Šta je novo?

Svetska politika

Događaji u Americi sve više izgledaju kao daleko najzanimljivije pozorište koje je trenutno bilo gde na svetu možete videti. Što se nas tiče, nesumljivo je od velike pomoći da bar jednom mi sami nismo nevoljni deo njihove predstave.

Čitave deceije su prošle od kako je u najmoćnijoj državi na svetu počeo polako i neometano da raste kancer takođe najveće birokratije na svetu. Pa je najzad došlo do toga tamo postoje čitava odeljenja za koje retko ko zna čemu uopšte služe, a tek je praktično nemoguće znati šta konkretno u nekom trenutku rade, pošto su nezavisna tela koja nisu deo vlade. Pošto sad Tramp pokušava da smanji troškove, Elon Mask je izabran kao najpogodnija osoba da pokuša da shvati šta se tamo tačno dešava, i da zatim ukloni sve nepotrebno. Zbog toga je trenutno u toku prava histerija u redovima Demokratske stranke koji Trampa i Elona optužuju za neku vrstu državnog udara. A tobožnji razlog je što je "radnicima po ugovoru" dat pristup ličnim podacima i platama svakog od tih službenika. Nešto bez čega je ceo posao očigledno nemoguć. Ovde je onima izvan Amerike naročito zanimljiv deo što je kod Elona Maska nemoguće znati kad troluje, a kad je ozbiljan. Kasnije sam shvatio da je kod njega to često neodvojivo. Pošto Demokrate protiv njega vode nemilosrdnu kampanju blaćenja još otkako im je kupovinom tvitera srušio već skoro kompletiran sistem cenzure, sada je očigledno rešio da im se malo osveti, malo zabavi, a usput i obavi posao na najbolji način.

Zato je, očigledno namerno, čitavaj toj ekipi užeglih, matorih, korumpiranih i do sad nedodirljivih političara iz obe stranke nametnuo neku vrstu Nušićevog Revizora u obliku gomile klinaca - nerdova. Imaju od 19 do maksimalno 24 godine. Studenti, neki možda čak i srednjoškolci !? Cela "demokratska" polovina Američkog društva sasvim dobro razume uvredu, pa su bukvalno zapenili. Međutim posle toga, pošto je znao kakva će biti reakcija, sad se polako otkriva u čemu je trik. Ti klinci ustvari neka vrsta malih genija, sistemskih analitičara, otprilike tačno po Eleonom kalupu.

Jedan je dobio niz nagrada jer je posle dva milenijuma uspeo da pročita spaljene svitke iz biblioteke u Pompejima iako ih je vulkan ugljenisao, pa se raspadaju na dodir. Drugi je, za jednu noć uoči takmičenja, po sećanju, uspeo da ponovo napiše slučajno izbirsani programski kod na kome je čitava ekipa radila mesecima, pa je sad tamo neka vrsta legende.

USA DOGE agency workers.png

Poslednja izmena:
I još jedno, ovaj put izrazito optimističko viđenje budućnosti Amerike. Ja baš nisam ubeđen da će sve to tako lako ići, ali je korisno videti koliko su tamo ljudi željni da vide nekoga "izvan sistema", sa radikalno novim idejama, a da je istovremeno sposoban, sa konkretnim rezultatima iza sebe.

Mislim da treba biti oprezan sa Maskovim pristupom. Mali genijalci koji su bili uspesni u raznim tehnoloskim projektima ne moraju obavezno biti kompetentni za optimizaciju drzavnog aparata.
Drzavni aparat i birokratija su sistem, ali sasvim drugaciji sistem od rakete ili neke druge masine. Rad u drzavnoj birokratiji zahteva osecaj za ljude koji "genijalni klinci" obicno nemaju jer se radi o fah idiotima okrenutim samo jednom problemu i jednoj oblasti.

Ovaj potez od jednog tecnno nerd-a je ocekivan.
Tipicna mudrelija protestantskog uma jednog autiste, tako mali E. Musk razmislja.
(Elon Musk has publicly stated that he has Asperger's syndrome, a condition on the autism spectrum. )
Autistican covek se bavi ljudima, recept za katastrofu.

Nadam se da ce izazvati sto vise tenzija, sto vise sukoba i sto vise kostati americko drustvo.

Ангела Меркел: Победа Русије у сукобу у Украјини се не сме допустити

jednostavno, evropske elite su ulozile mnogu u projekt unistenja i pljacke Rusije.
Ali nisu samo pare u pitanju.
Postoji sanjarija o unistenju odvratnog. prljavog naroda na istoku, kako u ovom filmu sa fantasticnim zavrsetkom, navodno preziveli Hitler objasnjava "crnom coveku iz senke"

"da jednom zavrsimo sa tom mracnom istocnom drzavom i ostvariti sansvakog evropskog "normalnog gradjanina"
"rat je normlna aktivnost, rat je iznad svega, rat je zivot, rat je osnovno stanje"

Russland dieses dunkle finstre Land im Osten Europas gefürchtet diesen wilden Europa fremden zentauer

Mislim da treba biti oprezan sa Maskovim pristupom. Mali genijalci koji su bili uspesni u raznim tehnoloskim projektima ne moraju obavezno biti kompetentni za optimizaciju drzavnog aparata.

Baš tako - klinci koji rade u privatnom sektoru ne mogu da razumeju mašineriju državne administracije. Optimizacija toga bi zapravo morala biti implementirana od strane ljudi koji su u sistemu decenijama. Ovaj Maskov pristup je, ponavljam, totalni amaterizam.

Amerikanci nisu svesni koliko će ih Tramp koštati.

Свака администрација тежи да себе умножи и представи то као неопходност. У ствари бар 30% целих сектора је тотално непотребно...

Не раде они никад то тек тако, Аргентинац је био експеримент...

Skroz se slažem s tim, ali umetnost je shvatiti kojih 30% je višak, i koje zaposlene zadržati i realocirati u druge sektore, i kako tu realokaciju i pretumbavanje izvršiti da se sve ne raspadne u međuvremenu.

Moja dosta velika firma (10k+ zaposlenih) je prošla kroz takav proces za vreme korone gde su morali da optimizuju rad i podele veliki broj otkaza (10% pozicija su eliminisali), to je dovelo do ogromnih problema sa kapacitetom, jer su u tom procesu odstranili neke jako bitne ljude, neke sektore ukinuli, neke pregrupisali, na kraju se nije znalo ko pije ko plaća, evo i dan danas postavljamo neke stvari koje su besprekorno radile pre covida na noge.

Па није то нека уметност кад се ради по тржишном принципу. Овако кад имаш п-ћа под политиком и инертном организацијом, јесте. Дозволити инсајдерима који су то направили да даље организују је као да организујеш да провалник сам себи суди. :)

Мислим мени је трагедија да ти природне државне монополе мораш да продаш некоме, али исто тако ми је трагедија и ово. Онда је можда и боље да продаш, организујеш их ефикасно, па после неког времене можда се стекну услови да их кроз законе вратиш или кад ојачаш.

Да дође неко са стране и гледа годину дана све процесе, спискове запослених и да се стварно запита за свако појединачно место колико је уопште смислено и који је оптималан број, средило би се све за 1 мандат!

Percentage of black people in European populations:
🇫🇷
France: 8.43%

🇵🇹
Portugal: 4.35%

🇬🇧
UK: 3.95%

🇧🇪
Belgium: 3.57%

🇸🇪
Sweden: 3.09%

🇳🇱
Netherlands: 2.83%

🇳🇴
Norway: 2.50%

🇨🇭
Switzerland: 2.11%

I nema nešto puno crnaca po Evropi, naravno ako je statistika tačna. U SAD je oko 15 %.

Па није то нека уметност кад се ради по тржишном принципу. Овако кад имаш п-ћа под политиком и инертном организацијом, јесте. Дозволити инсајдерима који су то направили да даље организују је као да организујеш да провалник сам себи суди. :)

Мислим мени је трагедија да ти природне државне монополе мораш да продаш некоме, али исто тако ми је трагедија и ово. Онда је можда и боље да продаш, организујеш их ефикасно, па после неког времене можда се стекну услови да их кроз законе вратиш или кад ојачаш.

Да дође неко са стране и гледа годину дана све процесе, спискове запослених и да се стварно запита за свако појединачно место колико је уопште смислено и који је оптималан број, средило би се све за 1 мандат!
Ja sam popio otkaz u jednoj stranoj firmi. Nije mi bilo baš ugodono, iako sam znao da ću da letim medju prvima ako dođe do pada aktivnosti. Pozitivno iz te epozode je što sam naučio da otkaz nije kraj sveta, da uvek ima nekog posla.
Mada razumem stres ljudi koji dobiju otkaz, nije lako.

Skroz se slažem s tim, ali umetnost je shvatiti kojih 30% je višak, i koje zaposlene zadržati i realocirati u druge sektore, i kako tu realokaciju i pretumbavanje izvršiti da se sve ne raspadne u međuvremenu.

Moja dosta velika firma (10k+ zaposlenih) je prošla kroz takav proces za vreme korone gde su morali da optimizuju rad i podele veliki broj otkaza (10% pozicija su eliminisali), to je dovelo do ogromnih problema sa kapacitetom, jer su u tom procesu odstranili neke jako bitne ljude, neke sektore ukinuli, neke pregrupisali, na kraju se nije znalo ko pije ko plaća, evo i dan danas postavljamo neke stvari koje su besprekorno radile pre covida na noge.
Ovo me podseca na nasu, domacu, situaciju, gde mnogi strahuju-ko posle njega? I brzi su da studentskim protestima daju plus, ali jos brzi da se zgranu da ti isti studenti preuzmu vlast i biraju ministre, recimo.

Moj odgovor na oboje je-jel vam dobro? Da li postojeci sistem radi kako treba? Ako ne, zasto mislite da bi polazak istim putem doneo drasticno bolje rezultate? Zasto mislite da bi sitne, kozmeticke, promene, donele rezultate?

Amerika nema problem novca, njena ekonomija je toliko jaka da svaka pripizdina u Misisipiju moze da izgleda kao Wakanda. Ali, za razliku od slicno jakih drzava, zivotni standard i svakodnevnica Amerikanaca je katastrofa. Ogroman broj beskucnika, nepristupacnost zdravstvene nege, rasulo u obrazovanju, ekstremna nebezbednost i kriminal, ogromne podele u drustvu. Ocigledno je da je potrebna korenita promena u drzavnom aparatu na svim nivoima.

Možda je potrebna promena, ne znam kako je u americi, ali znam da ne treba na način kako radi njihov dvojac.
Izjave o Gazi smeštaju Trampa u ludake ili teške prevarante,

Ovo me podseca na nasu, domacu, situaciju, gde mnogi strahuju-ko posle njega? I brzi su da studentskim protestima daju plus, ali jos brzi da se zgranu da ti isti studenti preuzmu vlast i biraju ministre, recimo.

Moj odgovor na oboje je-jel vam dobro? Da li postojeci sistem radi kako treba? Ako ne, zasto mislite da bi polazak istim putem doneo drasticno bolje rezultate? Zasto mislite da bi sitne, kozmeticke, promene, donele rezultate?

Amerika nema problem novca, njena ekonomija je toliko jaka da svaka pripizdina u Misisipiju moze da izgleda kao Wakanda. Ali, za razliku od slicno jakih drzava, zivotni standard i svakodnevnica Amerikanaca je katastrofa. Ogroman broj beskucnika, nepristupacnost zdravstvene nege, rasulo u obrazovanju, ekstremna nebezbednost i kriminal, ogromne podele u drustvu. Ocigledno je da je potrebna korenita promena u drzavnom aparatu na svim nivoima.

Konkretno na temu državne administracije, mnogi ljudi misle da se u državi ništa ne radi, nije to baš tako, nego ima dosta neradnika, ali ima i jako vrednih ljudi koji možda nemaju leđa u stranci, ali zato nose instituciju na leđima.

I mislim da kad krenu ti neki masovni otkazi, nema dobrog načina da se to uradi, ako interno dozvoliš da se vrši procena, preživeće podobni a ne sposobni, ako uvedeš ljude eksterno, oni nemaju pojma o procesima i napraviće pogrešan plan koji će posle biti Sizifov posao da se ispravi u nešto upotrebljivo.

Ja se sad fokusiram previše možda na procesni ugao svega toga, ali za mene je to više pitanje održanja procesa nego političko pitanje. Jer državne institucije nemaju svoju tržišnu alternativu, to prosto mora da radi. I ako ćemo da otpustimo 3 od 10 zaposlenih, moramo da budemo apsolutno uvereni da su ta trojica najveći neradnici. Ako pretumbavamo ili spajamo odeljenja, moramo biti sigurni da novo odeljenje ima kapacitet da uradi šta se očekuje od njega. Ako gasimo određene organe, moramo da imamo spremnu zamenu koja će skroz da preuzme njihov posao. I u svemu tome mora da figurira i jaka HR komponenta koja će vagati gde se mora napraviti ustupak zbog okolnosti, a gde se može ići na 100% efikasnost. Mislim da su te stvari mnogo bitnije od toga da možeš da kažeš sutra eto ja sam otpustio x hiljada ljudi, štedim pare državi. A iza tebe ostala pustoš.

Ja sam popio otkaz u jednoj stranoj firmi. Nije mi bilo baš ugodono, iako sam znao da ću da letim medju prvima ako dođe do pada aktivnosti. Pozitivno iz te epozode je što sam naučio da otkaz nije kraj sveta, da uvek ima nekog posla.
Mada razumem stres ljudi koji dobiju otkaz, nije lako.

Наравно, мобилан си, учиш, радиш озбиљно и у просеку идеш после на боље. У ствари из искуства ближе околине, много боље пролазе људи који мењају фирме, а сличног су знања, искуства итд. Ово што смо ми причали је јавни сектор, партијско запошљавање, бирократија, људи се учауре, гледају на сат кад ће кући...све у свему трећина потпуно непотребна на тржишту коме фали радна снага, између осталог комплетна одељења, агенције итд...

Sve zavisi od toga kako ce da izvedu posao. Mene jako nervira sto ne postoji volja da se stvari sagledaju objektivno. Postoje dva tabora i sve sto se uradi, tabor A posmatra kao zlato a tabor B kao veleizdaju.

Kod nas sam se nagledao, i ucestvovao, u raznim projektima, programima, seminarima i ostalim akcijama koje ne sluze nicemu, ne vode nikuda, a kostaju 3x koliko bi mogle, od cega se pola ukradi, a pola baci. Potpuno besmisleno. Kod njih toga ima daleko vise. Da li je neko i imao benefit od tih akcija? Jeste. Da li je to opravdano, recimo, kod nas, gde je za te pare moglo da se sredi jedno odeljenje u jednoj bolnici? Nikad.

U EU postoji takodje jedna vrsta sluzbene korupcije koja je vezana za tzv EU projekte. Npr, firma A dobija EU novac za projekat, tako sto novac ide firmi B za neki besmislen projekat sa nejasnim ciljem, npr "poboljsanje poslovanja" ili "project management". Ono sto firma A dobije na kraju ne treba nikome nego novac ide firmi B. Jednostavno, stvara se lazna potreba za onim sto pravio firma B, sto je vrlo cesto nesto u sivoj zoni privatne firme povezane sa univerzitetima itd.

Stampanje novca u EU je zestoko, ne kao devedestih u Srbiji, ali je ipak stampanje novca.

Drugi primer bi bile razne subvencije koje dobijaju bogati ljudi za elektricna vozila i slicne stvari.

Wow svet će biti lepše mesto.
Vidi, po meni u nekim segmentima pravednije u nekim apsolutno nepravedno.

Uzmimo primer Vilijama Tomasa, koji je bio 435.u muskom plivanju (koliko se secam), a onda se baja setio da postane Trandza i promeni ime u Lia. Izboksovao da se takmici s zenama, iako ima muski skelet sto ga odmah dovodi na prvo mesto, gle cuda.
U obratnom slucaju, da zena postane musko i takmici se s muskarcima-nema nikakvu prednost. Zato maltene i takve slucajeve nemamo.
I ako se zapitas cemu to sve - pa to je cist oportunizam da se uzmu pare, titula, slava, a kako ce se prave zene osecati ako konkurencija nije postena? Zar tako oportuno ponasanje nije odvratno? Zar nije eticki?
Eto Tramp je presekao i meni je drago.

Druga stvar je pojas Gaze. Tramp je licni drug s glavnim u Izraelu - Netanijahuom, dao mu je zeleno svetlo za etnicki cist Izrael. Ruzno, neposteno i genocidno prema muslimanima. Ovo se i znalo pre US izbora ko je dobar s kim.

Baš tako - klinci koji rade u privatnom sektoru ne mogu da razumeju mašineriju državne administracije. Optimizacija toga bi zapravo morala biti implementirana od strane ljudi koji su u sistemu decenijama. Ovaj Maskov pristup je, ponavljam, totalni amaterizam.

Amerikanci nisu svesni koliko će ih Tramp koštati.

Nije baš tako. Moraju se razdvojiti dva sasvim različita posla koje DOGE ekipa treba da radi. Prvi je analitika, a drugi je optimizacija. To je sasvim različito. Oni pre svega drugog treba da otkriju i dokumentuju tokove novca i organizacionu strukturu: ko šta radi, ko je kome nadređeni, interne tokove informacija, ko za šta stvarno (a ne formalno) donosi odluke, koji sve legalni i ilegalni inputi postoje, kakve su kvalifikacije ljudi na tim mestima. Dakle čitav proces rada i odlučivanja kakav on stvarno jeste, uz dokumentovanje stvarnih tokova novca i infomacija. To je po definiciji posao analitičara sistema, "big data". A za to je idealan baš ovaj profil stručnosti, programeri raznih nivoa i slične profesije. Tek će se posle odlučivati kako optimizovati i smanjiti takav sistem. A tada će sigurno biti uključeni i oni koji tu rade i mnogi drugi ljudi koji rade slične poslove. Svaka administacija, ostavljena sama sebi, vremenom samo raste. To je uvek grupa ljudi koja već po samoj organizaciji ima iste interese, da njihova grupa postane sve brojnija i sa više sredstava, pa spontano brane jedini druge. Zato je apsolutno neophodno povremeno vršiti revizije od strane ljudi IZVAN te organizacije, pa makar oni imali manje tog specifičnog iskustva i znanja od samih zaposlenih. To je ustvari normalno. Recimo čitava podela državnih nadležnosti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast pretpostavlja da oni koji imaju manje nekih specifičnih znanja nekada imaju kontrolu i proveravaju one koji imaju više takvih znanja. Kako mogu poslanici znati više o onome što se dešava od izvršne vlasti? A ipak ti poslanici donose zakone po kojima moraju da se rukovode oni koji znaju više od njih? Isto važi i za svaku drugu kombinaciju ove tri grane državne vlasti. Slično treba da važi i drugde. Moraju postojati redovne međusobne kontrole nezavisnih tela, izvan uticaja onih koji se proveravaju. To je ono što je zadatak te DOGE ekipe. I to ne samo da je dobro za Ameriku nego bi i mi trebali da učimo od njih, pa da tako nešto postoji i kod nas.

Poslednja izmena:
Ovo što se radi u americi nikako ne može biti dobro i za nas. Ber relavitizivanja. Postojala su tela pre nego što ih vučić uništio koja su vrpila kontrolu - fiskalni savet, zavod za reviziju i sl.

Pitanje je vremena kad ce neko ovde da se doseti genijalne ideje da ekipi nekog tajkuna bliskom vodji otvori sve drzavne finansije. Jer sto da ne, tehno kapitalizam je buducnost, ai, kripto...ako rade merikanci sto da ne i mi, vise ne mora ni nacelno da se gledaju neki zakoni i regulative. Dajmo Miskovicu da vodi finansije, pametan je lik ili jos bolje Grenelu on ima direktnu vezu sa najpametnijim covekom na planeti.
Ajmo i narodnu banku na blockchain i svo zlato u etherium.
Sto da ne i zdravstvo po ugledu na americko, dzavne skole isto ukinuti bunar bez dna, penziono privatizovati jer vangla puna crva...

Ovo što se radi u americi nikako ne može biti dobro i za nas. Ber relavitizivanja. Postojala su tela pre nego što ih vučić uništio koja su vrpila kontrolu - fiskalni savet, zavod za reviziju i sl.

Mislio sam na samu ideju da je bi ovakve spoljašnje revizije poslovanje tebale biti normalni i periodični deo kontrole institucija svake državne adminstracije, jer su one uvek prirodni monopolisti, pa nisu deo tržišta na kome ih potpuno mogu zameniti sposobniji. Dakle sasvim opšti primer načina za povećanje efiksnosti države, nebitno o kojoj se državi priča. U tom smislu je primer za ugled i kod nas. To što je Vućič uništio naše institucije je sasvim druga priča, nema veze sa optimalnim principima organizacije kakvi bi oni trebali biti kad bi sve funkcionisalo kako treba. Jer prvo moramo znati čemu težimo pre nego se razmotri šta JOŠ kod nas ne valja, zašto, i kako TO ispraviti.

Pitanje je vremena kad ce neko ovde da se doseti genijalne ideje da ekipi nekog tajkuna bliskom vodji otvori sve drzavne finansije. Jer sto da ne, tehno kapitalizam je buducnost, ai, kripto...ako rade merikanci sto da ne i mi, vise ne mora ni nacelno da se gledaju neki zakoni i regulative. Dajmo Miskovicu da vodi finansije, pametan je lik ili jos bolje Grenelu on ima direktnu vezu sa najpametnijim covekom na planeti.
Ajmo i narodnu banku na blockchain i svo zlato u etherium.
Sto da ne i zdravstvo po ugledu na americko, dzavne skole isto ukinuti bunar bez dna, penziono privatizovati jer vangla puna crva...

Ovaj članak ima sve karakteristike skoro histeričnog nivoa gigantske kampanje blaćenja samog pokušaja da se vidi gde sve pare odlaze. Prvo, autor je sve to samo "čuo". Zatim naslov kaže da "25. godišnjak" ugrađuje "bekdor u sistem" !? Posle se ispostavlja da su Kineski hakeri ranije iskoristili neki bag koji je tu ranije postojao. Pa bi novi kod tobože "možda mogao" da omogući to isto? Ali to ne samo da je gigantski skok u logici i verovatnoći, nego i nije ono što piše u naslovu. To je nivo našeg Informera. Pa je onda tobože užasno što je to baš "25. godišnjak"? Svašta. Da li autor išta zna o programerima? Zatim ispada da su užasnuti što je dobio adminstrativna prava iako je i teorijski nemoguće izvršiti reviziju ako nemate dozvolu da vidite sve, a bez adminstrativnih prava bilo šta može biti sakriveno. Jedini potencijalno problematični deo je izmena koda, ali i tu ima niz pitanja. Prvo da li je to uopšte tačno? Zatim kakva izmene i zašto? Možda je to nešto zaista vrlo malo i vrlo jednostavno, ali nužno za čitav posao, što ni teorijski ne može biti problem. Dakle zašto je to urađeno, ako je urađeno? Pre nego se sve to sazna ovakav nivo histerije govori jedino o tome da je neko dirnuo u osinje gnezdo. Loše je prenostiti ovakav nivo njihove interne propagande i političke borbe.

Poslednja izmena:
Tramp se prvo sprema da najzad sam dovrši decenijsko etničko čišćenje Palestinaca, a sada uvodi i sankcije za Međunarodni krivični sud zato što je optužio Netanjahua.

Odoše i poslednji tragovi ugleda i iskrenih saveznika. Ali bar će se nadalje tačno znati kakvi su oni koji mu ostanu.

I treba li mi da im se pridružimo.

Tramp se prvo sprema da najzad sam dovrši decenijsko etničko čišćenje Palestinaca, a sada uvodi i sankcije za Međunarodni krivični sud zato što je optužio Netanjahua.

Odoše i poslednji tragovi ugleda i iskrenih saveznika. Ali bar će se nadalje tačno znati kakvi su oni koji mu ostanu.

I treba li mi da im se pridružimo.

Naked capitalisam. To se tako zove. Kao Naked gun.
Na neki nacin odbacivanje svih postulata civilizovanosti u medjunarodnim odnosima.
Verujem da cak i evropski vazali sada mogu da vide da je cak i diktatorska Rusija pojam cvililizacje za Premudrog.

Desnicarski sajtovi kao Zero Hedge su u euforiji. Ja sam ocekivao da ce se kriticnost koju su imali u doba prve Trampove administracije i u doba Bajdena odrzati.
Medjutim, to je sad anavijanje i kult licnosti, slicno Informeru.

Ne razumem, sta ce Americi kult licnosti?

Vrh