Šta je novo?

Svetska politika

Da.
Sjekloca je ispao prorok.
O tome je govorio jos pre 7 ili 8 godina.
Пази кад је прогнозирао да Северним током неће потећи ниједан кубик гаса. Ја га тад пратио већ дуже време, као озбиљан је лик шта прича, да не кажем лупета. Мислим, што га граде када неће функционисати.
Једино је промашио да Руси никада неће интервенисати у Украјини јер све своди на енергенте. Биће да у једначини има још нечег.

Ali taj video ne dolazi od liberala, dolazi od kineza koji kao sprdaju amerikance da će morati da rade te bedne poslove koje jelte kinezi rade u zadnjih 50 godina. Smejem se amerikancima a u stvari sebe unižavam još više.
Занимљива петљавина где иронија реалности раскринкава целу поставку светског сталежа - кинези који спрдају американце да ће радити њихове мање плаћене послове, либераши који дељењем ових садржаја откривају своје право елит-расно лице, тзв. амерички бели традиционалисти који у пракси ипак неће да раде послове које раде имигранти.

52b970c4ed8386ff45ffe5c6c43a57353210437d2cba2e1b1fc09c5d495d4166_1~3.jpg

Znam da kada se slonovi tuku miševi stradaju
znam i kada velike sile dobiju kijavicu male dobiju zapalenje pluća
znam i da trgovinski rat ne valja nikome pa ni Srbiji
znam da smo usko vezani za zapadne tzemlje evropu i SAD,
sve to znam
ali ipak, emocije i što bi se reklo, srce mi je na strani Kine, da pobedi i da konačno uticaj amerike krene da bledi i na kraju nestane.

@Zuma Lepo predviđanje o budućim odnosima. Jel možeš da napišeš nešto o događaijima koji su se već desili i šta se desilo nakon dovoljno vremena da odreaguju (napisao si POSLE TOGA).
Najsvežiji primer je uništenje gasovoda Severni Tok 1. Koji je to odgovor evropskih političara nakon 2,5 godine? Strategija?

Tramp je pokušao lepo sa Evropom (u prvom mandatu). Ko se seća školovanja Stoltenberga i zameranja što Evropa (Nemačka pre svega) ne ulaže (plaća dobar deo Americi) dovoljno (manje od 2%) za odbranu, a sa druge strane kupuje jeftino energente od Rusije i izbegava američke.

Tad su se evropljani smeškali i čekali da dođe do smene vlasti misleći da je Tramp solo igrač i da je dovoljno samo da ode sa vlasti i da se nastavlja po starom. Došao je Bajden, Severni Tok 1 (2 se ne koristi) više ne postoji, a evropljani se i dalje nisu okrenuli od Amerike.

To bi bila dugačka priča, a i meni mnoge stvari nisu jasne. Ono što mogu kratko da napišem je samo određeni, trenutni utisak u čemu je problem u Evropi.

Posle drugog svetskog rata, a pogotovo posle raspada SSSR-a, Amerika je bila jedina zaista ozbiljna svetska sila. Zaista je retka situacija da je neka zemlja istovremeno i najveća vojna sila i najveća ekonomska sila, da je potpuno sigurna od napada jer je okružena okeanima na "sopstvenom" kontinentu, da ima puno energije, puno sirovina, razvijenu nauku i tehnologiju, i da pritom i sasvim bukvalno dominira celim svetom. Ustvari ne verujem da se to ikada desilo. Zbog toga je Amerika u jednom trenutku shvatila da više nema potrebe da svoju dominaciju održava samo vojnim sredstvima. Daleko je jeftinije vojsku čuvati samo za neposlušne, a za ostale stvoriti jedan relativno liberalni i bar donekle pravedan sistem međunarodne trgovine i zakona, uz nuđenje vojne zaštite drugima ako im zatreba. Ovo je Americi bilo u interesu jer, budući da su i ekonomski, i tehnološki, i naučno, bili najjači na svetu, na slobodnom tržištu će njihove firme onda ionako dominirati. I diktatoru je lako da toleriše i zakone koji važe sa sve, i slobodno tržište, sve dok zna da je pod zakonima i uslovima tačkmičenja koje je on sam stvorio ionako on taj koji uvek pobeđuje, jer zaista JESTE najjači. Ako pri tome stvori uslove da i drugi poslušni mogu nešto da zarade, da podele plen, većina će ćutke da prihvati takav kompromis.

I to je ono što se desilo Evropi. Meni izgleda da je ovakva globalizacija koji je Amerika vremenom uobličila u svetu, u Evropi stvorila jednu elitnu klasu ljudi koji su u osnovi nad-nacionalni. Dakle oni su sebe do sada videli pre svega kao pripadnike jednog globalnog sveta multinacionalnih korporacija i globalne ekonomije koja je nedeljiva, gde granice ne znače puno. Kad živite po aerodromima i u avionima, kad imate puno para i dovoljno moći, to zaista jeste tako. Njihov novac je po celom svetu, interesi takođe, a oni o čijim potezima moraju da vode računa su takođe rasuti po celom svetu. Njihov nadublji lični identitet nije više toliko vezan za mesto i državu gde žive, to im je više profesija, poslovni zadatak, nešto što treba odraditi kao zaduženje koje su dobili, ali ne više od toga. Problem je međutim što taj globalistički "novi čovek" ustvari živi u Američkom svetu, a ne u nekom zamišljenom, pravom "globalnom poretku", koji bi se jednako odnosio prema interesima svih. Sve te najveće firme, investicioni fondovi, osiguravajuće društva, banke, nadnacionalne koropracije su uglavnom Američke i podležu Američkim zakonima i odnosu političkih snaga u Americi. Upravo je Amerika Evropskoj eliti do sada nudila vojni kišobran, bez potrebe da ulažu u vojsku i da ozbiljno ratuju, isto kao i profit koji sledi ako pristanu da njihove zemlje budu komplementani, dopunski deo Američke ekonomske i vojne mašine. Američka moć je bila ta koja je indirektno, kroz globalni ekonomski sistem "slobodne trgovine" terala i Kinu da im nudi jeftinu robu, i Rusiju da im nudi jeftinu energiju. Zajedno sa Amerikom Evropska elita i njihove države zajedno jesu bile dovoljno jake da se to Evropi isplatilo.

Šta se sad promenilo? I Kina u Rusija su takođe postale velike sile, a Amerika je sledila uobičajenu opadajuću trajektoriju svih koji su predugo bili previše moćni, pa je početni kvalitet koji ih je stvorio polako nestajao. Tako je došlo vreme za preraspodelu snaga koje su sada drugačije raspoređene od vremena kad su Amerikanci uobličili ovakav sistem odnosa u svetu. To bi se ionako desilo pre ili kasnije. Tramp je, kao tipičan narcis, samo bio prvi koji je bio dovoljno samouveren da zaključi da baš on ima dovoljno uticaja da pokuša nešto temeljno da popravi (verovatno na pogrešan način, ali to je druga priča). Na nesreću, jedni koji se tu nisu snašli su Evropljani. Jedan uzak sloj Evropske elite koja trenutno vlada je isuviše dugo živeo u uverenju da su i oni veoma jaki, da su u svetu bitniji nego što stvarno jesu, i da su zato deo neka prave, postojeće, globalne elite povlašćenih i važnih. Međutim tek sada razumeju u koliko su velikoj meri prividni globalizam (i Evropska uloga u svetu) ustvari bili tek privremena Američka ideja koja je Amerima bila korisna samo dok su bili bez premca najjači. Da se stvori privid da nije samo Amerika ta koja drugima diktira stvari (u svoju korist) nego je to neki kolektivni "slobodni zapadni svet", neka zajednička hiljadugodišnja kolevka civilizacije i pravde, što je zbog toga obavezno za sve i nevezano za sebične interese bilo koga pojedinačno. Sve to Amerikanci sada bez problema odbacuju jer više ne mogu uvek pobediti na slobodnom tržištu kao ranije, pa im "sloboda" za druge, "pravda" i "rule based order" više nisu korisni. Evropski lideri sad imaju problem da se prvo psihološki preorjentišu na sasvim drugi self imidž i druge odnose u svetu. A dok se to ne desi u glavama dovoljno velikog broja tih lidera, oni još ne mogu zamisliti svet u kome Ameriku više ne zanimaju, pa koriste sve moguće trikove da Amerikance nekako nateraju da ostanu u Evropi (tobožnje mirovne snage za Ukrajinu, itd). To je isto kao bivše Crnogorsko “Nas i Rusa 200 miliona!“. Tako su Evropski lideri do sada videli sebe i Ameriku. Veoma je teško osloboditi se takvih zabluda. Doduše, verovatno neki od njih to ipak razumeju pa samo žele da sebi stvore vreme da se dovoljno promene, ali sudeći po izjavama, po neverovatnom nivou i obimu gluposti koje se od njih mogu čiti, sumnjam da je to u pitanju. Pre će biti da je negativna selekcija uradila svoje jer su previše dugo dobro živeli kao "građani (Američkog) sveta" bez sopstvenih zasluga za to, da su upravo zato postali nedorasli i nesposobni da razumeju dubinu ovih promena.

Poslednja izmena:
Znam da kada se slonovi tuku miševi stradaju
znam i kada velike sile dobiju kijavicu male dobiju zapalenje pluća
znam i da trgovinski rat ne valja nikome pa ni Srbiji
znam da smo usko vezani za zapadne tzemlje evropu i SAD,
sve to znam
ali ipak, emocije i što bi se reklo, srce mi je na strani Kine, da pobedi i da konačno uticaj amerike krene da bledi i na kraju nestane.
Ma kapiram ja aninozitet prema Amerima koji pritom mnogo i izvoljevaju jer nisu već vekovima osetili šta zaista znači imati rat ili pravu krrizu a drugima nešto s.ru.

Ali veruj mi, i Kinezi koji vode Kinu su žešća gamad i zlo.

I da, naravno, sve će ove svinjarije i nadgornjavanja platiti narodi. Platićemo ti, ja, Džon Smit u Americi, Ćing Ćong u Sečuanu... A za to vreme Trampovi, Vučići, Ksijevi... oni će uživati netaknuti u svojim vilama i busati se kako su postigli ne znam ni ja šta.

Teraj ih bre sve u k...

Slažem se sa tvojim upisom oko svega, ponajviše oko toga da je ovo do sada bio američki svet.

I sad onda imamo na delu američki pokušaj da to sve zadrže i gde se otvoreno svima (evropljanima pre svega) stavlja do znanja ko je ko.

Ono gde se ne slažemo je:
1. Evropljani su imali iluziju da su oni ravnopravan čionioc tog globalističkog sveta i da su ravnopravni sa amerikancima. Meni deluje da su oduvek znali gde je njihovo mesto. Oni i koji su pokušali da budu ravnopravni (francuzi do recimo 1999.) su bili skrajnuti. Ostali su vrlo dobro znali koje je njihovo mesto.

2. Evropljani će sada uraditi nešto drugo i kontra tih istih amerikanca. I tu mislim na neke krupne odluka, npr. da imaju bolje odnose (trgovinske, vojne, kakve god) sa Kinom, Rusijom, Indijom nego što će imati sa Amerikom. Ja ne vidim da tako nešto može da se dogodi

2. Evropljani će sada uraditi nešto drugo i kontra tih istih amerikanca. I tu mislim na neke krupne odluka, npr. da imaju bolje odnose (trgovinske, vojne, kakve god) sa Kinom, Rusijom, Indijom nego što će imati sa Amerikom. Ja ne vidim da tako nešto može da se dogodi
To ne moze da se dogodi.
Evropljani ce sada
1. Pokusati da naprave neki dogovor i kupe vreme
2. Pomoci snage u SAD koje se protive sadasnjoj politici i cekati novupolitiku
3. Vodice jos agresivniju politiku prema ostatku sveta

Nikakvo ispadanje iz sadasnjeg ideoloskog narativa nije moguce za jos nekoliko generacija.
Na srecu zivece se sve losije, pa ce se to ubrzati.

Kako da ga ne voliš

Trump brags world leaders are ‘kissing my a**’ and celebrates ‘great Hannibal Lecter’ at NRCC dinner

‘Please, Sir, make a deal. I’ll do anything. I’ll do anything, Sir,’ Trump mocked just hours before his sweeping reciprocal tariffs were imposed

Slažem se sa tvojim upisom oko svega, ponajviše oko toga da je ovo do sada bio američki svet.

I sad onda imamo na delu američki pokušaj da to sve zadrže i gde se otvoreno svima (evropljanima pre svega) stavlja do znanja ko je ko.

Ono gde se ne slažemo je:
1. Evropljani su imali iluziju da su oni ravnopravan čionioc tog globalističkog sveta i da su ravnopravni sa amerikancima. Meni deluje da su oduvek znali gde je njihovo mesto. Oni i koji su pokušali da budu ravnopravni (francuzi do recimo 1999.) su bili skrajnuti. Ostali su vrlo dobro znali koje je njihovo mesto.

1. Ako zanemarimo ovu poslednju garnituru Evropskih političara koji izgledaju kao da ih je direktno Američka neokon ekipa dekretom postavila na to mesto, ranije su Evropljani pričali da je cilj EU da postane četvrta velika sila, nezavisna od svih drugih.
2. Ne sa ovim političarima, ali je njihov rok trajanja pri kraju. Velika kriza na zapadu, a pogotovo u Evropi, bi mogla da na površinu izbaci sasvim drugačije političare. Za sada mi izgleda da je još nemoguće prediviđati da li je tako nešto moguće ili nije.

Kako da ga ne voliš

Trump brags world leaders are ‘kissing my a**’ and celebrates ‘great Hannibal Lecter’ at NRCC dinner

‘Please, Sir, make a deal. I’ll do anything. I’ll do anything, Sir,’ Trump mocked just hours before his sweeping reciprocal tariffs were imposed

Тако што се сетиш да ту прича и о нама

Ma kapiram ja aninozitet prema Amerima koji pritom mnogo i izvoljevaju jer nisu već vekovima osetili šta zaista znači imati rat ili pravu krrizu a drugima nešto s.ru.

Ali veruj mi, i Kinezi koji vode Kinu su žešća gamad i zlo.

I da, naravno, sve će ove svinjarije i nadgornjavanja platiti narodi. Platićemo ti, ja, Džon Smit u Americi, Ćing Ćong u Sečuanu... A za to vreme Trampovi, Vučići, Ksijevi... oni će uživati netaknuti u svojim vilama i busati se kako su postigli ne znam ni ja šta.

Teraj ih bre sve u k...
Ma znam, poptuno se slažem sa tobom

But, still...

Jedan ekonomista tvrdi da ćemo mi biti pogođeni više nego što mislimo jer nije problem samo u našem direktnom izvozu u Ameriku. Nego i u indirektnom. Puno naših firmi radi za recimo Nemce koji onda to ugrađuju u svoje proizvode koje izvoze u Ameriku. Cela naša šrafciger industrija u dobroj meri ugrađuje proizvode u nešto što druge zemlje na kraju izvoze u Ameriku. Jedina veća alternativna destinacija za izvoz konačnog proizvoda je Evropa, ali je pitanje koji je to procenat.

Kako da ga ne voliš

Шешељ, Карић и Мишковић у једној особи.

Ova zadnja izjava o ljubljenju zadnjice je težak autogol. Ljudi retko vole svoje političare ali to je samo za internu upotrebu. Oni ipak predstavljaju njihovu državu pa strancima nije dozvoljeno da ih vređaju ma šta neko lično mislio o njima. Ovo će narodi sveta primiti kao ličnu uvredu. Što znači da "dogovori" sa Trampom za političare više neće biti tako laki kao što su možda mogli biti pre izjave.

Uzgred, iz Belorusije novost da se Srbija sprema da uvede vizni režim Rusiji, Belorusiji i Kini. Za sada je već uvela za nekoliko nesvrstanih zemalja, a sada će i više. Uvođenjem viza za državljane Rusije se gubi jedna od važnih prednosti za njih. A donose nam po raznim procenama od pola do nekoliko milijardi dolara godišnje u ekonomiju.

Ali glavno je da i među biračima SNS, i u opoziciji, pa čak i u inostranstvu postoji ta neka ložana kako je aktuelna vlast "proruska". Hajde da budem neutralan po pitanju da li je dobro ili loše za Srbiju potencijalno vezivanje u spoljnoj politici za Rusiju. Ali to potencijalno podvlačim, zato što ili srećom ili na žalost već odavno nismo u tome.

NedeljkovicOliver wrote :
,, ... Ako sam ja dobro shvatio, najmoćnija svetska sila povlači potez koji de će dovesti do toga da više ne budu najmoćnija sila?... ,,

Jok, sam je reko
ostali ,,poklonici,, sami dolaze sa raznoraznim kombinacijama -ponudama , toliko raznovrsne da ni ameri ne bi ih se svih setili da ih zatraže,
Jednostavno birace od svih najbolje ponude i u kratkom vremenu dobice toliko mnogo a da nisu otišli nigde niti ulagali u neŝto.

Dobra fora, bez ikakve muke
Ja tebi dam ništa
a ti meni najbolje i naj više pa ceŝ opet da plaćaŝ isti harač kao pre.

Ova zadnja izjava o ljubljenju zadnjice je težak autogol. Ljudi retko vole svoje političare ali to je samo za internu upotrebu. Oni ipak predstavljaju njihovu državu pa strancima nije dozvoljeno da ih vređaju ma šta neko lično mislio o njima. Ovo će narodi sveta primiti kao ličnu uvredu. Što znači da "dogovori" sa Trampom za političare više neće biti tako laki kao što su možda mogli biti pre izjave.
MIslim da Tramp to i hoce.

Jok, sam je reko
ostali ,,pokl9nici,, sami dolaze sa raznoraznim kombinacijama -ponudama , toliko raznovrsne da ni ameri ne bi ih se setili da ih zatraže,
jednostavno birace od svih najbolje ponude i u kratkom vremenu dobice toliko mnogo a da nisu otišli nigde niti ulagali u neŝto.

Dobra fora, bez ikakve muke
Ja tebi dam ništa
a ti meni najbolje i naj više pa ceŝ opet da plaćaŝ isti harač kao pre.
Da, nesto za nista. To je sjajna pogodba.

Kina Americi uvela kontra carine. Sada je 84% za svu Američku robu.

Dakle, trenutno, Amerika Kini 104%, a Kina Americi 84%

Ali zato je Američki izvoz u Kinu 143,5 milijardi dolara, a Kineski u Ameriku 438,9 milijardi dolara. Plus je Kineski izvoz više u obliku delova za druge Američke proizvode, pa ima veći uticaj, a Američki u Kinu više u obliku gotovih prozvoda, pa su u slučaju prekida trgovine pogođeni samo oni, a ne sve u šta su Kineski delovi ugrađeni.

Ovo u praksi znači skoro potpuni prekid međusobne trgovine.

Kina Americi uvela kontra carine. Sada je 84% za svu Američku robu.

Dakle, trenutno, Amerika Kini 104%, a Kina Americi 84%

Ali zato je Američki izvoz u Kinu 143,5 milijardi dolara, a Kineski u Ameriku 438,9 milijardi dolara. Plus je Kineski izvoz više u obliku delova za druge Američke proizvode, pa ima veći uticaj, a Američki u Kinu više u obliku gotovih prozvoda, pa su u slučaju prekida trgovine pogođeni samo oni, a ne sve u šta su Kineski delovi ugrađeni.

Ovo u praksi znači skoro potpuni prekid međusobne trgovine.

Ovi brojevi su pokazatelj zašto je jako teško odgovoriti na američke pretnje.
Ovo što su uradili kinezi je najozbiljnije što je do sada neko uradio.

Šta kaže matematika. Ako američki izvoz opadne 100%, tj. Amerika više ne izveze ni čačkalicu u Kinu, amerikanci će imati minus 143,5B$.

Ako kineski izvoz opadne na 50% sadašnjeg, kinezi gube 219,45B$. Ali amerikanci će uzeti 184B$ na carinama, tj. više nego što vredi njihov celokupan izvoz sada.

Pravi udarac na Ameriku bilo dodatno oporezovanje njihovih kompanija koje posluju u Kini (ili bilo gde drugde), jer se to ne računa kao izvoz, tipa prodaja Tesli proizvedenih u Kini se ne računa u izvoz Amerike u Kinu, a znači za Teslu dobar deo njihovog prihoda. Isto za Epl i druge korporacije. To bi i Evropa mogla da učini. Npr. Gugl ne izvozi ništa u Nemačku iz Amerike, već prodaje svoje usluge iz Irske.

E to bi bili recipročni odgovori. Ovi odgovori gde se u najboljem slučaju isprate američke stope carina (a u većini slučajeva ni to), i to u situaciji gde Amerika u ogromnom deficitu ka tim zemljama, ti odgovori štete najviše tim zemljama i njihovim ekonomijama.

Vrh