Šta je novo?

Svetska politika

путин је брате диктатор, тачка😉

едит: ја стварно нећу сматрати никога, ко то оспорава, озбиљним- ако постоје чињенице у политици, чињеница је да је тај лик, баш то, диктатор

У агресији Русије на Украјину нема фашизма, као што нема ни у агресији САД и савезника на Авганистан и Ирак. И један и други рат су капиталистички ратови.

ма јеси ти у праву, ал у русији не постоји ни Д од демократије...

овај горепоменути старац, је засео, и

докле год буде живахан, у русији неће бити мир

више пута сам причао са русима који су дословно побегли оданде...

У агресији Русије на Украјину нема фашизма, као што нема ни у агресији САД и савезника на Авганистан и Ирак. И један и други рат су капиталистички ратови.
Porediti agresije bez teritorijalnih pretenzija sa osvajačkim ratom je besmisleno a pogotovo nazivati kapitalističkim. Uostalom i proklamovani ciljevi takozvane SVO nemaju ništa kapitalističko u sebi.

Где данас постоји демократија?

Одакле уопште право да цивилизацијама које кроз цело своје постојање нису себе организовале у демократском систему спочитавате што је сада не примењују?

Ено, демократија се показала онако, баш. 🙄
Буквално 9 од 10 демократија тренутно клизи или је већ у неком облику олигархије, диктатуре неофеудализма или колоније.
Ми од свега по мало.

ма све ок, јесте демократија, полу измишљен појам, ал постоји нешто што се зове слобода, слобода да будеш свој

то апсолутно не постоји у русији

Porediti agresije bez teritorijalnih pretenzija sa osvajačkim ratom je besmisleno a pogotovo nazivati kapitalističkim. Uostalom i proklamovani ciljevi takozvane SVO nemaju ništa kapitalističko u sebi.
Прокламовани циљеви су само пропагандно гориво. У пракси, Москви би највише одговарала смена режима за нови по њиховој вољи.
Исти циљ је био и у Авганистану и Ираку.
А позадина свега јесте у заради.

Прокламовани циљеви су само пропагандно гориво. У пракси, Москви би највише одговарала смена режима за нови по њиховој вољи.
Ne bih rekao samo zarada, radi se o učvršćivanju moći u oba slučaja. Više lokalnog tipa u jednom slučaju, dok je u drugom medjunarodno.

ма све ок, јесте демократија, полу измишљен појам, ал постоји нешто што се зове слобода, слобода да будеш свој

то апсолутно не постоји у русији
А где постоји?

Die Kommunisten verschmähen es, ihre Ansichten und Absichten zu verheimlichen. Sie erklären es offen, daß ihre Zwecke nur erreicht werden können durch den gewaltsamen Umsturz aller bisherigen Gesellschaftsordnung. Mögen die herrschenden Klassen vor einer kommunistischen Revolution zittern. Die Proletarier haben nichts in ihr zu verlieren als ihre Ketten. Sie haben eine Welt zu gewinnen.

Destruktivna može postati i naša borba za slobodu, a želimo da gradimo demokratiju. Dakle destrukcija nije cilj sam po sebi, nego zbaciti okove robovlasnika i stvoriti društvo jednakih. Divan ideal i ne može se uporediri sa fašističkim otvorenim zlom radi zlobe. Ofanzivna agresija vs defanzivna agresija.

Al naravno da ne branim u šta se defanzivna agresija može izobličiti, što smo gledali u praksi, ponajmanje ovde! S obzirom na zlo preživljeno. Svakako ne branim kominizam kao savršen režim. ;)

ет пеђа
ниси читао пажљиво, да, рекох полу покушај идеолошке прерасподеле света

ал путинова русија је баш екстрем, негде сличан ким џонгу, тај неки екстремизам

ал ок, гледај овако, ја сам веома верзиран спрам ставова људи, то ми је посао, и баш велика већина, воли "чврсту руку," јаке ликове" на руководећим местима

ја нисам тај фазон😉

Destruktivna može postati i naša borba za slobodu, a želimo da gradimo demokratiju. Dakle destrukcija nije cilj sam po sebi, nego zbaciti okove robovlasnika i stvoriti društvo jednakih. Divan ideal i ne može se uporediri sa fašističkim otvorenim zlom radi zlobe. Ofanzivna agresija vs defanzivna agresija.

Al naravno da ne branim u šta se defanzivna agresija može izobličiti, što smo gledali u praksi, ponajmanje ovde! S obzirom na zlo preživljeno. Svakako ne branim kominizam kao savršen režim. ;)
Ubijanje i pljačka su ubijanje i pljačka. Samo je kriterijum kojim crtaš mete drugačiji. I to je temelj obe ideologije. Sve ostalo je šminka.

Onda je tako sa svakim ratom u istoriji.

Roger, ja sam objasnio u pretpređašnjem postu da to nije temelj, nego izopačenje. I ne ide da se ponavljam.

Jednostavno smo na različitim stanovištima i we can leave it there. Nema potrebe da se ubeđujemo. 😁

U suprotnom je naša borba 90tih ubijanja radi. To joj je bio cilj, osnova, temelj. To proističe iz posta koji si napisao. Nikakvi ideali se ne cene.

Ako treba, može i tako da bude. Al nekako ispada samo kad drugi rade je ofanzivno zlo, a kad mi radimo je uvek defanzivno.

Ja nit mislim da je '90tih bilo nekih ideala (možda na nivou pojedinaca, ali toga ima u svakom ratu), nit mislim da je naše zlo uvek bilo defanzivno.

Američki ratovi u Avganistanu i Iraku nemaju ama baš nikakve veze sa ruskim ratom u Ukrajini.

Da li su Avganistan i Irak najbliže komšije SAD-a i da li su istorijski vezani kao Rusija i Ukrajina?

Rat u Ukrajini je mnogo bliži ratu u BiH i Hrvatskoj. Raspadom savezne države u tim novim nezavisnim državama su ostali ljudi koji nisu želeli da se odvoje od matice. I u slučaju SFRJ i u slučaju SSSR.

U SFRJ je pokušano nekom konfederacijom i nije uspelo, zatim je krenuo rat.

U SSSR su u početku uspeli stvaranjem ZND da se inicijalno sačuvaju rata, međutim heterogenost ukrajinskog društva je bila prevelika. Ono se održavalo u miru sve dok su Zapad i Rusija bili u dobrim odnosima. Onda kada su odnosi Zapada i Rusije zahladneli, tada je i krenuo belaj u Ukrajini.

I da dodam. Nazivati rat u Ukrajini ruskim osvajačkim ratom je potpuno nepoznavanje istorije i unutardruštvenih tendencija u Ukrajini od raspada SSSR do danas. Potpuno isto bi bilo nazivati rat u Hrvatskoj i BiH srpskim osvajačkim ratom.

Vrh