Šta je novo?

Svetska politika

Tramp je Kini dao rok do danas da povuče svoj odgovor na njegove carine. Kina je danas to odbila.

Veliki deo svetske ekonomije se do sada zasnivao na tesnoj ekonomskoj saradnji Amerike i Kine. Amerikanci su do sada prednjačili u razvoju i uslugama, a Kina je to dopunjavala svojom industrijskom podrškom. Ovo međutim sada znači da totalan rascep. Svet se deli na dva glavna ekonomska centra. Ako se ni jedna strana u poslednjem trenutku ne povuče, a za to su mali izgledi jer ovo sad već i pitanje ugleda, u pitanju je istorijski događaj ravan ratu u Ukrajini.

"Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je danas je Kina usvojila uzvratne carine od 34 odsto i da će se, ukoliko ih do sutra ne ukine, suočiti sa dodatnim carinama od 50 odsto."

Kina će odlučno preduzeti kontramere da zaštiti svoja prava i interese ukoliko Sjedinjene Države eskaliraju svoje carinske mere, saopštilo je danas kinesko ministarstvo trgovine.

Takozvane „recipročne carine“ SAD protiv Kine su neosnovane i tipičan primer jednostranog maltretiranja, rekao je portparol Ministarstva trgovine komentarišući pretnju SAD da će uvesti dodatne carine od 50 odsto na kineski uvoz, čemu se Kina odlučno protivi, prenosi Sinhua.

Ministarstvo je saopštilo da su kontramere koje je Kina usvojila potpuno legitimne akcije koje imaju za cilj zaštitu njenog suvereniteta, bezbednosti i interesa razvoja, kao i održavanje normalnog međunarodnog trgovinskog poretka.

Pretnja SAD eskalacijom carina protiv Kine povećava njene greške i dodatno razotkriva njenu ucenjivačku prirodu, koju Kina nikada neće prihvatiti, rekao je portparol.

"Kina će se boriti do kraja ako je američka strana spremna da nastavi pogrešnim putem“, naglasilo je kinesko ministarstvo.

Sve su to dobre vesti u smislu da je realno stanje uvek bolje od mimikrije i glume.
Ja se samo nadam da je zauvek prosla era jeftinog novca.
Na jeftinom novcu obicno se bazira nerealna politika, bio to Hulja ili Makron ili Bajden.
Na jeftinom novcu baziraju se skupe ideologije i tehnoloski razvoj i unistenje okoline.

Skup novac zatvorice trzne cente i gradilista po Beogradu.
Skup novac sprecice ljude da se previse voze kolima.
Jedva cekam.

Tramp je sastanak otvorio pozivom Netanjahuu da kaže svetu šta će Izrael učiniti za SAD. I Netanjahu je to, uz puno poštovanja, i učinio.

"Uklonićemo deficit i trgovinske prepreke za američku robu, koje su nepotrebno uvedene", poručio je izraelski premijer, dodajući da to "može poslužiti kao model za druge zemlje".

Tada je bilo za očekivati da će Tramp nešto ponuditi zauzvrat, ali to se nije dogodilo, preneo je Index. Umesto toga, američki predsednik je skrenuo razgovor na druge teme, od Irana do Gaze, bez ikakvog osvrta na carine.

Kad je izraelski novinar Janir Cozin sa GLZ Radija napokon postavio očigledno pitanje, hoće li Tramp smanjiti carine na izraelsku robu, odgovor je bio porazan: "Nisam siguran… Videćemo. Dajemo Izraelu milijarde dolara, 4 milijarde godišnje. Brinemo o prijateljima, ne o neprijateljima."

Nedefinisano, protivrečno i, kako primećuje Skaj njuz, možda namerno neobvezujuće.

Skaj njuz piše da su izraelski zvaničnici nakon sastanka ostali bez teksta, a jedan evropski diplomata priznao je da uopšte nije jasno da li je Tramp voljan da pregovara i pod kojim uslovima.

Tramp je gotovo sat vremena govorio o svom trgovinskom ratu. Kad su ga pitali da li mogu neke države s njim da dogovore carinske stope ispod osnovnih 10 odsto (koje vrede u većem delu sveta), nije odgovorio jasno.

"Pljačkali su nas", rekao je. "Sada ćemo biti pravedni".

Jedino što je ponudio Netanjahuu bila je rečenica: "Bibi će doći do slobodne osnovice", da bi nekoliko rečenica kasnije sam sebi protivrečio.

"Čast mi je da vodim ovaj trgovinski rat. Niko drugi to nije napravio", rekao je, dok su svetska tržišta tonula.

Sve su to dobre vesti u smislu da je realno stanje uvek bolje od mimikrije i glume.
Ja se samo nadam da je zauvek prosla era jeftinog novca.
Na jeftinom novcu obicno se bazira nerealna politika, bio to Hulja ili Makron ili Bajden.
Na jeftinom novcu baziraju se skupe ideologije i tehnoloski razvoj i unistenje okoline.

Skup novac zatvorice trzne cente i gradilista po Beogradu.
Skup novac sprecice ljude da se previse voze kolima.
Jedva cekam.
Падне ли ти на памет некад колико људи у овој држави живи на ивици сиромаштва и шта би њима учинио тај скуп новац. Ти нити много возе кола, нити посећују шопинг центре, нити иду на статусна путовања...

Mnogo toga će postati skuplje, i to svima, već i samo zbog drastičnog smanjenja veličine svetskog tržišta za velike proizvođače. Samo zaista masovna proizvodnja drži cene malim. Ako veliki delovi bivših tržišta postaju nedostupni, smanjuju se i proizvodne serije, a time se i cena povećava. A onda na to dolaze "carine na carine" koje i gotovu robu i sirovine za nju još poskupljuju. A onda na TO dolazi smanjenje kupovne moći zbog opšteg osiromašenja, što smanjuje tražnju, što onda takođe smanjuje veličine proizvodnih serija, što povećava cene. Itd, itd.

Mnogo toga će postati skuplje, i to svima, već i samo zbog drastičnog smanjenja veličine svetskog tržišta za velike proizvođače. Samo zaista masovna proizvodnja drži cene malim. Ako veliki delovi bivših tržišta postaju nedostupni, smanjuju se i proizvodne serije, a time se i cena povećava. A onda na to dolaze "carine na carine" koje i gotovu robu i sirovine za nju još poskupljuju. A onda na TO dolazi smanjenje kupovne moći zbog opšteg osiromašenja, što smanjuje tražnju, što onda takođe smanjuje veličine proizvodnih serija, što povećava cene. Itd, itd.
Разумем то, и чак се слажем да је за оздрављење света потребан рестарт који ће нажалост носити разне болне ствари са собом, само ме нервира опседнутост малограђанштином која је дошла до мало новца за иживљавање и огромна жеља да се та малограђанштина казни, без обзира шта би то значило за далеко већи број људи које би такви потреси потпуно уништили, а који не заслужују казну јер ни сад не шопингују у галерији нити летују на Сејшелима.

Videcemo koliko ce dugo ova situacija trajati. Sto duze traje ova situacija to ce se teze izaci iz nje.
Ide se na radikalizaciju protesta od 14.ili 15.aprila. Profesori nemaju vise novca da rade bez para, mogu max 3-4 meseca izdrzati bez plate. Obican narod ne moze ni mesec dana da izdrzi bez para jer radi za jadnu platu.
Kad bi sve stalo bilo bi lakse. Problem obicnog naroda sto je uplasen, ucenjen i nema apsolutno nikakav stek da izdrzi za vreme strajka.

Падне ли ти на памет некад колико људи у овој држави живи на ивици сиромаштва и шта би њима учинио тај скуп новац. Ти нити много возе кола, нити посећују шопинг центре, нити иду на статусна путовања...
Mislim da se njima nista nece dogoditi jer oni i sada zive bez pristupa emitovanom novcu. Neki od njih morace da napuste gradove .
A da ce se siromasenje dogoditi, mislim da ce se prvom meni dogoditi, ja zivim od resavanja problema koji su covecanstvu apsolutno nebitni.
Ali radi se o istorijskoj nuznosti i tu nema mesta sentimentalnosti.
Pogotovo prema (malo)gradjanstimi, prema ljudima koji su umislili da su na korak do aristokratije dok svi stojimo u spetickoj jami. Oni su ti koji su pristali na "normalnost" idali legitimitet ovm stanju, na ovu simulaciju drzave koja traje od 1988.

Ide se na radikalizaciju protesta od 14.ili 15.aprila. Profesori nemaju vise novca da rade bez para, mogu max 3-4 meseca izdrzati. Obican narod ne moze ni mesec dana da izdrzi bez para jer radi za jadnu platu.
"Ide se na radikalizaciju protesta"

Sta se pod tim podrazumeva?

Joe_Strummer wrote

,,... нити много возе кола, нити посећују шопинг центре, нити иду на статусна путовања... ,,

Razlog ne mora biti ivica siromaŝtva

-Ne kupujem viŝe kola- bezočno pljačkanje
u svemu ŝto ide uz njih od ulja do kazni
(Inat)
-Ne posecujem šoping centre - izlizana kvazi pokazivanje statusa.
- Ne idem na statusna putovanja - zadovoljio sam se u mladjim godinama, imamo ovde jačih mesta.
- ....

Jedini cilj mi je postizanje što vece konforne slobode i društvene nezavisnosti
uklapam se u sadašnjost u odnosu na svetsku politiku kao prosečan pojedinc.

😀

Mislim da se njima nista nece dogoditi jer oni i sada zive bez pristupa emitovanom novcu. Neki od njih morace da napuste gradove .
A da ce se siromasenje dogoditi, mislim da ce se prvom meni dogoditi, ja zivim od resavanja problema koji su covecanstvu apsolutno nebitni.
Ali radi se o istorijskoj nuznosti i tu nema sentimentalnosti.
Да нису укључене емоције, разумео бих, али су оне очигледне. Изгараш од жеље да казниш малограђане који су дошли до нешто новца у задњих 10-ак година, а онда ослободили своје огромне комплексе да дивљају.

Joe_Strummer wrote

,,... нити много возе кола, нити посећују шопинг центре, нити иду на статусна путовања... ,,

(Inat)
- Ne idem na statusna putovanja - zadovoljio sam se u mladjim godinama, imamo ovde jačih mesta.
- ....

uklapam se u odnosu na svetsku politiku kao prosečan pojedinc.

😀
To je to.

Joe_Strummer wrote

(Inat)
- ....

uklapam se u sadašnjost u odnosu na svetsku politiku kao prosečan pojedinc.

😀
Ja сам исти такав, али нисам причао о теби и мени него о милионима Срба који не могу да приуште те ствари чак и кад би желели.

Да нису укључене емоције, разумео бих, али су оне очигледне. Изгараш од жеље да казниш малограђане који су дошли до нешто новца у задњих 10-ак година, а онда ослободили своје огромне комплексе да дивљају.
ja nemam moc da ih kaznim, kaznice ih istorija, ili priroda, nazovimo to tako.
Da, radujem se sto ce biti kaznjeni.
Na malogradjanstini se drze tiranije. Na sposobnosti da se pravis lud, na njihovoj ne-empatiji. Na sposobnosti da u leto 1995. odes u Grcku dok su posvuda izbeglice koje si licno svojom politikom napravio izbeglicama (Hulja je to uradio 1995.)
Malogradjanstina je sem toga drive za ekolosko unistenje, zagadjenje.
Za grejanje 7/24 peletom.

Usput cu i ja biti kaznjen, to se vec desava, to me ne raduje, ali to je tako.

Zamisli, citava ta bajka pod imenom "We Are All Bourgeois Now". zavrseno. The end.
Citav odvratni igrokaz koji traje od 1990. Smiling capitalism.
To nije samo u Srbiji, ali u Srbiji je najdegutantnije s obzirom na stanje u drustvu.

Kako bi rekao pesnik, muzicar i filozof R Waters:

We watched the tragedy unfold
We did as we were told, bought and sold
It was the greatest show on Earth
But then it was over
We oohed and ahhed, we drove our racing cars
We ate our last few jars of caviar

But now it is over.

ja nemam moc da ih kaznim, kaznice ih istorija, ili priroda, nazovimo to tako.
Da, radujem se sto ce biti kaznjeni.
Na malogradjanstini se drze tiranije. Na sposobnosti da se pravis lud, na njihovoj ne-empatiji.
Malogradjanstina je sem toga drive za ekolosko unistenje, zagadjenje.
Za grejanje 7/24 peletom.

Usput cu i ja biti kaznjen, to se vec desava, to me ne raduje, ali to je tako.

Zamisli, citava ta bajka pod imenom "We Are All Bourgeois Now". zavrseno.
Citav odvratni igrokaz koji traje od 1990. Smiling capitalism.

Kako bi rekao pesnik, muzicar i filozof R Waters:

We watched the tragedy unfold
We did as we were told, bought and sold
It was the greatest show on Earth
But then it was over
We oohed and ahhed, we drove our racing cars
We ate our last few jars of caviar
Now it is over.
Ма и мени је драго што ће такви бити кажњени, али ми је више жао оних који ће завршити под аутобусом, а таквих је много више, поготово у сиромашним крајевима из каквих и сам долазим.

Ма и мени је драго што ће такви бити кажњени, али ми је више жао оних који ће завршити под аутобусом, а таквих је много више, поготово у сиромашним крајевима из каквих и сам долазим.
Sasvim je moguce da sam bezdusan.
Zapravo malogradjanin, isti onakav kakvi mi se gade.
Uopste nism razmisljao o tim ljudima u siromasnim krajevima.
Nikada u zivotu nisam ni bio tamo, odnosno citav zivot sam u Beogradu, na Dorcolu i u Holandiji.
Od Srbije van Beograda, poznajem samo okolinu Valjeva, Sombora i Bele Crkve.
Ti ljudi tamo su zastrasujuce siromasni, zastrasujuce tesko zive, uvek ih vara i pljacka beogradska politicka elita.

Sasvim je moguce da sam bezdusan.
Zapravo malogradjanin, isti onakav kakvi mi se gade.
Uopste nism razmisljao o tim ljudima u siromasnim krajevima.
Nikada u zivotu nisam ni bio tamo, odnosno citav zivot sam u Beogradu, na Dorcolu i u Holandiji.
Od Srbije avn Beograda, poznajem samo okolinu Valjeva, Sombora i Bele Crkve.
Ti ljudi tamo su zastrasujuce siromasni, zastrasujuce tesko zive, uvek ih vara i pljacka beogradska politicka elita.
Е па ја сам из радничког града пропале индустрије за који је Сомбор Сан Франциско по стандарду живота. Такав град је и овако умирући, а могу да замислим шта би се догодило кад би спуцала нека јача криза. Задовољство што малограђанска ситна буржоазија не може да качи слике са Азурне обале, што се дивљачка градња успорила, а природа се опоравља не би било довољно да засени тугу коју бих осећао кад бих видео како би људи из завичаја све то преживљавали.

Е па ја сам из радничког града пропале индустрије за који је Сомбор Сан Франциско по стандарду живота. Такав град је и овако умирући, а могу да замислим шта би се догодило кад би спуцала нека јача криза. Задовољство што малограђанска ситна буржоазија не може да качи слике са Азурне обале, што се дивљачка градња успорила, а природа се опоравља не би било довољно да засени тугу коју бих осећао кад бих видео како би људи из завичаја све то преживљавали.
Svaka cast.
Svakako si bolji covek od mene.

PS. Ako je Sombor San Francisko za taj kraj o kojem pises ..... ond amogu da razumem.

Svaka cast.
Svakako si bolji covek od mene.

PS. Ako je Sombor San Francisko za taj kraj o kojem pises ..... ond amogu da razumem.
Није поента да будем бољи човек, просто је природно да ми је стало за људе из краја у ком сам одрастао и да боље познајем њихове муке од некога ко није одатле, а Београд је једноставно држава за себе, и људи одатле често немају појма како Србија изгледа, поготово јужно од Шумадије. Војводина, каква год да је, је ипак појам стандарда за југозапад и југоисток.

Није поента да будем бољи човек, просто је природно да ми је стало за људе из краја у ком сам одрастао и да боље познајем њихове муке од некога ко није одатле, а Београд је једноставно држава за себе, и људи одатле често немају појма како Србија изгледа, поготово јужно од Шумадије. Војводина, каква год да је, је ипак појам стандарда за југозапад и југоисток.
Neka. Dobro je znati da postoje ljudi koje je briga za svoj kraj.

@Joe_Strummer
Iz Sombora si? Nisam znao. Zena mi je iz Apatina. Svi mladi su pobegli odatle, da se sad otvori fabrika za 50-100 ljudi jedva bi nasli mlade ljude. Jad i beda.
Jedino Gijoe sto visi na temi Cene Nekretnina ubedjuje ljude kako se u SO lepo zivi i kako se gastosi vracaju...

@Joe_Strummer
Iz Sombora si? Nisam znao. Zena mi je iz Apatina. Svi mladi su pobegli odatle, da se sad otvori fabrika za 50-100 ljudi jedva bi nasli mlade ljude. Jad i beda.
Jedino Gijoe sto visi na temi Cene Nekretnina ubedjuje ljude kako se u SO lepo zivi i kako se gastosi vracaju...
Нисам хаха, него сам за Сомбор и Војводину генерално рекао да су и такви појам стандарда за мој крај, а ја сам са југозапада.

Joe_Strummer wrote :
,, ... просто је природно да ми је стало за људе из краја у ком сам одрастао и да боље познајем њихове муке од некога ко није одатле, а Београд је једноставно држава за себе... ,,

Prvo neko bi pomislio da ovo spada u OF teme svetska politika. NE, upravo je srž

Jedostavno na globalnom nivou imamo drastično smanjivanje Empatije kako u društvima tako i kod svakog pojedinca
što se i odražava na kretanja i rešenja
svetske politike.

Drasnicno smanjenje empatije ne retko
se kvazi opravdava da ipak osećaj nije totalno izumreo vec eto postoji za neko mikro društvo i neke pojedince.

Naravno da to nije dobro a odavno i jeste kao tada ne zamislivo , prorokovano: za očekivani sled loŝih dogadjaja sprovodjenih od strane svetske politike

, ... Kad milost izadje iz ljudi... ,,

Prepoznatljivo , zar ne ?

Joe_Strummer wrote :
,, ... просто је природно да ми је стало за људе из краја у ком сам одрастао и да боље познајем њихове муке од некога ко није одатле, а Београд је једноставно држава за себе... ,,

Prvo neko bi pomislio da ovo spada u OF teme svetska politika. NE, upravo je srž

Jedostavno na globalnom nivou imamo drastično smanjivanje Empatije kako u društvima tako i kod svakog pojedinca
što se i odražava na kretanja i rešenja
svetske politike.

Drasnicno smanjenje empatije ne retko
se kvazi opravdava da ipak osećaj nije totalno izumreo vec eto postoji za neko mikro društvo i neke pojedince.

Naravno da to nije dobro a odavno i jeste kao tada ne zamislivo , prorokovano: za očekivani sled loŝih dogadjaja sprovodjenih od strane svetske politike

, ... Kad milost izadje iz ljudi... ,,

Prepoznatljivo , zar ne ?
Da. Danas pokolj Palestinaca i genocid teku pred kamerama, a nikog od liberalnih zvezda i celu slobodoumnu javnost Evrope to ne zanima.

Vrh