teritorije. Naravno da su teritorije krajnji cilj, ali to ide tek u zaista poslednjoj fazi sukoba, kad sve bude maltene gotovo, a ne pre toga, pa tokom trajanja operacija ima bitno manji značaj. E sad, zašto je tako?

Razmislite u kakvu je vojnu poziciju Zapad postavio Ruse. Bore se protiv kombinovane ekonomske i vojne sile bukvalno svih najrazvijenijih zemalja na svetu, drastično razvijenijih, protiv kojih, dodatno, čak ne mogu ni direktno da ratuje. Ovo nužno zahteva sasvim posebnu strategiju. Posmatrajmo stvari čisto teorijski, kao matematičku teoriju igara, da vojnu logiku dobitaka i gubitaka ne bi komplikovali trenutno sekundarnim stvarima. Recimo da Rusi unište određeni broj tenkova. Zapad će (možda) Ukrajincima da pošalje druge, pa Rusi ništa trajno nisu postigli. Ili, recimo, Rusi osvoje neko zemljište. Zapad ponovo naoruža i konsoliduje Ukrajince, pa oni kasnije napadnu ponovo da bi povratili to zemljište. A imaju gde sa se privremeno povuku i konsoliduju jer je Ukrajina ogomna po površini. Ponovo sve deluje kao bekonačan rat u kome Rusi zauzećem zemljišta nisu puno postigli. Isto kao ni Ukrajinci u obrnutom slučaju jer je i Rusija takođe velika i mnogoljudna. Pa koja je onda u tako posebnim uslovima dobitna strategija za Ruse? Postoji samo jedna. PRVO uništiti Ukrajinsku vojsku, dakle vojnike, jer je to jedino što Zapad ne može Ukrajincima da nadoknadi budući da je Zapadu jedina "crvena linija" to što zbog domaće političke scene ne može da u rat pošalje svoje ljude, nego ratuje životima Ukrajinaca. To je slaba tačka zapadnog pristupa i zato su Ruski generali silom prilika izabrali ono što se u vojnoj teoriji zove rat iscrpljivanja. U njemu je prvenstveni cilj napraviti što više zamki u kojima se artiljerijom, sa daljine, može uništiti što veći broj protivničkih vojnika. To zovu "okruženja" (Cauldron, bakrač). Uz tako moćnu stranu podršku rat se završava tek kada protivničkoj strani ponestane vojnika, jer je to jedino što Zapad vremenom ne može da nadoknadi. Tek onda Ruska vojska planira ozbiljno napredovanje, i tek tada je ono moguće bez velikih gubitaka na Ruskoj strani. Dakle, kad meriš stepen uspeha, jedina relevantana mera toka rata je koji je procenat potencijalnih vojnika svake od strana izbačen iz stroja. A tu su Rusi u velikoj prednosti (zbog odnosa dnevno raspoložive artiljerije i municije) tj Rusi gube bitno manje ljudi, a još ih ima više od Ukrajinaca. U tako ogromnim zemljama i sa tako ogromnim ratnim ekonomijama obe strane, vojnici su jedino što je neobnovljivo i čega na kraju bude najmanje. Zauzeto zemljiše je zato bitno manje važno, sem na samom kraju rata. To je sve jezivo i surovo, ali je nažlost upravo to ono što se dešava.

Poslednja izmena:
@Zuma ne loži se, pa nacistička Nemačka koja je upregla celu Evropu da radi za njih nije opstala u takvom intenzivnom ratu duže od 6 godina... Scenario po kome će se Ukrajina i Zapad toliko iscrpeti da će, kao 1945, nova crvena armija da umaršira u Kijev je besmislica. Pa, Putin ne može od letos da povrati svoju teritoriju oko Sudže, a ne da osvoji Kijev koji ima 5 miliona stanovnika.

Stvar je ekstremno prosta - očekivao je da će kroz Ukrajinu da promaršira kao kroz Gruziju, ali se preračunao.

Nikakav rat iscrpljivanja nisu odabrali ruski generali, već su primorani na to. Da li razumeš koliko je to besmisleno? Oni da su mogli osvojili bi Kijev i to što su planirali još pre 2 godine i rat bi bio završen. Nikome se ne gine, to nije nikakva strategija. To je u rangu "taktičkih povlačenja" i ostalih besmislica.

Jednostavno, ne ide im na ratištu kao što su zamisili.

U pro-ruskim medijima se provlači taj narativ kako eto jadna Rusija ratuje sa celim NATO... Ne znam šta tu nije fer - to treba da proceniš pre nego što se upustiš u rat. Nagovešteno im je da će Zapad da naoružava i pomaže Ukrajinu u slučaju sukoba kao i da će uvesti oštre sankcije Rusiji.

Poslednja izmena:
Fico se nije vratio u Slovačku iz Rusije?

Neke spekulacije, zanimljivo...

+Dodatni sunovrat rublje, nakon prekida tranzita preko Ukrajine...

Screenshot 2025-01-05 at 07.52.03.png

nacistička Nemačka koja je upregla celu Evropu da radi za njih nije opstala u takvom intenzivnom ratu duže od 6 godina...

Današnji rat u Ukrajini po intenzitetu i broju angažovanih sila nije ni prići istočnom frontu u Drugom svetskom ratu.

Fico se nije vratio u Slovačku iz Rusije?

Komentar ti je kao naslov iz Bljuca ili Blj92. Ko ne otvori link misliće da je u Moskvi, a čovek lepo otišao u Vijetnam za praznike.

Rusija ratuje sa deset puta mnogoljudnijom i jacom alijansom i jedino posedovanje nuklearnog oruzja sprecava da bude pregazena i zauvek opljackana i unistena.
Zbog toga je Rusjia izabrala jedininu mogucu strategiju, lagano unistenje protivnika sa kojim moze da ratuje, a to je Ukrajina.
Rusija polako unistava Ukrajinsku populaciju sposobnu za borbu.
Ukrajina je primorana da u borbu ubaci decake starosti 18-25 godina. Oni ce potrajati oko godinu dana.
Posto je deo stanovnika emigriraio, a populacija Ukrajine prilicno stara (cak losije stanje i od Rusije), Ukrajinsko stanovnistvo ce u doglednom vremenu nestati. To ce biti cena ukrajinske politike protiv sopstvenih interesa.

Rusija ratuje sa deset puta mnogoljudnijom i jacom alijansom i jedino posedovanje nuklearnog oruzja sprecava da bude pregazena i zauvek opljackana i unistena.
Zbog toga je Rusjia izabrala jedininu mogucu strategiju, lagano unistenje protivnika sa kojim moze da ratuje, a to je Ukrajina.
Rusija polako unistava Ukrajinsku populaciju sposobnu za borbu.
Ukrajina je primorana da u borbu ubaci decake starosti 18-25 godina. Oni ce potrajati oko godinu dana.
Posto je deo stanovnika emigriraio, a populacija Ukrajine prilicno stara (cak losije stanje i od Rusije), Ukrajinsko stanovnistvo ce u doglednom vremenu nestati. To ce biti cena ukrajinske politike protiv sopstvenih interesa.

To jednostavno nije istina. Rusija nije "izabrala jedininu mogucu strategiju, lagano unistenje protivnika", jer su Putin i ruski zvaničnici više puta pretili da mogu da osvoje Kijev za desetak dana: https://www.theguardian.com/world/2...-could-conquer-ukraine-capital-kiev-fortnight

To su i pokušali odmah na početku rata, naišli na jak otpor, a kasnije su izgubili i velike teritorije oko Harkova, Hersona itd... Očekivanje je bilo da neće ni naići na otpor i da će lakano ući u Ukrajinu, kao što su ušli na Krim tokom vakuma vlasti u Ukrajini, kada nije bilo predsednika ni funkcionalne vlade u Kijevu.

Niko ne bira da ratuje 3 godine, ako može da završi rat za dve nedelje. To su gluposti i ruska propaganda u koju niko ne veruje.

Vrh