Šta je novo?

Svetska politika

Desnicarski sajtovi kao Zero Hedge su u euforiji. Ja sam ocekivao da ce se kriticnost koju su imali u doba prve Trampove administracije i u doba Bajdena odrzati.
Medjutim, to je sad anavijanje i kult licnosti, slicno Informeru.

Ne razumem, sta ce Americi kult licnosti?

Nema puno ljudi na svetu koji se zaista rukovode principima, umesto da slepo slede svoju grupu ili pleme. Jer bi prvo trebalo da čovek SAM dođe do tih principa, da bi oni zaista imali snagu da budu ubedljivi, trajni i vredni da se za njih nešto žrtvuje. A koliko njih to zna ili uopšte želi? Privlačnije je biti deo mase jer te onda svi okolo iskreno i sa žarom ubeđuju da si savršeno u pravu, da si čisti genije, čim veruješ isto što i oni. Po njima, bolji dokazi od tog nisu ni potrebni. A ako slediš principe, onda si jednog dana protiv jednog vođe, a drugog dana protiv drugog, pa ubrzo postaješ neprijatelj svih. Stepen ugodnosti te dve pozicije je ipak malo previše različit da bi bilo puno principijelnih.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Tramp se prvo sprema da najzad sam dovrši decenijsko etničko čišćenje Palestinaca, a sada uvodi i sankcije za Međunarodni krivični sud zato što je optužio Netanjahua.

Odoše i poslednji tragovi ugleda i iskrenih saveznika. Ali bar će se nadalje tačno znati kakvi su oni koji mu ostanu.

I treba li mi da im se pridružimo.

Можда је уместо "треба ли" адекватније питање "морамо ли?".

• US destroyer to Panama Canal authorities: “This is the USS Intimidator and we want to enter the canal”
  • Panama Canal authorities: “That’s OK, but you first have to pay the usual fee”
  • US destroyer: “No, we don’t and what are going to do about that?”

Ovim fiktivniom dijalogom odusevljava se i zabavlja danasnja Amerika.
Dijalog je sa sajta ZH.
Zanimljiva je gotovo radikalska fascinacija silom,. golom silom, to je ono u cemu je Srbija 1988. bila slicana danasnjim SAD.

• US destroyer to Panama Canal authorities: “This is the USS Intimidator and we want to enter the canal”
  • Panama Canal authorities: “That’s OK, but you first have to pay the usual fee”
  • US destroyer: “No, we don’t and what are going to do about that?”

Ovim fiktivniom dijalogom odusevljava se i zabavlja danasnja Amerika.
Dijalog je sa sajta ZH.
Zanimljiva je gotovo radikalska fascinacija silom,. golom silom, to je ono u cemu je Srbija 1988. bila slicana danasnjim SAD.
САД од оснивања имају фасцинацију силом и култ наоружања.

Podaci:

Mapa Američkih vojnih i CIA intervencija u svetu od drugog svetskog rata (podaci su verovato samo do 2005. godine)

interventions_map.png

Izvor: https://williamblum.org/

Mapa 845 Američkih vojnih baza u svetu (do 2022. godine ?)

Mapa 845 Americkih vojnih baza u svetu, 2022.jpeg

Izvor:

Vrlo je jednostavno, ako imaš para imaš uticaja. Ovo sa USAIDOM je primer, ako se ukine ili smanji onda pada i uticaj amerike. Naravno ostaje pretnja silom, ali nije džaba rečeno da su potrebni i šargarepa i štap. Treba obe komponente da budu prisutne.
Za manje države to ne mora da je uvek dobro. Na primer, amerika se povlači iz nekog područja (Balknan, Bliski istok, daleki istok, afrika, i sl.) taj prostor neće ostati u vekumu, težiće da ga popune druge sile - Turska, Kina, Rusija, u poslednje vreme aktivni su i Emirati. To retko kada ide bez konflikata, aktiviraju se proksi ekipie (primer Sirija) ili direktna vojna intervencija. I onda nastaje haos, ratovi, siromaštvo, migracije.

Poslednja izmena:
"Neću niko da mi vršlja po državi, osim ako ne podržava mene i moje prijatelje"

@vradovic

Доста отвара очи.

Провејава дуално признање да није то баш само због транџа опера, него и због њихових интереса наравно, јер не би могли ни ту оловчицу да саставе јефтино када би тамо нека држава преузела СВОЈУ индустрију гуме или енергената. Па онда још мало неких ствари, типа да су унјамили новинаре превасходно због роварења у УКР, а оно индиректно довело ди импичмента њихових.

Тако да нису они баш против тога и свесни су да империја мора да користи и такве методе, јер како би другачије сила која има можда петину светског номиналног БДП и 4% светске популације имала толико натпропорционални утицај?

Сад су у фазону да им не треба ово, јер су скинулу рукавице и хоће само да отимају, али не би ме зачудило да се врати у неком облику, ово је само блокирано на 3 месеца. Тако да исфилтрираће они шта им треба и пребацити овлашђења другима да раде шта им треба. Једноставно нигде немају такав поврат на инвестицију као са овим, ни ратом то не могу да добију. Има реченица кад каже USAID ради оно што је превише прљаво за State Department или нпр како уцењују лидере који имају много путера на глави да би у ствари радили за њихове интересе, а против свог народа. Наш случај!

Mislim da lice koje je osuđivano i bilo u zatvoru tzv convicted felon ne može da drži javnu funkciju i da predstavlja Ameriku.

Mislim da lice koje je osuđivano i bilo u zatvoru tzv convicted felon ne može da drži javnu funkciju i da predstavlja Ameriku.

Tramp je, uzevši u obzir i njegov prvi mandat, zadao završni udarac naporima da se zaustave klimatske promene.

Bilo bi vam bolje da se pripremite. Bar psihološki. Doduše mogli bi smo da malo pripremimo i Beograd i Srbiju, ali i za to ima malo nade uzevši u obzir da Tramp nije usamljena pojava. Svi imamo bar po jednog. A zatim, mogli bi ste i da se odmah izvinite vašoj deci, ako ih imate.

Kina NIJE ukinula sankcije Americi, isto kao ni Amerika Kini. Međutim ispostavlja se da recimo od Tungstena zavisi i Američka vojna industrija i proizvodnja poluprovodnika, pa dakle i budući AI. Ili recimo obično zavarivanje metala. Tj delovi ostale industrije. A Kina je sada zabranila ili ograničila njegov izvoz. Takođe, prva četri izvoznika na svetu su BRIKS.

Svetska proizvodnja Tungstena po zemljama.png

Slično je i za ostale retke metale. Oni su osnova prozvodnje baterija, što je jedna od osnova zelene tranzicije.

Svetska proizvodnja Retkih metala po zemljama.png

Poslednja izmena:

Blago glupima jer ne znaju šta rade ( uključite CC za prevod )

Da iz videa izdvojim i ponovim samo naslovnu sliku u većoj rezoluciji, zato što je vrlo kompleksna tema simbolički predstavljena tako da ipak bude svima jasna, jezgrovito saopštena i upečatljiva, što nije nimalo lako istovremeno postići. U pozadini je naravno nedavni Kalifornijski požar u kome su vatrogasci bili ograničeni na to ga samo bespomoćno posmatraju. A u prednjem planu je jedan veliki osmeh pun savršenih zuba.

Trump - Drill, Baby, Drill

Trump - Drill, Baby, Drill.jpg

Poslednja izmena:
Tek sad, gledajući ovako jasnu sliku, vidim još nešto. I zubi su lažni, i kosa je lažna, i ten lica je lažan. Verovatno čak i deo uveta u realnosti više ne postoji. Ništa od toga nije njegovo, prirodno, ne postoji stvarno kao deo njega. Samo je požar u pozadini stvaran, autentičan i prirodan.

Vrh