Šta je novo?

Svetska politika

Biti američki neprijatelj je opasno.
Biti američki saveznik je fatalno.
H. Kisindžer

Da je pameti, Tramp bi trebao da pobegne od Ukrajine ko đavo od krsta.
Poslednje što mu treba je da preuzme "ownership of the war" - to onda kraja nema i od toga samo može da ima štetu.
On ima mnooogo bitnijih bitaka da bije na domaćem frontu i Ukrajina mu je realno samo smaranje.

Nikson ne napravio grešku kad je od Lindona Džonsona preuzeo rat u Vijetnamu kada se videlo da Amerika ne može da dobije taj rat.
Umesto da se lepo povuče prilikom stupanja na dužnost, on je nastavio da eskalira i na kraju je sve bila mnogo veća katastrofa za Ameriku.
Tramp bi, da je pametan, trebalo lepo da kaže "demokrate su ovo zahebale do balčaka, ovo nam ne treba, evo nek se Evropljani bakću sa Ukrajinom ako baš žele".
I lepo da ugasi svetlo i ode.

Stvari bi se prirodnim putem privele kraju u roku od šest meseci.

Poslednja izmena:
Ja nekako tipujem da će Tramp i Putin, zajedno sa Kinezima, da na kraju izađu sa novim sigurnosnim aranžmanom vezanim za nuklearno oružje.
Nešto tipa - nema nuklearki u Evropi, ograničenje broja bojevih glava, nema razvoja antibalističke zaštite, Nato ne može da razmesti trupe u zemljama članicama koje su pristupile krajem devedesetih i na dalje, Ukrajina čvrsto van NATO i EU, sve sprovedeno kroz dokumente i naravno - in small letters, obustava vojne pomoći Ukrajini i ukidanje sankcija Rusiji.

Ovo je win win za sve.
Tramp može da se pozicionira kao mirotvorac koji je svet zaštitio od nuklearnog sukoba, Rusija tiho dobija da razreši Ukrajinu do kraja i svi sretni... osim idiota u UA koji su za račun gazde odlučili da pucaju u sopstvenu familiju, pa uludo izginuli. A Tramp uvek može da kaže - ja sam uradio šta sa mogao, postigao sam bitnije za SAD, a ovo sa Ukrajinom nek reše Evropljani ili na kraju krajeva, Rusi... ne zanima me, not our war anymore.

Realno, ni Rusiju ne zanima UA toliko, koliko je zanima novi sigurnosni aranžman u Evropi gde su interesi Rusije ozbiljno uzeti u obzir.
Obrni okreni, nakon toga, u takvoj Evropi nema više nekog mesta za NATO, bar ne u obliku i sa relevantnošću koje je imao.

Evropa, tj. EU ostaje stara izanđala baba koju više niko neće, sve i da im plati...
Biće predmet podsmeha, strateški irelevantna i osiromašena sopstvenim katastrofalnim odlukama, sa nerešivim ekonomskim, demografskim, energetskim i emigrantskim problemima.
I tako im i treba, 400 godina siluju ovaj svet, red je jednom da i po njih đavo dođe. Zaslužili su.

Ako se ovako nešto desi, pada definitivno unipolarni svet, pada pritisak na male zemlje, padaju pretnje sankcijama i moći će lakše da se diše.
Veliki broj malih zemalja momentalno će da izađe iz polukolonijalnog statusa i počeće da se razvija normalno.
Ukidanje USAID-a je već jedan ogroman korak u tom pravcu.

Poslednja izmena:
Vrh